Najbolji hoteli koristite ove savjete za kreiranje hotelskih paketa, a vi?

Jedna stvar koja se prilikom rezerviranja hotela ne sviđa velikom broju gostiju su nepotpuni paketi.

Kolega je prije nekog vremena pokušao rezervirati hotel za svoju rodbinu. Izričito su tražili ponude polupansiona, tj. noćenje s doručkom i večerom.

Međutim, kada je počeo tražiti hotele, većina ih je imala samo kontinentalne ili europske ponude hrane. I nakon primjene više filtera, ostalo mu je samo nekoliko opcija koje su bili prilično skupe.

Nakon duže pretrage uspio je rezervirati hotel za svoje goste. Ali iz radoznalosti, nasumično je počeo gledati ponude hotela diljem svijeta, i na njegovo iznenađenje, većina njih imala je isti problem.

Ovaj blog je pisan kao svojevrsni vodič za kreiranje hotelskih paketa, zajedno s nekim korisnim savjetima koji bi vam u tome mogli pomoći.

Čimbenici koje treba imati na umu pri izradi hotelskih paketa

Stvaranje hotelskih paketa nije viša znanost, no mora se raditi strateški. Prilikom izrade ponuda i paketa za vaše goste morate uzeti u obzir određene čimbenike bez da ugrozite prihod vašeg hotela.

Pogledajmo koji su to čimbenici.

 1. Godišnji prihod

Na početku financijske godine svaki hotel na temelju prognoza i projekcija definira svoj ciljani godišnji prihod. Da bi to postigli, hotelijeri uvode razne strategije, poput online promocije, offline marketinga i ostalog. I kreiranje hotelskih paketa jedna je od njih.

Međutim, kako bi privukli više gostiju i povećali broj rezervacija, mnogi hotelijeri imaju tendenciju davati ekskluzivne ponude, što ponekad rezultira gubitkom prihoda. Neki hoteli izvan sezone prodaju pakete po skromnim cijenama s ciljem prodaje noćenja.

Ako radite ovu grešku, odmah stanite. Prije nego što uvedete bilo koju ponudu ili paket, razmislite o njegovom utjecaju na vaš projicirani godišnji prihod.

Pokušajte stvoriti pakete koji prikazuju atraktivne ponude i istovremeno povećavaju vašu zaradu zajedno sa stopom popunjenosti hotela.

 1. Blagdansko vrijeme

Globalna zajednica putnika aktivna je tijekom praznika, dugih vikenda i održavanja značajnih festivala. Za hotelijere su ti dani najbolja prilika za ostvarivanje maksimalnog poslovanja.

Povećanje cijene soba jedna je od uobičajenih strategija u ugostiteljstvu. Zato gosti često traže ‘festivalske’ hotelske pakete.

Prilikom izrade ponuda i paketa za svoj hotel, vodite računa o datumima kojima treba posvetiti posebnu pozornost.

 1. Analiza konkurencije

Stvaranje hotelskih paketa zahtijeva strateško planiranje. Raditi to nasumično bilo bi poput pucanja u prazno. Dakle, dobro je proanalizirati ponudu konkurencije.

Saznajte njihove ponude, zajedno s cijenama i uključenim dodatnim pogodnostima. Kada završite, pokušajte pronaći načine za kreiranje boljih paketa od vaših konkurenata, primjerice s konkurentnim cijenama i posebnim uključenim dodacima koji bi vam mogli dati prednost u odnosu na konkurenciju.

 1. Segment gostiju

Očito je da jedna vrsta paketa ne može zadovoljiti sve segmente vaših gostiju. Na primjer, posebna ponuda vašeg hotela koja uključuje dvoranu za sastanak korisna je za poslovne i korporativne goste. Ali bilo bi uzaludno ponuditi takav paket grupi prijatelja ili obitelji.

Stoga sastavite ponude ili pakete za svaki segment vaših gostiju. Da biste to mogli, morate temeljito razumjeti potrebe svojih gostiju.

Sve što trebate učiniti je analizirati povijest podataka s kojima raspolažete o vašim gostima, kao što su možda razlozi njihova putovanja, učestalost rezervacija, usluge koje su zatražili tijekom boravka u vašem hotelu i druge slične podatke.

Nakon što podatke objedinite, možete odrediti kakvi gosti odsjedaju kod vas. U skladu s tim, možete izraditi razne pakete za svaki segment gostiju.

 1. Omjer popunjenosti

Omjer popunjenosti igra važnu ulogu prilikom kreiranja paketa. Razlog zašto hotelijeri promoviraju ponude je maksimiziranje rezervacija.

Ovisno o trenutnom omjeru popunjenosti, možete mijenjati cijene i kao pogodnost davati popuste. Pogledajmo na primjeru jedne situacije.

Pretpostavimo da vaš hotel za sutra ima stopu popunjenosti od 65%. Sigurno je da ćete raditi na prodaji preostalih 35% prije kraja dana.

Dakle, dat ćete last-minute ponudu. To bi uključivalo popust na određene usluge ili možda popust u obliku određenog iznosa za taj dan.

Slično, ako radite na 95% popunjenosti, pokušat ćete prodati posljednje sobe po višoj tarifi. To je svakako prilika u kojoj se možete usredotočiti na povećanje prihoda kroz veću prodaju.

Stoga svakako razmotrite stopu popunjenosti vašeg hotela prije nego što implementirate određeni paket.

 1. Zahtjevi gostiju

Ponekad je teško razumjeti zahtjeve gostiju jer oni znaju biti prilično apsurdni i nejasni. No još uvijek možete ići s onima koji su izvedivi.

Kao što smo naveli na početku bloga, gosti traže pakete s raznim ponudama obroka poput polupansiona i punog pansiona. Takve trendove možete pronaći analizom povijesnih podataka i istraživanjem tržišta.

Na temelju dobivenih rezultata možete osmisliti ponude koje će zadovoljiti zahtjeve vaših gostiju.

Savjeti za kreiranje učinkovitih hotelskih paketa za goste

Postoje različite vrste paketa koje hotelijeri mogu promovirati svojoj publici. Dakle, uzimajući u obzir gore navedene čimbenike, evo nekoliko ideja za hotelske pakete koje možete implementirati kako biste postigli bolje rezultate.

 1. Osmislite pakete za svaku kategoriju soba

Počnimo s navođenjem kategorija soba vašeg hotela. Mnogi hoteli imaju dvije osnovne vrste soba – standardne i deluxe. Ovisno o vrsti hotela, postoje i druge kategorije kao što su super deluxe, executive i suite.

Dakle, trebate dizajnirati hotelske pakete za svaku kategoriju soba. Iako je to vremenski zahtjevno, iznimno je važno. Štoviše, navedite sve vrste soba na svakoj platformi za rezervacije.

 1. Napravite pakete za svaku ponudu obroka

Postoje četiri osnovna plana obroka koje morate znati:

 1. EP/RO – Europski plan / samo soba
 2. CP/BB – Continental Plan / Noćenje s doručkom
 3. MAP/HB – Modificirani američki plan/polupansion (noćenje, doručak i ručak/večera)
 4. AP/FB – američki plan / puni pansion (noćenje, doručak, ručak i večera)

Trebali biste napraviti ove planove za svaku kategoriju soba. Nadalje, možete ih koristiti s drugim F&B uslugama (usluge hrane i pića) za formiranje ekskluzivnih paketa za svoje goste.

Evo nekih od trendova diljem svijeta:

 1. AI – All Inclusive (noćenje, doručak, ručak, večera, pića dobrodošlice i takse)
 2. UAI – ažurirani all inclusive (noćenje, doručak, ručak, večera, besplatna alkoholna pića i takse)
 3. EHB – Unaprijeđeni polupansion (noćenje, doručak, ručak/večera, besplatna alkoholna i bezalkoholna pića ili s popustom)
 4. EFB – Unaprijeđeni puni pansion (noćenje, doručak, ručak i večera, besplatna alkoholna i bezalkoholna pića ili s popustom)

Primjer hotelskog paketa

Vodite evidenciju o tome koji plan su gosti najčešće odabrali i nastojte ga promovirati na svakom kanalu za rezervacije.

 1. Izradite planovi klubskih soba s uslugama

Kao što smo već napomenuli, planove obroka možete prilagoditi kako vam odgovara i razviti neke domišljate pakete za svoje goste. Štoviše, te planove obroka možete spojiti i s drugim uslugama vašeg hotela.

Jedan od glavnih problema s kojima se gosti susreću je pranje i glaćanje odjeće, posebno gosti koji duže borave u hotelu.

Njihov problem možete riješiti samo tako što ćete im dati popust na usluge pranja rublja poput 10-20% popusta. Ili možete ponuditi 2-3 para oprane i izglačane odjeće kao dodatak tijekom cijelog boravka.

Osim toga, možete kombinirati planove obroka u sobi sa sadržajima kao što su prijevoz iz zračne luke, spa terapija, iznajmljivanje automobila ili bilo koje druge pomoćne usluge koje imate u ponudi vašeg hotela.

 1. Uđite u partnerstvo s lokalnim pružateljima raznih aktivnosti

de. Bilo da se radi o isprobavanju regionalnih kuhinja, odabiru avanturističkih aktivnosti ili istraživanju grada i obilasku poznatih znamenitosti.

Tu možete iskoristiti priliku tako što ćete za takve putnike biti rješenje na jednom mjestu. Udružite se s pružateljima aktivnosti, turističkim vodičima i lokalnim turoperatorima.

Oni vam mogu pomoći s B2B cijenama za usluge koje nude, kao što su avanturistički sportovi, razgledavanje, lokalni tečajevi razvoja vještina (kao što je učenje pekarstva u Francuskoj, obrada drveta na Floridi, mušičarenje u Wyomingu, Kalaripayattu u Kerali itd).

Možete ih pridružiti svojim redovitim paketima soba i plasirati ih ciljanoj publici. To će povećati vaše domaće i međunarodne rezervacije.

 1. Stavite ekskluzivne ponude za članove programa vjernosti

Da sam vjerna gošća vašeg hotela, svakako bih očekivala nešto posebno svaki put kada bih rezervirala sobu kod vas. To može biti ili poseban popust ili nešto izvan redovite ponude što bi mi laskalo.

To je psihologija gotovo svake osobe koja je dio programa vjernosti hotela ili je redoviti gost hotela. Na očekivanja tih skupina gostiju možete odgovoriti samo stvaranjem posebnog paketa baš za njih.

To može biti ili all-inclusive paket po sniženoj tarifi, besplatna nadogradnja sobe na odabrane kategorije ili paušalni popust na usluge hrane i pića. Ove vrste ponuda mogu vam pomoći u povećanju lojalnih gostiju.

 1. Odredite pakete u koheziji s OTA kanalima

Platforme za online rezervacije već imaju puno ponuda s popustima tijekom cijele godine. Zapravo, većina njih ima veze i sa zračnim prijevoznicima. Stoga putnicima promoviraju pakete ‘let + hotel’.

Dakle, možete se povezati s voditeljem ključnih kupaca za vaš hotel i odabrati takve pakete koji uključuju letove. Štoviše, možete ponuditi ekskluzivne pakete poput posebne ponude za medeni mjesec, bonance za produženi vikend ili posebno za velike grupe.

 1. Razvijte pakete samo za rezervacije putem pametnih telefona

Rezerviranje hotela putem pametnih telefona prilično je uobičajeno. A ako imate aplikaciju za svoj hotel, to je tek poput trešnje na šlagu.

Promovirajte pakete web stranica i na mobilnom uređaju, ali pokušajte ponuditi nešto ekskluzivno kako biste zaintrigirali goste. To može biti ponuda samo za aplikaciju, popust na korištenje određenog načina plaćanja ili možda opcija dodatnih usluga po nominalnoj cijeni.

 1. Ne zaboravite pakete za last-minute rezervacije

Last-minute rezervacije postale su trend, zahvaljujući jednostavnosti rezervacije hotela putem pametnih telefona. Zapravo, to je razlog zašto se putnici diljem svijeta odlučuju za spontane planove putovanja uglavnom za vikend.

Kao hotelijer, možete iskoristiti ovu situaciju za maksimiziranje omjera rezervacija. Morate kreirati last-minute pakete sa sniženim cijenama i određenim vremenskim trajanjem.

No pripazite, ovu tehniku treba koristiti samo ako ste suočeni s malom popunjenošću, inače bi vas mogla dovesti u situaciju da po niskoj cijeni rasprodate sve kapacitete.

 1. Surađujte i s offline putničkim agencijama

Konačno, kako možemo zaboraviti offline turističke agente? Oni su jedan od najboljih kanala za grupne rezervacije.

Važno je da imate posebne grupne pakete i B2B cijene za offline putničke agencije. Razlog za to je taj što rade na principu neto, a ne inkluzivne provizije.

Zato se uglavnom bave grupnim rezervacijama, dajući tako hotelima dobar dio rezervacija jednim potezom.

Često postavljana pitanja

Što su hotelski paketi?

Hotelski paketi podrazumijevaju cijene soba s dodatcima poput hrane, prijevoza, pranja rublja ili drugih sličnih usluga.

Koje su različite vrste hotelskih paketa?

Iako postoje gotovo nebrojene vrste paketa koje hoteli nude, ovo su neki od istaknutih:

 1. Paket temeljen na planovima obroka – EP,CP, MAP, AP
 2. Posebni prigodni paketi – medeni mjesec, doček nove godine, Božić itd
 3. Paket temeljen na segmentima gostiju – obiteljski, grupni, korporativni paketi

Koje vrste hotela trebaju ulagati u kreiranje hotelskih paketa?

Bilo koja vrsta hotela može kreirati pakete; bilo da se radi o običnim hotelima ili onim luksuznim. No treba paziti da paketi opravdaju procijenjenu vrijednost i ne utječu negativno na godišnji prihod hotela.

Je li za hotele doista važno izrađivati i promovirati pakete?

Hotelski paketi su vitalna komponenta ugostiteljstva kao i turističke industrije. Gostima pružaju brojne pogodnosti i mogućnosti. Svaki paket namijenjen je određenoj publici.

Na primjer, korporativni gost traži hotele s polupansionskom ponudom, dok će se solo putnik odlučiti za EP ili CP opciju. Stoga je kreiranje hotelskih paketa na temelju zahtjeva i segmentacije gostiju nešto što svaki hotel mora učiniti.

Kako mogu promovirati hotelske pakete?

Postoje različiti načini promocije hotelskog paketa kao što su:

 1. Promoviranje na platformama društvenih mreža
 2. Promoviranje na web stranici hotela
 3. Korištenje strategija digitalnog marketinga

Zaključak

Kreiranje hotelskih paketa može se činiti kao težak zadatak, no nije. Sve što trebate učiniti je uzeti u obzir čimbenike koje smo spomenuli gore i analizirati trebate li uopće pakete u svojoj ponudi. Ako da, definirajte pakete koji će povećati popunjenost vašeg hotela te vrijeme kad biste ih trebali plasirati.

Osim toga, možete se poslužiti savjetima navedenima na ovom blogu i izraditi privlačne pakete za svoje goste te ih promovirati na svim kanalima za rezervacije.

Dakle, ne čekajte, pripremite se i krenite.

Najbolji hoteli koristite ove savjete za kreiranje hotelskih paketa, a vi? by