Airbnb je u sred pravne bitke u nekim svjetskim metropolama a pogotovo u New Yorku gdje se bori protiv izglasavanja novog zakona o kratkoročnom najmu stanova, apartmana i vila. Zakon predviđa kaznu za iznajmljivače koji iznajmljuju svoje smještajne objekte na periode kraće od 30 dana. Cilj je spriječiti iznajmljivače u pretvaranju svojih apartmana u hotele bez plaćanja ikakvog poreza.

[box style=”1 or 2″]U svoju obranu, ovaj portal za iznajmljivanje smještaja je donio dokaze koji potvrđuju da većina iznajmljivača u New Yorku svoje apartmane ne iznajmljuje svakog mjeseca. Također navode kako 96% iznajmljivača iz New Yorka iznajmljuju vlastiti smještaj i ne rade to u komercijalne svrhe. Airbnb će se boriti proziv ovakve odluke suda s novom protu-tužbom.[/box]

Iako je velika pažnja na ovako velikom slučaju, istina je da je ovaj portal do sada probleme rješavao van sudnice (u gradovima poput Londona ili Pariza) i da tužbe nisu to što im je donijelo svjetsku slavu. U većini gradova Airbnb nema nekih velikih problema s vlastima kao u New Yorku. Međutim New York nije jedini s kojim imaju problema, tu su Barcelona, San Francisco, Berlin i Amsterdam.

U članku donosimo Vam primjere problema Airbnb-a u svjetskim metropolama te kako se Airbnb ponaša inače na svjetskom tržištu.

Problem New Yorka

[responsive]airbnb new york[/responsive]

Airbnb u New Yorku optužuju da ne radi mnogo kako bi pomogao vlastima oko iznajmljivača koji se nelegalno oglašavaju preko njihovog portala. Bitno je napomenuti da je New York najveće tržište Airbnb-a.

Rat riječima je izbio kada je grad New York izdao prvu kaznu što su mnogi iznajmljivači doživjeli kao direktan napad na njihova prava raspolaganja svojim objektima.

Tatiana Cames, iznajmljivač iz Brooklyna, kažnjena je sa $5,000, a kazne će biti još veće ako nastavi s iznajmljivanjem. Ovo bi mogao biti samo početak.

Mnogi stanovnici New Yorka koji zarađuju sa strane nudeći svoje apartmane na kratkoročni boravak preko Airbnb-a su očigledno zbunjeni i nezadovoljni ovakvim postupkom vlasti.

Ne znam da li je legalno ili ne,” kaže jedna od iznajmljivačica. “Ja iznajmljujem apartman kada odem na putovanje. Moj ugovor o zakupu kaže da mogu imati goste u apartmanu na periode manje od 30 dana.

 

Pristalice novog zakona problem vide u tome što gosti preko Airbnb-a zaglavljuju dizala, prave gužve u hodnicima sa svojom prtljagom, ponekad i s glasnom muzikom. Smatraju da je sigurnost gostiju, iznajmljivača ali i susjeda upitna u ovakvim slučajevima te da je situacija mnogo bolja kada su gosti u hotelima.

Airbnb u New Yorku optužuju i zbog toga što ne radi dovoljno na suradnji s vlastima i na provjeri gostiju koji se ilegalno oglašavaju na njihovoj platformi.

 

[responsive]airbnb najbolja kuća[/responsive]

Zavirite u najpopularniju smještajnu jedinicu na Airbnb-u.

Nisu im cilj mali iznajmljivači

Nažalost gradski i državni zakoni su suprotni. Tako na primjer iznajmljivači prema državnom zakonu mogu iznajmiti svoj apartman na periode kraće od 30 dana. S druge strane gradski im zakon zabranjuje da taj isti apartman oglašavaju na online portalima poput Airbnb-a.

Jedan od iznajmljivača izjavljuje kako “ovakvo iznajmljivanje vjerojatno nije legalno, ali stanarina je tako skupa u New Yorku a i posjetioci vole ovako iznajmljivati. Imao sam kao goste porodice, studente, prijatelje i po meni to je odličan način da se povežete s ljudima diljem svijeta a jeftinije je od hotela.”

Airbnb ima 46,000 smještajnih jedinica u New Yorku. Vlasti smatraju kako su postali velika prijetnja za hotele i trgovce nekretninama.

Mnogi iznajmljivači Airbnb platformu vide kao izvrstan dodatni izvor prihoda. Dobra vijest za njih jeste da gradska uprava vjerojatno nema ni resurse niti motiva da se bavi svakim pojedincem koji želi da iznajmi svoj stan nekoliko sedmica godišnje. Cilj su prvenstveno komercijalni iznajmljivači koji oglašavaju veliki broj smještajnih jedinica putem Airbnb-a, pored vlastitog smještaja.

Airbnb brani prava iznajmljivača iz New Yorka da koriste njihovu uslugu za dodatnu zaradu. Međutim, u svojoj tužbi su željeli skinuti odgovornost sa sebe tako što će na kraju iznajmljivači biti ti koji će plaćati kazne.

U Airbnb-u priznaju da postoje komercijalni veliki igrači koji uznemiruju hotelsko luksuzno tržište u New Yorku te su zbog toga i uklonili 4.000 takvih i sličnih oglasa sa svoje stranice od studenog 2015.godine.

Ostaje za vidjeti kako će se protutužba Airbnb-a u New Yorku završiti i kako će krajnji ishod izgledati za iznajmljivače.

Rekordna novčana kazna Airbnb-evim iznajmljivačima apartmana u Amsterdamu

[responsive]airbnb amsterdam[/responsive]

Kao u New Yorku,  holandske vlasti se obračunavaju s velikim iznajmljivačima na Airbnb-u te su već izrekli jednu astronomsku kaznu.

Naime, vlasnici i agencija koja je na Airbnb-u registrirala apartmane radi najma moraju platiti po 13.500 eura za svaki od ukupno 11 apartmana, smještenih u središtu glavnog grada Nizozemske uz rekordnu novčanu kaznu od čak 297 tisuća eura.

»Pozvali su nas susjedi koji su se žalili na remećenje kućnog reda«, kazala je u ponedjeljak glasnogovornica gradskih vlasti Jeanine Harders. »Istragom smo utvrdili da nezakonito iznajmljuju apartmane«, dodala je.

»Kazna je zapravo uobičajena ali pomnožena s 11 apartmana doseže rekordan iznos«, objašnjava Harders. Dodaje da su prošle godine gradske vlasti odrezale gotovo 200 takvih kazni.

 

Grad ima nekih 830 tisuća stanovnika a godišnje ga posjeti više od 17 milijuna turista. To predstavlja veliko opterećenje za gradske prometnice a podiže i cijene smještaja.
Amsterdam je u prosincu sklopio pionirski sporazum s Airbnb-em kojim je ograničeno pružanje usluga smještaja u gradu na 60 dana godišnje. Sporazum je stupio na snagu u siječnju ove godine a istječe na kraju 2018.

Prema tom sporazumu Airbnb se obvezao instalirati novi brojač dana na svojoj internetskoj stranici kako bi pomogli iznajmljivačima pratiti podatke i pobrinuli se da nitko ne krši zakone.

Amsterdam je samo jedan u nizu gradova koji su poduzeli mjere kako bi natjerali sve popularniju platformu da poštuje zakone i plaća odgovarajuće namete za posredovanje u pružanju usluga smještaja.

Preuzeto sa www.novilist.hr

Primjer uspješne suradnje Airbnb-a s gradovima i lokalnim zajednicama

[responsive][/responsive]

Kada Airbnb uđe na novo tržište vrlo brzo uspostavi komunikaciju s lokalnom zajednicom i vlastima. Oni priđu vlastima svaki put kada se prošire na novi grad.

U toj suradnju s vlastima oni razmjenjuju informacije što je jako bitna strategija Airbnb-a. Tako na primjer u Londonu, Airbnb daje gradonačelniku informacije o rastu turizma u određenim dijelovima grada kako bi se te beneficije proširile i na ostale dijelove. Dok u Parizu Airbnb sakuplja turističku naknadu u ime vlasti.

Airbnb je također poznat u tome da sudjeluje i pomaže zajednici u kojoj se nalaze. Oni u mnogim gradovima održavaju susrete iznajmljivača tog grada. Tako im pomažu sa savjetima vezanih za iznajmljivanje.

 

Airbnb: Usluga koja popunjava praznine

Glavni argument Airbnb-a u obrani svoje pozicije pred zakonom jeste to što oni popunjavaju praznine koje nastanu u tržištu a nemaju u cilju zamijeniti hotele. Na osnovu statistika koje oni imaju, iznajmljivači većinom iznajmljuju apartman u kojem i oni sami žive. U Londonu na primjer, prosječan Airbnb gost iznajmljuje smještaj 50 noći godišnje i tako zarađuje 3500$ godišnje. I pored toga, gotovo ¾ svih oglasa na Airbnb-u su van turističkih zona i na mjestima gdje nema dovoljno hotela.

Većina ljudi koji se još nisu odlučili na iznajmljivanje preko Airbnb-a vjerojatno želi neku vrstu treninga ili uputstava. A pošto Airbnb pokušava komunicirati s lokalnom zajednicom te održava druženja  za iznajmljivače, to im pomaže u većini gradova. Kontraverzne situacije poput onih u New Yorku, Amsterdamu, Barceloni i Berlinu su rijetki slučajevi.

Očigledno je nivo otpora lokalnih zajednica i vlasti u direktnoj korelaciji sa ofenzivom hotela i dizanjem uzbune oko Airbnb usluga. U New Yorku je 2015.godine Airbnb nanio štetu hotelskoj industriji u iznosu od 2 milijarde dolara. To je natjeralo hotelska udruženja da se aktivno suprotstave Airbnb-u. Ovo je rezultiralo ogromnim pritiskom na vlasti da zabrane ovakve usluge.

Što Vi mislite, mogu li Airbnb iznajmljivači uzburkati hotelsko tržište? Da li će hoteli u regionu vršiti pritisak na male iznajmljivače preko lobiranja za nove zakone o iznajmljivanju? Pogledajte koji ranking faktori utječu na na poziciju smještaja na Airbnb-u!

 

 

Zašto je Airbnb u sudskom sporu sa nekim gradovima? Iznajmljivači sve više zabrinuti by