Koja je prosječna konverzija za web-stranici hotela?

 

2,2%. To je u skladu s nedavnom studijom Fastbooking-a. Tvrtka iz Velike Britanije , 80 Days, u opsežnom izvješću pod nazivom “Velika digitalna pitanja hotelijera bez odgovora” došla je do sličnog zaključka: 2%.

Obje studije provedene su na stotinama hotela, različitih veličina, zvjezdica i lokacije. Rezultati su stoga prilično pouzdani, ali to ne znači da ako vaš hotel djeluje ispod ovog postotka, radite osrednji posao, naprotiv! Kada je riječ o hotelima, u stvari, postoje deseci čimbenika i varijabli koji mogu uzrokovati da se ovaj broj znatno mijenja.

[responsive]fastbooking istraživanje[/responsive]

 

Ne postoji takva stvar kao prosjek industrije

U gore spomenutom članku Jean-Louis Boss, voditelj marketinga i digitalnih usluga Fastbooking-a piše:

 

“Ne treba se zavarati da pokušavate zadovoljiti industrijski prosjek. Umjesto toga treba razumjeti čimbenike koji čine taj postotak i pokušati poboljšati svaku točku “

 

Uzmite u obzir da se konverzija ne odnosi samo na broj finaliziranih transakcija na booking engine-u nego i na broj sesija na web stranici hotela, što znači da što je veći promet vaših web stranica, to je manja stopa konverzije.

 

Paradoks trajanja sesije na web stranici

[responsive]web stranice za apartmane primjer[/responsive]

Uzmimo u obzir hotele koji imaju veliki broj posjeta na svojoj web stranici. Jedan od njih ubraja se na # 1 na TripAdvisor-u od 1.200 hotela u gradu, i on je tamo već nekoliko godina. Ta činjenica sama pozitivno utječe na njegov službeni web promet, iako taj promet ne dolazi od korisnika koji su 100% spremni napraviti rezervaciju.

 

“S velikom moći dolazi i velika odgovornost”, rekao je (vjerojatno) Voltaire ili (manje vjerojatno) Churchill (podrijetlo citata još se raspravlja do danas).

 

Možete zamisliti koliko znatiželjnih korisnika, blogera putovanja ili zavidnih konkurenata provjeravaju web stranice hotela iz puke znatiželje. Rezultati su, ako promatramo samo prihode, izvrsni, ali konverzija stagnira na 0,10% (više od dvadeset puta niže od Fastbooking analize) i bez obzira na to koliko optimizirate svoju distribuciju i strategiju oglašavanja, postotak se vjerojatno neće mijenjati.

Također možete očekivati značajan porast posjeta na Vašoj web stranici tijekom blagdana ili događaja u gradu u kojem se nalazi hotel. To može značajno smanjiti stopu konverzije budući da će stranica zabilježiti veliki broj posjetitelja a jednak ili neznatno veći broj rezervacija.

Je li to loša stvar? Naravno da ne, to samo znači da je promet vaše web stranice u porastu. Zbog toga je, kada govorimo o konverzijama, jako nezahvalno govoriti o broju posjetitelja, trajanju sesije u odnosu na ostvarene rezervacije budući da podaci variraju ovisno o dijelu godine ili vrsti promotivnih aktivnosti koje sprovodite u hotelu.

 

Pravilo 80/20 i konverzija po izvoru

Sada, prema FastBookingu, 20% testiranih hotela ima stopu konverzije od 5,6%, više nego dvostruko od prosjeka. Opet, ovi su podaci samo jednostavni pokazatelji i ne smiju se uzimati kao opće pravilo ili industrijski standard, ali daju zanimljiv pogled na našu prekomjerno fragmentiranu industriju.

Izvori prometa igraju važnu ulogu u stopi konverzije: Google Hotel Ads ima izuzetnu stopu konverzije od 4,17%, dva puta više nego AdWords (2,05%). Premda sve metasearch stranice nisu stvorene jednako, i TripAdvisor dobiva brončanu medalju sa samo 2,34% stope konverzije.

Organska pretraživanja na Google-u, što nije iznenađujuće, polako, ali sigurno opadaju, budući da se rezultati pretrage sve više i više zamjenjuju s plaćenim oglasima na Google-u. To znači da Vaša dragocjena SEO taktika proizvodi samo 1,55% stope konverzije, manje od Trivaga, kanala poznatog po svojem ne uvijek sjajnom povratu uloženog (ROI).

 

Kraj desktop-a kakvog ga poznajemo

Članak Fastbooking-a zatim analizira konverziju po uređaju. Kao što već znate, krajem 2016. upotreba interneta na mobilnim uređajima po prvi put premašila je desktop računala u povijesti weba, iako se trend konverzije nije pomaknuo u istoj brzini.

Konverzija na mobilnim uređajima, de facto, iznosi samo 0,8%, 1/6 konverzije na desktop računalima. Nedostatak centraliziranog, user-friendly i standardiziranog sustava mobilnog plaćanja jedan je od ključnih industrijskih čvorova koje još uvijek nismo u stanju odvezati, a to djelomično objašnjava ove nezahvalne rezultate.

 

Mjesto i cijene

Kada uzmemo u obzir lokaciju, studija pokazuje prilično predvidljive rezultate: objekti u glavnim gradovima su na podijumu (stopa konverzije od 2,56%), gotovo jedan postotak više od sezonskih turističkih odredišta (1,78%).

Slični rezultati su kada promatramo i stopu konverzije u odnosu na cijenu: objekti s dnevnim cijenama ispod 150 € po noći imaju konverziju od 2,74%, dok skuplji objekti padaju na 1,35.

Jednako iznenađujuće, istraživanje ističe da hoteli mogu povećati konverziju do 67% nudeći samo najbolje dostupne cijene na službenim web stranicama.

 

Svjetlo na kraju tunela

[responsive]stopa konverzije na hotelskim web stranicama[/responsive]

Istraživanje potom donosi zanimljiv obrt kada analizira putnikovo rezerviranje putem interneta: 42% korisnika provjerava hotelski booking engine za dostupnost i cijene, 9% se kreće prema procesu rezervacije, a samo 2,2% dovršava transakciju. To baca zastrašujuću sjenu nad korisničkim iskustvom u zajedničkom rezervacijskom sustavu i pojačavala potrebu za boljom i neograničenom check-out praksom.

 

Korisničko iskustvo, brzina i widgeti

Studija završava s nekim općim savjetima o tome kako optimizirati korisničko iskustvo prilikom rezervacije, nudeći jednostavan dizajn, emocionalni utjecaj i stranice s brzim učitavanjem. Zatim naglašava sve važniju ulogu koju widgeti trećih strana igraju u današnjem krajoliku za konverzije: od alata za usporedbu cijena (prosječno 30 posto povećanja konverzije) za pregledavanje widgeta (+ 15%) i live chatova (+ 15%), ti su widgeti snažan saveznik u Vašoj potrazi za boljom konverzijom.

 

Zaključak

Nikad neće biti jedinstvenog odgovora na pitanje od milijun dolara “što je dobra konverzija”, jednostavno se moramo suočiti s tim. Varijable u igri u ugostiteljskoj industriji su prevelike za postizanje dogovora o postotku. Ipak, studije poput one koju je objavio Fastbooking ili 80 Days su bitne za (barem) razumijevanje da li se doista krećemo u pravom smjeru.

Članak je u originalu objavljen na https://www.tnooz.com

Koja je prosječna stopa konverzije na web stranicama hotela by