Prije početka internetske ere postojala su dva izvora komunikacije na daljinu – pozivi i SMS. Zapravo, telefonski pozivi i SMS marketing još uvijek su istaknuti među trgovcima.

Za hotele, SMS marketing je jedna od najjednostavnijih strategija za korištenje. Ali postoji mnogo pitanja u vezi s tim. kao što su:

 1. Je li SMS marketing za hotele skup?
 2. Možete li automatizirati SMS marketing za svoj hotel?
 3. Koje se kampanje mogu izraditi za marketing tekstualnih poruka u hotelima?
 4. Na ovom blogu ću odgovoriti na sva vaša pitanja i podijeliti nekoliko savjeta o SMS marketingu za hotele.

Kratki sadržaj

 1. Povijest SMS marketinga
 2. Prednosti SMS marketinga za hotele
 3. Pravila i propisi kojih se treba pridržavati u SMS marketingu
 4. Savjeti kako najbolje iskoristiti SMS marketing za hotele
 5. Zaključak

Povijest SMS marketinga

Prije nego počnem s SMS marketingom, razgovarajmo o njegovoj povijesti. Koncept SMS-a prvi su razvili 1984. godine Friedhelm Hillebrand i Bernard Ghillebaert za GSM korporaciju. Međutim, koncept je postao stvarnost 3. prosinca 1992., kada je Neil Papworth poslao prvi SMS svom kolegi Richardu Jarvisu, poželjevši mu sretan blagdan.

Od tada je SMS postao jedan od najprihvaćenijih načina komunikacije nakon telefonskih poziva. Ovih dana imamo više internetskih aplikacija kao što su WhatsApp, i-Messaging i WeChat; ali SMS i dalje ostaje brz način komunikacije i odgovora.

SMS je postao široko prihvaćen marketinški alat početkom 2000. U stvari, ograničenje od 160 znakova rodilo je SMS jezik.

S vremenom su se pojavile razne web stranice koje su korisnicima omogućile slanje masovnih poruka u marketinške svrhe. Od toga su neki bili plaćeni dok su drugi bili besplatni.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o SMS marketingu od strane TechJury,

Oko 75% klijenata preferira primanje ponuda putem SMS-a, s nevjerojatnom stopom otvaranja od 98%. Zapravo, ova stopa CTR-a je 9,18% viša od bilo koje druge digitalne marketinške kampanje.

Prednosti SMS marketinga za hotele

Uzimajući u obzir gore navedene statistike, nema sumnje da je SMS marketing jedan od najboljih alata za hotele da dopru do svojih gostiju. Štoviše, na tržištu su dostupne razne besplatne platforme za kreiranje i implementaciju kampanja za razmjenu poruka.

Još jedna zanimljiva činjenica koju dijeli TechJury kaže da,

9/10 ljudi otvara promotivne SMS poruke, što je znatno više od omjera otvaranja marketinških e-mailova.

Najbolji dio korištenja SMS marketinga za hotele je to što ne zahtijeva nikakvu internetsku vezu. Što znači, niti hotelijer mora imati podatkovnu vezu za slanje SMS-a, niti je gostima potrebna za otvaranje poruke.

Zato ga mogu koristiti čak i smještajni objekti koji se nalaze u udaljenim područjima s problemima s internetskom vezom.

Evo još nekih prednosti SMS marketinga:

 1. Zanemarljiv trošak postavljanja
 2. Jednostavan za korištenje i razumijevanje
 3. Ne zahtijeva puno stručnosti
 4. Pomaže u dosezanju šire publike
 5. Izvor izravnih rezervacija
 6. Može se automatizirati

Pravila i propisi kojih se treba pridržavati u SMS marketingu

Iako je SMS marketing prilično koristan i lako se može implementirati, postoje određena pravila i propisi kojih se morate pridržavati prilikom izrade bilo koje tekstualne marketinške kampanje.

Ova pravila utvrđuju telekomunikacijske vlasti svake zemlje, mobilni operateri i pružatelji usluga razmjene poruka.

Na primjer TRAI (Regulatorna tijela Telekoma Indija), TCPA (Zakon o zaštiti telefonskih potrošača) u SAD-u, Way2SMS, Simple Texting, AZOP (Agencija za zaštitu osobnih podataka) u Hrvatskoj i slično.

Pravila su općenito uobičajena uz malo ugađanja:

 • Dozvoljeno vrijeme za slanje promotivnih poruka je od 10.00 do 21.00 sati. I svi takvi tekstovi poslani izvan ovog vremenskog raspona bit će isporučeni slijedeći dan.
 • Korisnici koji se registriraju za DND neće primati promotivne poruke ni od jedne tvrtke.
 • Korištenje osobnih brojeva za SMS marketing strogo je zabranjeno.
 • Korisnici mogu slati i primati samo 200 poruka dnevno.
 • Zabranjeno je slanje bilo kakve političke poruke, posebno u vrijeme izbora.

Ovo su samo neki od njih s popisa. A korisnici se moraju pridržavati ovih pravila. Ako netko to ne učini, može se suočiti s pravnim posljedicama kao što su kazne, blokiranje broja ili obustava usluga.

Za detaljnije informacija po pitanju zakonodavstva u Hrvatskoj svakako pogledajte ovaj članak;
https://azop.hr/obrada-osobnih-podataka-u-svrhe-marketinga/

Evo detaljnog članka koji biste trebali pročitati prije nego što se odlučite za SMS marketing za svoj hotel.

https://simpletexting.com/in-depth-guide/sms-compliance-guide/text-message-laws-the-groups-who-make-them/

Savjeti kako najbolje iskoristiti SMS marketing za hotele

Nadam se da ćete se do sada osjećati želju za ulaganje u SMS marketing za svoj hotel. Dakle, dopustite mi da podijelim nekoliko savjeta koji će vam pomoći u postizanju boljih rezultata kroz tekstualne marketinške kampanje.

 1. Usredotočite se na prikupljanje podataka o gostima

Sigurno ste čuli da su ‘podaci novo ulje’. A ugostiteljstvo je more s obiljem podataka o gostima.

Zapravo, za hotele postoje različiti izvori za prikupljanje podataka, kao što su:

 1. Prošli zapisi o rezervacijama
 2. Članstva u programu vjernosti
 3. Upiti gostiju s web stranice
 4. Dolazni pozivi, e-pošta i WhatsApp
 5. Platforme društvenih medija

Jedna stvar zajednička u svim ovim izvorima je da gosti dijele svoj kontakt broj s hotelima kako bi dobili povratni poziv. Sve što trebate učiniti je spremiti te detalje kod sebe.

Nakon što završite, možete kreirati različite popise prema segmentaciji gostiju, a zatim ih upotrijebiti za pokretanje svoje SMS marketinške kampanje.

 1. Koristite chatbot za automatizaciju tekstualnog marketinga

Danas su razni marketinški zadaci automatizirani, a jedan je među njima i SMS marketing. No, to je moguće samo ako ste postavili chatbot na svom smještajnom objektu.

Ako niste svjesni kako to učiniti, evo detaljnog bloga koji imamo o chatbotovima.

Strategije digitalnog marketinga za povećanje rezervacija u 2020. godini

IronMan je imao JARVIS-a; hoteli imaju chatbote

Nakon što instalirate chatbot na svoju web stranicu, možete ga programirati da prikuplja podatke o gostima i šalje promotivne tekstualne poruke u određenim intervalima.

 1. Izradite više tekstualnih predložaka

Govoreći o SMS predlošcima za hotele, morate imati više njih za svaku priliku. Dopustite mi da objasnim na primjeru.

Prva poruka koju biste podijelili sa svojim gostima je promotivna ponuda za privlačenje njihove pažnje. Moglo bi biti nešto ovako:

“Dočekajte Novu godinu uz vatromet. Rezervirajte boravak kod nas i dobit ćete gala večeru i neograničeno piće besplatno. Kontaktirajte nas: +385 95 111 111”

Pretpostavimo da je gostu bilo zanimljivo i rezervirao je svoj boravak kod Vas. Slijedeći korak bi bio potvrda njihove rezervacije. Tekst koji ćete poslati gostu trebao bi biti otprilike ovakav:

“Dragi/a XYZ, hvala što ste rezervirali svoj boravak kod nas. Veselimo se što ćemo uskoro biti Vama na usluzi. Za sva pitanja slobodno nas kontaktirajte: +385 95 111 111”

Ovo su uzorci promotivnih formata, ali to nije sve. Možete izraditi druge predloške s preporukama za goste kao što su aktivnosti, pojedinosti o lokaciji, pravila hotela, pribor koji bi trebali nositi i tako dalje.

Morate izraditi predloške koje možete slati gostima na svakom koraku, od dana kada rezerviraju Vaš smještaj, do ponovnog posjeta hotelu. Pobrinite se da svaka poruka koju pošaljete bude manja od 160 znakova, inače će je gosti primiti djelimično, čime se gubi cijela svrha odabira SMS marketinga.

 1. Investirajte u pravovremene kampanje

Velika pogreška koju svaki prodavač čini je slanje promotivnih poruka bilo redovito ili u nepravilnim intervalima. U prvom scenariju gosti bi se mogli iznervirati i na kraju otkazati pretplatu na promotivne ponude hotela. Dok u drugom slučaju kampanja možda neće donijeti očekivani rezultat.

Zato, prije nego što pokrenete bilo kakvu SMS marketinšku kampanju za svoj hotel, pripremite odgovarajući kalendar. Provjerite ima li produženih vikenda, nadolazećih festivala u gradu i drugih sličnih prilika.

Pojednostavite ovaj zadatak s timom za upravljanje prihodima jer će Vam oni pomoći s tekućim ponudama i ponudama za privlačenje gostiju.

Savjet za profesionalce: ciljajte na jedan po jedan segment gostiju. Znači, umjesto slanja SMS-a svim gostima u jednom danu, idite na jednu vrstu dnevno. Na primjer, korporativni gosti u ponedjeljak, solo putnici srijedom itd.

 1. Prikupite povratne informacije kupaca putem SMS-a

SMS marketing nije ograničen samo na slanje promotivnih ponuda. Uključuje i druge zadatke, kao što su:

 • Prikupljanje povratnih informacija gostiju
 • Dijeljenje detalja o hotelskom taksiju
 • Ponude internih usluga
 • Slanje podataka o fakturi

Od ovih zadataka, prikupljanje recenzija je ono što MORA uraditi svaki hotel. Razlog je što gosti uglavnom napuštaju objekt u žurbi kako bi uhvatili vlak ili let, a zaboravljaju podijeliti svoje vrijedne povratne informacije.

Možete jednostavno nacrtati predložak poruke ‘hvala’, uključiti link za recenziju u istu i poslati ju gostima. U slučaju da to ne učine, uvijek možete poslati tekst podsjetnika s molbom da podijele svoje vrijedne povratne informacije.

 1. Dijelite ažuriranja s gostima u kući putem SMS-a

Kao što sam već rekla, ponuda internih usluga putem SMS-a dio je hotelskog sustava za razmjenu tekstualnih poruka. Sve što trebate učiniti je izraditi SMS predložak koji ističe usluge koje se nude u Vašem objektu s linkom Vaše web stranice.

Nemojte pretjerati sa pojedinostima. Samo dajte savjet i preusmjerite ih na svoju web stranicu. Evo primjera formata promotivnog SMS-a hotela:

“Dragi/a XYZ, učinite svoj boravak opuštajućim ulaskom u naše toplice. Kliknite na link da saznate više. (link)”

Na taj način možete privući pozornost gostiju, povećati posjećenost na svojoj web stranici i prodati im svoje usluge.

9 trikova za povećanje izravnih rezervacija kroz optimizaciju web stranica hotela

 

Zaključak

Ja sam milenijalka i zato sam itekako svjesna aspekata vezanih za SMS. Uostalom, mi smo bili ti koji smo uveli svjetski koncept SMS jezika.

Tih dana, kada pametni telefoni nisu bili na slici, imali smo telefone s tipkovnicom s pozivima i SMS-om kao jedinim sredstvom komunikacije. Zapravo, prije smo imali posebnu nadoplatu za tekstualne poruke.

Danas, unatoč cijeloj evoluciji mobilne tehnologije, jedna stvar koja ostaje stalna je marketing SMS/tekstualnih poruka. Čak i danas, ako nekoga nazovemo za posao ili za kontakt, kažemo “ljubazno mi pošaljite svoju email adresu ili kontakt podatke”.

Zato je tekstualni marketing bio istaknut tada pa i sada.

Ako ste mislili da je SMS marketing uzaludan, sigurna sam da Vam je ovaj blog dao novu perspektivu. Na ovom blogu sam podijelila sve što trebate znati o SMS marketingu za hotele. Pokušajte implementirati točke u svoj trenutni marketinški režim i sami tome svjedočite.

Prijevod: by S.O.S. English

Poboljšajte omjer rezervacija uz SMS marketing za hotele by