Kad god se pojavi novi trend na tržištu, ugostiteljstvo ga pokušava prilagoditi na najkreativnije načine.

Na primjer, rad od kuće postaje prilično uobičajen u svakom sektoru. To je dovelo do porasta radne snage, tj. rada dok putujete. Ugostiteljstvo je ovo shvatilo kao savršenu priliku za početak promicanja radne kulture.

Jedan od takvih trendova su coworking prostori u hotelima. Dopustite mi da vam kažem kako biste to mogli najbolje iskoristiti na ovom blogu.

 

Što je Coworking prostor?

Coworking prostor je iznajmljeno mjesto koje dijele razne organizacije i pojedinci kao radno mjesto po pristupačnoj cijeni. Dopustite mi da to detaljno objasnim.

Budući da većina organizacija ovih dana prihvaća rad od kuće, potreba za većim uredskim prostorom drastično se smanjila.

Štoviše, startup kultura je u procvatu. Većina startup-ova ima mali tim, što negira zahtjev za ulaganjem u veliki službeni prostor.

Tu dolazi u pomoć kultura coworkinga. Kako? Reći ću vam u slijedećoj točki.

Zašto coworking kultura postaje trend?

Rekao bih da postoje dva razloga:

 1. Isplativost
 2. Jednostavnost održavanja

Prije svega, isplativost je posljedica cjenovne strukture koja je na bazi po sjedalu. To znači da organizacija plaća samo broj mjesta koja im je potrebna umjesto da plaćaju cijeli uredski prostor. Drugo, ne trebaju brinuti o održavanju čistoće, inventara i plaćanju računa za režije. Dopustite mi da objasnim na primjeru.

Pretpostavimo da postoji startup s 10 zaposlenih. Sada bi tražili mali službeni prostor za postavljanje svog ureda. To uključuje ulaganje u druge aspekte poput zapošljavanja administratora i osoblja za održavanje kućanstva, instaliranje Wi-Fi-ja, kupnju pogodnosti (aparat za kavu i pripadajući pribor, pisač, stolice/ležalice, bijela ploča itd.). Coworking prostori jednostavno im pružaju sve te stvari.

Štoviše, cijena po sjedalu po danu je izvediva za slobodnjake. To znači da svaki pojedinac koji želi raditi iz ureda može iznajmiti mjesto na dan, tjedan ili mjesec kako mu odgovara i izbjeći gnjavažu oko potpisivanja ugovora o najmu.

Zato se profesionalci koji rade uvelike prilagođavaju coworking kulturi ovih dana.

Kako hoteli mogu imati koristi od Coworking prostora trenda?

U 2020. ugostiteljstvo je doživjelo veliki neuspjeh i hoteli su smišljali različite strategije za nadoknadu gubitka i dobrodošlicu gostima da ostanu s njima. Tada je nastao radni kapital.

Mnogi hoteli, uključujući velike lance poput Accora, preuredili su neke od svojih soba u radno mjesto. Uglavnom, lokalno stanovništvo se može prijaviti u sobu od 8.00 do 20.00 sati i raditi iz hotela te tako uživati ​​u dostupnim luksuznim uslugama.

Na taj način ljudi mogu održati ravnotežu između posla i života i pobjeći od bučnog kućnog okruženja. Također, nisu morali brinuti o svojim redovitim kućanskim poslovima, jer su u hotelima bile dostupne sve vrste usluga. Bilo da se radi o čišćenju sobe, naručivanju hrane ili nabavi bilo kakvog pribora za pisanje.

Za hotele je to postala prilika da iznajme svoje sobe kao i sobe za sastanke kao coworking prostore.

Kako hoteli mogu implementirati coworking kulturu?

Vrijeme je da se obratimo pozornost na slijedeće – kako pokrenuti coworking prostor u hotelima. Evo nekoliko koraka koje trebate provesti na svom smještajnom objektu.

1. Pretvorite hotelsku sobu za sastanke u coworking prostor

Pretvoriti sobu za sastanke/konferenciju vašeg smještajnog objekta u coworking prostor sjajna je ideja. Postoji razlog iza toga.

Ovih dana poslovni sastanci su dobili drugačiji smjer. Ono što se nekada događalo licem u lice preuzeli su virtualni sastanci i zoom pozivi. Čak su i seminari zamijenjeni webinarima.

U takvim slučajevima, potreba organizacija za konferencijskim sobama drastično se smanjila. I to je dovelo do toga da hotelske sobe za sastanke ostaju prazne većinu vremena.

Pretvaranjem konferencijskih soba u coworking prostor, hoteli mogu zaraditi suptilan iznos prihoda. Budući da su sobe za sastanke već dizajnirane za rad profesionalaca i poduzeća, ovu strategiju bi bilo lakše implementirati uz manje izmjene.

2. Investirajte u važne usluge i imovinu

Hoteli su već navikli pružati usluge poput održavanja kućanstva, održavanja zaliha i inventara, administrativnih zadataka i tako dalje. Dakle, ovaj dio je pokriven bez ikakvih problema. Međutim, preporučit ću imenovanje nekoliko predanih članova osoblja koji će se pobrinuti za dio usluga.

Što se tiče imovine, postoje razne stvari koje moraju biti dostupne u dodijeljenom coworking prostoru u hotelima. Ovo se opet može podijeliti u 3 različite kategorije, a to su:

 • Tiskanice
 • Potrošni materijal
 • Udobne stvari

Što se tiče tiskanice, one su slične onima koje zahtijeva odjel za recepciju, kao što su pisači, prazni papiri, klamerice, olovke/olovke, datoteke i ostalo.

Što se tiče potrošnog materijala, najvažniji je automat za kavu uz potrebne sirovine. Alternativno, možete postaviti TCM (aparat za kavu i čaj) ako ne želite ići na velika ulaganja.

Također, čuvajte minibar za goste. Ako je moguće, zadržite materijale za hranu poput kroasana, keksa ili drugih sličnih laganih zalogaja. Svaki gost koji traži potrošni materijal može ga kupiti plaćanjem administrativnom osoblju.

Udobne stvari su u osnovi oprema i dodaci koji čine radno mjesto potpunim kao što su naslonjači/stolice, stolovi, bijele ploče, projektori itd. Također se možete odlučiti za luksuzne i otmjene predmete poput vreća za sjedenje.

 1. Osigurajte brzi Wi-Fi

Svi znamo da su hrana, voda i sklonište tri osnovne ljudske potrebe. Međutim, postoji novi dodatak ovom popisu. Da, internet.

Kad god posjetite bilo koje mjesto, prvo što provjerite je ima li mjesto ispravnu internetsku vezu. A na radnom mjestu internetska veza je OBAVEZNA.

Zato, kada stvarate coworking prostor u hotelima, morate se usredotočiti na ovaj faktor. Velika brzina Wi-Fi veze s propusnim opsegom od 5 Ghz ne smijete propustiti.

Pro-savjet: provjerite i kod svog davatelja internetskih usluga postavljanje LAN kabelske veze.

 1. Održavajte čistoću i higijenu

Podrazumijeva se da su čistoća i higijena važni na radnom mjestu. Nitko ne voli raditi u otrcanom i nehigijenskom okruženju.

Zapravo, posebna pažnja se treba posvetiti održavanju javnih sanitarnih čvorova, jer bi ih koristili svaki gost koji koristi coworking prostor hotela. Također, redovito dezinficirajte prostor koji pružate kao za coworking.

 1. Zadržite pristupačne cjene

Kao što sam već rekao, jedan od glavnih razloga zašto se profesionalci prilagođavaju coworkingu su fleksibilne i izvedive cijene. Mogućnost plaćanja prema korištenju je to što coworking razlikuje od tradicionalnog ureda.

Ako konferencijsku dvoranu u svom objektu nudite kao coworking prostor, odaberite cijene po sjedalu po danu. U slučaju da sobe pretvarate u coworking mjesto, naplaćujete prema očekivanoj tarifi iz te sobe (samo ako je soba dostupna gostima 24 sata).

Možete uvesti dnevne tarife ako je prostor zauzet od jutra do večeri. U svakom slučaju, zadržite pristupačne cijene. Nemojte držati ekstremno visoke cijene jer bi to poništilo cijelu svrhu stvaranja coworking prostora u hotelima.

Kako hoteli mogu plasirati svoj coworking prostor?

Sada kada ste spremni za coworking prostor u svom hotelu, vrijeme je da ga plasirate na tržište za generiranje potencijalnih klijenata i poslovanja.

 1. Navedite prostor na online platformama

Započnite navođenjem coworking prostora na različitim platformama za online rezervacije. Možete Google koji su istaknuti u vašoj regiji, kao što su My HQ i Coworker.

Dok na ovim stranicama navodite svoj smještajni objekt kao coworking hotel, osigurajte da su svi sadržaji i usluge istaknuti pomoću visokokvalitetnih slika i videozapisa.

 1. Ponudite popust studentima i slobodnim profesijama

Ovih dana studenti i slobodnjaci traže odgovarajuće radno okruženje pod određenim proračunom. Dakle, tim ljudima možete pružiti određene popuste.

Za studente možete osigurati paušal na dnevnoj bazi. Ili dajte kupon za popust nakon provjere njihovih osobnih iskaznica.

Što se slobodnjaka tiče, cijene moraju biti na minimalnoj strani.

 1. Promovirajte na platformama društvenih medija

Nije tajna da su društvene mreže jedan od najboljih načina za promicanje bilo kojeg poslovanja. To vrijedi i za coworking prostor u hotelima.

Coworking prostor svog hotela možete predstaviti na svojim stranicama društvenih medija kao što su Facebook, Instagram, Twitter i tako dalje. Sve što trebate učiniti je stvoriti objavu koja će istaknuti značajke koje najviše traže profesionalci i podijeliti ga sa svojom publikom.

Ovaj post može biti u obliku fotografije ili videa. Dok izrađujete objavu, pokušajte koristiti relevantne hashtagove kako biste dosegli širu publiku. Također, pokušajte koristiti visoku kvalitetu fotografija ili videozapisa kako biste maksimalno utjecali na gledatelje.

 1. Investirajte u oglase

Oglasi su jedna od učinkovitih marketinških strategija koja se može koristiti za promoviranje coworking prostora vašeg hotela. Za iste možete izraditi i online i offline oglase.

Govoreći o offline oglasima, oni su dio tradicionalnih marketinških strategija, kao što su oglašavanje u tiskanim medijima (novine, pamfleti, brošure itd.), TV oglasi, podcastovi i tako dalje. Zapravo, prilično su učinkoviti u području s problemima povezivanja.

S druge strane, online oglasi mogu se ažurirati na raznim platformama društvenih medija, Googleu i na YouTubeu u obliku videa. Za to morate izraditi ciljane oglase na temelju vrste publike kojoj želite. Temelji se na čimbenicima kao što su lokacija, dobna skupina, spol i tako dalje.

Također, pobrinite se da objava koju promovirate kao oglas bude dovoljno intrigantna da privuče pažnju gostiju.

Partnerstvo s pružateljima coworking prostora

Posljednje, ali ne i najmanje važno, je partnerstvo s pružateljima coworking prostora. Postoje razne organizacije koje vam mogu pomoći u postavljanju coworking prostora u vašem smješajnom objektu. Naime, postoje određene tvrtke koje upražnjeni prostor uzimaju u zakup, renoviraju ga i plasiraju na svojim web stranicama.

Evo nekih od poznatih pružatelja coworking prostora s kojima se možete povezati:

Radeći u koheziji s takvim pružateljima coworking prostora, možete poboljšati svoj doseg među kupcima.

Zaključak

Coworking u hotelima je nov, ali vrlo isplativ koncept. Zapravo, može pomoći hotelima privući lokalnu publiku i iskoristiti svoje prazne prostore na jedinstven način.

Pretvaranje vašeg smještajnog objekta u coworking prostor nije znanstvena fantastika. Sve što trebate učiniti je slijediti gore navedene korake i uvjeriti se u rezultate.

Recite nam u komentarima kako su vam uspjeli? Do tada sretno hotelijerstvo.

Prijevod: by S.O.S. English

Kako hoteli mogu iskoristiti trend coworking prostora? by