U vremenu globalne ekonomske nesigurnosti upravitelji hotelima na raspolaganju imaju mnoge marketinške strategije i kanale prodaje, pod što potpadaju i GDS sistemi.

GDS sustavi su na našim prostorima još uvijek tema online i offline debata među hotelijerima.

U ovom članku želimo predstaviti GDS kanale kako biste mogli odlučiti da li su GDS sistemi pravi odabir za Vaš hotel.

No, krenimo od osnova.

 

Kako i kada su nastali?

Prvi GDS kanal je nastao još u ’60-tim godinama kako bi avio industrija mogla pratiti raspored letova, cijene i dostupnost.

Prije ovih sustava putnik je morao posjetiti ili nazvati svaku od avio kompanija posebno kako bi saznao neke informacije o letu poput cijena. Nerijetko se događalo da ljudi danima moraju pretraživati najbolju opciju za sebe da bi na kraju, kada bi došli platiti, saznali da nema slobodnog mjesta ili da se cijena drastično povećala.

Nije bilo lako biti putnik na samim počecima ove industrije.

Sada putnici imaju mogućnost da preko globalnih distribucijskih sustava odaberu ne samo let, već hotele pa čak i auto koje žele unajmiti.

Zbog toga što su ovi kanali među najstarijim na tržištu jako je bitno za hotelijere da znaju na koji način i da li ih uopće trebaju koristiti.

Što su to GDS sistemi?

[responsive]GDS sistemi[/responsive]

Prema Wikipediji GDS sistemi ili globalni distribucijski sustavi su sustavi koji omogućavaju automatiziranu transakciju između pružatelja usluga (uglavnom avio-kompanija, hotela i rent-a-car agencija) s putničkim agencijama. GDS sistemi povezuju usluge, cijene i rezervacije sa svih turističkih sektora tj. avio saobraćaja, hotelskih rezervacija, iznajmljivanja automobila.

Dakle, hoteli preko GDS sustava prosljeđuju informacije o zauzeću i cijenama do krajnjeg korisnika. Globalni distribucijski kanali su tu samo u svojstvu posrednika ili preprodavača.

GDS sistemi također oglašavaju hotelske sobe i na OTA portalima za oglašavanje smještaja, prvenstveno se to odnosi na Expediu i Travelocity.

Što ovo znači za hotele?

Prvenstveno ovo znači veću dostupnost na globalnom tržištu. GDS sistemi su još jedan kanal za oglašavanje hotela što bi u teoriji trebalo dovesti do većeg broja rezervacija.

Povezivanjem s GDS kanalima dobivate pristup ka svim putničkim agentima s kojima je Vaš GDS portal povezan.

Putnički agenti zatim prodaju Vaše sobe svojim klijentima (koji su većinom miks između poslovnih i ostalih putnika). Sve rezervacije se izvršavaju principom automatizma.

Među vodeće GDS stranice ubrajaju se AmadeusGalileoSabreTravelport i Worldspan.

 

Postoji nekoliko karakterističnih značajki koje pomažu u lakšem definiranju i diferencijaciji GDS kanala prodaje u odnosu na druge. Navest ćemo neke od njih:

 [responsive]GDS sistemi[/responsive]

GDS kanali su samo posrednici

Globalni distribucijski sustavi ne zadržavaju cijene i inventar hotela kod sebe. Prilikom upita od strane klijenta GDS kanali preuzmu informacije od hotela i proslijede ih putničkom agentu.

GDS sistemi ne uređuju sadržaj

Sva odgovornost oko opisa, sadržaja i pogodnosti hotela te prijevoda istih na različite jezike je na hotelima. Ako unesete loš ili netočan opis sustavi ga neće ispravljati niti uređivati.

Ugovori s putničkim agentima  

Putnički agenti u osnovi sklapaju ugovor direktno s hotelima. GDS sstemi čak ni ne moraju znati detalje ugovora između dvije stranke. Oni su tu samo kao posrednik.

Za razliku od centraliziranih ugovora s drugim online portalima gdje hoteli i putnički agenti sklapaju ugovor direktno s portalom ili web stranicom.

Glavna uloga GDS kanala je prenošenje informacija o proizvodu, datumima, cijenama i dostupnosti

Glavni globalni distribucijski sustavi imaju osnovnu zadaću omogućavanje transakcije te nisu toliko orijentirani prema oglašavanju i marketingu.

GDS sistemi su komercijalno nepristrani

Ovo jednostavno znači da neće iz vlastitog interesa pozicionirati neki hotel ispred drugog nakon pretrage. Ako bude potrebno da se rezultati pretrage filtriraju na neki način, rezultati će biti nasumično prikazani.

GDS je otvoren za sve

Recimo da neki hotel želi započeti s korištenjem GDS kanala a već postoji sličan hotel s iste lokacije u njihovom sustavu. GDS kanali će uključiti oba hotela u sustav te će ih razlikovati na osnovu sadržaja.

Globalna distribucija

Kao što mu i sam naziv govori, GDS kanali imaju pristup klijentima i putničkim agentima diljem svijeta. Isti hotelski sadržaj se može oglašavati na različitim jezicima prema željama hotela.

GDS se može koristiti za različite cijene ka različitim suradnicima i kanalima prodaje

Ugovor između hotela i putničkog agenta je ekskluzivno između njih. Tako da na primjer, ako hotel želi dati posebnu cijenu određenom agentu to bez problema može i uraditi. Kao što smo i napomenuli, GDS ima samo ulogu posrednika.

 

Koliko košta korištenje GDS sistema?

Povezivanje s GDS kanalima definitivno zahtjeva određena ulaganja. Potrebno je platiti jednokratnu cijenu postavljanja te određeni postotak od rezervacija prema kanalu i putničkom agentu. Postotak ovisi od GDS kanala kojeg odaberete, vrste hotela i putničkih agenata s kojima odlučite surađivati.

Kao što smo spomenuli ranije, globalni distribucijski sustavi ne pohranjuju cijene i zauzeća hotela u svom sustavu te se oslanjaju na booking engine ili property management sustave.

Zbog toga je za povezivanje s GDS ssitemima potrebno je korištenje property management software -a ili hotel channel manager -a koji podržavaju ovakvu vrstu konekcije. Mnogi property management sustavi naplaćuju 500€ za postavljanje.

Cijena postavljanja i konekcije s GDS kanalima preko MegaBooker sustava je 199€.

 [responsive]hotel channel manager[/responsive]

Da li su GDS sistemi idealni za Vaš hotel?

Vjerojatno jesu. Iako je mreža putničkih agenata koji koriste ove sustave u zadnjih nekoliko godina smanjena, njihov broj nije zanemariv.

[pullquote align=”lef”]30% svih rezervacija hotela dolazi od putničkih agenata za hotele koji koriste GDS sustave.[/pullquote]

[responsive]GDS sustavi[/responsive]

Postotno gledano, 30% svih rezervacija hotela dolazi od putničkih agenata za hotele koji koriste GDS sustave.

Pored toga, 70% svih tura i 85% svih kruzera se obavlja preko putničkih agenata. Velike su šanse da će prilikom rezervacije ovakvih usluga potražiti i smještaj za svoje goste u nekome od hotela.

Dodatno, ukoliko se želite oglašavati na Priceline, Hotwire ili Orbiz, potrebno je imati povezanost s GDS kanalima.

Međutim, uzimajući u obzir da GDS ne radi na oglašavanju Vašeg hotela a uzima određenu proviziju, oni su najkorisniji za hotele koji imaju 10 soba i više i/ili da se nalaze na atraktivnoj lokaciji.

S pravom se pitate zašto ?

Razlog je to što će ovakvi objekti sigurno dobiti veći broj rezervacija koji će na kraju nadmašiti trošak oglašavanja na ovakvom sustavu.

U svakom slučaju, prihvatljivo je dobiti 80%-90% cijene sobe nego da soba “zjapi” prazna i bez gostiju.

Ukoliko se Vaš hotel uklapa u ove kriterije, oglašavanje na GDS kanalima je vrijedno razmatranja za Vaš hotel.

Upravljanje inventarom s GDS-a je pojednostavljeno preko korištenja channel managera ili property management sustava. MegaBooker channel manager omogućava konekciju sa svim glavnim GDS sustavima uz stalnu konekciju i automatsko ažuriranje podataka u stvarnom vremenu. Ne morate mijenjati svoju web stranicu, jer se GDS neprimjetno povezuje “iza zastora”.

[responsive]MegaBooker hotel channel manager[/responsive]

 

Kako mali hoteli mogu raditi s GDS sistemima?

Postoje tri načina kako možete poslovati s globalnim distribucijskim sustavima:

  1. Maloprodajni (Retail) model

Ovo je tradicionalni model. Odnosno model koji simulira stvarni tradicionalni način poslovanja između hotela i putničkog agenta:

  • Vaši smještajni kapaciteti se prodaju preko svih kanala s kojima je Vaš GDS povezan tj. putničkima agentima;

  • Tko proda Vašu sobu ima standardnu proviziju;

  • Gost plaća Vama a zatim Vi prosljeđujete proviziju putničkom agentu.

 

Ovaj model suradnje ćete najlakše razumjeti ako ga promatrate u tradicionalnom smislu odnosa agenta i hotela. Na isti način kako biste poslovali s lokalnim putničkim agentom, na istom principu radi i ovaj poslovni model. Ovo je zadati model na GDS sistemima kada se prvi put povežete.

  1. Trgovački (merchant) model

Ovaj model se odnosi na pružatelje usluga treće strane koji vaš hotel povežu s putničkim agentom (koji koristi GDS sustav) i online putničke agente.

U ovom načinu suradnje poslujete s online putničkim agencijama poput Booking.com-a preko posrednika. Online putničke agencije oglašavaju vase sobe umjesto vas te omogućavaju gostima da vas pronađu, provjere cijenu i odaberu vaš hotel.

Međutim, ovakav način zna koštati dosta novca. Pošto su OTA u svojstvu posrednika ili preprodavača usluga, ne samo da plaćate proviziju portalima poput Expedije i Booking.com-a već biste plaćali i sustav koji je to omogućio (obično 10-12€ po rezervaciji).

  • Pravite trgovački ugovor sa svakim online booking portalom preko kojeg želite prodavati;

  • Online portalima morate dati osnovnu cijenu smještaja (odnosno najbolju moguću cijenu umanjenu za njihovu proviziju);

  • Kada online portal proda neku sobu iz hotela, oni uzimaju naplatu i vi im izdajete račun-ili vi uzimate svoj dio nakon što gost dođe i izvršite naplatu preko kreditne kartice. Bitno je napomenuti da dobijete samo osnovne informacije o gostu, obično samo ime.

 

Treba napomenuti da nije obavezno sklopiti ovakav ugovor s OTA agencijama. Jedina razlika je to što će u suprotnom slučaju bez garancije oglašavati vaše sobe. To znači da će često pozicionirati vaš oglas na samom kraju ili će sakriti slike, cijene sobe ili će koristiti druge strategije kako bi gosta odvukli u drugom pravcu.

U slučaju kada sklopite trgovački ugovor ili ugovor o preprodaji, online portali će unaprijediti vaš oglas te izvršavati isplatu vašem hotelu direktno (bez naplate putem kreditne kartice), dati vam informacije o gostu te vam dati mogućnost da zajednički vršite promocije.

Ili ukratko, uradit će sve da prodaju vaše smještajne kapacitete i oglase ih prema što većem broju klijenata.

  1. Skriveni (Opaque) model

U ovom načinu suradnje s GDS sistemima gosti ne znaju da će noćiti u vašem određenom objektu sve dok ne izvrše rezervaciju.

Vi postavljate nekoliko vrsta cijena (25-45% manje od prodajne cijene), prodavajući tako sobe na osnovu licitacija koje gosti ponude u odnosu na lokaciju, broj zvjezdica i drugih atributa.

Na primjer, Priceline koristi sustav licitiranja dok Hotwire dozvoljava gostima da izvrše rezervaciju na osnovu sniženih cijena.

[responsive]globalni distribucijski sistemi[/responsive]

Opaque model se koristi za smanjenje gubitka prihoda koji nastanu kada ne uspijete prodati sve sobe. Međutim, ovaj model je najmanje isplativ od svih jer morate prodati sobe po najnižim mogućim cijenama koji samo djelomično pokrivaju trošak i uložena sredstva za oglašavanje.

Cijene soba preko ovog modela se postavljaju s popustom s najbolje cijene prema parametrima koji uključuju dan, dio sedmice i datum.

 

Koji je onda najbolji model za male hotele?

Mali hoteli se mogu značajno okoristiti korištenjem GDS sustava kako bi se povezali s putničkim agentima i korporativnim klijentima.

Međutim, naš savjet je da izbjegavate trgovački model jer ćete tako biti primorani plaćati i GDS proviziju za pružanje usluge ali i proviziju online putničkih agencija.

U prosjeku, mali hoteli mogu duplo umanjiti proviziju koristeći MegaBooker all-in-one rješenje za hotele koje ih direktno povezuje s preko 100 online portala za oglašavanje. Zbog toga je bolje opcija oglašavanja na OTA portalima preko hotel channel manager -a.

Mali hoteli, hosteli i kuće za odmor nemaju velike budžete. Zašto bi onda plaćali duplu proviziju preko GDS kanala za oglašavanje na online portalima.

Naš savjet je odabir prvog modela poslovanja s GDS kanalima.

Ako Vaš trenutni hotel channel manager nema opciju oglašavanja na GDS kanale, kontaktirajte nas kako bismo Vam priskočili u pomoć.

 

Kako najbolje iskoristiti konekciju s GDS sistemima?

Ako se odlučite na korištenje GDS sistema (a mi preporučujemo da to uradite) pobrinite se da su oglasi na njima redovno ažurirani s privlačnim opisima (na raznim jezicima) koji naglašavaju najbolje značajke vašeg hotela. To uključuje: turističke atrakcije i destinacije u blizini, listu pogodnosti i sadržaja te fotografije koje predstavljaju hotel u najboljem svjetlu.

Također je bitno praćenje zarade u odnosu na uloženo. Pratite rezervacije koje dolaze s GDS sistema tako da znate da li vam je isplativo ili ne.

Kako znati da li je oglašavanje hotela preko GDS sistema isplativo?

Postoje usluge koje su dostupne hotelijerima preko kojih mogu mjeriti efikasnost GDS sistema kao npr. TravelClick Hotelligence izvještaji.

Preko ovog alata možete pratiti djelovanje određene grupacije ili turističkih agencija na određenim tržištima. Možete prepoznati glavne putničke agencije s određene geografske lokacije koje konkurentski i slični hoteli vašem angažiraju. Na osnovu tih informacija raspoznajete korisnike GDS sistema koji su ključni za pronalazak gostiju za vaš hotel.

GDS sistemi mogu imati ključan utjecaj na potražnju pogotovo u korporativnom ili biznis sektoru. Podaci, statistike i izvještaji poput ovih mogu pružiti hotelijerima uvid u to koliko noćenja je rezervirano, informacije o sezonskim rezervacijama kao i dane kada se rezervacije izvršavaju. To im zauzvrat pomaže u angažiranju pravih agencija kojima možete ponuditi snižene cijene za ponovljene rezervacije i ostvariti ozbiljnu poslovnu suradnju.

Pored toga, oglašavanje na GDS portalima i ostvarivanje rezervacija preko njih povećava vidljivost i broj rezervacija. A ponuda sniženih cijena agencijama koje donose ponovljeno poslovanje i rezervacije je samo jedna od strategija za dovođenje konstantnih rezervacija preko pouzdanih putničkih agencija diljem svijeta.

Dodavanje još jednog kanala prodaje i povezanost s najboljim turističkim agencijama u svijetu svakako vrijedi probati. Bilo kako bilo, oglašavanje možete otkazati u bilo kojem trenutku.

Što su GDS sistemi i kako se koriste? Zašto hotelima trebaju GDS sustavi? by