Pitanje oko kojeg se hotelijeri svakodnevno brinu jeste: “Kako mogu povećati broj rezervacija i povećati RevPAR?” Iskusni hotelijeri znaju da prodaja soba po nižoj cijeni kako bi se povećala popunjenost ne donosi profit hotelu.

 

Svaki hotelijer bi se trebao koncentrirati na veći RevPAR a ne veću popunjenost.

 

Nikada nećete znati kakav je učinak vašeg hotela ukoliko nemate točne podatke hotelskih prihoda i troškova. Analiziranjem ključnih brojki poput prihoda po dostupnoj sobi (RevPAR), prosječne dnevne cijene sobe (ADR) i stope popunjenosti, možete bolje razumjeti kakav je učinak vašeg hotela u tekućoj godini u usporedbi s prethodnom. A među gore navedenim brojkama, RevPAR je možda najbitniji statistički podatak na kojeg se trebate fokusirati. Upravo o tome govorimo u ovom članku.

Imati  100% popunjenost uz smanjenu prosječnu dnevnu cijenu sobe (ADR) nije neko veliko dostignuće. Uzmimo za primjer da imate 150 soba u vašem hotelu. Možete popuniti 130 soba s cijenom od 100€ ili 100 soba s cijenom od 150€. Razmislite o tome: Želite li veću zaradu tako što ćete naplaćivati veću cijenu noćenja za manji broj gostiju? Ili želite kompromitirati prosječnu cijenu kako bi imali veću popunjenost? Izbor je Vaš!

 

Razjasnimo prvo što je točno RevPAR?

[responsive][/responsive]

RevPAR (Revenue per available room-Prihodi po dostupnoj sobi), je kao što mu i samo ime govori, analitički podatak koji se u hotelijerstvu koristi kako bi se procijenio financijski i poslovni učinak. Kao jedinica mjere, u proračun uzima kako prihode od soba tako i popunjenost, što je svrstava u bitne pokazatelje cjelokupnog učinka hotela. Ovaj podatak je također jako korisna komponenta kod revenue management strategije.

U osnovi, RevPAR je mjerenje prosječne dnevne cijene hotela te mogućnosti te cijene da popuni slobodne sobe. Unutar revenue management-a, ovo je jako bitno, jer pruža jasnu ideju trenutnog učinka i daje Vam uvid u to koliko hotel u stvari može naplaćivati sobe.

Hoteli bi na koncu trebali biti usmjereni ka povećanju RevPAR-a koliko god je moguće, jer povećanje ovog segmenta označava povećanje popunjenosti, prihoda ili oboje.

 

Zbog čega je RevPAR bitan?

RevPAR je nepobitan statistički podatak u hotelskoj industriji. Podaci koji se mnogu prikupiti promatranjem RevPAR-a su vrlo korisni kada određujete cijenu soba u vašem hotelu na pravi način. Postoji određena točka gdje se cijena i popunjenost susreću tako da će maksimizirati prihode vašeg hotela.

Hoteli imaju fiksne i varijabilne troškove pa stoga moraju osigurati da njihov ADR (prosječna dnevna cijena sobe) pokriva obje vrste troškova.

Veliki ADR u pogrešno vrijeme može rezultirati smanjenom popunjenosti što na kraju neće pokriti operativne troškove hotela.

 

RevPAR formula – Kako se izračunava RevPAR?

Kako bi se dokopali ovih sočnih podataka koje RevPAR donosi, morati moći izračunati RevPAR na osnovu postojećih podataka.

Postoje dva načina kako se može izračunati RevPAR:

RevPAR = Prihod soba / Dostupne sobe

RevPAR = Prosječna dnevna cijena x Stopa popunjenosti

 

Na primjer, ako imate 200 dostupnih soba, gdje je prosječna dnevna cijena 500 kn i nivo popunjenosti od 80%, što je ukupni prihod od 80.000 kn. RevPAR možete izračunati ovako:

PREKO PRVE FORMULE:PREKO DRUGE FORMULE:
RevPAR= 80,00kn / 200 soba = 400knRevPAR= 500kn x 0,80 = 400kn

Na osnovu ovoga možemo zaključiti da ovaj hotel ostvaruje oko 400kn prihoda za svaku sobu koju imaju.

Koje su tehnike koje povećavaju RevPAR?

Kako bi povećali vaš RevPAR i zajedno s njim vaše prihode trebate detaljno pratiti sve aspekte vašeg poslovanja. Sastavili smo 7 najučinkovitijih taktika u nastavku:

 

1. Pokušajte se poigrati s prosječnom dužinom boravka (ALOS)

Jedna stvar koju želite koristiti unutar sezone je koncept “minimalne dužine boravka”. Ako imate goste koji su voljni ostati u vašem hotelu 4 noći onda ste sigurno više otvoreni prema njima nego prema gostima koji će boraviti jednu ili dvije noći.

Kako bi povećali broj noćenja možete isprobati strategije dužine boravka navedene ispod:

  • Minimalna dužina boravka: Prihvatite samo duže boravke umjesto kratkoročnih rezervacija..
  • Maksimalna dužina boravka: Postavite smanjene cijene samo za određeni maksimalni broj noćenja.

 

2. Fokusirajte se na popunjenost i cijenu

Iako popunjenost i prosječna dnevna cijena puno govore o učinku hotela, osnovni pokazatelj učinka hotela je RevPAR koji kada se pomnoži s brojem dostupnih soba pruža ukupni prihod soba- najprofitabilniji dio hotelskog poslovanja. Drugim riječima, povećanje RevPAR-a bi trebao biti glavni cilj.

Mnogi hotelijeri i dalje promatraju veliku popunjenost kao osnovni cilj hotela, zanemarujući druge aspekte revenue management strategije. U stvarnosti, veća popunjenost u mnogim slučajevima ne donosi veću zaradu, kada povećan broj rezervacija ne pokriva gubitak smanjene cijene po noćenju.

 

3. Iskoristite online recenzije

[responsive]hotelske recenzije u 2018.godini[/responsive]Gotovo polovina turista rezervira smještaj nakon što prvo pročita recenzije. Dovoljno je reći, da je hotelska online reputacija krucijalni aspekt na koji se trebate fokusirati, kako bi privukli veći broj gostiju i izgradili vaš hotelski brend.

Svakako biste trebali obratiti pažnju na sve online recenzije koje su napisane o vašem hotelu. Potpuno je normalno da imate nekoliko loših recenzija, ali ako ih odgovorite i uspijete riješiti na vrijeme to će povratiti povjerenje u vaš hotel. Uvjeravanje starih gostiju i ohrabrivanje novih će donijeti dodatnu zaradu u kasu.

 

4. Digitalni marketing

[responsive][/responsive]Alati za digitalni marketing mogu vam pomoći u povećanju direktnih rezervacija. Također preko marketinga možete poboljšati stopu konverzije na web stranici i pretvoriti više posjetitelja na web stranici u rezervacije.

Put ka donošenju odluke o rezervaciji obično traje nekoliko dana. To je process u kojem potencijalni gosti uspoređuju različite destinacije i ponude. Baš tad je idealno vrijeme i prilika kada možete utjecati na gosta preko pravih marketinških poruka. Trenutna tehnologija omogućava vam efikasno targetiranje samo onih gostiju koji pokažu interes za vaš hotel.

 

5. Analizirajte uzorak potražnje

Jedan od najbitnijih savjeta koji će vas spriječiti u upropaštavanju strukture cijena jeste da u detalje poznajete potražnju za vaš objekt.  Svaki hotel mora znati kako povećati popunjenost bez smanjenja cijena.  Kako bi to postigli, trebate analizirati potražnju, trebate znati kada je veća mogućnost da će gosti početi dolaziti. Analizirajte u kojim prigodama gosti najčešće posjećuju i isplanirajte cjenovnu strategiju prema tome.

Potražnja za hotelskim sobama je u osnovi neelastična. U bilo kojem segment tržišta, povećat ćete svoje prihode i poboljšati RevPAR ako budete naplaćivali veću cijenu noćenja od konkurencije. Kao hotelijer, trebate konstantno pratiti predviđanja potražnje i prepoznati za koje dane će biti veća a za koje manja  potražnja. Ovo je samo jedan od načina pronalaska savršenog balansa između popunjenosti i prosječne dnevne cijene (ADR).

 

6. Smanjite stopu otkazivanja

Visoka stopa otkazivanja je veliki problem za hotele. Kada imate više non-refundable rezervacija tako možete smanjiti stopu otkazanih rezervacija. Postavljanje restriktivnije politike za otkazane rezervacije će sigurno povećati popunjenost i smanjiti broj otkazanih rezervacija.

U ovom našem članku smo se bavili baš time: Kako smanjiti stopu otkazanih rezervacija!

 

7. Ne oslanjajte se samo na online portale

[responsive]što radi channel manager[/responsive]Ovo je jedna od najvećih grešaka koju većina hotelijera pravi: dodjeljivanje većine inventara online portalima kako bi oni popunili sobe.  Istina je međutim da online portali vaše sobe oglašavaju po što je moguće nižoj cijeni što na kraju dovodi do veće popunjenosti ali i smanjenjem prihoda.

Nemojte pokušavati naplatiti manje za noćenje samo kako bi privukli više gostiju. Umjesto toga, povećajte vrijednost rezervacije tako što ćete nuditi besplatne dodatne usluge ili pakete usluga. Možda ćete preko postavljanja veće cijene i manjeg broja gostiju ustvari povećati prihode (i u isto vrijeme ponuditi bolju uslugu gostima).

 

Zaključak

Tražite promjene u inventaru iz tjedna u tjedan u različitim periodima godine. Morate dobro razumjeti kada je visoka potražnja kako bi znali kada treba povećati cijene. Razumijevanjem klijenata i njihovih želja možete biti jako uspješni. Ulaganjem u pravu hotelsku tehnologiju moći ćete planirati svoje revenue management strategije i s vremenom povećati svoj RevPAR.

 

 

Kako povećati RevPAR u vašem hotelu by