Hotelijerski vodič za povećanje stope popunjenosti

povećanje popunjenosti smještaja
Cilj svakog hotelijera je da njegove sobe budu ispunjene gostima. Iako je 100% popunjenost teško održati 365 dana u godini, održavanje visokog postotka ključno je za uspjeh vašeg objekta. Nažalost, održavanje pozitivnog novčanog toka tijekom sezone i van sezone nije lako. To je višestruk proces koji uključuje razumijevanje tržišta, vaše publike i stalno promjenjivih zahtjeva putnika.

Kako vlasnici i upravitelji hotela mogu poboljšati stopu popunjenosti? Postoje mnogi pristupi koje treba razmotriti; međutim, razvijanje strategije koja najbolje odgovara vašem poslovanju počinje razumijevanjem čimbenika koji doprinose stopi popunjenosti hotela.

Mjesto

Lokacija hotela može utjecati na stopu popunjenosti na razne načine. Na primjer, hotel koji se nalazi u gradu vjerojatno će imati veću popunjenost hotela u izoliranom predgrađu. Slično tome, hotel u popularnom turističkom odredištu imat će više rezervacija nego hotel u malom, mirnom gradu.

Vrsta hotela

Vrsta hotela kojim upravljate također može utjecati na stopu popunjenosti. Hotelsko odmaralište na plaži moglo bi dobiti više rezervacija tijekom ljeta, dok bi najam kabine bio idealan tijekom zime.

Godišnja doba

Govoreći o godišnjim dobima, vrijeme također može utjecati na stopu popunjenosti hotela. Na primjer, vrhunac turističke sezone u SAD-u je tijekom ljetnih mjeseci . To je zato što je vrijeme povoljno, djeca nisu u školi, a radni rasporedi su fleksibilniji, što ga čini idealnim vremenom za planiranje avanture. Putovanja se također razvijaju u hladnijim mjesecima jer su praznici u znaku obitelji i zajedništva.

Cijene soba

Cijena po sobi još je jedan čimbenik koji može odrediti stopu popunjenosti. Turistički radiji rezerviraju sobe u hotelima koji nude pristupačne cijene jer je putovanje skupo.

Čistoća i kvaliteta proizvoda

Jedan od najbržih načina da otjerate goste jest imati nečistu i loše održavanu sobu. Iako putnici vole dobru ponudu, nitko ne želi ulagati u smještaj u kojem se osjeća nelagodno.

Sadržaji i usluge

Moderni putnici traže više od mjesta za spavanje. Oni žele hotel koji pruža usluge i sadržaje koji odgovaraju njihovim potrebama i životnom stilu. Ako vaš objekt ne nudi ništa više od kreveta, kupaonice, televizije, mikrovalne pećnice i mini hladnjaka, možda ćete primiti manje rezervacija. Međutim, hotel sa sadržajima kao što su jacuzzi, prostor za sjedenje, stolovi, besplatni Wi-Fi, potpuno opremljene kuhinje, spa tretmani, bazeni, besplatni doručak i zabava na licu mjesta privući će više gostiju.

Iskustvo gostiju

Bez obzira koliko velebne bile vaše hotelske sobe i usluge, ako su iskustva vaših gostiju nepovoljna, teško ćete održavati pristojnu stopu popunjenosti. Od trenutka kada vaši gosti stignu na recepciju do dana kada se odjave, vaše osoblje mora učiniti više od toga kako bi im osiguralo ugodan boravak.

Marketing i izloženost

Osim ako vaš hotel nije jedini u gradu, morat ćete marljivo raditi na povećanju svoje izloženosti i marketinga svojoj ciljanoj publici . Hoteli često propuštaju popunjavanje slobodnih mjesta jednostavno zato što nitko ne zna da postoje.

Kako povećati stopu popunjenosti

Sada kada razumijete što doprinosi stopi popunjenosti vašeg hotela, možete razviti učinkovitu strategiju za poboljšanje. U nastavku je nekoliko praktičnih savjeta.

  • Upravljanje prihodima – Upravljanje prihodima bitan je koncept u ugostiteljskoj industriji. To je postupak korištenja bitnih podataka za određivanje cijene sobe na bilo koji dan. Vjerojatno je najbolji način da se opiše upravljanje prilikom prodaje odgovarajućih prostora, pravoj publici, u pravo vrijeme, po najboljoj cijeni, putem odgovarajućeg medija. Ocjenjivanje podataka, generiranje izvješća i razvijanje uvida za donošenje najboljih odluka izazovno je i dugotrajno. Srećom, resursi poput upravljanja uspješnim uslugama mogu pojednostaviti proces. 
  • Definirajte svoju publiku – Oglašavanje vašeg hotela širokoj publici nije uvijek idealno. Iako svatko od 18 ili više godina može rezervirati sobu, svatko ima različite potrebe. Povećanje stope popunjenosti svodi se na razumijevanje koje demografske skupine vaš hotel najviše prima. Na primjer, ako imate noćenje s doručkom, vaša ciljana publika mogu biti stariji parovi koji se vole odvojiti od svijeta. Međutim, ako ste vlasnik odmarališta, vaša publika može uključivati ​​obitelji, parove i mlade odrasle osobe. Što više znate o svojoj ciljanoj publici, lakše ćete prilagoditi svoje proizvode i usluge njihovim potrebama i interesima.
  • Promocije, paketi i programi vjernosti – Svatko voli uštedjeti novac na putovanjima. Kako je hotelski smještaj često najskuplji dio putovanja, pronađite načine da smanjite troškove svoje publike. Promocije, paket aranžmani i programi vjernosti privući će više pažnje i povećati vaš potencijal za više rezervacija.

Početni i operativni troškovi posjedovanja hotela su visoki. Održavanje soba zauzetima ključno je za stvaranje prihoda i postizanje uspjeha. Procijenite gore navedene čimbenike koji doprinose i po potrebi napravite promjene. Zatim upotrijebite praktične savjete za povećanje stope popunjenosti tijekom cijele godine.

Za više o ovoj temi svakako pogledajte slijedeće članke:

Što je revenue management?

Revenue Management System (RMS) ili Sustav upravljanja prihodima: Koje su prednosti?

Otkrijmo 9 uobičajenih mitova o upravljanju prihodima (revenue management) u hotelijerstvu

Upravljanje prihodima hotela: Nije luksuz, već potreba!

Priprema: S.O.S. English

Izvor:

The Hotelier’s Guide To Improving Occupancy Rates

 

Hotelijerski vodič za povećanje stope popunjenosti by