Kineski zid, Put svile, Šangajski neboderi – Kina ima za svakoga po nešto. Ali za ugostiteljstvo, pravo oduševljenje je eksplozivan rast u turizmu.

Hotelijeri i iznajmljivači iz u našoj regiji trebaju razmotriti jedinstveno azijsko tržište i njihove specifične turiste. Kina je najveće turističko tržište na svijetu koje je u konstantnom porastu. Prošle godine Kinezi su ostvarili 130 milijuna putovanja van Kine a prosječna dužina boravka je veća nego kod Amerikanaca i Nijemaca.

To je stvarno velika prigoda ali azijski posjetitelji (pored Kine tu su Japan i Južna Koreja) nisu poput Amerikanaca i Europljana. Oni ne traže smještaj na isti način i ne odlučuju kako i kada će izvršiti rezervaciju na isti način.

Veliki igrači na tržištu su već krenuli u iskorištavanje Kine. Tako je na primjer hotelski lanac Mariott ušao u suradnju s kineskim gigantom Alibabom a Airbnb je značajno povećao ulaganja u ovo tržište.

Ali što mali hoteli i iznajmljivači mogu uraditi kako bi iskoristili ovako veliku prigodu koja se u Kini otvara? I sami smo svjedoci sve većeg broja turista iz Azije i čini se kako ih je svake godine sve više.

Napravili smo najbolje savjete za hotelijere koji žele ostvariti značajne prihode iz najvećeg tržišta na svijetu, Azije:

1.    Razlike u distribuciji

Kako biste bili primijećeni u Kini trebate se naviknuti na drugačiji ekosustav online portala koji su specijalizirani za azijsko tržište:

CTrip

[responsive][/responsive]

Prvi od njih je Ctrip što je skraćeno od China Trip. Ono što je Expedia u Americi a Booking.com u Europi, to je Ctrip u Aziji.  Ctrip je najveći oglašivač hotela i smještaja u Kini ako uzmemo u obzir broj rezerviranih soba. Portal trenutno pokriva 500,000 hotela u Kini i 750,000 hotela u svijetu. Pored toga, Ctrip pruža i usluge kupovine i rezervacije karata za putovanja. U ovom sektoru pokrivaju 220 zemalja na svijetu, 3600 gradova i 8 milijuna ruta za putovanja.

[responsive]Ctrip informacije[/responsive]

Provizija ovog portala za hotele može varirati između 10-25%, prvenstveno zbog toga što Ctrip koristi strojno učenje i naprednu analitiku za predviđanje trendova i isplativosti poslovanja. Tako provizija ovisi o dijelu svijeta gdje se nalazi hotel, o nivou konkurencije, dijelu sezone, vremena rezervacije itd.

Registraciju na Ctrip možete izvršiti preko ovog linka.

 

Agoda

[responsive]Agoda informacije[/responsive]

Agoda.com je nastao u Bangkoku 2005.godine  i u nekom smislu, Agoda je azijska inačica Booking.com-a. Portal je namijenjen kako hotelima tako i iznajmljivačima obiteljskog smještaja.

Ovaj portal je u posljednja tri mjeseca posjetilo preko 135 milijuna gostiju. Na azijskom tržištu ovaj portal predstavlja mjesto gdje ogroman broj putnika svrati prilikom planiranja svog putovanja. Trenutno se na ovom portalu oglašava preko 500.000 smještajnih objekata diljem svijeta.

Agoda.com vrši naplatu od gosta te isplaćuje vlasnike objekata na dan dolaska gostiju. Što se tiče politike otkazivanja, rezervaciju možete otkazati do određenog roka bez naknade.

Registraciju možete izvršiti preko ovog linka.

 

MakeMyTrip

MakeMyTrip je indijska online putnička agencija osnovana 2000.godine. Tvrtka je prepoznata kao jedan od najboljih portala u Indiji. Makemytrip trenutno drži 25% od ukupnog tržišta online portala.

[responsive]Makemytrip informacije[/responsive]

Što se tiče provizije ona iznosi 10% za sve ostvarene rezervacije preko ovog portala. Provizija se može popeti i do 40% ukoliko se odlučite na napredniju vrstu oglašavanja gdje će portal favorizirati vaš hotel i prikazivati ga na prvoj stranici rezultata pretrage. Provizija može ovisiti o brendu hotela, regiji i lokaciji hotela, dijelu sezone…

MakeMyTrip trenutno u svojoj bazi ima 300.000 međunarodnih hotela svih kategorija i različitih cijena. Na ovaj portal se možete prijaviti ovdje.

Preko MegaBooker-a se možete oglašavati na veliki broj portala specijaliziranih za azijsko tržište. Pogledajte ovdje svih 100 portala.

Društvene mreže su također vrlo efikasan način aktivnosti na azijskom tržištu. Azijski turisti se najviše oslanjaju na preporuke i online recenzije tako da je prisutnost na njihovih društvenim mrežama poput WeChat i Weibo nešto što vam može samo pomoći.

 

2. Zapanjujuća web stranica

Poznavanje sustava oglašavanja na kineskom tržištu je sigurno korisno ali to neće mnogo pomoći ukoliko vaša web stranica nije skladu s vremenom. Tipični turist iz Azije bez problema barata tehnologijom tako da je kvalitetna stranica (u idealnom svijetu prevedena na mandarinski) nešto što morate imati.

[responsive]kako povećati broj direktnih rezervacija na web stranici smještaja[/responsive]

Ako već imate dobru stranicu onda možete kreirati specijalne ponude poput popusta na vašoj stranici samo za posjetitelje koji dolaze iz azijskih zemalja. Također možete staviti jednodnevne pakete za izlete uz rezervaciju smještaja budući da azijski turisti izuzetno cijene takve usluge. Na web stranici možete namjestiti sustav za rezervaciju, cijene i valutu prilagođenu azijskim turistima. Sve ove usluge možete dobiti korištenjem booking engine sustava.

Bitno je znati da se Wi-Fi u smještajnim objektima podrazumijeva za azijske turiste, u predvorju i sobama. Hoteli bi trebali uzeti ovo kao minimum koji trebaju imati, iako svaka dodatna stavka može doprinijeti kod preporuka, online recenzija i najbitnijih društvenih mreža u Aziji.

Na web stranicu trebate postaviti stranicu za često postavljena pitanja i pokušati odgovoriti na najbolji način na pitanja koja postavljaju azijski turisti.

 

3.    Sigurnost unutar objekata

Interesi kineskih turista stalno evoluiraju- na primjer shopping centri više nisu toliko privlačni kao prije zahvaljujući velikom porastu međunarodne trgovine – ali ono što je uvijek aktualno jeste sigurnost. Mnogi hoteli i smještajni objekti su poduzeli mjere sigurnosti kako bi se na osnovu toga istaknuli i razuvjerili neodlučne kineske goste.

 

4.    Specijalne cijene i ponude

Mnogi turisti koji dolaze iz Azije su dio srednje klase. Imaju novac za trošiti ali za uzvrat traže kvalitetnu uslugu. Naravno, i oni žele pronaći što povoljniju cijenu. Kao što smo naveli iznad, specijalizirane ponude mogu imati veliki utjecaj.

[responsive]promotivne ponude i popusi na web stranici hotela[/responsive]

Turisti iz Zapadnog svijeta ne pretražuju smještaj na isti način kao Azijci. Osnovna razlika je u tome što njihova pretraga ne počinje s točnim datumom putovanja. Oni prvo vole provjeriti hotele i biti fleksibilni s cijenama kako bi dobili najbolji smještaj po najboljoj cijeni.

Azijski turisti gledaju detalje koji nama mogu izgledati nebitno. Tako na primjer pretražuju koliko je smještaj udaljen od zrakoplovne luke, kolodvora i sl. Izostavljanje ovakvih informacija može učiniti razliku između toga da li ćete dobiti rezervaciju od ovih gostiju ili će oni to uraditi kod nekog drugog.

Azijski turisti također više traže opciju besplatnog otkazivanja rezervacije, više nego Europljani, kako bi mogli promijeniti smještajni objekt bilo kada.

Grupna putovanja su možda najizraženija kod turista iz Kine, tako da možete pripremiti i prilagoditi svoju strategiju za grupne rezervacije. Pokušajte u specijalne ponude staviti popuste na grupne rezervacije kod turističkih agencija s kojima radite ili na svojoj web stranici.

Savjet: Isprobajte dinamično postavljanje cijena i ponude koje su napravljene ciljano za azijsko tržište.

 

5.    Uslužne osnove

[responsive]kako privući azijske turiste[/responsive]

Hoteli i smještajni objekti koji se žele predstaviti kao “Chinese-friendly” trebaju ispoštovati neka zlatna pravila:

  • Jedno od tih pravila je nikada ne staviti goste iz Kine na četvrti kat ili u sobu koja ima broj 4 u sebi. Sujevjerje zasnovano na tetrafobiji (izbjegavanju broja 4) je jako rašireno u Kini,
  • Kada uslužujete azijske goste počnite od najstarijeg člana obitelji,
  • Po mogućnosti prevedite jelovnik na kineski ili japanski jezik,
  • Postavite kuhalo u sobu koje će oni koristiti za spravljanje rezanaca,
  • Pipremite se i za kućne ljubimce jer prema istraživanjima 8% njih sa sobom na putovanja vodi ljubimce,
  • U restoranu možete staviti azijski čaj u ponudu, ako za to imate mogućnosti,
  • Uključite azijske TV programe u sobama.

To je za početak dovoljno, ali s milijardama stanovnika azijska kultura je jako raznolika. Istražite što više o gostima prije nego dođu i pitajte ih za savjet i mišljenje tijekom boravka kako biste izbjegli sukob različitih kultura.

 

6.    Uključite se u lokalne ili državne projekte suradnje

Mnoge turističke zajednice i destinacije aktivno rade na suradnji s Kinom u posljednjih nekoliko godina. Kao primjer navodimo Opatiju koja je u 2016.godini napravila odličnu suradnju s turističkom zajednicom Šangaja koja je donijela porast kineskih posjetitelja od 41% kroz samo jednu godinu.

Također imamo primjer španjolske Ibize koja svake godine šalje delegacije u Šangaj kako bi promovirali svoj Stari Grad koji je inače pod zaštitom UNESCO-a. Ako ima nešto slično u vašoj blizini, priključite se.

Dubrovnik je isto tako doživio veliki porast posjeta u proteklih nekoliko godina gdje se organiziraju aktivni tečajevi za one koji žele naučiti osnove kineskog jezika kako bi ostvarili što bolji dojam.

 

7. Fotografije hrane

[responsive]azijska hrana[/responsive]

Azijski gosti prekomjerno cijene fotografije hrane. Ne rade to samo zbog razumijevanja izbora hrane (za sebe i djecu), Koreanci i Japanci to rade kako bi ocijenili kvalitetu hrane i higijenu restorana.

Savjet: Potrudite se da su stranice i slike za hranu i piće na vašoj web stranici prilagođene i u visokoj rezoluciji, profesionalno uslikane.

 

8. Bonus: Uređaj za prevođenje

Online kineski portali Ctrip i Baidu su predstavili uređaj koji bi mogao sve promijeniti. Naime, radi se o džepnom prevoditelju koji funkcionira kao wi-fi hotspot. Nedavno je izašao na tržište i već sada se priča o tome kako bi mogao transformirati turizam za Kinu.

Ovo bi mogla biti velika vijest za turizam i ugostiteljstvo u svijetu ali i kod nas u regiji. S doista velikim brojem azijskih turista, pristup prevoditelju u bilo kojem trenutku će samo ubrzati rast kineske ekonomije.

Uređaj koristi umjetnu tehnologiju koja gotovo momentalno može vršiti usluge prijevoda. Radit će u više od 80 zemalja i za sada ima kinesko-engleske prijevode iako se očekuje da će se u budućnosti uključiti i drugi.

Možete se pripremiti na azijske turiste s kojima ćete moći komunicirati bez jezične barijere.

 

Zaključak

Procjene govore kako će kineski putnici ostvariti preko 200 milijuna putovanja do 2020.godine i potrošit će 429 milijardi dolara ove godine. Zato je sada pravo vrijeme za razmatranje pravih strategija za privlačenje ovih turista.
Imajte na umu da je ovo jako dinamično tržište tako da trebate pratiti top trendove i praksu globalnih hotela.

Azijsko tržište će biti u glavnom fokusu turizma i ugostiteljstva sljedećih nekoliko godina. Međutim, to ne znači da će se azijski turisti jednog dana samo pojaviti u vašem objektu. Potrebno je puno truda i malo ulaganja kako bi ste postali prisutni na online mjestima gdje turisti iz Azije dolaze. Dodatno, trebate prilagoditi svoju strategiju i stvarno se pripremiti za njihov dolazak.

 

Kako privući azijske turiste i prilagoditi se za njihov dolazak by