Mnogi manje financijski moćni hoteli bez mnogo prigovora dozvoljavaju Booking.com-u licitiranje na brendirana imena hotela, čak im u nekim slučajevima daju i marketinške materijale i grafičke kreacije. Budući da rade s ograničenim budžetima, nema naznaka da bi se to u skorijoj budućnosti moglo promijeniti.

[zc4wp_za26]

Ne postoji stvar koja više degradira hotelski brend, ili privatni objekt za iznajmljivanje, nego da vide kako ih neka velika online putnička agencija poput Booking.com-a i Expedije nadmašuje na Google AdWords oglašavanju za imena njihovog hotela ili smještaja.

Ali to predstavlja veliki profit za online putničke agencije što bi moglo dovesti do smanjenog broja rezervacija za hotele ili u najblažem slučaju do veće cijene distribucije.

Prema istraživanjima španjolskog Mira-ija, 15% prodaje Booking.com-a dolazi preko licitiranja na brendirana imena hotela i objekata za iznajmljivanje na Google AdWords-u. Tih 15% kada se oduzme od ukupne zarade Booking.com-a predstavlja 1.3 milijarde dolara zarade. S pravom se može reći kako je ovo jedna od ključnih marketinških i prodajnih strategija jer godišnje Booking.com licitira na bilijune ključnih riječi na AdWords-u.

Expedia i druge online putničke agencije također licitiraju na brendirana hotelska imena koja se oglašavaju na njihovim platformama ali oni nisu bili uključeni u ovo istraživanje Miraija.

Kao što možete vidjeti na screenshot-u ispod, oglas Booking.com-a je na Google-u izašao ispred oglasa kojeg je hotel The Standard High Line sam postavio.

[responsive]primjer oglasa[/responsive]

Ako bi 15% rezervacija koje dođu preko Booking.com-a ustvari dolazilo preko Vaše vlastite stranice, koliko biste uštedjeli na raznim provizijama i maržama Booking.com-a za posredovanje? Taj zarađeni iznos bi u potpunosti i zasluženo ostao kod Vas u hotelu.

Pogledajte primjer oglasa na Google-u za hotel Bonavia u Rijeci:

[responsive]bomavia oglas[/responsive]

Mirai zaključuje da prihodi od ovakvog oglašavanja Booking.com-a variraju između 5 i 35%, ovisno od objekta.

Mirai su s ovom procjenom došli analizirajući rezervacije 22 različita hotela od siječnja 2016.godine. Oni su računali broj rezervacija zabilježenih na stranici hotela, koliko ih je ostvareno preko Google AdWords-a te broja rezervacija koje je za hotel donio Booking.com.

[box style=”1 or 2″]Informacije do kojih su došli su zapanjujuće. Od 22 hotela, sponzorirani oglas Booking.com-a za ime tog hotela se pojavljivao 80% vremena s prosječnom pozicijom na tražilici Google-a 1,4. A oglasi koje je hotel sam stavio pojavljivali su se samo 52,5% vremena i to na prosječnoj poziciji 2.4.[/box]

 

Što uraditi?

Naravno nismo protiv prodaje i oglašavanja preko posrednika poput Booking.com-a sve dok te oglase i prodaju hoteli i iznajmljivači ne mogu sami raditi. Međutim, u slučaju plaćenih oglasa na Google-u, hoteli su sami sposobni licitirati na svoje brendirano ime i tu su oglasi Booking.com-a nepoželjni i bespotrebni. Uopće ne rade u korist svojih klijenata već gledaju kako što više zaraditi bez obzira na sredstva s kojima će doći do tog cilja.

Ako se sami oglašavate ili se želite oglašavati na Google AdWords preporučujemo da “skinete ime svog objekta” s AdWords oglasa online putničkih agencija.

Kako to uraditi?

Predstavnik Mire, Isabel Rey, preporučuje da hoteli i iznajmljivači prijateljski pregovaraju s online portalom direktno kako bi im zabranili licitiranje na brendirana imena svojih objekta. Mnogi hotelski lanci to već rade.

Druga alternativa jeste slanje upita ili primjedbe Google-u da zaustavi oglase s Vašim brendiranim imenom. U kontinentalnoj Europi to je već omogućeno za registrirana brendirana imena.

Google AdWords politika brendiranja otežava ovakvu zabranu za hotele i iznajmljivače iz SAD-a, Kanade, Britanije, Irske i Australije.

Mirai kaže da se hoteli generalno ne bi trebali bojati Booking.com-a u smislu da će se oni osvetiti tako što će srozati poziciju oglasa na njihovom portalu, što bi dovelo do smanjenog broja rezervacija preko Booking.com-a.

Algoritam Booking.com-a bazira se na sadržaju oglasa, konverziji, dostupnosti, konkurentnosti, otkazu rezervacija itd. To znači da ne kažnjava hotele i iznajmljivače koji žele ostvariti veći broj direktnih rezervacija. Pogledajte ovdje kako savladati Booking.com algoritam.

Ustvari, kada su neki klijenti tražili od Booking.com-a prekid oglašavanja na brendirana imena hotela, nikakva Booking.com kazna nije uslijedila.

Ako se Vaš oglas na Booking.com-u dobro pozicionirao prema parametrima njihovog algoritma, zašto bi Vas kažnjavao lošijom pozicijom na tražilici? Sami bi sebe kažnjavali jer bi iznad oglasa za Vaš smještajni objekt stavili drugi koji donosi mnogo manje prihode ili ima manju stopu konverzije, što je nešto što oni nikako ne žele.

[zc4wp_za26]

 

Ukoliko i Vi želite da 15% rezervacija koje dobivate preko Booking.com-a ustvari budu direktne rezervacije, poduzmite korake kako biste zabranili Booking.com-u korištenje brendiranih imena vašeg hotela i/ili objekta.

 

Kako Booking.com zarađuje licitiranjem na brendirana imena hotela by