Revenue management

‘In-house’ ili  vanjsko upravljanje hotelskim prihodima: što je najbolje?

Upravljanje prihodima u ugostiteljskoj industriji danas je više nego samo popularan termin. Ponuditelji smještaja u cijelome svijetu primjenjuju upravo ovu strategiju za povećanje prihoda.

Oni koji su već implementirali upravljanje prihodima ubiru ogromne prednosti. Oni koji se nisu odvažili u to se upustiti sada su, čini se, u dilemi.

Upravljanje prihodima je odlična stvar. No za koju se opciju odlučiti – vlastiti resursi ili vanjska usluga?

Upravljanje prihodima jedno je od najvećih pitanja koje hotelijeri postavljaju.

Dakle, koji je odgovor? Na što bi se hoteli trebali odlučiti? Pokušat ćemo vam pružiti kristalno jasne informacije i pomoći vam da riješite dilemu.

Što je upravljanje prihodima?

Upravljanje prihodima hotela način je razumijevanja i analize ponašanja gostiju i obrazaca rezervacije kako bi se odredila cijena hotelskih soba s ciljem da se potakne rast prihoda.

Podrazumijeva taktike kao što je optimizacija prisutnosti hotela na OTA portalima, otvaranje novih tokova rezervacija i primjena dinamičkih strategija određivanja cijena. Sve to kako bi se hotelski smještaj prodao pravom gostu, po pravoj cijeni, putem pravog kanala i u pravo vrijeme.

Što je ‘In-house’ i ‘outsourced’ upravljanje prihodima?

‘In-house’ upravljanje prihodima je doslovno to – hoteli unajmljuju menadžere upravljanja prihodima kako bi izradili strategije za povećanje prihoda.

S druge strane, vanjski menadžeri upravljanja prihodima su certificirani vanjski stručnjaci koji rade na daljinu.

Sada se sigurno pitate: “Oboje rade istu stvar. Ne vidim nikakvu bitnu razliku.” No to nije točno, i to je razlog zašto je ovaj blog napisan.

Dakle, ako ste već duže vrijeme u dilemi, ovaj blog je za vas.

In-House u odnosu na vanjsko upravljanje prihodima

I ‘in-house’ i vanjsko upravljanje prihodima imaju jedan glavni cilj — povećati prihod. Ali se pristup, troškovno opterećenje, vrijeme i mnoge druge stvari u njegovu postizanju razlikuju i imaju svoje prednosti i nedostatke.

U ovom ćemo odjeljku rasvijetliti razne aspekte upravljanja prihodima unutar tvrtke u odnosu na vanjsko upravljanje prihodima te ono što ih uvelike čini različitima.

Trošak

Trošak je jedna od prvih i najvažnijih stvari koje morate imati na umu kada planirate implementirati upravljanje prihodima.

To znači da morate usporediti što bi vas koštalo više i hoćete li dobiti željenu isplativost (ROI – return on investment).

Dakle, ako usporedite ‘in-house’ menadžere upravljanja prihodima s vanjskima, potonji imaju malo veću prednost. Evo zašto.

Prosječna plaća ‘in-house’ menadžera upravljanja prihodima  varira ovisno o njegovoj stručnosti i iskustvu na tom području.

Kad angažirate menadžere upravljanja prihodima ili uslugu upravljanja prihodima, postoji fiksni trošak bez obzira na njihovu stručnost i iskustvo. Jednostavno rečeno, menadžer upravljanja prihodima koji radi za vas mogao bi imati više iskustva od ‘in-house’ stručnjaka ili obrnuto.

Prema nekim izvorima, ‘outsourcing’ je pristupačan i košta 75-80% manje od ‘in-house’ stručnjaka.

Savjet: In-house menadžeri prihoda su nešto skuplji, no to ne znači da su preskupi. Dobri su u onome što rade. No ako želite uštedjeti i istovremeno dobiti rezultate, outsourcing bi trebao biti vaš odabir.

Stručnost i izloženost

Kad govorimo o stručnosti, ‘in-house’ stručnjaci za upravljanje prihodima rade za jednu tvrtku (onu koja ih je angažirala).

No s druge strane, ‘outsource’ menadžer upravljanja prihodima radi s više hotela iz različitih regija. To znači da je više izložen radu na raznim problemima i situacijama, što mu zauzvrat pomaže razvijati učinkovite strategije.

Ovo je doista VELIKA prednost za takve stručnjake, što uvelike koristi hotelima koji ih angažiraju.

Dostupnost

Dostupnost usluge je jako bitna i ovisi o zahtjevima hotela.

Dakle, ako odjel za upravljanje prihodima u vašem hotelu treba raditi samo u određeno vrijeme, onda bi vaš izbor mogao biti ‘in-house’ opcija. Zato što interni profesionalci rade unutar fiksne smjene. Radno vrijeme im je primjerice od 9 do 17, za koje su plaćeni.

No ako ste hiperaktivni hotelijer koji čak i mijenja cijene u neparnim satima ili mu je potreban pomoćnik čak i nakon redovnog radnog vremena, vanjske usluge upravljanja prihodima ovdje pobjeđuju. S obzirom na to da većina davatelja usluga pruža podršku 24 sata dnevno.

Ako ste se odlučili za vas najbolju uslugu upravljanja prihodima, provjerite jeste li istražili zahtjeve kao što ste istražili i pružatelje usluga.

Podaci

Najbitnija stvar koju menadžer upravljanja prihodima treba kako bi donosio informirane odluke o cijenama hotela su PODACI.

I interni i vanjski stručnjaci za upravljanje hotelskim prihodima imat će pristup podacima. No opet, postoji kvaka.

Kad su u pitanju interni stručnjaci, količina podataka s kojima rade je ograničena. Da ne spominjemo da isto ujedno ovisi o samom hotelu odnosno njegovoj strategiji prikupljanja podataka.

No kad su u pitanju vanjski menadžeri upravljanja prihodima, omogućen im je pristup ogromnoj količini podataka. Rad s različitim hotelima omogućuje im prikupljanje različitih vrsta podataka koji se mogu koristiti za bilo koju vrstu strategije određivanja cijena.

Također, to im daje konkurentsku prednost u industriji.

Učinkovitost

Kada govorimo o učinkovitosti, interni stručnjaci mogu biti učinkoviti u određenoj mjeri. Logika iza ovoga je da jedna osoba ima određenu granicu i ne može raditi više od toga; također, možda ne želi, s obzirom na to da je plaćena samo za 8 do 9 sati rada dnevno.

No kada se odlučite za upravljanje prihodima od vanjskog davatelja usluga, zapravo kupujete uslugu. Plaćate uslugu i željeni rezultat, sve između je njihov dio.

Vidite li razliku?

Posao pružatelja usluga je pružiti vam najbolju uslugu. I s tim ciljem će se pobrinuti da sve rade besprijekorno i učinkovito.

To je svakako velika prednost u odnosu na interne menadžere upravljanja prihodima.

Strategija

Snažna strategija je ono što hoteli trebaju kako bi poboljšali svoj rezultat. A da biste je osmislili, potrebno vam je puno podataka.

No opet, strategija koju koriste in-house menadžeri upravljanja prihodima u hotelima uglavnom se razlikuje od one koju koriste vanjski.

Da bi se odredila taktika, potrebni su uvidi u podatke. Dok su interni menadžeri upravljanjem prihodima hotela ograničeni na uvid u jedan hotel, vanjske usluge upravljanja prihodima su u prednosti jer su u stalnom kontaktu s OTA menadžerima i različitim hotelima s različitim problemima.

To im pomaže da osvijeste vjerojatnost različitih scenarija.

Na primjer, ako želite pokrenuti promociju, morate razumjeti koje vrste promocije će donijeti bolje rezultate. OTA-i su uvijek na pravom mjestu kada je to u pitanju, a kada radite s njima, upoznat ćete se s posebnim promocijama koje provode. Te se promocije zatim primjenjuju na vaš objekt kako biste ostvarili rezervacije.

Iskustvo gostiju

Iako interni menadžeri upravljanja prihodima imaju niz prednosti, usluge upravljanja prihodima izvana su bez premca kada je u pitanju iskustvo gostiju.

Sada se sigurno pitate kako stručnjak izvana može ponuditi bolje iskustvo gostima.

Pa, evo ovako.

Kad se odlučite za uslugu upravljanja prihodima, vi si kao hotelijer oslobađate si vrijeme. Ne morate stalno biti u kontaktu sa svojim menadžerom upravljanja prihodima; radije za to vrijeme pojednostavnite procese, uštedite radne sate i smanjite troškove.

Sada se možete usredotočiti na povećanje produktivnosti osoblja. I zauzvrat, dopustite im da iskoriste svoje talente kako bi poboljšali iskustvo gostiju.

Jednostavno rečeno, vi se fokusirate na svoje osoblje i pružate bolje iskustvo gostima, dok menadžer upravljanja prihodima radi na povećanju prihoda vašeg hotela.

Zaključak

Hotelska industrija je dinamična; nastavlja se transformirati. Nekada su hoteli imali registre za bilježenje rezervacija, onda se prešlo na Excel tablice, interni softver, a sada na sustave upravljanja hotelima u oblaku.

Domena je doživjela ogromnu količinu promjena u posljednjih nekoliko godina i većina njih je donijela poboljšanje.

Slično tome, upravljanje prihodima u hotelu još je jedan od onih aspekata koji prolaze kroz takvu fazu. Strategije su se razvile i postale sveobuhvatne, a hotelijeri iz cijelog svijeta pokušavaju iz toga izvući maksimum.

Međutim, velika je dilema hoćete li angažirati interne stručnjake ili se odvažiti na outsourcing. Na ovom blogu smo pokušali pokazati što je bolje i u većini slučajeva ‘outsourcing’ pobjeđuje.

Dakle, nadamo se da sada znate zašto je vanjsko upravljanje prihodima dobar odabir za vaš hotel.

Mislite li drugačije? Ili imate nešto drugo na umu? Javite nam u komentarima.

 

'In-house' ili vanjsko upravljanje hotelskim prihodima: što je najbolje? by