Europski turistički sektor i dalje prkosi povećanim globalnim rizicima


Svi smo upoznati s pitanjima koji su nas pratili zadnjih nekoliko godina vezano za turizam u Hrvatskoj. Svjesni smo svoje konkurencije koja nas je nadmašila i definitivno maksimalno unazadila. Međutim, sada govorimo o Europi općenito. Maknimo se na trenutak iz situacije u Hrvatskoj i pogledajmo generalnu europsku sliku. Naime, smatra se da europski turistički sektor i dalje prkosi povećanim globalnim rizicima, te i dalje bilježi kvalitetan rast.

Europa je zabilježila  povećanje broja međunarodnih dolazaka turista u 2019. za 4% u odnosu na prošlu godinu. Europski turistički sektor je i dalje u prednosti, bez pretjeranih oscilacija u dolascima. A Europa kao takva je i dalje najčešće posjećen kontinent na cijelom svijetu.

SAD je i dalje najveće turističko tržište, ako govorimo o dalekim putovanjima. Budući da je Kina također jedno od najvećih turističkih sektora, ova mnogobrojna država se suočava s ograničenjima i zabranama posljednjih nekoliko mjeseci, a vrijeme ponovnog ustanka je pod velikim upitnikom. Razlog tome je sprječavanje širenja COVID-19 (Koronavirus 2019.), što će uvelike uzeti danak turističkoj industriji Narodne Republike Kine. 

Što pokazuju podaci? 

Prema posljednjem tromjesečnom izvještaju Europske turističke komisije (ETC) o „Europskim turističkim trendovima i perspektivama“, Europa je u 2019. godini bilježila zdravi rast od 4% u dolascima turista u odnosu na 2018. godinu.

Iako je stopa širenja bila sporija nego prethodnih godina za pojedine destinacije, ukupni regionalni učinak ostaje na pozitivnom području. Sve veći broj turističkih dolazaka donosi prihod i podupire zapošljavanje i ulaganja u Europu.

Ne samo da djeluje kao katalizator ekonomske ekspanzije, već doprinosi i pokazuje društvenu i kulturnu vrijednost u regiji. Time možemo slobodno biti ponosni na europski turistički sektor.

Pratite li konkurenciju? 

Crna Gora, Turska i Litva zabilježile su dvoznamenkasti porast dolazaka turista.  Dok su Portugal, Srbija Slovačka i Nizozemska također nadmašile prosjek.

 

Crnogorski val porastao je povećanom povezanošću i ulaganjima u infrastrukturu, a Turska (+ 14%) treba provesti velika ulaganja i raznolikost svojih aktivnosti za promociju turizma tijekom 2020. s ciljem povećanja obujma i kvalitete turista. Svakako, to nije spriječilo Tursku da nadmaši Hrvatsku.

Pojačana povezanost zračnim prometom pomogla je u postizanju pozitivnog učinka Litvanije (+ 10%). Dok nedavna dodjela Portugala 2019. (+ 7%) odražava napore zemlje na promicanju pristupačnog turizma (dodjela: najpristupačnije turističko odredište). Politike ukidanja viza i bilateralni poslovni odnosi između odredišta i tržišta i dalje su ključni čimbenici u poticanju putovanja, posebno u Srbiji (+7%).

[responsive]Europski turistički sektor i dalje prkosi povećanim globalnim rizicima[/responsive][responsive]Europski turistički sektor i dalje prkosi povećanim globalnim rizicima[/responsive][responsive][/responsive]

No, ishodi nisu bili posve pozitivni za sve europske destinacije. U Rumunjskoj (-4%) i dalje se nastavljaju izazovi vezani za infrastrukturu i promociju turizma, dok ukidanje WOW Air-a i snažne Krone (valuta: Island) objašnjavaju nagli pad dolazaka na Island (-14%).

Izvještaj također uključuje analizu turističkih poreza i usredotočuje se na to kako takvi porezi mogu biti nametnuti u okruženju u kojem konkurencija nije narušila ostale oblike poticaja cijena.

SAD: Povoljno gospodarsko okruženje; Kina: Problemi s odlaznim letovima 

Podaci izvještaja sugeriraju da pozitivni gospodarski uvjeti u SAD-u također ohrabruju putnike. Poticajni ekonomski uvjeti potaknuli su vrijednost dolara u odnosu na euro, što Europu čini pristupačnom turističkom destinacijom.

Američko gospodarstvo signalizira umjerenu stopu rasta i premda se očekuje da će rast BDP-a donekle usporiti do 2020. godine, rekordno niske stope nezaposlenosti zajedno s povećanjem plaća podržale su značajno povećanje potrošnje i povjerenja potrošača.

Većina europskih odredišta bilježi porast američkih dolazaka turista krajem 2019., a najbrži rast zabilježen je u Turskoj (+ 30%), Cipru (+ 27%) i Crnoj Gori (+ 26%).

[responsive]Europski turistički sektor i dalje prkosi povećanim globalnim rizicima[/responsive]

[responsive][/responsive]

Dok se očekuje da će primirje SAD i Kine pomoći vraćanju poslovnog povjerenja, izazovi u Kini ostaju nakon izbijanja COVID-19 tijekom nedavne Lunarne nove godine, ključne sezone putovanja.

Mjere koje se provode radi sprječavanja širenja virusa (npr. Zabrane putovanja i otkazivanja ruta) pojačavaju izazove i zabrinutosti zbog utjecaja izbijanja epidemije na globalni turistički sektor. Na taj način predstavljaju značajan negativni rizik za kinesku potražnju za putovanjima 2020. godine.

Prema prognozi turističke ekonomije, europska će se odredišta u 2020. godini bilježiti kineske dolaske u rasponu od 7% (najvjerojatniji slučaj) i 25% (manja vjerojatnost) u odnosu na pretkriznu procjenu.

Sve u svemu, 2019. godine su zabilježeni slijedeći podaci vezani za dolaske kineskih turista u Europu:  Crna Gora (+ 83%), Srbija (+ 39%) i Monako (+ 38%).


2020.: Prijetnje i buduće strategije za uspjeh

Općenito, europski turistički sektor i dalje prkosi velikom riziku globalne krize, uključujući zabrinutost usporavanja ili sukoba u svijetu, globalne zdravstvene krize, zabrinutosti zbog održivosti i klimatskih katastrofa.

Unatoč tome, izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander potiče turističku industriju na buđenje: “Bez obzira na smanjene trgovinske tenzije na međunarodnoj razini i daljnju jasnoću oko Brexita, povećani rizici se ne mogu zanemariti. Sektor mora nastojati ublažiti te rizike s obzirom na važnost turizma za europski gospodarski i socijalni razvoj. Diverzificiranje strategija marketinga i promocije, rješavanje promjena u ponašanju potrošača, jačanje suradnje među destinacijama i povećanje mjera za poticanje održivog razvoja turizma mogu sve pomoći destinacijama da dugoročno ostanu konkurentne. “

https://www.hotelnewsresource.com/article109244.html

 

Europski turistički sektor i dalje prkosi povećanim globalnim rizicima by