Hotelsko marketinško osoblje ima pune ruke posla u nastojanjima da se domogne pažnje potencijalnih klijenata te ponudu hotela dostavi pred oči ciljane publike. Putnici su često bombardirani raznim marketinškim ponudama počevši od email kampanja, SMS poruka, Google targetiranja itd. Stoga je jako teško izvući inspiraciju i pokrenuti kampanju koja će se razlikovati od onoga što većina radi. Tržište je preplavljeno visokom konkurencijom i online bukom. Kako se istaknuti?

Najbolje marketinške kampanje su one koje se probijaju kroz buku, originalne su, inspiriraju te su prilagođene svakom kanalu posebno kako bi rezultirale što većim angažmanom publike. Dobre kampanje se ističu porukama koje ne stavljaju ime hotela na prvo mjesto već se fokusiraju na sadržaj koji publici donosi neku vrijednost; tiče se potreba, zanimanja i pitanja koje ima ciljana publika. Hotelski brend je sekundarni aspekt.

U hotelskoj industriji, sve više hotela razmišlja izvan okvira ustaljenih strategija te pomjera granice hotelskog marketinga. U nastavku donosimo pet najboljih hoteskih kampanja koje su obilježile 2018.godinu:

 

1. Intercontinental Hotels — Podcast

Pričanje priče je odličan način da se hoteli i turistički brendovi povežu s publikom na prisnijem i više emocionalnom nivou. Dok je moć videa maksimalno iskorištena, audio sadržaj rijetko koji hotel koristi. To je i razlog zbog kojeg se kampanja Intercontinental hotela ističe.

Njihov podcast“Stories of the InterContinental”  fokusira se na miksu intervjua koji pokrivaju teme poput empatije, povezanosti, putovanja, fascinantnih stvari u svijetu. Svaka priča inspirira slušatelje te govori o svakoj od destinacija na kojoj se Intercontinental hotel nalazi. Osobe koje sudjeluju u intervjuima su raznih zanimanja uključujući krojača iz Londona, vlasnika restorana u Etiopiji, ili umjetničkog kritičara iz Pekinga.

Podcast se ne bavi promotivnim sadržajem već se fokusira na educiranje i potpaljivanje mašte kod publike. To je jako pametan primjer koji budi želju za putovanjem kod slušatelja i potiče ih da prožive opisana iskustva.

 

2. Hyatt Hotels — Glazbeni video

Prošle godine, Hyatt Hotels se udružio u novom glazbenom videu s pop zvijezdom Dua Lipa kako bi iskoristio moć koju sa sobom nose slavne osobe. Iskoristili su utjecaj zvijezda i društvene mreže u promociji svoje “Unbound kolekcije”, koja nudi razne luksuzne objekte.

Ovaj blještavi video snimljen je jednom od Hyattovih hotela, ističući svoj hotel kao hrabar i suvremen hotelski brend. Uz glazbeni video, Hyatt je u prodaju pustio razne vinjete u kojima je glavnu ulogu igrala Dua gdje ona iznenađuje svoje fanove, prikazuje proces snimanja glazbenog videa i pokazuje ekskluzivne snimke sa snimanja spota, iza scene.

To je bio izvanredno uspješan primjer content marketing kampanje koja je rezultirala s 1,3 milijardu YouTube pregleda i preko 20 milijuna pregleda YouTube kanala koji su u vlasništvu Hyatta.

 

3. Park Plaza — Online resurs za putnike

[responsive][/responsive]

Park Plaza Hotels & Resorts fokusirali su se na prodaju destinacije kao prvi dio njihove London Revealed kampanje. Hotel je napravio jednostavnu ali jako ispunjenu web stranicu, uz štampanje magazina (koji su se dijelili u njihovim sobama) kako bi promovirali top destinacije grada, od skrivenih plaža do barova koje morate posjetiti, do sezonskih događaja i kulturnih atrakcija.

Kada posjetite web stranicu, ne možete primijetiti brend Park Plaza hotela ubačen negdje unutar sadržaja. Ustvari, morate skrolati sve do kraja svake stranice kako bi vidjeli da se hotel samo jednom spominje, što uključuje i link prema web stranici hotela. Fokus je na više na edukaciji i komunikaciji s turistima vezano za njihovo putovanje u London. Kada su potaknuli interes i zaintrigirali goste, oni su bili i više nego voljni istražiti dalje, pa su tako dolazili na vlastitu stranicu hotela.

Link prema web stranici hotela je od velike pomoći i kod rangiranja hotela na Google-u, što će i biti slučaj ako London Revealed web stranica ostane ovako popularna.

Uz to, London Revealed je pokrenuo i kampanje na društvenim mrežama što je dovelo do nagrade za “Najbolje korištenje društvenih mreža” na hotelskim marketinškim nagradama 2018.godine.

Ovaj primjer još jednom pokazuje kako je vrijednost korisnog sadržaja i stavljanje istog na prvo mjesto bolje nego promoviranje samih sadržaja hotela kao jedine prodajne točke.

 

4. EVEN Hotels — Kratki video sadržaj

Pokrenut 2012.godine, Even hotels je zamišljen kao “prvi svjetski brend posvećen wellness sadržaju”. Pored izgradnje brenda, hotel je također imao za cilj edukaciju publike o novim konceptima wellness hotela kroz svoju Keep Your Good Thing Going kampanju.

Kampanja je orijentirana na to da pokaže gostima kako mogu najbolje izgledati čak i kada su na putu. Ovaj koncept je pokrenut tijekom jednog online sastanka, gdje su primijetili kako klijenti sumnjaju da im hotelski brend može pomoći u održavanju svoje wellness rutine.

Kako bi prevazišli ovaj skepticizam, sastavili su tri kratka videa u kojima su glavnu ulogu imali stvarni gosti. U video su bili uključeni Caroline, majka, pisac i professor; James, biciklist koji je prešao put od New Yorka do Philadelphije. Svaki gost je prikazan kako koristi sadržaje EVAN hotela kako bi “Dobro jeli”, “Lako se odmorili”, “Ostali aktivni”, te “Postigli više”, prikazujući tako temeljne principe ovog hotelskog lanca.

Svi video zapisi su bili  optimizirani za Facebook, Instagram i Twitter, podržavali su strategiju digitalnog banner-a i mobilni banner od 360 stupnjeva s VR obilaskom soba.

Rezultati su bili odlični: 47,9% u poboljšanju svijesti kod klijenata, 66,7% porast povjerenja u brend. Live video zapisi na društvenim mrežama donijeli su milijune pregleda na story-im ovih mreža.

 

5. The Atlantis — Hotelska soba inspirirana Facebookom

[responsive][/responsive]

Kako bi proslavili jedan milijun Facebook fanova, Atlantis Hotel u Dubaiju nije štedio novac te je uložio u pravljenje hotelske sobe koja je za temu imala, ni više-ni manje, nego Facebook.

Atlantis Fan Suite kako su nazvali sobu, ispunjen je dekorom i tehnologijom vezanim za društvene mreže, uključujući i “Poke” gumb kojeg su postavili na zid a preko kojeg gosti mogu naručiti uslugu u sobu, digitalno ogledalo preko kojeg mogu listati Facebook, te stolicu koja je direktno povezana na Facebook Live. Gosti također mogu pristupiti i ući u sobu preko Facebook login detalja.

Kako bi dobili besplatno noćenje, sudionici moraju lajkati Facebook stranicu, zatim odabrati datum koji žele te popuniti formu na njihovoj web stranici. Hotel bira novog pobjednika svakog dana do kraja 2018.godine.

Natjecanje je i potpomognuto impresivnom multimedia kampanjom, uključujući microsite, dodatne aktivnosti na društvenim mrežama Twitter i Instagram, YouTube kratki video preko kojeg prikazuju sretne dobitnike unutar sobe i u cijelom hotelu.

Sretni dobitnici su također dijelili svoje slike i pozitivne recenzije na svojim društvenim mrežama, što je ovom konceptu donijelo još više pažnje i pokrivenosti.

Umjetnost uspješnog content marketing-a

Suptilne ali jako uvjerljive poruke su osnovne smjernice za content marketing hotela u 2018.godini. Hoteli su počeli shvaćati kako je dobar sadržaj uvijek izgrađen oko klijenata i ciljane publike. Ne oko samog brenda hotela. A taj uspjeh leži u punom razumijevanju onoga zbog čega će se njihovi klijenti pokrenuti.

Teška komercijalna poruka prožeta hotelskim brendom zamijenjena je sadržajem koji ima pravu vrijednost za klijente, od inspirirajućih podcast-a to glazbenih videa. Ovaj pristup zasniva se na uvjerenju da kada se interes klijenata poveća, publika će prirodnim putem pronaći svoj put do Vašeg hotela kada dođe vrijeme za rezervaciju.

 

Koja kampanja od ovih pet je vama najbolja? Planirate li Vi možda neku sličnu kampanju? Recite nam u komentarima.

 

5 kreativnih marketinških kampanja za hotele koje će vas inspirirati by