optimalno odrzavanje objekta
Jeste li gledali seriju o Harryju Potteru? Divim se načinu na koji vrte svoj štapić i kako se stvari završe u trenu. Uvijek sam željela imati sličan štapić.

Kao čistačici, to bi vam najviše koristilo. Zamislite, samo trebate mahnuti štapićem i sve postaje blistavo čisto. Bilo da se radi o predvorju, sobama, praonici rublja ili restoranu.

Zapravo, za to vam ne treba nikakvo osoblje. I zbog toga bi razina zadovoljstva gostiju bila na vrhu ljestvica.

Međutim, tužno je što je takva vrsta magije nemoguća. No, mogu vam dati savjete za poboljšanje poslovanja hotela za bolje iskustvo gostiju.

Do sada ste možda shvatili o čemu je ovaj blog. No, prije nego što prijeđemo na savjete, dopustite mi da vam dam pregled odjela za domaćinstvo.

Kratki sadržaj:

 1. Što su poslovi domaćinstva u hotelima
 2. Kako optimizirati poslovanje hotelskog domaćinstva
  1. Pojednostavite svoj proces
  2. Donesite pravovremene promjene u SOP-ovima
  3. Standardizirajte kvalitetu čistoće i higijene
  4. Usredotočite se na upravljanje zalihama
  5. Investirajte u tehnologiju
  6. Zaposlite, obučite i nagradite svoje osoblje
  7. Redovito obavljajte odbacivanje
  8. Držite ostavu na svakom katu
  9. Radite s pravim dobavljačima

Što su poslovi domaćinstva u hotelima?

Odjel za domaćinstvo naziva se okosnicom hotela. Razlog tome je što se isti bavi jednim od najvažnijih zadataka hotela – održavanjem čistoće i higijene.

Međutim, zadaci uključeni u poslove održavanja i čišćenja nisu ograničeni na to. Postoje i druge odgovornosti, kao što su:

 • Podizanje inventarnih zahtjeva
 • Održavanje zaliha
 • Upravljanje uslugama pranja rublja
 • Rukovanje izgubljenim i pronađenim artefaktima
 • Praćenje krađa i gubitaka u hotelskim sobama

Iako se odjel za domaćinstvo ne ubraja među one koji generiraju prihode, ne možete poreći činjenicu da igra vitalnu ulogu u kontroli troškova.

Kako optimizirati poslovanje hotelskog domaćinstva ?

Sada kada smo završili s tečajem za osvježavanje znanja o poslovima hotelskog održavanja i čišćenja, dopustite mi da Vam kažem korake koje možete koristiti kako biste ga učinili učinkovitijim. Pogledajmo ih.

 1. Pojednostavite svoj proces

Kad kažem da pojednostavite svoj proces, to ne znači da radite na svojim SOP-ovima. Naravno, to je također važno i o tome ćemo raspravljati u slijedećoj točki.

Racionaliziranje Vašeg procesa znači usklađivanje operacija hotelskog domaćinstva sa zadacima drugih odjela. Dopustite mi da objasnim detaljno.

Odjel održavanja i čišćenja odgovoran je za održavanje sobe i sadržaja povezanih s njom na savršen način. Sada to također uključuje provjeru problema s održavanjem.

Pretpostavimo da jedna od prostorija zahtijeva velike radove na održavanju. U tom slučaju, nadzornik  mora obavijestiti ured i odjel za domaćinstvo.

Takvi zadaci oduzimaju puno vremena, što znači da jedna prostorija nakratko ne radi. Stoga bi tim za upravljanje prihodima osigurao da prodaja iz drugih soba bude veća kako bi se pokrio gubitak jedne sobe za to razdoblje.

Ovo je samo jedan primjer. Postoje mnogi drugi zadaci koji zahtijevaju pomoć drugih odjela. Zato morate pojednostaviti poslove održavanja Vašeg hotela kako biste izbjegli bilo kakve složene situacije.

 1. Uvedite pravovremene promjene u SOP-ove

Kao što sam već rekla, s vremena na vrijeme morate optimizirati svoje SOP-ove. Razlog je to što će vam pomoći da poboljšate svoje poslovanje u domaćinstvu i povećate učinkovitost osoblja.

Na fakultetu su nas učili da priprema sobe u prosjeku traje 20 minuta. Bifurkacija je sljedeća:

 • 7 minuta – priprema kreveta
 • 5 minuta – čišćenje kupaonice
 • 3 minute – brisanje prašine
 • 2 minute – dopunjavanje sadržaja
 • 3 minute – metenje i brisanje

Ali kad sam počela raditi u hotelima, stvari su zapravo bile drugačije. Svaki zadatak vezan uz čišćenje sobe imao je različito vrijeme ovisno o veličini sobe, broju osoblja koje je u njemu uključeno.

Primjerice, neki hoteli umjesto tradicionalnih metli i krpa za brisanje koriste usisavače ili mop štapove. To je pomoglo u smanjenju vremena potrebnog za čišćenje jedne sobe.

Slično, morate smisliti načine za optimizaciju SOP-ova povezanih sa svakim procesom uključenim u operacije održavanja i čišćenja.

 1. Standardizirajte kvalitetu čistoće i higijene

Nitko ne voli boraviti u otrcanom i zapuštenom hotelu. Štoviše, nakon covid-19, gosti su više zabrinuti za čistoću i higijensko okruženje koje osigurava hotel.

Tu na scenu dolazi odjel domaćinstva. Uvjerite se da ste postavili najviše standarde koji se odnose na čistoću i higijenu. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

 • Sanacija sobe nakon odjave
 • Promjena posteljine za nove goste
 • Koristite dezinfekcijsko sredstvo za brisanje poda (odlučite se za jedno sa srednjim mirisom)
 • Držite sredstvo za dezinfekciju u svakoj sobi
 • Nosite zaštitnu opremu dok čistite prostoriju
 • Odlučite se za čišćenje sa oznakama u boji
 1. Usredotočite se na upravljanje zalihama

Upravljanje zalihama važan je dio poslovanja hotela. To je zato što je odjel domaćinstva odgovoran za prikupljanje zahtjeva i distribuciju svih vrsta pogodnosti među gostima i članovima osoblja.

To uključuje potrepštine u sobama, tiskanice za odjel ureda (olovke, dosjei, papiri, kartice s ključevima itd.), uniforme osoblja i druge slične stvari. Iako je popis dugačak, morate osigurati da ne propustite niti jednu stavku.

 1. Investirajte u tehnologiju

Tehnologija igra važnu ulogu u svakom hotelu i još uvijek je mnogi od njih oklijevaju prihvatiti. Neki to smatraju skupim, dok drugi smatraju da je uzaludno ulagati u tehnološke aspekte. Ali tu griješe.

Postoje razni PMS-ovi koji mogu izvršiti sve Vaše izračune, upravljanje zalihama i ažuriranje statusa sobe u roku od nekoliko sekundi. Štoviše, ako se mogu integrirati s drugim softverom za održavanje i čišćenje, mogu vam dati trenutni status sobe i pomoći pri izravnom objavljivanju računa u folijama gostiju.

Osim toga, mogu Vam pomoći da pratite zahtjeve gostiju i da li su adresirani ili ne. To bi pomoglo u poboljšanju iskustva gostiju.

Tehnološki aspekt nije ograničen samo na softver, već uključuje i ulaganje u gadgete. Možete se odlučiti za opremu poput praktičnih usisavača, strojeva za čišćenje tepiha, perača i sušilice podova, automatskih osvježivača soba i tako dalje.

Zaposlite, obučite i nagradite svoje osoblje

Nedostatak osoblja jedan je od uobičajenih problema s kojima se danas suočava ugostiteljstvo. To dovodi do ogromnog pritiska na postojeće, jer moraju istovremeno obavljati zadatke drugih zaposlenika. I vjerujte mi, vidjela sam da se to događa.

Hotel u kojem sam prije nekoliko godina radila je imao nedostatak osoblja. To je stvorilo mnogo problema za nas ostale.

Ujutro smo morali trčati od kata do kata kako bismo provjerili sobe koje treba odjaviti. Istovremeno smo morali pripremiti sobe za nadolazeće dolaske. Povrh svega, trebali smo isporučiti goste s traženim sadržajima.

Zbog toga nitko od djelatnika u odjelu domaćinstva nije radio više od 2-3 mjeseca. Dapače, i sami smo znali biti prilično iscrpljeni do kraja dana.

Zapravo, istraživanje koje je objavio Harver pokazuje da

Hoteli i moteli imaju stopu fluktuacije zaposlenika od 73,8%

Zato se prije svega trebate usredotočiti na zapošljavanje osoblja. Zaposlite ih, obučite i upoznajte ih sa SOP-ovima Vašeg hotela.

Kada završe s tim, s vremena na vrijeme procijenite njihov učinak. Zadržite politiku nagrađivanja kako biste poboljšali njihov moral.

U slučaju da ne rade dobro, umjesto da ih otpustite, ponovno uložite u njihovu obuku. Na taj će način postati učinkovitiji i ostati motivirani na poslu.

 1. Redovito obavljajate odbacivanje

Većina hotela izbjegava proces odbacivanja i tu trpe gubitak. U osnovi, odbacivanje uključuje uklanjanje artikala kojima je istekao rok trajanja iz inventara i njihovo nadopunjavanje novima.

Recimo, zadržali ste zalihu starih ručnika za odbacivanje. Sada biste ih ili podijelili među svojim osobljem, upotrijebili ih za čišćenje ili ih reciklirali.

Ponekad, član osoblja ili prodavač ovdje mogu pogriješiti. Ona/on bi zamijenili stare novima ili bi možda dodali neke svježe u tu seriju za stjecanje dodatnih pogodnosti.

Zato preporučam da se postupak odbacivanja obavi u prisutnosti CCTV kamera, sigurnosnog osoblja i nadzornika.

 1. Držite ostavu na svakom katu

Kako biste osigurali besprijekorno iskustvo gostiju i brzu uslugu, važno je da na svakom katu imate ostavu za održavanje i čišćenje. U slučaju da ju već imate, provjerite ima li dovoljno zaliha svih sadržaja.

Prije svega, pomoći će Vašem osoblju da izbjegnu trčanje tamo-amo. I drugo, pomoći će u odrađivanju zahtjeva na vrijeme.

 1. Radite s pravim dobavljačima

Odabir pravih dobavljača za outsourcing bilo koje vrste objekta je ključan. Štoviše, ako radite samo s jednim dobavljačem, predlažem da pronađete nekoliko njih kao rezervnu opciju.

Razlog tome što bi ovisnost o samo jednom stvorila puno problema, kao što su kašnjenje u isporuci, nedostupnost određenih artikala, nenajavljene fluktuacije cijena i tako dalje. Štoviše, morate provjeriti autentičnost dobavljača, kvalitetu proizvoda koje pružaju i druge čimbenike.

Odabir pravog dobavljača hotela je umjetnost. Želite li to svladati? Javite nam se za pomoć

Zaključak

Kada je riječ o poslovanju odjela za domaćinstvo u hotelima, potrebno ga je optimizirati za bolju učinkovitost i povećanje zadovoljstva gostiju. A to nije znanstvena fantastika. Samo se usredotočite na nekoliko koraka.

Na ovom blogu sam navela određene savjete za poboljšanje poslovanja hotela i njegovo održavanje bez problema. Možete uzeti dijelove iz njih, odabrati one izvedive i sami vidjeti rezultate.

Prijevod: by S.O.S. English

 

9 najboljih načina da optimizirate poslove domaćinstva u hotelu by