OTA kanali u hotelijerstvu: Vodič za ispravan odabir


Ugostiteljska industrija doživjela je revoluciju s rastućim trendom internetskih stranica za rezervacije. Uz rezervacije s vlastitih web stranica hotela, putnici sada uspoređuju i hotele na raznim drugim web stranicama prije nego što rezerviraju. Saznajte koji su OTA kanali u hotelijerstvu uz vodič za ispravan odabir.

Nije skrivena činjenica da su OTA izvori laganog marketinga za hotelijere, koji svoje sobe tada prodaju široj publici.

Stoga je za odabir pravih OTA kanala i što je još važnije kombinacija svih njih presudna za postizanje više rezervacija.


Evo potpunog vodiča za ispravan odabir: OTA kanali u hotelijerstvu:

OTA kanali u hotelijerstvu?

OTA ili poznatiji kao internetski putnički agenti web su stranice koje korisnicima / putnicima pružaju platformu za rezervaciju nekoliko putničkih usluga. avio karte, hoteli, vozovi, automobili, turistički aranžmani s jednog portala. Zauzvrat, napravljene rezervacije ovih stranica naplaćuju dio ukupnog iznosa kao proviziju tvrtkama navedenim na njihovim web stranicama, što je obično u postocima (%).

Hoteli na koje se pružatelji smještaja mogu registrirati, pokazuju svoju dostupnost i prodaju svoje sobe putnicima širom svijeta.

OTA-i su nastali sredinom 90-ih kao platforma za prodaju viška soba u sezoni male potražnje.

U današnje vrijeme OTA-ovi dominiraju u cijeloj ugostiteljskoj industriji. Popularne su kao popisne stranice na kojima se pružatelji smještaja mogu registrirati kako bi svoje imanje učinili vidljivijim većoj publici.

U osnovi, OTA-e vam pomažu u povezivanju hotelskog vlasništva ili lanca hotela s globalnom publikom, dovodeći više rezervacija i prihoda na mreži.

Samo u 2016. godini, TripAdvisor – vodeća turistička stranica i OTA ostvarili su gotovo 1,1 milijardu posjeta toj web stranici. – Soft Inn

Taj se broj uskoro neće smanjivati. Dovoljno je reći da OTA-i dobivaju većinu vidljivosti putnika širom svijeta.

Koliko su važni OTA-i u prodaji hotelskih soba?

Vjerovali ili ne, danas se velik dio rezervacija ostvaruje putem ovih internetskih platformi. Time su OTA-i postali bitna komponenta svih distribucijskih strategija operatora smještaja – koji često predstavljaju većinu prihoda od imovine.

Ako pustimo brojeve da pokažu: 76% online rezervacija odvija se putem OTA kanala, a 20% izravnih rezervacija dolazi od ljudi koji su vaš hotel otkrili putem OTA. – Soft Inn

Kako većina pružatelja usluga putovanja i ugostiteljstva nudi svoj inventar preko OTA-a, bilo koji putnik ili gost ima mogućnost one-stop-shopa za usporednu kupovinu.

Prednosti OTA za hotele:

Od svog uvođenja, OTA-i su sve više stekli tržišni udio, trenutno zauzimajući 39% američkog online tržišta digitalnih rezervacija. Izvanredna je situacija da upravitelji imovine odaberu ispravne OTA. Evo kako vam koristi:

Vaša nekretnina dobiva globalnu vidljivost: Uvrštavanjem OTA-ova sa širokim demografskim dosegom dobiva vam prijeko potrebnu vidljivost i izloženost koja će uspostaviti vašu marku na tržištu.

Dobivate dobar broj rezerviranja: OTA-i pružaju vašem hotelu platformu za primanje rezervacija 24 × 7, iz bilo kojeg kuta svijeta.
Dobivate recenzije gostiju: Na OTA-ima dobivate više recenzija za vašu nekretninu koja olakšavaju rezervacije i također je pasivna strategija promidžbe.
S druge strane, putnici imaju bolji pregled vrsta nekretnina kojima žele pristupiti na određenom mjestu. To im pomaže u uspoređivanju hotela i donošenju dobro informirane odluke.

Registracija na OTA distribuira vaše hotelske sobe domaćoj i međunarodnoj publici što je u protivnom težak zadatak. Nudeći detalje na odgovarajućem jeziku i valuti pomažu vam otvoriti vrata gostima iz cijelog svijeta.

Zato biste trebali odabrati prave OTA koji imaju odgovarajuću vjerodostojnost koja vašem hotelu pruža odgovarajuću količinu dosega i vidljivosti.

Koji čimbenici određuju vaš izbor za OTA?

Danas na tržištu postoji mnoštvo OTA kanala i svaki od njih radi na drugačijem modelu rezervacije. Od vitalnog je značaja da se ne registrirate samo na bilo koji slučajni OTA i pokupite one koji će najbolje odgovarati vašoj imovini.

Postoje određene stvari koje bi trebalo izbjegavati i uzeti u obzir prilikom odabira OTA. Ovi će vam faktori pomoći da donesete ispravnu odluku:

1. Vaša ciljana publika

S kakvim se ljudima brinete igrate vrlo bitnu ulogu u popisivanju vaše imovine na OTA-ima. Budući da je nekoliko OTA ovih dana napravljeno za ciljanje određenog tržišnog segmenta kako bi se putnicima moglo brzo rezervirati, ovu priliku definitivno možete iskoristiti maksimalno.

Ako ste hostel u Nizozemskoj, registrirajte se na Gomio.com ili hostelsclub.com da biste privukli domaće goste iz susjednih područja. Slično je i za međunarodne goste, Expedia, Booking.com popularan izbor. Za ruksake; hostelworld.com, hostels.com, a takvi su im odgovarajući OTA-ovi.

Najbolji ste sudac za vrstu gostiju koje vaš hotel želi zabaviti, a isti biste trebali uzeti u obzir prilikom prijave na različite OTA.

2. Demografski doseg OTA

Gotovo svi OTA-i su specifični za geo. Oni se služe publici s određenih geografskih mjesta ili regija. Stoga vam postaje važno znati odakle dolazi većina vaših gostiju?

Prvi korak u tome mogao bi biti otkrivanje odakle turisti dolaze u vašem gradu.

Lokalni OTA-ovi su najbolje platforme za hvatanje domaćih gostiju i gostiju iz okolnih gradova ili regija.

Na primjer, Camholidays.com na svom portalu privlači ljude da rezerviraju hotele u Kambodži, dok je Travelguru specifičan za ljude iz južnoindijskih država i slično.

Odabirom lokalnih OTA osiguravate da ste kontaktirali i bili poznati lokalnoj javnosti. Zbog toga postoje šanse i za lokalne promocije.

Iz tog razloga trebali biste biti svjesni lokalne OTA regije prije nego što ih uključite u svoju distribucijsku strategiju. Odaberite odgovarajuće OTA-ove kao što su Pegi Pegi (Indonezija), Putovanja (Kanada), Rurubu (Japan) i druge kako biste dobili dodatnu prednost privlačenja gostiju iz određenih regija ili zemalja.

3. Vaša vrsta nekretnine

Nisu svi OTA pogodni za sve vrste nekretnina. Ovisno o kategoriji vašeg imanja i pogodnostima koje nudite u vašem hotelu, odabir odgovarajućeg OTA-a također će se razlikovati.

Na primjer: Expedia je pogodna za prodaju soba s 5 zvjezdica i luksuznih; budući da su Treovi, hostelworld.com najbolji za prodaju povoljnih soba i hostela. Nezavisni hoteli za solo putnike dobro se prodaju na AirBnB, hotels.com; nekretnine s doručkom najbolje se prodaju na bedandbreakfast.com, flipkey.com s niskom stopom provizije.

Ako odaberete pravu OTA koja odgovara vašoj vrsti nekretnine, učinit će prodaju vaših soba bržim i boljim.

4. Model komisije

Jedna od najvećih briga tijekom partnerstva s OTA-om je proračun koji je vaša imovina ostavila po strani za provizije.

Sada svaki OTA ima različit model provizije. Prilikom registracije pobrinite se da znate što će vam svaki OTA naplatiti za rezervaciju sobe putem njegove web stranice. Započnite s onima koje naplaćuju nižu proviziju.

Kada određujete vrijedi li OTA trošak, ne zaboravite uzeti u obzir vrijednost životnog vijeka (CLV) dovedenih gostiju.

5. Napori OTA-e da poveća vašu vidljivost i rezervacije

Uz uvrštavanje hotela na njihove web stranice, OTA često provode programe lojalnosti ili nagrade za promociju hotela. Svoje unose možete odlučiti na temelju učinkovitosti promocija ili takvih programa.

Mogu biti popusti koji se nude po rezervaciji ili ponuđene besplatne noći koje privlače pažnju gosta i na kraju povećavaju rezervacije. Ponuda programa popusta dobro se spaja s tradicionalnim OTA korisnicima koji traže izvrsne ponude na OTA platformama. Na primjer, ovi su programi najpopularniji u američkim hotelima:

Nagrade Expedia: do 2 boda po 1 USD
Hotels.com: Boravite 10 noćenja, dobijte 1 besplatno.
Nagrade Orbitz: zaradite 1 $ Orbuck za svaki potrošeni 1 USD.
Rocketmiles, Kaligo, Agoda: Nema programa, ali zarađujte avionske kilometre po vašem izboru.
Booking.com-ov program preferiranog partnera također je uspostavljeni pristup povećanju vidljivosti. Nekretnine sa prosječnom ocjenom od 7,0 ili višom kategoriziraju se kao “željene” i dobivaju dodatnu vidljivost u rezultatima pretraživanja, pored znaka “palac gore”.

[responsive][/responsive]

Ako vidite ovdje, “Hotel Livris Zagreb” preferirani je partner / hotel od strane Booking.com-a u Zagrebu.

Time se hotel jedinstveno gura prema boljoj preglednosti i rezervacijama.
Veći broj kupaca lako može vidjeti da vašu nekretninu preporučuje i rezervira je puno putnika.

Preferirani partneri imaju u prosjeku do 65% više pregleda stranica i 35% više rezervacija.

Takvi su programi dodatna prednost pri popisu vašeg entiteta na OTA-ima i treba ih uzeti u obzir pri odabiru prave kombinacije.

6. Ocijenite održavanje pariteta

Paritet stopa je još jedan vrlo važan faktor. Obvezno je slijediti zakonski ugovor između hotela i OTA kako bi se održavala ista stopa za istu sobu na svim kanalima distribucije.

Shvatite koncept i podijelite ga sa svojim zaposlenicima kako bi oni vodili računa o paritetu stopa, a ne ostavljajući vas u nezaobilaznoj situaciji s OTA-ima.

Znati posljedice nepoštivanja ovog zakona sa svakom OTA. Mnogi  OTA kanali u hotelijerstvu prekidaju unos zauvijek, dok neki održavaju nekoliko mjeseci.

Registracija OTA mora se planirati strateški tijekom postavljanja vašeg vlasništva na svim OTA. Dobra je ideja diverzificirati registraciju, tj. Biti prisutan na više OTA, a ne oslanjati se na samo 1 ili 2 od njih. Pročitajte naš blog da biste saznali zašto biste trebali imati više OTA veza.

Obilje i popularnost ovih platformi otežavali su hotelijerima odabir mjesta gdje se registrirati, a gdje ne. Ali nakon što razmislite o tim čimbenicima, morate malo razmišljati prije nego što odaberete pravu OTA za svoju nekretninu.

Kako odabrati pravu kombinaciju OTA?

Pravi skup kanala distribucije razlikuje se za svaki entitet. Možete pogoditi pravu publiku i dobiti više rezerviranja odgovarajućim istraživanjem nakon što znate sve aspekte svakog kanala i ROI, osim ako uzmete u obzir gore navedene faktore.

Evo kratkog uvida u ono što još trebate znati o OTA-ima na koje biste se registrirali.

1. Za i protiv svake OTA

Prije odabira pravih OTA-ova, saznajte za i protiv koji biste se mogli suočiti. Dok vam OTA-i daju puno slobode za popis i prodaju vaših soba po vašim željama; mogu postojati skriveni troškovi ili provizije za koje možda ne znate.

Ili mogu postojati pravila koja ograničavaju vaše rezervacije na određeni način. Svaka platforma ima različit način ponude soba. Neki prikazuju cijene po odrasloj osobi, neki prikazuju po sobi. Hosteli prikazuju cijene po krevetu i tako dalje.

Dakle, preporučujem vam da zakoračite u cipele putnika. Provedite malo vremena na OTA-i da biste znali jednostavnost rezervacije i uzeli u obzir sve perspektive koje gost može imati. Prikupite što više znanja od tima za internetsku podršku prije nego što svoj objekt postavite na  OTA kanale u hotelijerstvu.

2. Resursi za održavanje OTA popisa

Samo registracija nije dovoljna na ovim web stranicama za rezervaciju. Trebat će vam resurs i za održavanje istog. (Ne želite pretjerano rezervirati goste ili goste koji ne rezerviraju s vama zbog neprivlačnih slika).

Prijenos stope, zaliha, popust, ažurnost i ažuriranje uvrštenja jedna je od mnogih stvari koje trebate stalno raditi.

Iako ovo ne može biti upravitelj kanala, to može biti vrlo zahtjevan zadatak. Jer, kao ljudi, vi svibanj imati tendenciju da pogriješite ili zaposleno osoblje to neće svaki put učiniti učinkovito i točno.

Na tim linijama odaberite ispravne OTA za svoj hotel i razmislite o troškovima upravitelja kanala prema njima.

3. Provizije vs. rezervacije

Bez sumnje, internetske stranice za putovanja ekonomičan su način popisa i prodaje vaših soba. Naprotiv, uključena je visoka provizija u rasponu od 2-10% ili više za svaku rezervaciju.

Eto, to možda nije uvijek u skladu s dobiti ostvarenom od svake sobe.

To je razlog što se savjetuje da se poznaje povjerenstvo prije registracije na OTA. Prije prodaje sobe na web mjestu nužna je jasna slika ROI-ja iz tog određenog OTA-a.

Pored ovih, možete razmotriti i razne tehničke detalje OTA – treba vremena za poticanje ažuriranja zaliha i stope, vjerodostojnost u industriji, povezanost s vodećim menadžerima kanala i nekoliko drugih.

Zaključak

OTA-i su izloženi vašoj imovini, zajedno s istaknutosti na Googleu i drugim tražilicama. Oni su uistinu vrlo ekonomičan način za oglašavanje vaše imovine.

Preporučujem vam da:

  • Održavate dobar profil svog objekta na svim OTA-ima,
  • Pošaljite jasne slike kompletnog entiteta,
  • Odgovarati na pozitivne i negativne recenzije,
  • Spomenite sve pogodnosti i atrakcije vašeg imanja i
  • Uvijek ažurirajte cijene

OTA kanali u hotelijerstvu su priznati širom svijeta. Oni su pouzdani i popularni, a osim toga, stvaraju rezervacije bez direktnog bavljenja e-mailovima i telefonskim pozivima. To ostavlja vremena hotelijeru da se upusti u posao s vođenjem hotela.

Jednom kada ljudi rezerviraju putem OTA, preusmjerite ih da rezerviraju putem vlastite web stranice, jer tu nema provizije i možete zadržati i svoje cijene.

Sobe se dobro prodaju s ponudama i popustima. Nastavite dodavati ponude poput last-minute ponuda, kuponskih kodova, festivalskih popusta i privucite kupce da brzo rezerviraju vašu nekretninu.

Dodijelite svoj inventar na temelju trendova i uvida. Mudro upravljajte svojim inventarom putem upravitelja kanala i  izvješća koja generira. Kombinacija svih navedenih čimbenika i znanje svih OTA kanala dobit će vam najbolju mješavinu distribucije za vašu nekretninu.

How to Select the Right OTAs for your Hotel? [Complete Guide]

OTA kanali u hotelijerstvu: Vodič za ispravan odabir by