Hotel branding: Kako podići svoj hotelski brend na slijedeću razinu?


Hotelski brending. Znamo i iz života i vlastitog iskustva da marka/brend čine veliku razliku prilikom odabira smještaja za naše slijedeće putovanje. Zaista se osjeti taj neki posebni luksuz kada čujemo naziv Hilton, Hyatt, Mariott i slično. Svakako, naziv nije garancija za izvanredno iskustvo gosta, ali ovi navedeni hoteli su za sebe izgradili brend. On ih pozicionira na ljestvicu koju neki hoteli skromno pokušavaju dostići. Uspijevaju – ali ne u tolikoj mjeri koliko ovi giganti.  Zato ćemo danas i pisati o tome kako podići svoj hotel branding na slijedeću razinu.

Na taj način dozvoljavamo ostalim, manje poznatim hotelima da se uzdignu i stave pečat na svoje ime u ugostiteljskoj industriji.

Brendiranje hotela je jedan od glavnih elemenata u ugostiteljstvu: od stvaranja snažne priče do pružanja obećanog iskustva, vrhunskih načina za podizanje hotelske marke.

Rijetko koja poduzeća mogu napredovati bez pomno isplaniranih marketinških strategija: da ne kažemo u ugostiteljstvu gdje se gotovo svaki tjedan negdje u svijetu otvara barem jedno novo imanje. Štoviše, sveprisutnost tehnologije i replikacija proizvoda znači da je markiranje postalo jedan od ključnih elemenata za ugostiteljske tvrtke. Hotel može biti vrhunski pružatelj usluga s poznatim sadržajima, ali kupci moraju tražiti način da znaju sve  o hotelu i kvaliteti njegove usluge od svih svojih konkurenata. Kako je tržište zasićeno velikim brojem hotela, marki i ponuda, a ukusi potrošača se mijenjaju i uvelike su zahvatili  industriju, kristalizacija i razlikovanje vizije marke presudno je za uvođenjem nove generacije u dio publike.

[responsive]Hotel branding: Kako podići svoj hotelski brend na slijedeću razinu?[/responsive]

Kako je ugostiteljsko tržište preopterećeno reklamnim porukama, kako hoteli mogu strateški funkcionirati kako bi privukli pažnju kupaca i, u idealnom slučaju, stvorili pravu pretpostavku za vjerne kupce?

Hotel branding – Savjet #1: Stvorite snažnu priču za svoj hotel

Ukratko: Pretvaranje diferencijatora gostoprimstva u priču može biti moćan poslovni alat.

Studije poslovnih slučajeva tijekom godina dokazale su da nije dovoljno samo fokusiranje na proizvode, poput vrsta soba i objekata. Takve opipljive značajke ne ostavljaju trajan trag u svijesti potrošača i nisu u stanju stvoriti trajne želje.

Gostoljubivost je prodaja sna i stvaranje dugotrajnog iskustva, i zato se doista uspješni hotelski brending i brend općenito fokusira na priče o svojim robnim markama.

Ljudi su povezani s pričama jer vode ka boljem razumijevanju, povjerenju i osjetljivosti. Za razliku od činjenica i statistika, priča zahvaća i mozak i tijelo, izazivajući emotivne reakcije, koje ljude više privlače.

Priča – ili magični pokretač vaše priče – stvara želju: dobro razvijeni narativi marki tradicionalno se dotiču povijesti, misije, vrijednosti ili ljudi. Priča mora biti autentična, utemeljena na istinama, a potom je nadograđena kako bi stvorila san i težnju koja obuhvaća potrebe i želje klijenata. Na taj način putnici imaju veću vjerojatnost da će uspostaviti vezu s vama i prihvatiti početak dugotrajne veze s vašom markom.


Primjer iz industrije – Livris Hotel Zagreb

Prekrasni urbani hotel u poslovnom dijelu hrvatske metropole,  sa izvanrednim interijerom i promišljenim dizajnom. Naime, hotel Livris je već nekoliko godina za redom proglašen najboljim gradskim hotelom. A mi ćemo se i složiti. Primamljiva arhitektura sa životopisnim karakterom oživljava zaista sva osjetila. Livris je jedinstveno mjesto koje nudi savršenu udobnost i mir, a nalazi se u poslovnom dijelu grada i samo nekoliko minuta od glavnih prometnica i središta Zagreba. Naglasak je svakako fokusiran na poslovne putnike, ali ne bismo se žalili da civilno okusimo čari ovog modernog čuda. Zaista uspješno izveden hotelski branding.

Nema potrebe da nastavimo opisivati riječima kada se možete uvjeriti  i sami klikom na gumb: 

[button link=”https://livrishotel.com/” target=”_blank” rel=”noopener”>livrishotel.com“size=”medium” target=”_blank” color=”white” lightbox=”true”]HOTEL LIVRIS ZAGREB[/button]


Hotel branding – Savjet #2: Postavite pretpostavku dobrog programa vjernosti

Ukratko: Ne zaboravite da su vaši gosti ambasadori vaše marke.

Lojalna korisnička baza, zarobljena novim programima nagrađivanja, presudna je za razvoj marke. Robna marka koju želite imati mora biti izravno povezana s vrstom gosta koju želite ciljati.

Sve aktivnosti koje poduzimate trebaju biti dosljedne i autentične, ukorijenjene u potrebe i očekivanja vaših kupaca.

Baš kao u bilo kojem odnosu u kojem je povjerenje neophodno, ključno je da hoteli ispune svoja obećanja kako bi održali lojalnu korisničku bazu. Nagrađivani programi, priznanje i otkup postaju pokretači vaše vjernosti. Kada gost boravi u jednom vašem smještajnom objektu, zaslužuje da bude prepoznat po povratku u bilo koji drugi smještajni objekt kojeg imate u vlasništvu. Njihove prethodne informacije trebalo bi pohraniti i zaštititi. Zatim ponovo primijeniti kako bi se osiguralo da se zahtjevi poštuju i pamte.

Takva visoka razina globalne prepoznatljivosti prenosi osjećaj pripadnosti vašim klijentima. S takvim osjećajem ispunjenosti, ovi će se gosti koji se vraćaju napustiti hotel kao ambasadori marki. Šireći preporuke kroz usmenu riječ i internetsku recenziju. Kao neki od najistaknutijih ugostiteljskih igrača u današnje vrijeme, možete čak otići i korak dalje i ponuditi mogućnosti za angažman  izvan svijeta vlastite marke.


Hotel branding – Savjet #3: Pružiti gostoljubivost i izvrsnu uslugu

Ukratko: Stvaranje snažnog hotelskog branda i osobnosti marke ovisi o definiranju vaše ponude.

Osim osnovnih ponuda, kao što su kvaliteta soba, objekata ili usluga pruženih od strane dobro obučenog osoblja, najbolji bi hoteli trebali proširiti svoju definiciju i izvan ovih elemenata kako bi uključili koncept gostoprimstva.

[responsive][/responsive][responsive][/responsive][responsive][responsive][/responsive][/responsive]

 

ŠTO GOSTI ŽELE?

Hoteli se bave brigom o ljudima, a hotelsko osoblje trebalo bi nastojati pružiti transformirajuće iskustvo kupcima/gostima.

Sve sjajne marke počinju s perspektivom usmjerenom na kupca (B2C – Business to Customer). Mapiranje iskustava veliko je sredstvo koje pomaže u prepoznavanju i uvođenju univerzalne dodirne točke iskustva s brendom. Pružanje gostoprimstva trebalo bi stvoriti njegovana sjećanja, obogatiti iskustvo klijenata i postati dio njihove životne priče.

Kao što to definira svjetski poznati sommelier Bobby Stuckey, usluga je “ono što nekome činite”, a gostoprimstvo je “kako nekoga osjećate”.

Kad se pruži skrb, potiče se određeni osjećaj i izgrađuje vezu koja takav osjećaj prenosi među ljudima. Gostoljubivost je prava briga koja može promijeniti nečije raspoloženje i perspektivu. Uspješni hotelski branding trebao bi doista njegovati gostoljubivost i izvrsnost usluga – same koncepte na kojima su izgrađeni – i integrirati ih u svoju kulturu branda.

Odličan primjer za vrhunsku uslugu je pokazao Classic Guesthouse Keko:

Ovaj objekt se nalazi na otoku Rabu, a ove godine je  zaslužio svoje mjesto u industriji s obzirom da nosi titulu hotela. Imala sam čast raditi s ovim iznajmljivačem.  Njegova komunikacija, njegova strast i gostoprimstvo zaista su na idućoj razini kada govorimo o poboljšanju iskustva gosta. Naime, dotadašnji ‘hostel’ je bio u potpunosti opremljen za ljude s potencijalnim motoričkim poteškoćama. Vlasnik je sa svim srcem izlazio ususret svim gostima, te im osobno pružao uslugu vožnje brodićem po okolici otoka Raba. Na taj način su kompletno iskusili Jadran i udahnuli svježinu naše otočne bure. Nešto iznenađujuće što u cijeloj priči vlasnik ima neizmjerno puno razumijevanja i zaista je izgradio solidno tlo za daljnje uspjehe i trenutnim hotelijerskim životom.

[button link=”http://classicbar-rab.com/smjestaj” size=”medium” target=”_blank” color=”white, alternative-2″ lightbox=”true “]CLASSIC GUESTHOUSE KEKO[/button]

Hotelijeri su počeli sve uspješnije raditi na podizanju pozitivnih recenzija osiguravajući gostima izvanredno iskustvo. Također, promijenili su strategije i zabavili se uređenjem interijera i eksterijera po kriterijima koji su privlačni ciljanoj skupini ljudi. Uspješno su se  fokusirali na gostoljubivost, pokrenuli su svoju vlastitu priču, te implementirali odlične programe vjernosti u svoj aranžman. Smatramo kako je hotelski brend danas nešto što je uvelike potrebno svim hotelima kako bi se istaknuli u masi i iskočili iz sjene konkurencije.

https://www.hospitalitynet.org/opinion/4095820.html 

Interior

http://classicbar-rab.com/smjestaj 

 

Hotel branding: Kako podići svoj hotelski brend na slijedeću razinu? by