S toliko mjesta gdje možete promovirati svoje ture, vrijedi razmotriti sve opcije i distribucijske kanale. Kako ćete svoju ponudu dovesti do očiju potencijalnih kupaca? Koji online i offline kanali prodaje postoje na tržištu?

Online putničke agencije poput Viator-a ili Expedie su ključni distribucijski kanali za sve agencije, ali bi svakako trebale biti samo dio šireg plana distribucije tura kako bi osigurali održivu budućnost za svoju turističku agenciju.

 

Pošto samo 6% svih tura bude rezervirano online, očekuje se veliki porast na različitim distribucijskim kanalima i platformama.

 

Kako bi Vam pomogli koji distribucijski kanali su najbolji za vas, napravili smo popis od 21 kanala gdje možete promovirati vaše ture, izlete i ekskurzije.

 

1. Vaša web stranica

Prema istraživanju kojeg je Trekksoft sproveo 2017.godine, pitali su turističke agencije “Koji je najvažniji distribucijski kanal za vašu tvrtku?”. Prema rezultatima, direktne online rezervacije su najbitniji kanal za moderne turističke agencije- što nije veliko iznenađenje. Kada rezerviraju na vašoj web stranici klijenti mogu postaviti detaljna pitanja i bolje se upoznati s onim što nudite.

[responsive][/responsive]

 

Ulaganjem u dobar rezervacijski sustav, možete optimizirati svoje cijene a uz to ste sigurni da nemate dodatnih provizija i naknada. Također dobivate i 100% kontrolu nad svojim brendom i recenzijama. Zbog toga MegaBooker ohrabruje tvrtke s kojima radi da optimiziraju booking iskustvo na vlastitim web stranicama gdje gosti mogu rezervirati kroz nekoliko klikova, kako bi dobili što više rezervacija.

 

2. Google My Business

[responsive]Google za iznajmljivače[/responsive]

Postavljanje vaše turističke agencije na Google je presudan faktor. Vrlo je jednostavno za napraviti (kliknite ovdje kako bi započeli registraciju) a tu možete staviti vašu lokaciju, radne sate, broj, upute za dolazak do ureda itd. Vaš oglas će se zatim pojavljivati na rezultatima pretrage Google-a što ulijeva povjerenje potencijalnim gostima. Također ćete se pojavljivatii na Google mapama.

 

3. TripAdvisor

[responsive][/responsive]TripAdvisor bi trebao biti jedan od vaših top prioriteta kao tour operatora. Istraživanje phocus wright-a otkriva kako 53% ljudi online neće napraviti rezervaciju sve dok ne pročita recenzije, a 80% njih će pročitati između 6-12 recenzija prije rezerviranja.

 

Evo kako možete ostvariti poziciju br.1 na TripAdvisoru- MegaBooker vodič

 

4. Društvene mreže

Društvene mreže su efikasan (i besplatan) način pronalaska novih klijenata, tako da se može smatrati jednim od najbitnijih distribucijskih kanala. Ali umjesto pokušaja da se nametnete na svim društvenim mrežama koje postoje, trebali bi odabrati one na kojima se nalazi vaša potencijalna publika.

Gdje dolaze najbolje preporuke za vaše aktivnosti i ture? Ako je to Facebook, možete više vremena njemu posvetiti. Jesu li vaše ture vizualno atraktivne i možete ih lagano oglasiti? Onda je Instagram idealno rješenje. Vaša strategija za društvene mreže bi trebala biti prilagodljiva, ovisno o situaciji.

 

5. Pažnja medija

Nudite li nešto jedinstveno, ili imate neku zanimljivu priču koju želite podijeliti? Mediji su odličan distribucijski kanal ako imate svjež i relevantan sadržaj. Potražite nešto što je malo drugačije i zanimljivo zatim kontaktirajte lokalne novinare za njihovo mišljenje. Ako su zainteresirani,  možete svoju priču podijeliti s njima.

 

6. Online putničke agencije (OTAs)

Sudeći premaTrekkSoft istraživanju, samo 41% turističkih agencija koristi online portale za povećanje vidljivosti svojih tura, ali 69% njih zabilježilo je porast rezervacija. Agencije koje rade u prosjeku s 4 različite online agencije, ostvare u prosjeku 20% više rezervacije nego druge agencije.

U MegaBooker-u, mi nudimo turističkim agencijama channel manager preko kojeg mogu upravljati sa svim kanalima prodaje iz jednog mjesta. Spojeni smo s velikim brojem portal kao što su Booking.com, Airbnb, Expedia, HomeAway itd.

[responsive][/responsive]

7. Viator

Viator (ili drugačije poznat kao TripAdvisor Experiences) je jedan od najstarijih i najiskusnijih online portala. Čak 41% turističkih agencija koristi Viator za distribuciju svojih turističkih aranžmana.

 

8. GetYourGuide

Najpoznatija “kolekcija stvari koje možete raditi” u svijetu, nudi svojim klijentima više od 30.000 aktivnosti na dohvat ruke. 24% turističkih agencija u Americi koristi GetYourGuide za distribuciju svojih tura.

 

9. Expedia

[responsive][/responsive]Expedia je stavila u focus turističke agencije preko svog Expedia Local Expert programa, te se tako nastavila širiti kako bi obuhvatila sve aspekte turizma. Expedia je odličan odabir ako želite raditi sa samo određenim brojem online portala. Prema TrekkSoft istraživanju, 16% agencija radi s Expedijom.

 

10. Musement

Musement također omogućava turistima kupovinu karti za poznate atrakcije, destinacije, događaje, muzeje i ture, a sve to preko mobilnog uređaja.

 

11. VELTRA

16% turističkih agencija distribuira svoje aranžmane preko VELTRE. S preko milijun članova, VELTRA nudi više od 13.000 aktivnosti u 113 zemalja, što je čini jednom od najvećih online agencija za aktivnosti i ture na svijetu.

 

12. TourRadar

TourRadar je “Globalno online tržište gdje putnici pretražuju, uspoređuju i rezerviraju višednevne grupne ture”. Trenutno nude preko 1 milijun tura od preko 500 tour operatora iz preko 200 zemalja svijeta.

 

13. Direktne offline rezervacije

Direktne offline rezervacije su i dalje u velikoj potražnji, posebice jer se većina aktivnosti i tura rezervira kada su turisti već došli u destinaciju, budući da ovise o vremenskim prilikama ili ih ima jako puno za odabir.

Oglašavanje i štandovi na turističkim središtima su ključni za prodaju dodanih tura i izleta.

 

14. Airbnb Experiences

[responsive][/responsive]Airbnb Experiences je novi dodatak na Airbnb-u koji mogu koristiti tour operatori. Osmišljeno je kao aktivnosti koje sprovode domaćini na određenoj destinaciji. Razlikuju se od tipične ture jer su posebni, karakteristični i jedinstveni doživljaji. Svatko može sudjelovati u njima i kreirati iskustvo za goste.

Napomena je da ovdje osoba koja je voditelj ture mora napraviti svoj profil, tj. ne možete napraviti profil kao turistička agencija. Airbnb gosti ocjenjuju iskustvo slično kao kod smještaja.

 

15. Prodaja preko drugih tour operatora

Izgradnja partnerstva i preprodaja tura i aktivnosti s drugim turističkim agencijama može biti unosan korak za obje strane. Možete li preporučiti jedni druge ako ste prebukirani ili gosti traže nešto što nemate u ponudi? Možete također spojiti i različite ponude u jednu kumulativnu, po smanjenoj cijeni za goste. Mogućnosti su neograničene.

 

16. Turistički informacijski centri

Ako imate lokalne informacijske centre za turiste u svome gradu, to vam može biti pouzdan partner. Mnogi od njih su voljni prodavati vaše ture direktno, uz neki procenat naravno, po ostvarenoj turi ili izletu.

Isto tako, provjerite da li imaju prostora za letke, brošure ili kodove za popuste unutar svog ureda.

 

17. Službena web stranica vašeg grada ili destinacije

U nekim gradovima postoji web stranica za određenu destinaciju ili čitavu županiju koja je pod sponzorstvom vlade. Tu možete biti na popisu lokalnih suradnika ili ako se prodaju ture na toj stranici, možda ima mjesta i za vas.

 

18. Agenti

Imate li dobre kontakte u turizmu od ljudikoji bi bili spremni preprodavati vaše ture za vas? Možete im poslati aranžmane koje ste kreirali za sezonu, ili im dati poseban kod za rezervaciju na vašoj web stranici. Ili još bolje, mogu preprodavati vaše ture na svojoj web stranici.

 

19. Vratar ili recepcioner hotela

Gosti žele preporuke najboljih lokalnih tura i aktivnosti a agencije žele vidljivost, dok hoteli mogu zaraditi na procentu. Zato ovakva strategija ima poslovnog smisla za hotel i agenciju. Uspostavite kontakt s uposlenicima hotela kako bi oni sudjelovali u preprodaji vaših tura uz obostranu korist.

 

20. Hosteli

Često, ne uvijek, posjetitelji koji borave u hostelima imaju veće afinitete ka aktivnostima i avanturističkog su duha, u usporedbi s turistima koji borave u hotelima. Tour operatori mogu imati veliku korist od hostela koji se nalaze na njihovoj lokaciji.

Ovo može uključivati prodaju tura na recepciji, marketinške materijale poput letaka i brošura, promociju na web stranici ili vremenski okvir kada se odražavaju ture.

 

21. Restorani

Da li ste u dobrim odnosima s lokalnim restoranima? Da li neki od njih žele biti partneri s vama i promovirati vaše ture? Ovisno o aktivnosti, turu možete spojiti s ručkom u restoranu. Na primjer, možete rafting spojiti s lokalnim restoranom u blizini. Što da ne.

 

Kako možete kontrolirati ovako veliki broj kanala?

Odgovor: Uz channel manager

Što je channel manager? Channel manager omogućava distribuciju vaše ponude preko velikog broja online kanala (online portali, web stranica, direktna prodaja) iz jednog sučelja.

Koje su koristi za vas? Spojen s rezervacijskim sustavom, channel manager može ažurirati vašu dostupnost u stvarnom vremenu kada god se napravi rezervacija. Ovo smanjuje administraciju, mogućnost greške te rizik od overbooking-a.

Većina turističkih agencija potroši više sati u tjednu na ažuriranje podataka na svim kanalima prodaje, ali to ne morate biti vi. Channel manager je najbolji način da smanjite utrošak vremena i posvetite se svojim gostima.

[responsive]kako se povezati s Google Hotel Ads[/responsive]

21 distribucijski kanal za turističke agencije by