Iako niste u sustavu Poreza na dodanu vrijednost (PDV), već paušalisti, od 1. srpnja 2013. godine, morate plaćati PDV na proviziju. Saznajte više o informacija za paušalno oporezivanje.

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

Ako se već niste registrirali na Booking.com to možete uraditi ovdje.

PDV na iznajmljivanje preko Booking.com-a, obveza ili ne?

 [responsive]PDV identifikacijsi broj za iznajmljivače[/responsive]

Ulaskom Hrvatske u EU, svi građani koji su privatni iznajmljivači i primaju usluge od poreznih obveznika iz drugih članica EU-a, dužni su zatražiti PDV identifikacijski broj. Ako te usluge (agencijske, posredničke) primaju iz zemalja koje nisu članice EU-a ili iz Hrvatske, tada nisu dužni zatražiti PDV identifikacijski broj.

On nije potreban iznajmljivačima koji neposredno pružaju usluge smještaja poreznim obveznicima iz drugih članica EU-a jer je mjesto oporezivanja ono na kojemu se nalazi nekretnina, a to je Republika Hrvatska.

Konačno je to i službeno tumačenje Porezne uprave nakon dugogodišnjih nejasnoća za tisuće privatnih iznajmljivača u Hrvatskoj koji rade uz posredovanje stranih turističkih agencija i portala. Propisi vezani uz obvezu plaćanja PDV-a u Hrvatskoj su se naravno promijenili ulaskom Hrvatske u članstvo EU-a.

Odgovor je to donesen na sastanku u Poreznoj upravi Ministarstva financija uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva turizma, HGK i Zajednice obiteljskog smještaja i turizama HGK na temu o obvezama građana koji su obveznici plaćanja paušalnog poreza po osnovi iznajmljivanja soba, postelja, apartmana i kuća za odmor, i to u slučaju kada surađuju s agencijama iz drugih država članica EU-a ili trećih zemalja.

Na sastanku je, među ostalim, rečeno i kako u slučaju kada je građanin dužan zatražiti PDV identifikacijski broj, to mora učiniti kod nadležne ispostave Porezne uprave 15 dana prije početka primanja usluge, odnosno početka iznajmljivanja. PDV identifikacijski broj mora se zatražiti popunjenim obrascem – Zahtjevom za registriranje za potrebe PDV-a.

Prenosi Slobodna Dalmacija.

 

Kako i koliko se plaća PDV za suradnju s Booking.com-om?

 

Iznajmljivači koji su do ulaska Hrvatske u EU ali i novopečeni iznajmljivači dobiju email od strane Booking.com-a, sličan ovome kojeg prenos Iznajmljivači 2.0:

 

Poštovani,

Hrvatska je postala clanicom Europske unije 1. srpnja 2013. godine. Uslijed toga doci ce do promjena pravila vezanih uz PDV. Ovim Vas putem obavještavamo kako ce spomenute promjene utjecati na Vaše poslovanje s tvrtkom Booking.com BV:

  • Prije 1. srpnja 2013. godine niste bili dužni placati PDV na racune za proviziju tvrtke Booking.com BV
  • Od 1. srpnja 2013. godine bit cete dužni placati hrvatski PDV na naše racune. Molimo, imajte na umu da se ovo odnosi i na manje smještajne objekte koji ne prelaze prag od 230.000 kuna godišnjeg prometa
  • PDV nece biti naveden na našem racunu. Na našem racunu dužni smo napomenuti da se „obveza placanja PDV-a prenosi“, što znaci da ste dužni sami izracunati iznos PDV-a na naše racune
  • U pravilu imate mogucnost povrata tog PDV-a (taj PDV moci cete odbiti u okviru iste porezne prijave u kojoj ga prijavljujete)
  • Medutim, manji smještajni objekti (koji ne prelaze prag od 230.000 kuna godišnjeg prometa) nece imati pravo na povrat tog PDV-a.

Molimo, imajte na umu da su gore navedene informacije vezane uz opcenite promjene u sustavu placanja PDV-a. Za sva porezna pitanja vezana uz pojedinacnu situaciju savjetujemo Vam da se obratite svom poreznom savjetniku ili lokalnim poreznim vlastima.

PDV identifikacijski broj

Od 1. srpnja 2013. godine tvrtka Booking.com BV takoder je obvezna od Vas tražiti PDV identifikacijski broj. Manji smještajni objekti takoder su dužni imati PDV identifikacijski broj jer primaju racune od tvrtke Booking.com BV. PDV identifikacijski broj ima sljedeci oblik: „HRosobni identifikacijski broj“.

 

 

[responsive]PDV i Booking.com[/responsive]Naime, privatni iznajmljivač koji nije upisan u registar obveznika PDV-a i surađuje sa stranom putničkom agencijom, u ovom slučaju konkretno Booking.com, koja mu šalje goste uz proviziju od 15%, od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, dužan je plaćati i PDV po stopi od 25%. To se odnosi i na one iznajmljivače koji ne ostvaruju 230.000 kn godišnjeg prometa i koji nemaju pravo na povrat tog PDV-a.

 

Na primjer, provizija Booking.com-a od 15% na 3000 kuna, je trošak za iznajmljivača od 450 kuna. Kada se na tih 450 kuna doda i PDV, to iznosi dodatnih 112,5 kuna, dakle ukupno 562,5 kuna troška provizije na uslugu od 3000 kuna. 

 

Pored ovoga, Booking.com je pokrenuo i Booking.com genius program koji, ukoliko se odlučite na njega, uzima 10% popusta na vašu cijenu. Saznajte više o tome ovdje.

Inozemne putničke agencije su, dakle, obvezu plaćanja PDV-a prebacile na iznajmljivače, zadajući im još jedan udarac na njihovu zaradu. Riječ je o poskupljenju usluge za 25% s dodatnim poskupljenjem ostalih troškova vezanih uz administrativne i knjigovodstvene poslove te transakcijskih troškova uplate PDV-a.

 

Kako se prijaviti i upisati u registar obveznika PDV-a?

 

Temeljem čl. 77. st. 4. Zakona o PDV-u, svaki porezni obveznik primatelj usluga koje se oporezuju po mjestu primatelja obvezan je Poreznoj upravi podnijeti zahtjev za izdavanjem PDV identifikacijskog broja. Na taj način navedena osoba prijavljena je za potrebe PDV-a i u obvezi je obračunavati i plaćati PDV na primljene ino usluge. Prijava za potrebe PDV-a ne znači da osoba postaje poreznim obveznikom i da ostvaruje pravo na pretporez.

 

Osoba koja nije u sustavu PDV-a ne bi se morala registrirati za potrebe PDV-a i predavati PDV prijave samo u slučaju ako bi posredovanje s inozemnim putničkim agencijama ostvarivala koristeći usluge hrvatskih putničkih agencija. U tom slučaju bi hrvatska putnička agencija primala račune od inozemne putničke agencije, na što bi hrvatska putnička agencija bila obvezna obračunati PDV, nakon čega bi ispostavila račun osobi za koju je posredovala s obračunanim PDV-om.

 

Prema tome, iznajmljivač je obavezan zatražiti izdavanje Booking.com i PDV identifikacijskog broja ako mu goste šalje Booking.com. Tada mu se na pruženu uslugu posredovanja, neće automatski zaračunati PDV, već će ga iznajmljivač sam morati obračunati i platiti.

 

Iako porezna uprava nije dala konkretne informacije vezane uz način plaćanja pdv – po zakonu plaćanja PDV procedura treba biti kako slijedi: 

1. Odlazak u poreznu upravu po porezni broj 
2. Ispunjenje i prijava PDV obrasca do 20. u tekućem mjesecu 
3. Plaćanje PDV-a do kraja mjeseca 

 

Može li se izbjeći plaćanje ovog PDV-a? Postoji li kakva rupa u zakonu za PDV i Booking.com?

 

Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK u vezi s tim upozorava:

 

 “Jasno je da nema mogućnosti izbjegavanja tih obveza pa savjetujemo svim pružateljima usluga u domaćinstvu da neodgodivo počnu primjenjivati opisane postupke samostalno ili preko ovlaštenih turističkih agencija ili knjigovodstvenih servisa. Također, svaki iznajmljivač dužan je za prethodnu poslovnu godinu platiti turističku članarinu na ukupno ostvareni promet.“

 

Ni mi na žalost, također nismo pronašli rupu u zakonu i postoji nekoliko opcija za iznajmljivače. Jedna, koja će zasigurno razveseliti sve iznajmljivače, je poslovanje s agencijom Booking.com preko određene putničke agencije

 

Vaša zarada ostaje ista!

U tom slučaju putnička agencija snosi umjesto iznajmljivača troškove PDV-a u iznosu od 25%. Osim direktnog troška PDV-a, snosi i sve dodatne troškove administracije i knjigovodstva vezanih za taj PDV. Zvuči dobro?

[responsive]megabooker channel manager[/responsive]

Više informacija vezanih za oglašavanje na Booking.com provjerite ovdje. Pronađite svog posrednika između Booking.coma i ostalih inozemnih portala koji će umjesto vas plaćati PDV na proviziju, bez ikakvih dodatnih troškova OVDJE! 

 

Kako se iznajmljivači mogu boriti s povećanim nametima od strane online putničkih agencija?

 

Pitanje Booking.com-a i PDV-a nije izoliran slučaj jer se ovakve stvari nerijetko događaju i na drugim portalima za oglašavanje. Jedino jaka i čvrsta turistička zajednica te zajednica obiteljskih iznajmljivača u nekoj državi se može oduprijeti ovakvom ponašanju online portala.  Pogledajte kako se možete oduprijeti portalima i polako krenuti ka neovisnosti u iznajmljivanju ovdje.

 

Kao pozitivan primjer otpora iznajmljivača navodimo snažnu turističku zajednicu Austrije, koja usprkos svim pritiscima održava portale na distanci gdje oni imaju najmanji tržišni udio u odnosu na sve druge države. Jasno je da je za bolju kvalitetu iznajmljivanja i manje provizije portala potrebna jaka i uvezana turistička zajednica.

 

Za kraj pročitajte savjet Nene Pinezića vlasnicima obiteljskog smještaja vezano za Booking.com i PDV:

 

„ Vlasnici obiteljskog smještaja morat će sami razmisliti i odlučiti isplati li im se surađivati s rezervacijskim portalima koji imaju sjedište u drugim zemljama EU, bio to Booking.com ili bilo koji rezervacijski sustav. Na njima je hoće li se pokušati izboriti da iznos poreza uđe u krajnju cijenu, ili će predložiti da bar administriranje preuzme hrvatska podružnica tvrtke s kojom surađuju. Oni koji odluče raskinuti suradnju mogu se okrenuti agencijama koje se bave samo oglašavanjem ili pak sami preuzeti brigu o marketingu, što ne mora nužno biti loše.”

 

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

Ako želite unaprijediti svoju poziciju na Booking.com portalu i povećati broj rezervacija pročitajte naš članak.

Booking.com i PDV by