LinkedIn kampanje za početnike kroz 9 jednostavnih koraka

Linked In je trenutno najjača svjetska poslovna platforma za povezivanje s najutjecajnijm ljudima u korporativnom svijetu i mnogim drugim perspektivnim igračima. Ova platforma je kroz godine razvijala različite značajke i dodatke kako bi se što više poboljšalo korisničko iskustvo. Uz to, pružile su se i razne mogućnosti oglašavanja. Jednu od takvih mogućnosti za početnike predstavljaju i LinkedIn kampanje.

Predstavljamo Vam 9 jednostavnih koraka za pokretanje LinkedIn kampanje za početnike:

Prvi je korak često najteži. Novi poduhvati se mogu činiti komplicirani i zastrašujući prije nego što se netko posveti cjelokupnom postupku Linked In kampanje. Unutar ove specifične platforme prepoznajemo da se to može desiti s Upraviteljem kampanje (Campaign Manager). Kada ulažete u uspjeh svoje marke, vjerojatno ne želite učiniti pogrešan korak.

Nedavno obnovljeno objektivno oglašivačko iskustvo dizajnirano je tako da postavljanje kampanje učini intuitivnijim i jednostavnijim nego ikad za korisnike. Ipak, to je nepoznato područje za mnoge trgovce koji prepoznaju prednosti oglašavanja na LinkedInu.

U nastavku ćete pronaći detaljni vodič za postavljanje svoje prve kampanje. Kroz ove izravne upute možete sortirati ciljanu publiku, format oglasa, proračun i još mnogo toga. Uz to, uvrstili smo nekoliko internih savjeta kako bi maksimizirali svoj uspjeh od početka.

Prvi korak naravno obuhvaća dolazak do željene opcije stvaranja kampanje, a to možete učiniti na slijedeći način: 

[responsive]LinkedIn kampanje za početnike kroz 9 jednostavnih koraka[/responsive]

Ulogirajte se u svoj LinkedIn račun te obratite pažnju na opciju WORK (1.) u gornjem desnom kutu vaše LinkedIn naslovnice. Zatim ćete primijetiti pregršt proizvoda koje LinkedIn nudi svojim korisnicima, a nas trenutno zanimaju kampanje. Stoga odabiremo opciju ADVERTISE koja je na fotografiji označena rednim brojem 2.

Na taj način svjesno postajete kandidat LinkedIn kampanje i oglašavanja putem ove poslovne platforme.


Krenimo na pravu stvar! Ušli smo u LinkedIn, odabrali opciju oglašavanja. O.K., a što sada? 

Sada je došlo vrijeme za postavljanje naše prve LinkedIn kampanje za početnike u 9 jednostavnih koraka:

1. Odaberite svoj cilj

Mi vjerujemo da je važno graditi cijelu svoju kampanju temeljem ciljeva koje želite postići, zbog čega je ovo prvi korak. Morate odlučiti je li vaša svrha: svijest, razmatranje ili pretvaranje. Nakon generalnih kategorija imate opciju odabira potkategorija vezanih za prijašnje navedenu svrhu kampanje. Ako niste sigurni što odabrati, u nastavku pročitajte edukacijske tečajeve koji mogu modernizirati vaše marketinške vještine u nekoliko minuta i potencijalno Vam pomoći pronaći rješenje za odabir cilja svoje LinkedIn kampanje.

[responsive]LinkedIn kampanje za početnike kroz 9 jednostavnih koraka[/responsive]


2. Odaberite svoju publiku i lokaciju

Za početak toplo preporučamo spremanje publike nakon što ju stvorite, tako da kasnije imate ponovnu mogućnost njezinog korištenja. To će vam omogućiti da u budućnosti preskočite ovaj dipo procesa izrade LinkedIn kampanje.

[responsive] a.) PUBLIKA LinkedIn kampanje za početnike kroz 9 jednostavnih koraka[/responsive]

Svoju prvu publiku možete odabrati započinjući s lokacijom, koja je jedan od dva potrebna aspekta ciljanja publike, zajedno s jezikom. Možete započeti na razini kontinenta, zatim države, itd. Također možete isključiti publiku sa različitih područja koji ne ulaze u Vašu odabranu lokaciju.

[responsive] b.) LOKACIJA LinkedIn kampanje za početnike kroz 9 jednostavnih koraka[/responsive]


3. Odaberite jezik

Jezik profila je slijedeća stavka. Ovo je osnovni, ali ključan korak u personalizaciji oglasa za Vaše primatelje. LinkedIn nudi 19 različitih jezičnih opcija.

[responsive]LinkedIn kampanje za početnike kroz 9 jednostavnih koraka[/responsive]


4. Targetiranje 

Sada prelazimo u jedinstvene i robusne mogućnosti targetiranja LinkedIna. Ovdje možete dobiti prilično precizno definiranje svoje publike. Pazite da ne ciljate prekomjerno (preuzak i specifičan s parametrima) jer to može ograničiti uspjeh kampanje. Predlažemo da idete što je  šire moguće i bacite široku mrežu, a da pri tome zadržite vaše ciljeve.

[responsive] Savjet: Najbolja praksa je ciljati na tri ili četiri (najviše pet) različitih aspekata.

LinkedIn kampanje za početnike kroz 9 jednostavnih koraka[/responsive]

Kao što vidite postavljeni su određeni kriteriji koji Vam mogu pomoći kod ciljanja publike odnosno targetiranja  po određenim svojstvima. Imate mogućnost odabira karakteristika publike poput poslovnog iskustva, industrije, vještina i sl.

Primjerice: Vlasnik ste automehaničarske radionice, stoga tražite svoju ciljanu publiku u automobilskoj industriji; auto-kućama; gumi-servisima; vulkanizerima i sl.

Postoji mnogo različitih atributa koje možete prilagoditi da pristaje Vašoj publici, uključujući tvrtku, demografiju, obrazovanje, radno iskustvo i interese. Ti se aspekti temelje na podacima koje članovi uključuju u svoje profile, kao i na nekim zaključenim podacima (poput industrije, koja se temelji na profilu njihove tvrtke).

Kao i uvijek, razmislite o tome što pokušavate postići dok postavljate svoje parametre targetiranja. Ako vodite marketinšku kampanju na temelju računa, možda bi imalo smisla ciljati tvrtku. Ako pokušavate doći do donositelja odluka na određenoj razini, radno iskustvo može biti ključno.

Možete postati sofisticirani u svom ciljanju na LinkedInu tako što ćete iskoristiti značajku Odgovarajuća/Podudarna publika (Matched Audiences) koja vam omogućuje ciljanje izvan podataka na LinkedIn profilima. Na primjer, možete prenijeti popis kontakata s vašeg CRM-a ili alata za marketinšku automatizaciju ili ponovno usmjeriti posjetitelje vaše web stranice putem ugrađene oznake Insight. 

  • Odgovarajuća/Podudarna publika (Matched Audiences)

[responsive][/responsive]

Savjet: Možete također i isključiti ove parametre ciljanja. Na primjer, “prodajne operacije” ili vlastite zaposlenike kao ne biste bespotrebno gubili utiske.

[responsive][/responsive]


5. Omogući širenje publike (po želji)

[responsive][/responsive]

Preporučujemo upotrebu opcije proširenja publike (Audience Expansion) ako pokušavate dosegnuti širu (ali i dalje relevantnu) publiku. Smatramo da je široka publika milijun ili više ljudi, a ovaj alat može vam omogućiti ciljanje na takvom opsegu tijekom boravka unutar preporučenih 3-4 prethodno navedene karakteristike.

Proširenje publike(Audience Expansion) omogućava vam da kao oglašivač povećate doseg svoje kampanje pokazujući svoje oglase publici sa sličnim atributima vašoj ciljanoj publici.

Primjerice: ako kampanja cilja članove s vještinom “Internetsko oglašavanje“, proširenje publike može proširiti vašu publiku na članove koji na svom profilu navode vještinu “Interaktivni marketing

Stoga, ako se želite usredotočiti na manju ciljanu skupinu, možda biste zasad trebali zaobići ovaj alat kako ne biste dosegli nenamjernu publiku.


6. Odaberite format oglasa

Na temelju vašeg cilja ovdje će se pojaviti određeni skup formata oglasa, u rasponu od tekstualnih oglasa do cikličkih oglasa, video oglasa, oglasa za posao i šire. Na Vama je da odaberete željeni format temeljen na vašoj ciljanoj publici i njihovim atributima.

[responsive]LinkedIn kampanje za početnike kroz 9 jednostavnih koraka[/responsive]


7. Koristite LinkedIn publiku (po želji)

Pomoću LinkedIn mreže publike LinkedInu omogućujete postavljanje oglasa na vanjske, visokokvalitetne mobilne aplikacije i web stranice. Ako to želite uključiti u svoju strategiju, možete kliknuti ENABLE gumb prikazan na slici dolje.  Ako ne, slobodno ga poništite. Jedan primjer razloga za korištenje LinkedIn publike je ako ne želite da se vaši oglasi prikazuju na web-lokaciji vašeg konkurenta.

[responsive]LinkedIn kampanje za početnike kroz 9 jednostavnih koraka[/responsive]


8. Odredite proračun, raspored i vrstu ponude

a.) BUDŽET: Možete odabrati dnevni ili ukupni proračun, ovisno o vašoj strukturi potrošnje.

[responsive][/responsive]

 

 

 

 

 

b) DATUM: Datum početka vaše kampanje automatski će se postaviti na trenutni datum, ukoliko ne odaberete drugačije.

[responsive]LinkedIn kampanje za početnike kroz 9 jednostavnih koraka[/responsive]

 

 

 

 

 

c.) LICITACIJA:Kad je riječ o licitiranju, općenito preporučamo mogućnost automatske licitacije, jer će alat najučinkovitije koristiti proračun bez potrebnog strogog nadzora. Za najbolje rezultate savjetuje se preporučena ponuda ili viša.

[responsive][/responsive]

 


9. Postavljanje praćenja pretvorbe/konverzije (po želji)

Posljednji korak u postavljanju kampanje je uspostavljanje mehanizma za mjerenje rezultata. U Upravitelju kampanje (Campaign Manager) taj mehanizam je praćenje pretvorbe, koji mjeri radnje koje korisnik poduzme nakon što posjeti vašu web stranicu putem oglasa (preuzimanja sadržaja, prijave, kupovine itd.). To neće biti pogodno za svaku vrstu kampanje, ali vrlo je korisno za marketinšku atribuciju kada pokušavate potaknuti vrijedne akcije izvan platforme LinkedIn.

[responsive][/responsive]

Sada ste spremni za otkrivanje svoje prve kampanje!

S odabranom publikom, formatom oglasa i proračunom spremni ste za napredovanje s oglasima (kopija, slike, CTA) i postavljanjem kampanje uživo. Zapamtite: svi gornji koraci postaju učinkovitiji nakon što ih jednom prođete i spremite svoju publiku za buduću upotrebu.

LinkedIn nas iznenađuje iz dana u dan, a njegovom razvoju i otkrićima nema kraja. Sve značajke koje nam nudi ova poslovna platforma su vrijedni atributi u ekspanziji poslovanja i marketinškom oglašavanju.

LinkedIn kampanje za početnike kroz 9 jednostavnih koraka by