Google My Business” za hotele pomogao je mnogim hotelijerima u utvrđivanju njihove prisutnosti na Internetu. Sigurni smo da i je i vaš smještajni objekt naveden na njemu.

Međutim, samo uvrštavanje neće biti dovoljno, pa nam dopustite da vas provedemo kroz nekoliko načina na koji način najbolje optimizirati Vaš oglas na  Google My Bussiness-u za vaš hotel.
Svakako pročitajte i naš prethodni mega-vodič Google My Business za iznajmljivače koje smo prethodno obradili.

Što je Google My Business?

GMB je platforma koju je Google dizajnirao za vlasnike tvrtki. Pomaže im u stvaranju popisa tvrtki i povezivanju s kupcima bez muke.

Primarni fokus “Google My Business (GMB)” je – “Dovođenje svake tvrtke na mrežu.”

S raznim Googleovim poslovnim značajkama, poput prilagodljivih tema, metatraženja, hotelskih atributa i tako dalje, postalo je blagodat za ugostiteljsku industriju.

Korištenjem GMB-a mnogi lokalni pružatelji smještaja postali su dio poslovanja putem internetskih rezervacija.

Pomoglo im je u upitima i povećanoj vidljivosti na Googleu. Budući da je GMB bio slobodan za upotrebu, hotelijeri se nisu ustručavali u njega ulagati.

Zašto je Google My Business važan za hotele?

GMB unos dobio je veliku popularnost jer je pomogao tvrtkama da stvore svoj jedinstveni identitet na mreži.

Google je oličenje informacija, jednim klikom omogućuje vam pretraživanje po kutovima svijeta. Za putnike je to najlakši način da pronađu idealan hotel za boravak.

Gosti sada imaju više mogućnosti za odabir na temelju rangiranja smještajnih objekata.

Uz Google My Business, hoteli mogu izraditi i upravljati poslovnim unosom koji uključuje važne podatke kao što su ime, adresa, telefonski broj, web-mjesto, radno vrijeme i više. Također mogu dodavati fotografije i videozapise svog smještajnog objekta, kao i opise svojih soba, pogodnosti i usluga.

Jedna od ključnih značajki Google My Businessa za hotele je mogućnost prikaza recenzija i ocjena prethodnih gostiju. Ovo može biti moćan alat za privlačenje novih gostiju, jer pozitivne recenzije i visoke ocjene mogu pomoći u izgradnji povjerenja i kredibiliteta kod potencijalnih kupaca.

Osim toga, hoteli mogu koristiti Google My Business za pružanje ažuriranih informacija o svojoj dostupnosti, cijenama i posebnim ponudama. To može pomoći u povećanju broja rezervacija i prihoda jer potencijalni gosti mogu brzo i jednostavno vidjeti koje su sobe dostupne i po kojoj cijeni.

Sve u svemu, Google My Business vrijedan je alat za hotele koji žele poboljšati svoju online vidljivost i privući više gostiju. Stvaranjem sveobuhvatnog poslovnog popisa koji uključuje točne i ažurne informacije, hoteli mogu povećati svoje šanse da se pojave u rezultatima pretraživanja i potaknuti više rezervacija putem svoje web stranice.

Ovisi o nekoliko čimbenika, poput –

 • Razina interakcije vašeg popisa
 • Sadržaj koji generiraju korisnici (recenzije i slike gostiju)
 • SEO optimizacija
 • Redovito ažuriranje profila i tako dalje.

Zanemarivanje bilo kojeg od ovih čimbenika može rezultirati padom vašeg ranga na Googleu.

Uz Googleovo metatraženje, svaki hotel ima priliku prikazati cijene iz svih OTA-a. To zauzvrat pomaže gostima da odaberu onaj s najnižim cijenama. Pored toga, ako imate aktivan naš booking engine sustav, možemo Vam aktivirati posebni oblik promocije koji omoguće direktni booking preko Google my business oglasa. To izgleda ovako:

Ukoliko Vas ovakva usluga interesira, svakako nas kontaktirajte.

A sada nešto više o samoj usluzi GMB.

Da biste osigurali izravne rezervacije, možete pokrenuti određene popuste na svojoj web stranici. Štoviše, GMB stvara besplatnu web stranicu za vaš hotel tijekom postupka registracije. Dakle, ako vaš hotel nema web stranicu, Google je tu da vam pomogne.

Google my business ima mogućnost kupnje imena domene po konkurentnoj cijeni. Pomoću nje možete stvoriti svoje službene adrese e-pošte.

Postoji još jedna značajka koja je isključivo za hotele – “Atributi hotela”

Omogućuje vam detaljno popisivanje svojih pogodnosti. Sve što trebate je ažurirati kategoriju atributa koji želite dodati

Recimo da morate dodati bodove u atributu “Hrana i piće”. Dakle, samo uđite u taj određeni atribut i odaberite sve relevantne točke kao što su restoran, švedski stol i tako dalje.

Uštedjeli biste vaše vrijeme pri pisanju odvojenog sadržaja za njega. Ovo vam također pomaže da izbjegnete propuštanje bilo kojeg objekta.

Kako možete dodati hotel na Google My Businessu?

Popis hotela na GMB-u je  vrlo jednostavno. Evo detaljnog vodiča o načinu registracije hotela na Googleu.

 • Korak 1 – Potražite “Google My Business” na Googleu.
 • Korak 2 – Unesite naziv svoje tvrtke. Možda ćete već naći svoj unos. Ako da, jednostavno to zatražite; ako ne, evo kako možete doći na popis.
 • Korak 3 – Odaberite vrstu tvrtke. Unesite svoju potpunu adresu i točno prikvačite marker na mjesto vašeg posjeda.
 • Korak 4 – Ako imate restoran, tada možete odabrati “Da”. Inače, kliknite “Ne” i krenite dalje.
 • Korak 5– Dajte kontaktni broj koji je dostupan 24 * 7 i ažurirajte podatke o web mjestu. Ako nemate web mjesto, GMB ga stvara za vas.
 • Korak 6 – Odaberite odgovarajuće radno vrijeme.
 • Korak 7 – Omogućite značajku “Prihvati poruke”. Ovo je novi dodatak na GMB popisu koji omogućava vašim gostima da se izravno povežu preko teksta.
 • Korak 8 – Ponavljamo – “Koristite samo visokokvalitetne fotografije.” U Google My Business za hotele možete poslati najviše 12 slika.
 • Korak 9 – Nakon što pošaljete detalje, vaša je tvrtka navedena i bili biste preusmjereni na nadzornu ploču Google my business.

Preporučuje se preuzimanje aplikacije “GMB” za jednostavno upravljanje vašim unosom. Pokušajte istražiti značajke Google My business za hotele poput radnog vremena, Google-ovih virtualnih tura od 360 stupnjeva, atributa hotela i drugih.

Nadalje, od Googlea ćete primiti razglednicu na adresu vašeg hotela. Sadržavat će šesteroznamenkasti numerički kod. Unesite taj kôd u vezu koju ste dobili e-poštom radi provjere vašeg popisa.

Kako optimizirati unos hotela na Google My Businessu?

Google My Business može se koristiti za optimizaciju vaših oglasa na nekoliko načina. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izvučete najviše iz ovog alata:

 

1.Pružite točne informacije

Provjerite točnost svake pojedinosti koje ste spomenuli. Usredotočite se na pogodnosti i sadržaje. Sve netočne informacije na vašem GMB popisu postat će kobne za vaš hotel.

Soba rezervirana na temelju netočnih podataka ostavit će vam tri stvari:

 • Negativne povratne informacije
 • Gubitak rezervacije
 • Razočarani gost

Dakle, ako se ne želite suočiti s takvim gubitkom, navedite točne detalje.

2.Provjerite točnost lokacije

Geo-tagging je važan zadatak. Ako vaši gosti ne mogu pronaći vašu imovinu na mjestu koje ste naveli, iznervirat će ih. Zašto?

 • Zato što je puno vremena izgubljeno u traženju uputa.
 • I sav taj kaos uništio im je cijelo putovanje.

Ne propustite adresni dio. Bilo da se radi o nazivu ulice ili broju, pobrinite se da ste ažurirali i najfinije detalje. Za orijentir dajte poznati znak. Ne stavljajte opis mjesta poput ‘iza ugla’, ‘blizu ostave’, ‘pored ružičaste kuće’ i tako dalje.

Dajte neke solidne poput, u ‘blizini (ime) škole’, ‘ispred pošte’. Dakle, upotrijebite poznato mjesto kako biste točno odredili lokaciju hotela.

3.Integrirajte svoje web mjesto

Ako imate web stranicu, koristite ju tijekom postupka registracije.

GMB prema zadanim postavkama za vas stvara ‘(naziv hotela) .business.site’. To je osnovno i prilagodljivo web mjesto. U nju možete čak integrirati i booking engine kako smo prethodno spomenuli.

 

4.Nemojte zanemariti odjeljak Pitanja i odgovori

Obično se hoteli ne fokusiraju na odjeljak Pitanja i odgovori. Ovdje gube goste. Postoje neki sadržaji koji se čine malo važnima, ali utječu na vaš omjer rezervacije.

Na primjer, gost je u potrazi za hotelom s pristupačnom sobom (Soba prilagođena invalidima). Smatra da je vaš smještajni objekt prikladan za rezervaciju, ali ima određena pitanja u vezi sa sadržajem sobe.

Poslao bi upit u odjeljku pitanja i odgovori nekih hotela, uključujući vaš. Pretpostavimo da ste zanemarili ovaj odjeljak i da se netko drugi obraća upitu. Gosta odgovor zadovoljava, on rezervira to mjesto. Pa, tko je sada na gubitku?

NARAVNO, VI!

Izgubili ste dva izvora rezervacije:

 • Gosta koji se raspitao za sobu.
 • Potencijalne goste koji su upit vidjeli neadresiranim.

Stoga nemojte zanemariti odjeljak Pitanja i Odgovori. S gostima također možete podijeliti stranicu s čestim pitanjima na web mjestu vašeg hotela.

 

5.Usredotočite se na kritike

‘Prikupite još recenzija’ – to je jedini savjet koji dajemo svakom hotelu. Pomoću Google meta pretraživanja, gosti mogu lako pogledati vaše recenzije i tarife u svim OTA-ima.

Lako je, loše ocjene i nizak rang rezultirat će gubitkom rezervacija. Dok će ga pozitivne kritike i visoke ocjene poboljšati.

Ne dopustite da bilo koja recenzija ostane bez odgovora. Učite iz negativnih povratnih informacija i usredotočite se na poboljšanje iskustva gostiju.

6.Koristite analizu za poboljšanje

GMB vam pruža analitiku vaših tjednih, mjesečnih i godišnjih performansi. Analitika se sastoji od podataka poput broja posjetitelja, omjera konverzije i tako dalje.

Korištenjem ove analitike možete započeti s poboljšanjem GMB popisa hotela kako biste ga učinili dojmljivim.

 

7.Objavljujte redovita ažuriranja

Morate redovito objavljivati ažuriranja svog hotela. Jednostavno je poput objavljivanja na bilo kojoj društvenoj mreži. Ova je značajka zamjena za Google Plus.

Napišite sadržaj o događaju u vašem hotelu ili možda nekoj određenoj promociji koju želite istaknuti. Osigurajte da sadrži do 1500 riječi.

Nakon što napišete sadržaj, priložite neke relevantne slike i podijelite ih na svom Google My Business unosu. To bi vam pomoglo da promovirate hotel i povećate razinu angažmana gostiju.

 

8. Potaknite recenzije

Recenzije i ocjene ključni su čimbenik u tome kako će se vaš hotel ponašati u rezultatima pretraživanja. Potaknite svoje goste da ostave recenzije na vašem profilu Google My Businessa i odgovorite na pozitivne i negativne povratne informacije na profesionalan i koristan način.

Praćenje recenzija s raznih platformi poput društvenih mreža, online portala, web stranica itd. Stoga je bitno imati kontrolnu ploču preko koje možete sve voditi iz jednog mjesta. MegaBooker Reputator sakuplja sve recenzije s TripAdvisor-a, Google-a, Booking.com-a, Airbnb-a, Facebooka, itd. Možete pratiti sve recenzije, odgovarati na njih, te špijunirati recenzije koje imaju vaši konkurentni. Pogledajte koliko recenzija imate mjesečno, tjedno ili godišnje s bilo kojeg kanala.

 

9.Koristite Google postove

Google postovi značajka su usluge Google My Business koja vam omogućuje dijeljenje ažuriranja i promocija s potencijalnim gostima. Koristite ovu značajku da biste istaknuli posebne ponude, događaje ili pogodnosti koje vaš hotel nudi.

Uz Google Postove, tvrtke mogu dijeliti različite vrste sadržaja, uključujući tekst, fotografije, videozapise i događaje. Objave su istaknute u vašem popisu Google My Businessa, što može pomoći u povećanju vaše vidljivosti u rezultatima pretraživanja.

 

10.Pratite svoju analitiku

Google My Business pruža analitiku koja vam može pomoći da shvatite uspješnost unosa vaše tvrtke. Upotrijebite ove podatke kako biste identificirali područja u kojima se možete poboljšati, poput optimiziranja ključnih riječi ili ažuriranja fotografija.

Analizirajući ključne metrike kao što su upiti za pretraživanje, pregledi i radnje, tvrtke mogu dobiti dragocjene uvide u način na koji klijenti stupaju u interakciju s njihovom tvrtkom na Googleu.

 

11.Koristite ključne riječi

Svakako uključite relevantne ključne riječi u svoj unos na Google My Businessu. To će pomoći da se vaš hotel pojavi u rezultatima pretraživanja kada potencijalni gosti pretražuju pojmove koji se odnose na vašu tvrtku.

Stavite se u poziciju potencijalnog gosta. Što on upisuje u Google tražilicu kada traži hotel? Ime hotela? Lokaciju? Grad?

Svaka od tih ključnih riječi vam dovodi nove posjetitelje. Postoji nekoliko bitnih faktora kod ključnih riječi na koje treba obratiti pažnju:

 • Broj mjesečnih pretraga za riječ,
 • Nivo konkurencije (koliko je teško postići dobru poziciju za određenu ključnu riječ),
 • Koliki promet možete očekivati za određenu ključnu riječ.

Postoji nekoliko besplatnih alata preko kojih možete pretraživati ključne riječi, dovoljno je ukucati ključne riječi i alat će vam izbaciti potrebne podatke. Možete isprobati sljedeće alate: Google AdWords Keyword PlannerGoogle CorrelateKeyword InUbersuggest, itd.

 

12. Dodajte virtualne obilaske

Virtualni obilasci mogu biti moćan način za predstavljanje pogodnosti i soba vašeg hotela. Upotrijebite Google My Business za dodavanje virtualnih obilazaka vašeg objekta, što može pomoći privući više rezervacija.

Kao što i samo ime govori, na snazi su virtualni obilasci, videozapisi od 360 stupnjeva koji se vrte oko vašeg smještajnog objekta. Vaši gosti imaju uvid u to što mogu očekivati ako rezerviraju kod vas.

Kamera od 360 stupnjeva može snimiti cijelu sobu i omogućiti vam da prebacite samostalno vodstvo u kojem gledatelji mogu gledati što god žele.

To pomaže povećati vrijeme posjećenosti web stranice i vrijeme uloženo u vašu brend, tako da postoje dodatne pogodnosti.

Ako imate dovoljno dobar budžet, možete čak i ulagati u VR / AR iskustva.

 

13.Upravljajte svojom reputacijom na mreži

Vaša reputacija na mreži važna je za privlačenje novih gostiju. Upotrijebite Google My Business za praćenje internetske reputacije svog hotela, odgovaranje na recenzije i rješavanje svih negativnih povratnih informacija.

Od OTA i Meta- Search portala poput TripAdvisor-a, pa sve do Vaše Web stranice i Googlea, naš Reputator prikuplja sve Vaše recenzije na jednom mjestu.

Naš Reputator upravlja ugledom Vašeg objekta i daje točnu procjenu Vaših usluga. Pruža Vam mogućnost da identificirate koje su Vam najjače a gdje najslabije ocjene. Štoviše, nakon primljene recenzije, također Vam omogućuje da recenzije proslijedite odgovarajućem zaduženom odjelu putem e-pošte.

Reputator

 

14.Upotrijebite Google Ads

Google Ads možete koristiti i za povećanje prometa na svom Google My Business profilu. Stvaranjem ciljanih oglasa koji se pojavljuju u rezultatima pretraživanja možete privući više potencijalnih gostiju na poslovni popis vašeg hotela.

Google Hotel Ads je sada dostupan preko našeg MegaBooker hotel channel manager -a. Ova značajka će vam omogućiti direktnu vezu Google Hotel Ads-a  s web stranicom vašeg hotela odakle će gosti moći izvršavati rezervacije. Za aktivaciju ove usluge morate koristiti naš booking engine sustav za hotele.

Kako se povezati s Google Hotel Ads

 

15. Koristite Google-ove besplatne booking linkove (FBL-free booking links)

Besplatni linkovi za rezervaciju hotela novi su Googleov program koji omogućuje hotelima da prikažu svoje izravne cijene rezervacija i dostupnost na Google (meta) pretraživanju hotela. Nadalje, to omogućuje putnicima da uspoređuju cijene soba u objektu na različitim platformama.

Što znači, ova nova značajka ili program od Googlea ima potencijal pomoći hotelima u povećanju izravnih rezervacija, zaobilazeći skupe provizije koje naplaćuju OTA-ovi.

Ako ne znate kako započeti s besplatnim linkovima za rezervacije na Googleu, ne brinite se. Tu smo za Vas!

Objekti se mogu prijaviti za besplatni program linkova za rezervacije hotela samo putem Googleovih ovlaštenih partnera za integraciju. A tu dolazimo mi.

Kao pružatelji usluga programskih riješenja za hotele i iznajmljivače, možete se uključiti preko nas na Google FBL platformu, otključavajući bezbroj prilika za rezervacije objekata bez provizije!

Budući da samo ovlašteni Googleovi partner za integraciju linkova mogu ovo ponuditi, preko našeg sustava cijene kao i dostpunost vašeg smještaja se šalju na vrh Google popisa meta pretraživanja. Dakle  uz naš booking engine, možete ostvariti izravne rezervacija od Googlea, bez ikakvih problema. Više o ovome možete pročitati u članku ispod.

 

 

Zaključak

Google je svijet učinio manjim mjestom. Sa samo nekoliko klikova možete naučiti bilo što, isplanirati putovanje daleko, rezervirati hotel preko oceana i što već.

Od pretraživača do najmoćnijeg alata na Internetu, Google je utjecao na milijarde ljudi. Pokretanje Google My Businessa za hotele donijelo je revoluciju u ugostiteljstvu

Obavezno je optimizirati Google my business listing. Ako još niste registrirani na Googleu, učinite to odmah.

A onda svojim gostima možete reći – “Samo potražite naš hotel na Google-u.”

By: S.O.S. English

Google My Business: 15 strategija optimizacije za hotele by