Kako optimizirati prodaju hotelskih kapaciteta

Optimizirajte upravljanje svojim inventarom

U ovom blogu dotaknuti su svi aspekti upravljanja inventarom hotelskih soba zajedno s nekoliko savjeta kako to ispravno činiti.

Što podrazumijeva upravljanje inventarom hotelskih soba?

Upravljanje inventarom podrazumijeva ravnomjerno raspoređivanje soba bez ugrožavanja prihoda. Ako upravljate inventarom na ispravan način, lako možete povećati prodaju soba odnosno smanjiti broj neprodanih soba.

To je jedan važan aspekt poslovanja u kojem prodajno i ‘front office‘ osoblje moraju raditi zajedno, osobito s obzirom na to da oba odjela upravljaju različitim kanalima rezervacija.

Međutim, mnogi hoteli nerazumno raspodjeljuju raspoložive sobe, bez prethodno provedene odgovarajuće analize.

Uzmimo primjer suradnje s poznatim OTA kanalima. To podrazumijeva uključivanje pružatelja smještajnih kapaciteta, ažuriranje raspoloživih soba i pokretanje promocija oglašavanjem.

Kod podijele broja raspoloživih kapaciteta, mnogi ih hotelijeri određuju nasumce. Povoljni hoteli obično su koristili ovakav pristup zbog posjedovanja malog broja soba, a popunjenost soba je ipak prioritet.

Takvo ležerno ponašanje hotela prema upravljanju inventarom može dovesti do različitih problema. Zašto biste se time trebali baviti?

Zašto je važno upravljanje inventarom?

Sobe za noćenje su kratkotrajan inventar, stoga hotelijeri moraju usmjeriti prodaju putem različitih kanala kao što su web stranica, OTA, platforme društvenih medija i offline prodaja.

Da bi se postiglo 100% popunjenosti ili najmanje 60%, raspoloživi inventar potrebno je strateški rasporediti. Ako dodijelite premalo soba na nekoj od platformi, gubite rezervacije u zadnji čas. S druge pak strane, ako raspodijelite previše soba, mogli biste završiti s njihovom rasprodajom.

Osim toga, neravnomjerna raspodjela soba utjecat će na vaš ciljani godišnji prihod, ovisno o neprodanim noćenjima.

Kako raspodijeliti inventar?

Sada kada znate zašto je upravljanje inventarom proces od vitalne važnosti, evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da ostvarite najbolju moguću učinkovitost.

  1. Analizirajte izvore rezervacija

Počnite s prikupljanjem podataka o online i offline izvorima rezervacija. Napravite popis svih partnera na terenu, OTA kanalima, stranica na društvenim mrežama i drugih internetskih kanala. Bolje je ako se podaci temelje na svakodnevnoj, MTD i YTD osnovi. Nakon što ste dobili statistiku, prikažite podatke padajućim redoslijedom.

Na temelju toga možete alocirati inventar kako biste od najvećih pružatelja usluge ostvarili maksimalnu učinkovitost. To međutim ne znači da možete zanemariti ostale koji se nisu iskazali baš najbolje.

Ono što možete je preoblikovati svoje strategije, razraditi ponude i tim platformama pristupiti na nov način.

  1. Provjerite performanse na OTA kanalima

Evo malo statistike o doprinosu OTA kanala ugostiteljskoj industriji koje će vas zasigurno oduševiti:

Mrežne platforme ostvaruju oko 65% prihoda. Zapravo, procijenjena veličina tržišta OTA kanala je 432,14 milijardi USD.

Da, to je puno. A s obzirom na tempo kojim ugostiteljska industrija postaje digitalizirana, OTA kanali bi mogli postati industrija vrijedna trilijun dolara.

Dakle, provjerite poslovanje generirano iz OTA kanala. Također pogledajte koji su od njih popularni među putnicima i na njima se registrirajte.

U slučaju da pronađete bilo koju platformu na kojoj je priljev rezervacija nizak, obratite se svom glavnom prodajnom menadžeru. Ujedno kreirajte popis inventara za takve kanale niskim.

  1. Uložite vrijeme u segmentaciju gostiju

Dok ste usredotočeni na izvore rezervacija, ne zaboravite različite vrste gostiju. Pomoći će vam da na bolji način rasporedite sobe.

Na primjer, ako je vaša hotel poslovni, tada će većinu vaših gostiju činiti zaposlenici poduzeća. Posvetiti u tom slučaju veći broj inventara partnerskim organizacijama.

Ili, ako ste ljetovalište koje preferiraju velike grupe i obitelji, vaš bi fokus trebao biti na izvanmrežnim putničkim agentima, vodičima, organizatorima događaja i putovanja.

Također odredite svoju publiku i u skladu s time podijeliti inventar hotelskih soba s različitim kanalima za rezervacije.

  1. Olakšajte zadatak pomoću tehnologije

Upravljanje inventarom soba definitivno je dosadan zadatak jer morate redovito ažurirati raspoloživi inventar za sve kanale rezerviranja. Također i pamtiti silne lozinke za sve te kanale, što je svakako dodatni teret.

No tehnologija je ovaj posao hotelijerima znatno olakšala. Ulaganjem u dobar ‘channel manager’ to možete učiniti za kratko vrijeme.

Zapravo, zahvaljujući automatizaciji, ažuriranje inventara u slučaju rasprodanih soba postaje lakše. Pa ipak, mnogi hoteli u špici sezone na OTA kanalima bivaju označeni kao rasprodani kako bi maksimizirali izravne rezervacije.

Nemojte to činiti. Umjesto toga, možete raspoloživi inventar pametno ustupiti putem izvanmrežnih izvora.

  1. Ne zaboravite izvanmrežne kanale

Putnički agenti već su dugo sastavni dio ugostiteljske industrije, čak i prije vremena nastanka interneta.

Međutim, s OTA kanalima ti su turistički agenti u velikoj mjeri izgubili svoje mjesto na tržištu. Zapravo, oni koji se bave B2B segmentom morali su početi promicati svoje poslovanje i na internetu.

Mnogi hoteli stoga više vole platforme za online rezervacije nego što vole putničke agencije.

Iako OTA kanali imaju veće popuste kad je u pitanju rezervacija grupnog ili obiteljskog putovanja, gosti ipak radije odlaze do turističkih agenata po cjelovite pakete. Posebno tijekom vrhunca sezone, obraćaju se organizatorima putovanja kako bi dobili cjelovito rješenje.

Dakle, dok ažurirate inventar soba za internetske platforme, dodijelite neke i offline agentima. Samo preokrenite ovaj proces za vrijeme najvećih razdoblja.

  1. Promovirajte ‘last minute’ rezervacije

Jedan od trendovskih načina kojima hoteli pristupaju radi postizanja 100% popunjenosti je promicanje rezervacija u zadnji čas. Ovo je posljednja strategija koju treba slijediti. Ako se ova metoda ne odradi na pravilan način, može imati negativan učinak.

Uzmimo primjer hotela koji je aktivirao ‘last minute’ ponudu kako bi dobio maksimalan broj rezervacijs. Međutim, nije dobro odredio datum završetka akcije.

To rezultira rezervacijama po cijenama sniženim tijekom cijelog tjedna, što u cjelini dovodi do značajnog gubitka.

Ako pribjegavate metodi ‘last minute’ rezervacija s ciljem da postignete 100%-tnu popunjenost, svakako to učinite na pravi način.

Zaključak

Hoteli imaju za cilj postizanje 100% popunjenosti svaki dan, stoga je potrebna pravilna raspodjela soba među kanalima rezervacija. Ako radite neujednačeno, moglo bi se dogoditi da svaki dan imate neprodana noćenja, što definitivno nije dobro.

Tu do izražaja dolazi upravljanje inventarom. Ono vam pomaže u ravnomjernoj raspodjeli soba bez da ometa generiranje minimalno očekivanog prihoda.

Na ovom je blogu manje-više obuhvaćeno sve bitno uključujući savjete koji vam mogu biti od koristi. Vrijeme je da ih primijenite i sami uvidite rezultate.

Optimizirajte upravljanje svojim hotelskim inventarom by