Hotelski softver pomaže vam da pojednostavite svakodnevne hotelske operacije, rukovodite vašim osobljem te povećate prihode. Zbog toga hotelski  sustav igra bitnu ulogu kod toga koliko ćete biti uspješni.

Ali bilo koja hotelska tehnologija vam može pomoći ukoliko nudi ono što vama konkretno treba. Uz to, tehnologija treba napredovati i razvijati se u skladu s vašim potrebama i rastom poslovanja. Ukoliko ne ispunjava ove uvjete, onda je njegov rok trajanja na isteku.

Budite oprezni kada primijetite da je sustav koji koristite pri kraju svojih mogućnosti. Tada polako sve kreće niz brdo a u konačnici će vas ostaviti potpuno razočarane.

 [responsive][/responsive]

Prije nego se to dogodi, trebate biti oprezni i zamijeniti softver koji koristite čim primijetite znakove starenja. Ali, kako možete identificirati te znakove?

Zbog toga smo i napisali ovaj članak kako bi vam pomogli oko toga. U njemu ćete saznati top 7 znakova ili razloga preko kojih možete zaključiti da li vam treba novi property management sustav ili ne.

 

1. Vaš hotelski sustav ne automatizira radnje i operacije

Zbog čega uopće koristite hotelski sustav? Kako bi automatizirali svakodnevne operacije hotela, zar ne? Ali usprkos tome što imate program, ako i dalje morate sve radnje ručno izvršavati, onda biste trebali razmišljati o zamjeni.

Vaš trenutni program možda dobro radi kod osnovnih radnji. Ali zbog svojih ograničenja, ne može uspostaviti kompleksne radnje i operacije poput domaćinstva, održavanja, marketinga itd.

Uz to, možda se borite sa sučeljem koje je komplicirano, sporo, ima dosta tehničkih grešaka i pogrešnih proračuna. Ako imate ovakve probleme s programom koji koristite onda možemo zaključiti da softver, ne samo da vam ne olakšava posao, već ga značajno otežava.

 

S druge strane, idealni hotelski sustav može sinkronizirati sve dijelove vašeg poslovanja.

 

Sva kontrola vam je na dohvat ruke. Tako su mnogi dijelovi hotela poput recepcije, održavanja, naplate, inventara, cijena, potpuno automatizirani. Kao rezultat toga, upravljanje i vođenje hotela postane jednostavnije, brže i efikasnije. Onda imate manje mogućnosti da će doći do pogreške- što možda nije slučaj s programom kojeg sada koristite.

 

2. Nema dovoljno integracija

Integracije i rješenje treće strane poput računovodstvenog sistema, online naplate, kartica za zaključavanje vrata te drugih softverskih rješenja značajno mogu poboljšati efikasnost, povećati zaradu te uštedjeti vrijeme. Većina hotelijera mora ovakve radnje odvojeno sprovoditi jer njihov trenutni PMS sustav ne može integrirati s gorenavedenim rješenjima.

 

Ovakav pristup radu značajno otežava situaciju tako da i sama sinkronizacija podataka zna biti netočna i nepravovremena.

 

Nekada je takvo upravljanje hotelom bilo obavezno, no danas, takva praksa je zastarjela i premašena.

Danas pametni hotelijeri preferiraju sustav za upravljanje hotelima koji se besprijekorno integrira s rješenjima treće strane. Ovako, njihovi podaci su konsolidirani, što nije slučaj kod sistema koji nemaju mogućnost integracije.

Pored toga, kada imate sve što vam treba unutar jednog sustava, onda značajno štedite vrijeme i novac koji biste inače potrošili žongliranjem više različitih softverskih rješenja.

Iz tog razloga, ako vaš trenutni sustav nema nikakvu ili ima ograničenu mogućnost integracija, onda je pravo vrijeme za promjenu hotelskog sustava koji koristite.

 

Pogledajte sve integracije MegaBooker sustava.

 

3. Nemate pristup bilo kada, bilo gdje

Većina hotelskih programa su razvijeni ne samo kako bi automatizirali poslovanje već i kako bi pojednostavili i unaprijedili poslovanje. Unatoč tome, hotelijeri provode većinu svog vremena ispred svog računala s ugrađenim property management sustavom.

 

Ovakvi sistemi svakako zahtijevaju dosta održavanja uz značajne troškove.

 

Ali kod idealnog hotelskog sustava s online pohranom podataka nemate takva ograničenja. Ustvari, uz stabilnu internet konekciju, hotelom možete upravljati od bilo kud, bilo kada.

Uz to, većina property management sistema danas nudi i hotelsku mobilnu aplikaciju, što je dodatni razlog  za promjenu sistema koji trenutno koristite.

 

4. Hotelski program vam ne pomaže kod iskustva gostiju

Znate da je vrijeme za promjenu hotelskog sistema kada shvatite da vam on ne pomaže kod boljeg iskustva za goste. Očigledno, gostima trebate pružiti sve bitne ugodnosti, ali uz to, trebate kontaktirati goste s vremena na vrijeme.

Povrh svega toga, morate znati što gosti preferiraju kako bi ih dostojno uslužili. Ako vam sustav koji  koristite ne pomaže oko toga, onda on sigurno nije pravi program za vas.

Kroz suvremeni PMS možete s lakoćom obavljati sve zadatke i poboljšati interakciju s gostima.

Tako personalizirano iskustvo za svakog gosta postaje stvarnost. Ako imate program koji sakuplja iskustva gostiju, pravi ankete, te prati recenzije onda ste na pravom putu ka boljem odnosu s gostima. Preko novih programskih rješenja za hotele možete čak praviti email kampanje, zakazivati automatsko slanje email predložaka, kontaktirati goste putem SMS-a itd.

 

5. Preko hotelskog PMS-a ne možete kontrolirati overbooking

Jedan od najvećih problema s kojima se hotelijeri suočavaju danas jeste problem overbooking-a. Ukoliko vam vaš program ne pomaže u kontroliranju istih, onda ozbiljno trebate razmisliti o promjeni.

U većini slučajeva, hotelski program nemaju pravu integraciju s channel manager sustavima.

Stoga, hotelijeri nemaju centraliziranu kontrolu nad čitavim inventarom hotela.

Zbog toga, nemaju potpunu kontrolu nad rezervacijama koje primaju preko raznih izvora i kanala prodaje. Zbog toga im se događaju netočna ažuriranja inventara i veliki broj rezervacija koje se preklapaju.

S druge strane, sposoban hotelski program se besprijekorno može integrirati s channel manager-om tako da možete imati ažuriranje u stvarnom vremenu za sve sobe i sve vrste cijena. S takvom integracijom, hotelijeri mogu imati uvid i ažuriranje za sve kanale prodaje uključujući online portale, walkin goste, grupe, rezervacije preko web stranice itd.

Na ovaj način mogu iskoristiti 100% inventara. Posljedično tome, značajno se smanjuje overbooking.

Ako vam vaš program ne pomaže u kontroliranju overbookinga, onda je krajnje vrijeme da ga se riješite.

 

6. Ne dobivate all-in-one rješenje od jednog prodavača

U idealnom svijetu, vaš PMS prodavač bi vam morao ponuditi all-in-one tehnologiju. Bilo da se radi o upravljanju hotelom, ostvarivanju direktnih rezervacija, vođenju online distribucije i inventara preko svih kanala prodaje, vaš hotelski sustav bi vam trebao pomoći u tome.

Zbog nedostatka integracija između različitih hotelskih programskih rješenja, trebate pronaći jedinstveno rješenje za svaki problem s kojim se suočite. Ovo može biti naporno za vas. Uz to, vaš problem može postati još ozbiljniji ako vam prodavač programa ne nudi sva bitna rješenja. Pronaći pravog prodavača je jednako važno kao i pronalazak pravog PMS sustava.

[responsive]booking engine[/responsive]

 

7. Imate lošu podršku

Bitnost dobre podrške korisnicima je neprocjenjiva. Ali, prije, kada cloud sustavi nisu bili u tolikoj potražnji, većina PMS sustava su bila instalirana na računala unutar hotela, što je uvijek dovodilo do skupog održavanja i čestih nadogradnji.

Pored toga, mnoge tvrtke koje su napravile tehnologiju uzimale su velike naknade za podršku kod korištenja sustava. Međutim, taj scenarij je već uveliko promijenjen.

Danas, neki prodavači idu i korak dalje kako bi pružili 0-24 podršku, 365 dana u godini besplatno. Pokušavaju vam pomoći oko bilo kojeg problema s kojim se susretnete prilikom korištenja sustava.

Tako hotelski program koji koristite postane još više prilagođen vama.
Veoma mali broj tvrtki koje posjeduju tehnologiju za hotele će vas besplatno voditi kroz process implementacije i korištenja sustava. Kako bi napravili trening za osoblje, pomogli vam oko ažuriranja podataka ili se prilagodili posebnostima vašeg objekta.

Ukoliko se sustav koji trenutno koristite ne trudi da vam pruži ove usluge, onda je pravo vrijeme da zamijenite svoj hotel management system.

 

Zaključak

Trebate razmotriti nadogradnju vašeg hotelskog sustava ukoliko pokazuje bilo koji od gore navedenih znakova. Što prije ga promijenite to bolje.

Jer kako vrijeme bude prolazilo, nedovoljno dobar hotelski software može vas dovesti do gubitka prihoda ili srozati vašu reputaciju.

Mi znamo da prelazak sa starog PMS sustava na novi zahtjeva dodatna ulaganja, vrijeme, trud i rizike. Ali sve će vam se to isplatiti ako odaberete pravi program za vaš hotel.

Povrh svega, kada pogledate na žestoku konkurenciju na tržištu, većina hotelijera sada preferira sustave koji su pametni, prilagođeni korisniku, jasni te koji im pomažu u poboljšanju poslovanja.

Ukoliko i dalje niste uvjereni da trebate promijeniti property management sustav, velike su šanse da ćete zaostati za konkurencijom i izgubiti na prihodima i propustiti moguću zaradu.

 

7 znakova da trebate promijeniti hotelski sustav koji koristite by