Nakon dugog leta putnik izlazi iz aviona. Obližnja antena ga automatski registrira i signalizira Uber taxiju koji čeka da ga odveze u hotel. Na pametnom telefonu pregledava hotelski sadržaj i turističke atrakcije koje se nalaze u blizini.

Uber ga vozi brzo bez gužve navigirajući Google kartama sve do ulaza u hotel. Gost izvrši check-in sa mobitelom, nastavi do dizala, otvori hotelsku mobilnu aplikaciju i preko nje naručuje piće i večeru.

uber app

Pri dolasku na svoj kat otvora vrata sobe pametnim telefonom, provjerava mailove i baca pogled na televiziju koja ima sve njegove omiljene kanale koje i inače prati od kuće. Zatim otvora email gdje ga čeka otvoren Facebook check-in status i za hotel i za mogućnost fotografiranja selfie-a u isto vrijeme.

Pogled mu završava na zgužvanoj košulji koju je pripremio za sutrašnji sastanak te odlučuje pozvati robot-poslužitelja da ju ispegla dok on silazi u prizemlje još jednom provjeriti bilješke za sutrašnji sastanak.

Ne, ovo nije uvod u film znanstvene fantastike!

Ovo su značajke koje mnogi hoteli diljem svijeta već počinju implementirati.

S ovakvim tempom razvoja tehnoloških inovacija koji se neprestano ubrzava, što možemo očekivati od hotela budućnosti?

Dolazi li kraj hotelskog check-ina kakvog ga poznajemo danas?

Krenimo od početka.

Sve od samog začetka hotelske industrije, recepcija je predstavljala srce svakog hotela. Recepcijski prijem gostiju je definicija gostoljubljivosti i odnosa prema gostu.

To je prvo mjesto s kojim se gosti susreću i prvo mjestu na koje idu ako imaju neko pitanje ili problem. Čak ni porast online rezervacija i pametne tehnologije nije mogao narušiti važnost i značaj same recepcije i „face to face“ dočeka i komunikacije sa gostima.qr code

Ali i to se polako mijenja.

Jedan od prvih koji su to probali su Jannah Hotels and Resorts u Dubaiju. Ovaj hotel od pet zvjezdica cilja na eliminaciju redova u predvorju tako što će omogućiti gostima da se prijave u samo nekoliko klikova putem svojeg pametnog telefona ili tableta. Nakon toga stiže im barkod koji ih povezuje sa video porukom putem koje je gostu objašnjeno apsolutno sve što treba znati!

Ova usluga, koju u ovom hotelu zovu Karim, također obavlja druge recepcijske poslove poput buđenja gostiju u željeno vrijeme ili asistira prilikom iznajmljivanja vozila.

Dok će neki gosti i dalje preferirati topliju i humaniju verziju komunikacije, iskustva iz supermarketa i samouslužnih prodavnica govore nam kako će brzina usluge na kraju biti presudna i odnijeti pobjedu.

Dodatna prednost elimiranja recepcijske usluge kao stavke je u tome što se na taj način otvara dodatni prostor u hotelu za druge sadržaje poput mjesta za razonodu, druženje ili animaciju gostiju.

Hoteli su puno više od mjesta za noćenje

Upravitelji hotelima mogu razmišljati o tome kako iskoristiti otvoreni prostor koji je ostavila uklonjena recepcija, da li proširiti restoran ili predvorje. Međutim što ako se recepcijski stol zamjeni sa…još stolova?

Premostiti razliku između hotela i hostela

Ove tehnološke inovacije ne donose samo promjenu u zapošljavanje i društvene faktore.

Putnici sve više postaju specifični u svojim zahtjevima. City Hub kao ugostiteljski brend pokrenut je prošle godine a cilj mu je da smanji tržišnu razliku između hotela i hostela.

Hotelska tehnologija

City Hub maksimalno iskorištava prostor koristeći unaprijed dizajnirane dijelove namještaja koji mogu biti postavljeni bilo gdje u hotelu, sa zajedničkim kupatilima i jednom tipologijom soba za sve goste.

Ovo im daje širok spektar djelovanja i udjela na tržištu jer mogu ponuditi veću privatnost po nižoj cijeni, ciljajući prazninu na tržištu za putnike koji žele uštedjeti novac ali žele i privatnost koju im hosteli inače ne pružaju.

Posebne sobe za posebne turiste

Kada planiramo i rezerviramo naš odmor, mi možemo birati koje sjedalo želimo u zrakoplovu ili vlaku, koje aktivnosti i koje mjesto u restoranu želimo. Zašto onda ne bismo mogli i odabrati koju sobu u hotelu želimo?

Ako pitate Hotel Schani u Austriji, uopće ne postoji razlog zašto ne bismo.

Kada kod njih bukirate sobu, možete odabrati na kojem katu želite biti, koju veličinu sobe želite, kakav pogled iz sobe želite i druge varijable koje su Vam na raspolaganju.

Po izvršavanju rezervacije dobijete broj sobe koju ste odabrali, ne morate vršiti check-in a odmah možete zakoračiti u svoju sobu pomoću aplikacije hotela.

Još je rano za sigurna predviđanja, no čini se da su hoteli na putu ka ostvarenju svoga ultimativnog cilja a to je simplificirano hotelsko iskustvo za goste a u isto vrijeme osiguravaju više vremena za osoblje koje se kvalitetno i profesionalno može posvetiti gostima te njihovim individualnim željama i potrebama.

Hoteli koji implementiraju ovu taktiku nadaju se da će ovo doprinijeti boljem iskustvu gosta i u budućnosti donijeti ponovljene rezervacije.

A što je sa virtualnom stvarnošću? Ovo je samo primjer u kojem smjeru bi se hotel mogao kretati u budućnosti. Gost može pomoću virtualne stvarnosti odabrati koju sobu želi, sa kakvim pogledom i unaprijed definirati sve stavke koje najbolje odgovaraju njegovim željama i potrebama. Gostu će se moći u detalje prezentirati što mu je omogućeno za npr. dodatnih 200 kuna po noćenju.

 

Što još možemo očekivati od hotelske tehnologije u budućnosti?

Hotelska tehnologija i njena primjena u turizmu i ugostiteljstvu se razvija tolikom brzinom da se rijetki usude predvidjeti što slijedi. Već možemo zamisliti robot-batlere, pametna ogledala i mobilne naplate raznih usluga u akciji diljem velikog broja hotela u cijelom svijetu!

robot maid

IoT (Internet of Things) i IoE (Internet of Everything) omogućavaju više informacija i alata koji mogu pomoći umreženom turistu. Dolazeća hotelska tehnologija poput virtualne stvarnosti, 3D printera može biti iskorištena od strane hotela i sigurno će se u budućnosti implementirati u raznim segmentima poslovanja.

Dostava hrane, proizvoda i usluga iz udobnsoti hotelskog kreveta ili pregled i odabir sobe prije samog bukiranja, kao što smo naveli ranije, su načini na koje gosti i turistički djelatnici mogu bolje razumjeti jedni druge i iskoristiti to u primjeni na rastuće i sve zahtjevnije tržište.

Možda kroz nekoliko godina budemo u mogućnosti otići na izlet kajakom putem virtualne stvarnosti dok u isto vrijeme mjerimo koliko kalorija trošimo za oblačenje odjeće. I sve to dok na 3D printeru printamo cipele koje ćemo obuti za šetnju po gradu. Tko zna?

Što god da se dogodi, biti će zanimljivo i uzbudljivo činiti dio inovativnog novog doba!

O tome zašto bi se hoteli trebali  okrenuti tehnologiji i što to hotelska tehnologija donosi hotelima pročitajte na našem člankuj “Zašto odabrati hotelski softver za Vaš hotel”.  

Hotelska Tehnologija 2020: Kako će izgledati hotel u budućnosti? by