Vizni režim Europske unije je jedan od najrestriktivnijih na svijetu prema istraživanju organizacije Svjetskog turizma. Prema njihovim procjenama 74% svjetske populacije je u jednom trenutku poslalo zahtjev za izdavanje vize zbog putovanja u Europu u 2015.godini.

Najveći postotak otpada na posjetitelje iz razvijenih ekonomija koji su najvrjedniji jer borave duže i troše više od prosjeka.

Europska komisija za turizam objavila je izvještaj u kojem je izračunala potencijalni utjecaj omogućavanja viza Kinezima na europski turizam.

Trenutno, Kina je jedna od tih razvijenih ekonomija koji nemaju ugovor za bezvizni režim sa EU-om, uključujući i Schengen zonu, bez obzira na ogroman porast i potražnju Kineza za putovanja u Europu u proteklih 10 godina.

Kina je najveće turističko tržište na svijetu po broju dolazaka ali i po količini ukupne potrošnje.

Kako bi se izmjerio potencijalni utjecaj uklanjanja viza, izvještaj komisije je prvo analizirao glavne koristi i vrste viznih procedura te ih zatim usporedila s turističkim uzorkom za Kinu prema destinacijama 27 članica Europske unije (uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo).

Rezultati su pokazali kako bi liberalizacija viznog režima bez sumnje povećala potražnju kod ovog unosnog tržišta i doprinijela rastu GDP-a i dovela do novih radnih mjesta.

Ova analiza procjenjuje kako bi scenarij potpune liberalizacije viza između Kine i EU vjerojatno doveo do povećanja dolazaka kineskih turista i to od 7-18% između 2018. i 2023.godine.

Ovo bi, zauzvrat, izazvalo dodatno povećanje potrošnje turista i to na 12,5 milijardi eura godišnje te povećalo zaposlenost za 1%. Stvorilo bi se 237.000 novih radnih mjesta, uključujući 120.000 direktno unutar turističkog sektora.

Cjelokupno bi ovaj potez doprinijeo porastu GDP-a u Europi za 1%.

Kako bi se izbjegli dalji gubici, osobito od strane tako razvijenog tržišta kao što je kinesko, imperativ je da se vizna politika EU modernizira i poboljša kako bi omogućila što bolji pristup ključnim turističkim tržištima, naveo je Robert Andrzejczyk, potpredsjednik komisije.

 

Dodao je: “Liberalizacija europskog viznog režima za kineske turiste je od esencijalne bitnosti za maksimalno iskorištavanje ovog rasta turističkog sektora u Kini za sljedeće desetljeće. “

“Sada, više nego ikad, Europa treba osigurati nova radna mjesta; ulaganje u liberalizaciju viznog režima usmjerenog ka ključnim tržištima može postići baš to, i to na jako efikasan način.”

 

Izvor: http://www.breakingtravelnews.com/news/article/european-travel-commission-calls-for-looser-chinese-visa-restrictions/

Europska komisija za turizam poziva na olakšan proces ostvarivanja viza za kineske turiste by