Opis smještaja koji plijeni pažnju i koji je napisan na uvjerljiv način pali maštu gostiju, pobudi znatiželju i doprinosi pri donošenju konačne rezervacije. Također, opisi pomažu gostima da upoznaju vlasnika. Ukratko, opis smještaja je jako bitan.

Da biste ih u potpunosti iskoristili trebate opis smještaja koji će očarati goste. Na svu sreću, ne trebate biti profesionalni pisac da biste napisali opis koji privlači goste i povećava šanse za rezervacijama.

Koje su osnovne stavke kod pisanja naslova i opisa smještaja?

Donosimo Vam 9 trikova baziranih na iskustvu kojima ćete od prve rečenice privući pažnju gostiju. Na kraju članka možete pronaći sve stvari koje bi se trebale naći u opisu smještaja a koje ne.

1. Fokusirajte se na svoj USP

[responsive]opis smještaja[/responsive]
Vaše jedinstvena prodajna točka (USP) je ono što Vas izdvaja nad konkurencijom: To su ukratko razlozi zbog kojih bi trebali rezervirati baš Vaš smještaj a ne smještaj konkurencije.

Umjesto pretrpavanja oglasa s mnogim detaljima, koji kod nekih uključuju i opisivanje začina koje imaju u kuhinji, pažljivo odaberite najprivlačnije osobine koje definitivno izdvajaju Vaš smještaj nad drugima. Ne morate preskočiti detalje poput broja kreveta, WiFi-ja i parking. Ali glavni i prodajni dio opisa trebao bi se fokusirati na USP (jedinstvenu prodajnu točku).

Za početak, provjerite konkurenciju.

Da li oni imaju novu kuhinju kao Vi? Plazmu TV u sobama? Da li imaju bazen? Nemaju? Ako Vi imate onda su to vaše prodajne točke koje trebate istaknuti u opisu.

Sada možete spomenuti sve te stvari kojima se ističete gdje god možete a pogotovo u opisu.

Njih možete koristiti i za naslove smještaja, ali i u uvodnim poglavljima opisa da privučete pažnju potencijalnog gosta odmah na početku.

Neka ono po čemu ste posebni bude suština opisa Vašeg smještaja i tako ćete istovremeno dati ljudima razlog više da rezerviraju baš Vaš smještaj.

2. Pišite za vašu ciljanu publiku

Kako biste privukli publiku trebate govoriti njihov jezik. Uđite u njihov kožu kako biste razumjeli do kojih značajki i sadržaja je njima najviše stalo.

[responsive]Apartmani za obitelj[/responsive]
Da li Vaš smještaj privlači obitelji s djecom te da li su Vam oni ciljana publik
a? Opišite kako je vrt iza apartmana idealan za igru skrivača, nogomet i roštilje. Ako imate neke igračke onda to možete spomenuti kako bi potencijalni gosti znali da će se moći odmoriti dok se njihovi najmlađi igraju.

Ako su Vaši uobičajeni gosti mladi parovi ili novopečeni bračni parovi, onda ćete morati prilagoditi ugođaj i okruženje.

Opišite “udobne noći pokraj kamina”, “rane ručke u kuhinji ili balkonu s pogledom na more”, preporučite neki lokalni restoran koji je “romantičnom šetnjom udaljen nekoliko minuta od apartmana”, itd.

Riječi koje koristite i pogodnosti koje spomenete trebaju biti osmišljeni i napravljeni za Vašu ciljanu demografiku.

Ne zaboravite da su Vaši potencijalni gosti ti koji nisu zainteresirani za hotele i traže drugačije i lokalno iskustvo. Pokušajte da se izdvojite kao netko povjerljiv s lokalnim iskustvom unutar Vašeg oglasa tako što ćete dodati neke “zlata vrijedne savjete” ili “tajne” informacije s pozivom da Vas kontaktiraju za još neke preporuke.

Rezultat ovakvog pristupa? Puno više fokusiran, ličan oglas koji govori jezik potencijalnog gosta.

3. Pomozite gostima da se zamisle u Vašem apartmanu

Kako učiniti smještaj tako privlačnim da jednostavno privlači rezervacije? Tako što ćete napraviti bogatu i živu sliku smještaja u glavi potencijalnog gosta.

Koja je ključna stavka ovakvog pristupa?

Oglas ćete najprije napisati na engleskom jeziku i najčešća greška iznajmljivača je korištenje izlizanih epiteta koji ne govore puno o samom smještaju i ne hvataju oko gosta koji pretražuje smještaj.

[responsive]booki[/responsive]
Koristite izraze poput
 „Spacious“,“modern“,  „with a great view“.
Težite korištenju riječi koje opisuju smještaj.  Izbjegavajte riječi poput „nice“ ili  „good“.

 

 

[box style=”1 or 2″]Uzmimo na primjer opis: “Naš lijepi vrt je izvanredno mjesto za odmor, s odličnim pogledom na more“.[/box]

Ovaj opis je uredu međutim, što je to lijepi vrt, kako izgleda i miriše? Teško za zamisliti zar ne?

Umjerenim dodavanjem opisnih pridjeva i aktivnog uvođenja gosta u opis, taj opis istog vrta može zvučati i izgledati dosta primamljivije:

[box style=”1 or 2″]“Kada sunce počne zalaziti, možete se zavaliti u viseću mrežu za ležanje u vrtu koji miriše na lavandu i gledati sunce kako polako zalazi iza brda u daljini”.[/box]

Opisi ovakve vrste ne trebaju prevladavati opisom. Ali kada dodate dovoljno detalja, probudite maštu gosta imat ćete mnogo više razloga da gost rezervira baš kod Vas čak i van sezone.

4. Budite iskreni

[responsive]ljubaznost[/responsive]

U nastojanju da učinimo opise smještaja privlačnim ponekad nam se potkrade i neka “bijela laž”.

Taj pogled s kuta balkona u opisu se pretvori u panoramski pogleda zbog kojeg zastaje srce a dotrajala kuhinja postaje klasična francuska kuhinja.

Nemojte razumjeti pogrešno, trebate učiniti smještaj primamljivim pomoću opisa. Ali nemojte to raditi na račun iskrenosti.

Gosti će brzo shvatiti da koristite sladunjave opise. A zadnja dojam koji želite ostaviti je taj da ih vučete za nos.

Potrudite se da su opisi iskreni i pošteni. Dugoročno je bolje i isplativije a gosti će cijeniti Vašu iskrenost i izbjegnut ćete negativne recenzije.

5. Jezgrovito i jednostavno

U ovom digitalnom dobu, naviknuti smo na to da nam se informacije dostave postepeno u dijelovima. Kratke objave na društvenim mrežama i blogovima stvorili su potrebu za skraćenim sadržajem.

To se isto odnosi i na pisanje opisa za smještajne objekte gdje treba biti jezgrovit.

Za maksimalnu uključenost čitalaca, neka rečenica budu kratke i jasne.

Razmislite o tome da tekst podijelite na podnaslove ili odlomke kako bi gosti mogli lako pronaći informacije koje im trebaju. Također možete praviti razmak između odlomaka a zlatno pravilo jeste da nemate preko 4 rečenice u jednom odlomku.

Sljedeći ove jednostavne preporuke, napravit ćete tempo i momentum koji će publika čitati do samog kraja.

 

6. Dodajte bitne lokalne atrakcije i destinacije u opis

Kada unosite lokalne turističke atrakcije u opis, ključna stvar je pronaći balans. Želite naglasiti ono što čini Vaše područje posebnim ali isto tako želite izbjeći davanje previše informacija kako gosti ne bi propustili najbitnije stvari u opisu. Tri do pet turističkih atrakcija je sasvim dovoljno (ako imate web stranicu, a na portalima 2-3 su dovoljne)

 

7. Nabrojte sve sadržaje koje nudite

Izdvojite barem tri sadržaja u opis smještaja koji izdvajaju Vaš smještaj i čine ga primamljivim. Luksuzni kreveti, nova kuhinja, prostran vrt, pogled, ili nešto drugo su samo neki od primjera.

Još jednom da naglasimo, cilj je opisati ove sadržaje na način koji će biti privlačan gostima kako bi se oni mogli zamisliti kako koriste te sadržaje. Nemojte samo navesti sadržaje, već opišite iskustvo koje vaši sadržaji pružaju. Na taj način će gosti sanjati da posjete Vaš smještaj, jer ste se uvukli u njihovu podsvijest.

 

8. Ubacite SEO fraze u opis smještaja

[responsive]seo i google[/responsive]
Search engine optimization  ili SEO pomaže gostima da Vas lakše pronađu koristeći Google ili druge tražilice. Stručnjaci i dalje nisu otkrili savršenu formulu za uspjeh u ovom dijelu ali cilj je da u opisu imate riječi koje bi potencijalni gosti mogli pretraživati na Google-u kada traže smještaj. Dodajte riječi koje se koriste kada se pretražuje privatni smještaj.

 

 

 9. Postavite pravi ton za opis smještaja

U konačnici, jako je bitno da uspostavite pravi ton kojim ćete uključiti potencijalne goste.

Vrlo je lako upasti u zamku koristeći formalan ton kako bismo zvučali profesionalno, ali ovakva vrsta izražavanja može zvučati neiskreno i ne baš tako prijateljski. Da ponovno naglasimo, Vi prodajete ne samo smještaj već i iskustvo koje će gosti imati s Vama kao domaćinom.

Pokušajte razviti prisnost s potencijalnim gostima tako što ćete usvojiti prirodan konverzacijski ton, koji je opušten i ne izgleda kao da se previše trudite.

Možda će Vam pomoći ako zamislite svoj oglas kao dijalog s gostom. Odustanite od formalnog izražavanja i razmislite kako bi prodali gosti smještaj da ste ga upoznali I da razgovarate s njim lice u lice.

Ubrizgavanjem osobnosti i topline u opis smještaja, kreirat ćete intiman i jedinstven ton izražavanja koje će odjekivati u podsvijesti gostiju.

 

Nakon što ste napisali opis smještajnih objekata, ostavite da prođe malo vremena prije objavljivanja. Zatim, sa svježim pogledom, pregledajte greške u pisanju, gramatičke greške ili nehotično izostavljene informacije. Nakon što ste uredili opis, na MegaBooker sustavu ga možete objaviti na svim portalima za oglašavanje.

 

Na kraju Vam donosimo listu stvari koje bi opis smještaja trebao sadržavati kao i popis stvari koje trebate izbjegavati u opisu.

[teaserbox title=”Stvari koje opis smještaja treba sadržavati:” ]

 • Vaš USP, lokacija, vrste smještaja, veličina, broj soba i sl.
 • Vaša ciljana publika,
 • Tema Vašeg smještaja,
 • Budite jasni oko maksimalnog broja gostiju. Ako imate kauč na razvlačenje, jasno naglasite da će dodatne osobe morati tu spavati.
 • Imate li bazen? Da li je privatni ili zajednički negdje u blizini?
 • Kakav je pogled?
 • Imate li pristup internetu? Ako imate potrudite se da gosti to znaju.
 • Imate li nešto novo u smještaju? Renovirano? Da li ste u blizini aerodrome i da li se autocestom može doći do Vas?
 • Imate li king ili queen krevet?
 • Imate li luksuzan ili stari rustični namještaj?
 • Da li ste fleksibilni kod promjene datuma i uz koliku naknadu?
 • Nudite li nešto besplatno (propusnice za teretanu, ulaz na plažu, internet, parking);
 • Što se nalazi u blizini, do čega se može doći pješice?
 • Koji su lokalni sadržaji dobri za obitelji? Vodeni parkovi, plaže ili igrališta?
 • Lokalni sportski sadržaji (nogomet, tenis, golf), umjetnički festivali, muzeji, galerije, povijesne atrakcije,
 • Ključne riječi i fraze (npr. iznajmite Villu u Umagu/Rent Villa in Umag) što bi moglo dovesti goste direktno s Google tražilice.
 • Da li je smještaj prilagođen starijim osobama, djeci ili imate li prilaz za kolica?
 • Da li prihvaćate kućne ljubimce?
 • Što je dostupno gostima na vrhuncu sezone kako biste ih privukli.
 • Kontak detalji ako Vam portal dozvoljava.
 • Udaljenost od plaže ili skijališta?
 • Ako ste u blizini skijališta pružite informacije o tome kada je skijalište otvoreno.

[/teaserbox]

[teaserbox title=”Stvari koje opis smještaja ne bi trebao sadržavati:”]

 • Nema potrebe da dajete detaljne informacije o lokaciji na kojoj se nalazite jer je gost najvjerojatnije te informacije već pronašao.
 • Ne koristite ulični engleski jezik (slang). Mnogi gosti ne znaju engleski jezik tako tečno.
 • NEMOJTE KORISTITI VELIKA SLOVA. Izgleda kao da VIČETE.
 • Izbjegavajte riječ “ne” i “bez” (bez grupa, ljubimaca i sl.). Odaberite blaže riječi koji ne označavaju negaciju.
 • Nemojte pretjerivati i obećavati nepostojeće. Zadnja stvar koju želite je da gost tvrdi da ste se lažno predstavili smještaj i traži povrat novca. Još dobijete negativnu recenziju.
 • Nemojte kopirati tekst s drugih stranica i oglasa.
 • Razmislite da li ćete ostaviti email adresu jer ćete tako biti otvoreni za neželjenu poštu.

[/teaserbox]


 

9 savjeta kako napisati savršen opis smještaja na portalima by