COVID-19: Što bi hotelijeri trebali imati na umu usred trenutne krize


Ovih dana čitamo puno o toj neviđenoj krizi i dubokom utjecaju koji ima i imati će na naše poslovanje. Izuzetno je izbrisano bogatstvo na burzi, tisuće hotela su se morale zatvoriti, a mnogi su naši zaposlenici pogođeni i raspoređeni u prebivalište. Nikada prije nismo vidjeli obavezno zatvaranje hotela ili restorana na ljestvici kao danas. Čak i tijekom nekih najgorih kriza u prošlosti, hoteli ili restorani nisu bili prisiljeni da se zatvore. Što bi onda hotelijeri trebali uzeti u obzir usred trenutne COVID-19 krize?

Budući da hotelsko poslovanje djeluje s vrlo malim maržama i jer je to industrija s velikim novcem, na žalost mnogi će se hoteli ili restorani susresti s teškim vremenima. Nalazimo se u neizvjesnim vodama i usprkos onome što neki mogu reći, sada nemamo rješenja za to. Kratkoročni potražnja je blizu nule i samo zbog nepoznatog dugoročna potražnja nije stvarno pogođena. Sportski događaji, olimpijske igre, poslovna putovanja gotovo su potpuno prestali.

ŠTO SE DANAS MOŽE REĆI O TRENUTNOJ SITUACIJI? 

U ovome definitivno nismo sami i time želimo reći da, bez obzira na to koje pojedinačne radnje poduzimate, one će imati malo ili nikakvog utjecaja.

Popusti ili sniženja cijena neće vam pomoći ni na koji način, čak i ako mislite da bi to mogla biti dobra ideja. Sjetite se da niste sami i da će, ako svi spuste stope, oporavak biti bolan i spor. Tijekom financijske krize 2008. opće je prihvaćeno da, čak i ako je zahtjev pokazao jasne znakove oporavka nakon 6 do 8 mjeseci, ADR-u je bilo potrebno 3 godine da se vrati na razinu prije krize. Sve zbog toga što se većina hotela odlučila spustiti cijene. Ali to je utjecalo na tržište za sve.

Vidljivosti u budućnosti trenutno gotovo i ne postoje: 6 mjeseci, 8 mjeseci, 1 godina?

Ključno je pokazati razumijevanje svojim kupcima. Ne govoreći da biste trebali svima vratiti novac koji su vam možda platili, ali svakako pokazuju fleksibilnost i odgađanje, čak i po ranije nefleksibilnim cijenama.

Vaši kupci su izgubljeni koliko i vi, a većina će vas cijeniti  ako budete u kontaktu s njima. Ponude za pakiranje, nadogradnje pri prvom posjetu ili prijedlozi s dodatnom vrijednošću uvelike će pomoći da se vaši kupci osjećaju bolje, a istovremeno vam dozvoljavaju da ne smanjujete previše u budućnosti.

Vašem će osoblju trebati podrška. Neki od njih su kod kuće. Trebati će im pažnja i podrška u narednim tjednima i mjesecima. Morati će se ponovno povezati ili ostati povezani. Organiziranje virtualnih sastanaka tima, virtualnih pauze za kavu i redovitih sesija s informacijama bit će izvrsna ideja.

Iako je vidljivost trenutno teška, sada je vrijeme za razmišljanje o scenarijima oporavka od COVID-19.

Tko će se prvi vratiti, koje cijene / paketi su za njih najprikladniji, itd. Znamo da će domaće / regionalno tržište prvo bilježiti uspjeh, a udaljenija tržišta će doći kasnije. Kako će se to pretvoriti u vaš akcijski plan?

Osvrnite se oko sebe i pogledajte što se događa drugdje.  70% hotela u Kini zatvoreno je, sada u trenutku pisanja teksta to već pada na 40% i pokazuju se prvi koraci poslovanja koji se žele nastaviti. Automobilske tvornice u Kini nastavile su proizvodnju, proizvodnja hrane pokušava nadoknaditi izgubljene tjedne, te ostali znakovi. Pokušajte i vi postići neke od taktika. Međutim, nemojte pratiti krdo. Samom logikom zaključite koji su koraci potrebni da bi se sezona ostvarila, pritom izbjegavajte trenutne promocije i popuste.

https://www.hospitalitynet.org/opinion/4097826.html

COVID-19: Što bi hotelijeri trebali imati na umu usred trenutne krize by