Airbnb udvostručuje svoja ulaganja i mijenja ime za potpunu ekspanziju na kinesko tržište. I ne samo da su udvostručili ulaganja nego su utrostručili lokalnu radnu snagu sa 60 na 180 uposlenika.

Tvrtka se također nada da će uspjeti sa svojim “Trips” proizvodom, koji korisnicima predlaže ideje i stvari koje mogu vidjeti ili posjetiti na putovanjima. Ova usluga je pokrenuta u studenom prošle godine i sada se isprobava u Kini.

Više od 80% Airbnb korisnika u Kini su ispod 35 godina starosti što je veći procenat nego u bilo kojoj drugoj državi.

Udvostručujući investicije u Kini, Airbnb pokušava uspjeti tamo gdje su druge američke tvrtke pokleknule.

Fokus na kineske putnike

[responsive]airbnb kina[/responsive]Airbnb – koji iznajmljivače povezuje s gostima koji žele ostati u njihovom objektu svega nekoliko noći je brzo stekao popularnost u Kini gdje trenutno imaju preko 80.000 oglasa ugošćavajući oko 1.6 milijuna gostiju.

U Kini je Airbnb još od 2013.godine a do sad je fokus bio na usluživanju putnika koji dolaze iz Kine. Sada ulažu u putovanja unutar Kine za Kineze i međunarodne putnike kao i za kineske putnike koji žele istražiti svijet.

Kineski putnici predstavljaju jako bitno tržište za Airbnb van Kine. Već sada je preko 5 milijuna Kineza rezerviralo smještaj preko Airbnb-a diljem svijeta. A prema nekim izvještajima Kinezi su potrošili 215 milijardi dolara na putovanja u 2015.godini.

Kinesko tržište se dosta promijenilo u proteklih nekoliko godina. U prošlosti su njihovi turisti bukirali grupne ture jer su bile jeftinije. Ture su uključivale vodiče koji govore kineski jezik i noćivanje u hotelima koji su bili prilagođeni ukusima Kineza.

Prilagođavanje kineskom tržištu

[responsive][/responsive]U Šangaju, putnici će moći bukirati događaje poput posjete operi ili pak kursa iz tradicionalne kineske umjetnosti.

U pokušaju da se što bolje prilagode lokalnoj kulturi Airbnb će ponuditi metode naplate kao što su Alipay i WeChat Pay koji su karakteristični za kinesko tržište.

 

“Postoji nova generacija kineskih putnika koji žele vidjeti svijet na drukčiji način”, kazao je Brian Chesky, osnivač Airbnb-a.

“Nadamo se da će Aibiying i Trips odjeknuti među tom publikom i inspirirati ih da putuju na način koji će otvoriti vrata novim ljudima, zajednicama i susjedstvima diljem svijeta. Jako sam uzbuđen oko naše budućnosti u Kini,”dodao je.

 

Kontroverze s imenom

Tvrtka je promijenila naziv na “Aibiying” što bi u doslovnom prijevodu trebalo značiti “dočekajte jedni druge s ljubavlju”. Ime bi prema nekim navodima trebalo biti jednostavnije za izgovoriti na kineskom jeziku od verzije engleskom jeziku.

Međutim ime koje su odabrali izazvalo je dosta kontroverze na društvenim mrežama jer je ime na kineskom jeziku slično imenu za sex hotel.

Donosimo nekoliko komentara vezanih za to na kineskoj inačici Twittera:

[responsive]airbnb kineski[/responsive]

“Ime me podsjeća na otvorenje sex hotela”.

[responsive]airbnb kineski 2[/responsive]

“Kakav primjer neuspješnog marketinga. Kombinacija loga, boje i ovog imena čini Airbnb da izgleda kao dejting stranica.”

 

Zašto je pogrešan ovaj odabir imena?

Novo ime — 爱彼迎 (Aibiying) — sačinjavaju tri kineska slova i kada se doslovno prevedu znači “dočekajte jedni druge s ljubavlju”. Ali tu je gdje i nastaje problem.

Slovo “Ai” što znači ljubav može se koristiti ali nikako u ovom kontekstu jer mu daje pomalo dvosmisleno značenje. Naime, ova riječ u kombinaciji s riječi “hotel” daje dobro poznatu sintagmu u kineskom jeziku koja označava “hotel ljubavi”, ili hotel kojeg parovi iznajmljuju na nekoliko sati kako bi se sastali.
Asocijacija Airbnb-a sa sex hotelom je sigurno nešto što u marketingu ove tvrtke nisu željeli. Očigledno su prije lansiranja ovog imena trebali izvesti neka testiranja koja bi zasigurno pokazala da ime nije adekvatno.

 

Airbnb mijenja ime i udvostručuje ulaganje za kinesko tržište by