Hoće li 2020. biti godina za globalni distribucijski sistem?


U 2017.godini smo pokrili temu GDS-a, odnosno globalni distribucijski sistem koji, ukratko, omogućuje automatiziranu transakciju između pružatelja usluga. Radi se uglavnom o avio-kompanijama, rent-a-car uslugama, te putničkim agencijama.

Dakle, putnički agenti bilježe hotelske rezervacije na GDS-u u rekordnim brojevima. Od 42 milijuna prije deset godina do 79 milijuna u 2019.

U prosjeku, prikazano je da rezerviraju 22 puta više noćenja u odnosu na potrošače, što GDS čini glavnim kanalom za hotele koji žele povećati prihod.

Kako to znamo? Putem ankete sa više od 900 putničkih agencija. Na taj način su istraživači doznali putanje ponašanje, preferencije i upotrebi GDS-a.

U ovom ćemo članku podijeliti nekoliko glavnih vijesti iz Globalne ankete turističkih agencija za 2019. godinu, zajedno sa preporukama za optimizaciju upotrebe GDS-a u narednoj godini.

[responsive]Hoće li 2020. biti godina za globalni distribucijski sistem? [/responsive]

UPOTREBA GLOBALNOG DISTRIBUCIJSKOG SISTEMA SE POVEĆAVA: 

Rezultati ankete pokazuju da se ne samo povećava upotreba GDS-a, nego se povećava i brže od ostalih kanala koje koriste turistički agenti, poput alternativnih platformi za smještaj ili web stranica hotela.

Očito je da hotelijeri trebaju 2020. koristiti Globalni distribucijski sistem što učinkovitije kako bi maksimizirali koristi i rezervacije koje on donosi.

PARITET CIJENA JE KLJUČAN ZA DALJNJI RAST: 

Paritet cijena (osiguravajući da se ista soba procjenjuje identično po svim kanalima distribucije) i dalje će biti od najveće važnosti.

Istraživanje pokazuje da 9 od 10 putničkih agencija ocjenjuje paritet kao “vrlo važan” ili “važan” u svojoj potrazi. Dok kupuju na više kanala za najbolje hotele i cijene, uobičajeno im je da pronalaze razlike u cijenama s jedne na drugu web lokaciju.

Ako Globalni distribucijski sistem ne nudi paritet s punom stopom, 6 od 10 putničkih agenata aktivno rezervira hotel iz te hotelske imovine.

Također je važno osigurati da hotelske ponude i pogodnosti navedene na GDS-u budu u skladu s onim što nudi imovina na drugim kanalima.

Za bilo koju pretragu, putnički agent može vidjeti desetine – ako ne i stotine – hotela na zaslonu GDS-a. Najrašireniji zahtjev putničkih agencija je cijena s kojom mogu rezervirati s povjerenjem. Pa je za uspjeh jasno da su istaknute sve politike otkaza i provizija.

VAŽNOST OGLAŠAVANJA NA GDS-U: 

Oglašavanje na GDS-u može biti vrlo učinkovito jer privlači pažnju agenata na pravom mjestu u pravo vrijeme. U istraživanju 7 od 10 agenata kaže da je važno u oglase uključiti ikone s riječima “besplatno” ili “komplementarno”.

[responsive]Hoće li 2020. biti godina za globalni distribucijski sistem? [/responsive]

Godine 2020. hotelijeri bi trebali pregledati svoju trenutnu strategiju za GDS i razmotriti koriste li platformu u potpunosti. Donošenje pametne odluke oko reklamiranja i pravilno ciljanje agenata za koje se najvjerojatnije rezerviraju presudno je za postizanje većeg tržišnog udjela.

CIJENA JE BITNA, ALI POPUSTI ĆE I DALJE UTJECATI NA ODLUKU: 

Prema istraživanju, cijena je najveća briga za sve putničke agente jer kupuju visokokvalitetne hotele kako bi impresionirali svoje klijente.

Međutim, određene ključne riječi tjeraju ih da rezerviraju nekretninu, poput “cijena”, “ponuda”, i “popust”. Globalno gledano 4 od 10 anketiranih anketiranih slaže se da bi ih takve riječi mogle ohrabriti.

IZGRADNJA UČINKOVITE STRATEGIJE ZA GLOBALNI DISTRIBUCIJSKI SISTEM: 

Ukupni doprinos GDS rezervacija ukazuje na to da je to još uvijek vrlo relevantan i rastući kanal i često donosi najveći ADR. (Average Daily Rate – Prosječna dnevna stopa).

U narednoj godini hotelijeri će morati prioritetno odrediti načine da ostanu vidljivi putničkim agentima koji rezerviraju svoje područje, pritom zadržavajući paritet cijena i promocija.

Tehnologija može igrati glavnu ulogu u pomaganju objektima da ostvare više rezervacija, putem reklama, zaslona i ključnih riječi. Temeljito izvješćivanje i analitika ključni su za postizanje najviše koristi od GDS oglašavanja.

Rješenja za poslovnu inteligenciju pružaju vidljivost nad konkurencijom kako bi hotelijeri mogli analizirati i poboljšati performanse za Globalni distribucijski sistem, te odrediti koje unosne odnose putničkih agenata razviti i njegovati.

Biti će zanimljivo vidjeti kako se upotreba GDS-a i ostali kanali distribucije nastavljaju razvijati tijekom 2020. godine. Ono što sada znamo jest da bi GDS trebao – i hoće – ostati važan dio strategije hotelijera da poveća rezervaciju.

Da biste saznali više o tome kako učinkovito tržište vašeg hotela na GDS-u, uključujući podjelu odgovora na ankete po regijama, imate priliku preuzeti studiju Global Travel Agent 2019. 

https://www.hospitalitynet.org/opinion/4096868.html

 

Hoće li 2020. biti godina za globalni distribucijski sistem? by