climate change

Održivost hotela je također u značajnoj ulozi spašavanja planeta Zemlje, koja je u trostruko povećanoj opasnosti,bkako tvrde Ujedinjeni narodi

Kako vaš hotel može pomoći u spašavanju planeta?

Pitamo li se koliko smo sami odgovorni za onečišćenje planeta, klimatske promjene i gubitak biološke raznolikosti? Ova alarmantna situacija zahtijeva hitno donošenje odluka i djelovanje prema ugradnji održivosti okoliša. Ugostiteljstvo je također bitan faktor u svemu tome. Evo nekoliko činjenica o održivosti od strane Ujedinjenih naroda:

  • ‘ Ugostiteljstvo pridonosi 1% globalne emisije ugljika. Industrija mora smanjiti svoje emisije ugljika za 66% do 2030. kako njezina prognoza rasta ne bi dovela do odgovarajućeg povećanja emisija ugljika.
  • Do 2050. očekuje se da će u oceanima biti više plastike nego ribe. Tome uvelike pridonosi plastika za jednokratnu upotrebu (gotovo polovica godišnje proizvodnje plastike). Mora se eliminirati.
  • Voda je ključna za rad hotela. U nekim mjestima gosti troše više od osam puta više vode od lokalne zajednice.
  • Gotovo jednoj trećini svjetskih vrsta trenutno prijeti izumiranje. To je veliki problem za ugostiteljstvo, koje se oslanja na prirodni svijet kako bi privuklo goste . Industrija utječe na bioraznolikost izravno (npr. korištenjem zemljišta i resursa te onečišćenjem) i neizravno (npr. stvaranjem stakleničkih plinova i djelovanjem u opskrbnom lancu).’

Zelena (green) putovanja su sve više u trendu, tako da bi hotelijeri trebali čim prije omogućiti ovu važnu promjenu koja pridonosi očuvanju okoliša, obzirom da raste broj turista (najviše iz generacije Z i milenijalaca), koji ovome pridaju veliku važnost.

Što je potrebno da bi hotel bio stvarno održiv?

Prema podacima Svjetske turističke organizacije, hotelima pripada 20% odgovornosti za emisiju ugljika na nivou cijelog turističkog sektora. Grijanje, klimatizacija, bar, restorani, hlađenje su faktori koji pridonose ovim brojkama.

Ako ste u nizu ekološki osviještenih hotela ili razmišljate ići tim putem, evo nekoliko načina na koje možete pozitivno utjecati na okoliš:

1) Smanjite potrošnju vode.

Jednostavnih stvari dovode do uštede kao što su smanjenje tlaka tuša i ugradnja sustava za vodu koji detektiraju curenje i pranje rublja ( promotivna ponovna upotreba ručnika i plahti za uštedu vode ). Postoje i malo skuplje opcije kao što je ugradnja sustava za sakupljanje kišnice .

 

2) Koristite održive lokalne proizvode

Sve što je potrebno za održavanje hotela (prehrambeni artikli, toaletne potrepštine, posteljina i ukrasi ), možete nabaviti lokalno kako bi smanjili trenutnu proizvodnju ugljičnog otiska, također i time smanjili troškove prijevoza i potrošnju goriva. Ovo je ujedno i podrška lokalnim tvrtkama, obrtnicima, poljoprivrednicima i proizvođačima, te prilika za stvaranje lokalno održivog gospodarstva, a što je samo po sebi zanimljiva i jedinstvena turistička ponuda.

Na primjer, u La Donairi, hotelu u Španjolskoj, sva je hrana ili vlastita proizvodnja ili lokalnog porijekla.

3) Postanite energetski učinkovitiji

 Postoji više načina uštede energije u hotelima koji smanjuju troškove, kao i emisiju ugljika, kao što su ugradnja LED rasvjete (traje dulje i troše manje energije), ugradnja sustava obnovljive energije (poput solarnih panela) i korištenje učinkovitijih električnih sustava poput HVAC-a. Najjednostavniji primjer koji ne košta ništa su prijateljske poruke po sobi koje potiču goste da štede energiju.

Sjajan primjer energentske učinkovitosti je The Iveagh Garden Hotel u Dublinu: oni svoju energiju dobivaju iz podzemne rijeke , čime štede do 80% energije.

4) Prijevoz

Hoteli mogu poticati goste da koriste ekološki prihvatljive mogućnosti prijevoza kao što su hodanje, vožnja biciklom ili javni prijevoz. Također mogu pružiti usluge prijevoza korištenjem električnih ili hibridnih vozila.

5) Manje plastike

Problem plastike ne može riješiti jedna organizacija. Potrebno je mnogo ljudi da bi se napravila razlika. Pridružite se Globalnoj inicijativi Ujedinjenih naroda za plastiku i počnite činiti razliku. Uklonite plastičnu ambalažu gdje god je to moguće, odlučite se za višekratnu alternativu plastici, poduzmite mjere za recikliranje plastike i uložite u njeno kompostiranje. Čak je i ulazak bez ključa način da se smanji upotreba plastičnih kartica kao ključeva i pomaže održivosti. Kad bolje razmislimo, zadnji primjer ide u korist potpunoj digitalizaciji koja postepeno preuzima vodstvo/moć!

6) Bez papira

Evo još jednog primjera u korist digitalizaciji. Papir više nije potreban. Prijave i odjave mogu se postaviti da služe vašim gostima preko sustava na vašoj web stranici, od rezervacije do elektroničke odjave.

7) Smanjite bacanje hrane

Nažalost, bacanje hrane iza gostiju hotela je svakodnevna pojava. Kako to smanjiti?

Jedan dobar način je serviranje švedskog stola i smanjivanje tanjura, kako gosti ne bi pretjerali s posluživanjem. Razlog zbog kojih gosti to čine je taj što ne vole više puta posjećivati ​​švedski stol i na kraju gomilati tanjure više nego što su namjeravali. Potaknite ponovno posluživanje putem natpisa na stolovima i ljubazne usluge.

8) Edukacija i podizanje svijesti

 Hoteli također mogu promovirati održivost educirajući svoje osoblje i goste o održivim praksama. To može uključivati pružanje informacija o očuvanju energije i smanjenju otpada u sobama za goste, ponudu ekološki prihvatljivih sadržaja i proizvoda te organiziranje događaja i aktivnosti usmjerenih na održivost.

9) Sudjelujte u inicijativama za neutralizaciju ugljika na lokalnoj razini 

 Kako je danas popularno isticati tzv. ugljični otisak, evo što se govori:

Prema najnovijem izvješću Svjetske turističke organizacije (UNWTO), predviđa se da će do 2030. godine turistička industrija proizvesti 25% više emisija CO2 nego što je proizvela do 2016. godine . Predstavljat će 5,2% svih emisija koje je uzrokovao čovjek. To je velika brojka protiv koje se treba boriti. No, mi, kao turisti, možemo se uključiti u prakse i sheme koje pomažu u smanjenju toga, nadoknađujući naš ugljični otisak.

Budući da putnici traže zelene hotele, vrijeme je da promijenite pristup; ne samo za planet, već i za posao

NADOKNADA UGLJIKA 

Nadoknada ugljika je svaka aktivnost koja kompenzira emisiju ugljičnog dioksida ili drugih stakleničkih plinova osiguravanjem smanjenja emisije negdje drugdje. Postoje mnoge i različite metode i sheme za nadoknadu vašeg ugljičnog otiska kada putujete. Programi kompenzacije razlikuju se po svojoj prirodi: od sadnje drveća, inicijativa za pošumljavanje do projekata koji ulažu u obnovljive izvore energije, korištenje održivih lokalnih proizvoda.

Programi kompenzacije ugljika mogu pomoći i u zaštiti divljih životinja

Primjena ovih održivih praksi ne samo da može doprinijeti okolišu, već i pružiti hotelima konkurentsku prednost. Gosti sve više traže održiv i ekološki prihvatljiv smještaj, a promicanjem održivosti hoteli mogu privući rastuće tržište ekološki osviještenih putnika.

Zeleni hoteli Hrvatske

 

Teško je navesti točan broj zelenih hotela u Hrvatskoj jer definicija “zelenog hotela” može varirati, a ne postoji središnja baza podataka ili certifikacijsko tijelo koje navodi sve zelene hotele u zemlji. Ipak, postoji nekoliko hotela u Hrvatskoj koji su certificirani od strane međunarodnih organizacija kao što su Green Globe i Green Key, što ukazuje na njihovu predanost održivosti. Prema službenim stranicama ovih organizacija, u Hrvatskoj trenutno ima oko 20 hotela koji su certificirani kao zeleni. Osim toga, možda postoje drugi hoteli u Hrvatskoj koji provode održive prakse, ali nisu prošli certifikaciju.

Zeleni hoteli u Hrvatskoj su smještajni objekti koji u svom poslovanju daju prioritet održivosti i odgovornosti prema okolišu. Ovi hoteli obično koriste ekološki prihvatljive prakse kao što su štednja energije, smanjenje otpada, očuvanje vode i korištenje obnovljivih izvora energije.

 

Neki primjeri zelenih hotela u Hrvatskoj uključuju:

Hotel Lone u Rovinju: Ovaj hotel odlikuje se održivim projektiranjem i gradnjom zgrada, uključujući korištenje prirodnih materijala i energetski učinkovitih sustava.

President Hotel u Dubrovniku: Ovaj hotel je proveo niz zelenih inicijativa, uključujući programe očuvanja vode i energije, održivo gospodarenje otpadom i mogućnosti ekološkog prijevoza.

Hotel Split u Splitu: Ovaj hotel ima zeleni krov i koristi solarne panele za proizvodnju električne energije. Također ima program recikliranja i podržava lokalne inicijative za održivost.

Bluesun hotel Elaphusa u Bolu: Ovaj hotel implementirao je brojne inicijative održivosti, uključujući energetski učinkovitu rasvjetu i uređaje, programe za očuvanje vode i sustav kompostiranja otpada od hrane.

Ovo su samo neki od primjera mnogih zelenih hotela u Hrvatskoj koji rade na promicanju održivosti i ekološke odgovornosti u turističkoj industriji, a na linku ispod možete istražiti ostatak Tripadvisor-ove liste.

https://www.tripadvisor.com/Hotels-g294453-zff24-Croatia-Hotels.html

Zaključno, održivost hotela ključna je za smanjenje utjecaja na okoliš i promicanje zelenije budućnosti. Primjenom energetski učinkovitih praksi, očuvanjem vode, smanjenjem otpada, lokalnim nabavama i edukacijom osoblja i gostiju, hoteli mogu poduzeti značajne korake ka tome da postanu održiviji i ekološki prihvatljiviji.

 

By: S.O.S. English

 

Izvori:

How Sustainability in Hotels can help save the planet?

https://luxiders-com.translate.goog/what-is-sustainable-hotel/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hr&_x_tr_hl=en-US&_x_tr_pto=wapp

 

KAKO ODRŽIVOST HOTELA MOŽE POMOĆI U SPAŠAVANJU PLANETA? by