Svi smo svjesni važnosti utjecaja koji imaju: Airbnb, Expedia, a osobito Google. Godinama smo učili, čitali i pratili primjere, a sve se svelo na 4 korisne lekcije za sve hotelijere. Ovi velikani uživaju svjetla turističke i internetske pozornice već duži niz godina. Time postaju legitimnim primjerom i inspiracijom svim budućim i postojećim turističkim djelatnicima.

Naime, 2017. godine je obilježena deseta obljetnica stvaranja Airbnb-a.  Digitalni gigant je proslavio  svoje brzo širenje dijeleći svoj strateški plan koji je prikladno nazvan “Airbnb za svakoga”. Predstavio je mnoštvo novih vrsta smještaja koja je nadmašila njihovu izvornu ponudu.

Među novim proizvodima predstavljeni su:

Airbnb, Expedia, Google: 4 korisne lekcije za sve hotelijere

Generalna kategorizacija objekta Izvor: Airbnb Extranet

Airbnb, Expedia, Google: 4 korisne lekcije za sve hotelijere

Tradicionalni i alternativni smještaj Izvor: Airbnb Extranet

Airbnb, Expedia, Google: 4 korisne lekcije za sve hotelijere

Cjelokupno rangiranje vrste objekta i raspoloživost; Izvor: Airbnb Extranet

1.) Nove vrste nekretnina – Kuće za odmor, Alternativni smještaj, Noćenja s doručkom (B&B) i Boutique hoteli: ovi noviteti se dodaju postojećim opcijama filtera: Cijeli dom, privatna soba i zajednički prostor.[responsive] [/responsive]

2.) Nove razine – Airbnb Plus i Beyond od Airbnb-a: Airbnb Plus značka prikazuje kuće s više od 100 recenzija i najmanje 4,8 bodova. Nakon kupnje luksuznih smještajnih kapaciteta u 2017., kompanija Beyond by Airbnb računa za premium liniju grupe koja okuplja domove najvišeg ranga na platformi.

3.) Airbnb Zbirke (Collections) – skupovi domova prilagođeni određenoj vrsti putovanja ili prigodi – poput poslovnih putovanja, obiteljskog odmora ili medenog mjeseca.

4.) SuperHost program i novi SuperGuest program – Airbnb sada koristi SuperHost za certificiranje domaćina nevjerojatnim gostoprimstvom (najmanje 4,8 za ocjene, odgovorite 90% gostiju u roku od 24 sata, posudite njihovu imovinu više od 10 puta godišnje itd.). U tijeku je i pokretanje pilot programa SuperGuest i poduzimanje koraka ka izgradnji lojalnosti za svoje potrošače.

HotelTonight dokazuje kako se velikan sa sjedištem u San Franciscu još dublje upustio u područje tradicionalnog gostoprimstva.

Google također jasno daje okladu na putničku i ugostiteljsku industriju, iskorištavajući svoje gigantske podatke o upotrebi kako bi korisnicima pružio relevantne informacije u svim fazama njihova planiranja putovanja.

Iako je nedavno ugasio svoju aplikaciju Google Trips, mnoge će se njezine značajke nalaziti na Google pretraživanju i na Google kartama.

Redoviti OTA kanali i dalje izazivaju hotelijerstvo. Expedia proširuje svoju globalnu prisutnost i fokusira se na kupce objektivne prema brendu, kroz relevantnije lokalne ponude i sadržajne strategije.

Pa kakve lekcije tradicionalni ugostiteljski igrači mogu naučiti od digitalnih divova?

#1 Značajna arhitektura marke

Treba li raspravljati o tome treba li marka usvojiti “brendiranu kuću” ili “kuću marki”?

Kao mlada tvrtka Airbnb-ov pristup kući je učinkovit. Dakle, svi tipovi smještaja jasno su artikulirani oko imena Airbnb. Nadalje pojačavajući izvorni prijedlog vrijednosti brenda kao alternativu hotela.

Čak i kad se sve više hotela dodaje u njihov miks, hotelski brendovi nemaju glavnu ulogu i svi žive pod Airbnb-ovim kišobranom.

Ono što je zanimljivije je pristup proširenja marke. S obzirom na broj dostupnih posjeda na platformi, Airbnb mora oduševiti putnike svojom bogatom ponudom bez da ih nadvlada.

U početku je Airbnb svoju ponudu organizirao kao „Cijeli prostor“, „privatnu sobu“ i „zajedničku sobu“.  Razlozi su zahtjevi putnika za privatnošću i spremnošću za plaćanje.
S novim proizvodnim značajkama, Airbnb Plus i Beyond by Airbnb, proširuje se sa segmenta regulacije proračuna u više segmente usmjerene na kvalitetu i veću spremnost za plaćanje.
Vrijedne propozicije jasne su i putnicima i SuperHostovima, a pritom smanjuju rizik od kanibalizacije.

Većina hotelskih korporacija prihvaća pristup „kuće marki“. Njihova strategija širenja brenda teži dodavanju novih marki kako bi privukla nove hotelske investitore. Ovaj pristup sugerira značajna marketinška ulaganja koja ne samo da podižu svijest među putnicima, već čine marku smislenom i rezonira s potrošačima.

U jeku novih generacija milenijskih putnika koji sve više mijenjaju putničku industriju, postavlja se nekoliko pitanja. Jesu li moderni putnici u stanju razlikovati marke unutar portfelja ugostiteljskih grupa? Imaju li milenijalci fundamentalno različite preferencije putovanja? Jesu li ovi novi brendovi pružili bolje rješenje za realizaciju želja, očekivanja i preferencija milenijskih putnika?

U svakom slučaju, ako novi brendovi ne artikuliraju bolja rješenja od konkurencije, marketinška magija neće uspjeti. Hoteli uz pomoć digitalnih divova poput Airbnb, Expedia i Google-a, imaju veliku korist od fokusiranja na dubinsko razumijevanje svoje ciljne publike. Također i istraživanjem tržišta i, naravno, sveprisutnim podacima. To je bolje nego da „izmisle“ novi brend ispočetka.

# 2: Usredotočite se na putnike

Airbnb Collections(Zbirke) omogućavaju pristup ugostiteljskim uslugama ovisno o prigodi i profilu putnika. Neke su: Airbnb za obitelj, Airbnb za posao, društveni boravak, medeni mjesec, grupni izlet i večere.  Kolekcije su definitivno usmjerene na putnike koji se mogu prilagoditi bilo kakvoj vrsti putovanja kako bi se uklopili.

Bilo da se radi o pretraživanju na OTA ili web lokacijama hotela, putnici su uvjetovani da traže putovanja s definiranim odredištem. Ipak, ponekad putnici znaju da žele pobjeći ili im treba odmor, ali nemaju na umu destinaciju. Zahtjev da se odabere odredište je frustrirajuće.

Expedia Collections(Zbirke) imao je drugačiji pristup i pruža bolje rješenje putnicima usmjerenim na iskustvo. Neke od kategorija: Plaže, obiteljske zabave, kultura, povijest i kupovina. Dakle, putnici mogu odabrati svoje željene vrste putovanja bez momentalnog odlučivanja o odredištu. Google Flight i odnedavno Google Travel nudi i značajku Explore kako bi se putnicima omogućilo istraživanje bez prethodnog odabira odredišta.

Tradicionalni ugostiteljski igrači preispituju svoj portfelj marki, arhitekturu marki i jedinstvene ponude pojedinih robnih marki. Ali, bitno je potaknuti igrače da pridobiju inspiraciju i iz Airbnb, Expedia i Google. S druge strane putnike se usmjerava na putovanja, iskorištavanje posebnih prigoda i hobije. Kao i sve ostalo danas, poslovna sposobnost razumijevanja namjera potrošača i učinkovito pozicioniranje,  može rezultirati prihodom ili gubitkom.

# 3: Uspješne franšize dovode do uspješnih hotelskih korporacija

U odnosima s domaćinima u 81.000 gradova širom svijeta, nije ni sporno  da su bili presudna komponenta uspjeha Airbnba.  Čini se da je skupina jasno uspostavila taj povlašteni odnos povećanjem svojih prednosti SuperHostovima. To uključuje bonuse ili popusti za kupnju Airbnbovih proizvoda. Zatim i marketinšku pomoć (određeni URL, značku, bolji unos) ili obuku za razvoj njihovog poslovanja. Pomažući domaćinima koji uglavnom nisu ugostiteljski profesionalci, digitalni div ne osigurava samo povećane provizije.

On gradi vjernost među svojim korisnicima održavajući ih na platformi.[responsive]Airbnb, Expedia, Google: 4 korisne lekcije za sve hotelijere[/responsive]

Na koji način Airbnb inspirira hotelijere?

Ono što je Airbnb brzo razvijao za svoj SuperHost , hotelijeri bi mogli zapisati u svoje bilješke. Iako se hotelski lanci već bave obukom i poticanjem svojih hotela na održavanje standarda usluga, moglo bi se učiniti više.

Konkretno, hotelski lanci mogli bi franšizerima pomoći da optimiziraju svoju internetsku prisutnost na vlasničkim, plaćenim i zarađenim kanalima; razumiju tržišne informacije dostupne na izravnim i neizravnim kanalima; pružaju integrirana tehnološka rješenja za poboljšanje učinkovitosti rada, kao i za putovanje korisnika.

Slično kao u Airbnbu, ukupni prihod koji ostvaruju ugostiteljske korporacije povezan je s brojem hotela i prihodima svakog hotela. Određivanje uspjeha hotelske korporacije računa se na uspjeh davatelja franšiza. Pomaganje davaocima franšize u poboljšanju performansi stvorit će situaciju „win-win“ kako za hotelske marke, tako i za davatelje franšize.

#4: Uspješna marka stvara tržište

Airbnb je formirao utjecajno tržište marki u proteklom desetljeću. Nakon što su iz neprofesionalnih privatnih popisa stvorili tržište za kupce, Airbnb je posegnuo za hotelima i pansionima.
Uz ove dodatne mogućnosti smještaja diljem svijeta, tvrtka je odgovorila na povećane zahtjeve tržišta. Pritom nudi višednevne usluge  Airbnb Experience and Airbnb Adventures. Možemo reći da i Airbnb, Expedia i Google sada zadovoljavaju putnike kroz cjelokupno putovanje  i unovče to tržište.

Google – One Stop Shop pruža najlakše planiranje putovanja

Nadalje, Google Travel također prati putnike od inspiracije do istraživanja, rezervacije i doživljaja. Povratno mu taj ciklus donosi monetarnu korist.
Iskorištavanje moći „u vlasništvu tržišta“ pruža ogromne mogućnosti za tradicionalne ugostiteljske igrače. Oni danas  sve više i više odmiču od tradicionalnih oblika poslovanja.
Jedan nedavni primjer – Accor partnerstvo s WOJO-om kako bi 2022. godine postao najveći europski partnerski brend. To je  dio napora ugostiteljske grupe da materijalizira svoj model „Augmented Hospitality“ radeći više nego samo tradicionalne ugostiteljske usluge. Sada u svom portfelju ima marke F&B, suradnju, wellness i kućepazitelje u svom portfoliju.

Dok Airbnb i dalje raste i re-definira ekosustav gostoprimstva, tradicionalne ugostiteljske grupe bi trebale svakako prigrliti Airbnb moto, sa zaokretom:

„Gostoljubivost za sve, svuda i za svaku prigodu“.

https://insights.ehotelier.com/insights/2019/09/05/airbnb-expedia-google-4-lessons-the-hotel-industry-can-learn-from-the-digital-giants/

Airbnb, Expedia i Google: 4 korisne lekcije za sve hotelijere by