Prednosti i nedostaci partnerskog marketinga u hotelijerstvu

Svijet turizma danas je uzeo maha više nego ikad. Agencije se bore za korisnike svojih usluga doslovno svugdje. Da biste stvorili most između vašeg hotela i idealnog kupca, potrebne su vam prave marketinške strategije.

Jedan sjajan način je partnerstvo s drugim tvrtkama u vašoj industriji.

Ugostiteljstvo je jedna od najzasićenijih industrija. Uz toliko mogućnosti koje postoje, svaki brend mora ići ‘iznad i dalje’ kako bi dodatno istaknuo svoje usluge na tržištu.

Partnerstvo s drugim brendovima može biti izvrstan način da dobijete novu klijentelu i diverzificirate svoju ponudu.

Evo osnovnog pregleda informacija koje omogućuje da partnerski marketing u hotelijerstvu funkcionira, kao i pitanja koja prije realizacije partnerstva mogu pokolebati čak i najbolje brendove.

Što je partnerski marketing?

Partnerski marketing u hotelijerstvu model je koji zajedničkim naporima hotelskih tvrtki povećava prodaju i njihov tržišni udio. Kada više brendova udruži svoje resurse, oni mogu:

 • Raditi zajedno na stvaranju strategija
 • Razviti bolje proizvode
 • Dovesti više kupaca
 • Proširivati svoje osnovne usluge.

Suradnja Kimpton Hotel Vintage Seattle i PacWestyja odličan je primjer kako neovisne tvrtke mogu međusobno surađivati kako bi ostvarile veći poslovni uspjeh. Hotel se udružio s PacWesty, tvrtkom za iznajmljivanje kombija, kako bi istraživačima na otvorenom ponudio prilike za off-road vožnju na sjeverozapadu Pacifika.

Uz partnerstvo, svi posjetitelji Kimpton Vintagea mogu iznajmiti jedan od PacWestyjevih kombija. Partnerstvo omogućuje Kimpton Vintageu da ostane vjeran svom imidžu “najboljeg od svih svjetova”. Istodobno, omogućuje PacWestyju da proširi svoje poslovanje i dosegne nove kupce.

Dijeleći resurse, stručnost i informacije, ove tvrtke mogu bolje promovirati svoja imena. To dovodi do veće vjerojatnosti za postizanje uspjeha obje tvrtke.

Važnost partnerskog marketinga u hotelijerstvu

Partnerski marketing u hotelijerstvu mnogo je više od lijepe strategije. To je neodvojivi dio izgradnje vašeg brenda u današnjem digitalnom dobu.

Suradnja s drugim tvrtkama u vašem tržišnom segmentu, industriji ili vertikali može pomoći u generiranju više potencijalnih kupaca, izgradnji jačih odnosa s kupcima i većoj prepoznatljivosti vašeg brenda.

Važnost partnerskog marketinga za hotele je ogromna. Stvaranje partnerstava je prokušana strategija za proširenje dosega brenda. Kad se udružite s drugim brendovima koji imaju zajedničke interese, udvostručujete potencijal svojih marketinških rezultata i stvarate veću prepoznatljivost brenda.

Pogledajte samo kako hotel Mark u New Yorku koristi partnerski marketing kako bi podigao svoj luksuzni profil.

Hotel je osmislio genijalan način za spajanje vrhunskih brendova u sve svoje objekte i stvaranje nenadmašnog iskustva. Godine partnerstva s elitnim brendovima učinile su Mark Hotel svjetskim trendseterom kada je luksuz u pitanju.

Prednosti partnerskog marketinga

Kad je u pitanju formiranje strategija oko partnerskog marketinga za hotele, uvijek postoje dvojbe i oklijevanja. Većina hotelijera se pita hoće li rad s drugim brendom možda prije umanjiti rast vlastitog brenda nego što će pomoći u njegovom povećanju. Žele zadržati status quo i izbjeći isprobavanje bilo čega novog.

No hoteli se ne bi trebali bojati ovakvih marketinških aktivnosti, već bi ih trebali aktivno provoditi. Stvaranje novih saveza može vam dugoročno donijeti nekoliko prednosti. I u ovom ćemo odjeljku objasniti upravo to.

Dakle, ako ste još uvijek u nedoumici oko ulaska u nove suradnje, evo kratkog pogleda na neke od najočitijih prednosti.

 1. Proširenje vaš dosega i dobivanje kvalitetnih potencijalnih klijenata

Nova partnerstva mogu dodatno proširiti doseg vašeg brenda i privući nove kupce. Strateško partnerstvo može vam pomoći da dosegnete klijente koji inače nikada ne bi čuli za vaše ime.

Slično kao što bi se tvrtka za fitness mogla udružiti sa studiom za jogu i prikazivati svoje oglase entuzijastima joge na njihovom ciljnom tržištu. Na jednak način pouzdani partneri daje vašem hotelu značaj koji mu je potreban za napredovanje.

Štoviše, vašu će ciljanu publiku lakše pridobiti da vam da povjerenje pošto i sama vjeruje vašem poslovnom partneru.

 1. Pružanje svježeg izgleda

Partnerstva se odnose na donošenje svježih ideja i novih snaga u vaše poslovanje. Rad s novim partnerom uvodi vas u nove načine plasiranja vašeg poslovanja i povećanja prodaje.

Svaki marketinški stručnjak sa sobom donosi svoje jedinstveno bogato iskustvo i znanje. Možete iskoristiti uvide koje možete steći slušajući što vam partneri imaju za reći. A dok se oslanjate na njihovu kreativnost i domišljatost, vjerojatno ćete otkriti nove ideje koje će vam pomoći da se istaknete na prepunom tržištu.

 1. Poboljšavanje SEO-a

Još jedna prednost partnerstva je potencijal za poboljšanje vašeg SEO-a. Međusobno promicanje svog sadržaja omogućuje različitim brendovima da steknu veću izloženost i doseg te ih zajedno usklađuju.

Dijeljenje poveznica jednostavan je način povećanja prometa i promicanja SEO-a, dopuštajući da obje strane budu jednako istaknute.

 1. Smanjenje troškova marketinga

Marketinški troškovi mogu lako izmaknuti kontroli bez većeg pozitivnog učinka na uspješnost poslovanja. Većina hotela ne može si priuštiti kampanje koje nagrizaju njihov kapital ili troškove proizvoda. Srećom, partnerski marketing omogućuje vam da se uključite u promociju uz djelić plaćanja cijene koja je za to potrebna.

Kad se brendovi udruže, mogu kreirati veće promocije uz veće uštede. Umjesto da troše previše vremena i novca na zasebne promocije, dva brenda mogu raditi zajedno kako bi stvorili jednu kampanju. To stvara win-win situaciju za obje strane.

Ako se pitate koji je primjer partnerskog marketinga ovog tipa, to je ‘suradnja’ u hotelskom marketingu. Na primjer, između zračnih prijevoznika i određenih hotelskih lanaca. Kad rezervirate let, često ćete dobiti ponude hotela u blizini. Na taj način obje strane mogu doći pred svoju ciljanu publiku. Rezultat je više rezervacija, što dovodi do veće stope konverzije za obje strane.

Partnerski marketing umjesto jednostavnog oglašavanja također može smanjiti povezane troškove akvizicije kupaca. Tako ćete dosegnuti publiku za koju postoji velika vjerojatnost da će biti zainteresirana za vaš brend.

 1. Jačanje reputacije brenda

Suradnja s tvrtkama visokog profila može poboljšati vaš imidž i osigurati vam mjesto u središtu pozornosti.

Vaši industrijski partneri mogu vas upoznati sa svojim krugom kontakata, šireći svijest o vašem poslovanju i njegovim uslugama. Možete se udružiti s većim brendom kako biste dosegli širu publiku ili s manjim kako biste dosegnuli publiku koja je specifična za vaš tržišni segment.

 1. Pridobljavanje kupaca u pravo vrijeme

Kada radite s komplementarnim brendovima, možete koristiti integriranu marketinšku strategiju kako biste maksimalno iskoristili svoje ciljeve. Kupci brendove mogu zamijetiti  upravo onda kad su najskloniji kupnji. Na primjer, web-lokacije za rezervacije hotela prikazuju vam hotelske ponude odmah nakon što rezervirate let.

Također, tu je Marriott UK, koji se udružio sa Starbucksom kako bi se pobrinuo da njihovi gosti imaju finu šalicu kave tijekom sastanaka. Ne samo da vam partnerstvo pomaže angažirati klijente u pravom trenutku, već također stvara osobno iskustvo za korisnike.

Izazovi partnerskog marketinga u hotelijerstvu

Partnerski marketing je nevjerojatno učinkovita strategija, no nije bez izazova. Slijedi nekoliko potencijalnih zamki na koje biste trebali pripaziti:

 • Dijeljenje dobiti za neke poslovne partnere može postati osjetljiva tema. U idealnom slučaju, odluku o tome kako podijeliti dobit treba donijeti prije nego što potpišete bilo kakve ugovore. Na taj način ćete izbjeći bilo kakva iznenađenja kasnije tijekom vaše suradnje.
 • Možda se kao partneri ne slažete uvijek. To je normalno za svaki odnos. No ako se potrudite razgovarati o konkretnim pitanjima koja vas muče, vjerojatno ćete doći do rješenja koje će zadovoljiti vaše potrebe.

Kretanje u partnerski marketing

Izgradnja mreže partnerstava ključna je za dobivanje utjecaja koji vam je potreban. Međutim, pronalaženje tvrtki koje uistinu mogu raditi s vama, a ne protiv vas, može ponekad biti teško.

Evo nekoliko savjeta o partnerskom marketingu u hotelijerstvu. Svakako imajte na umu sljedeće čimbenike dok tražite partnere za suradnju.

 1. Postavite svoje ciljeve

Prije nego što se uključite u partnerstvo, definirajte što partnerstvom želite postići. Dobijte jasnu sliku svojih očekivanja. To će vam pomoći da odaberete partnere koji rade za vaš brend. Definiranje ciljeva će vas spasiti od partnerstva s tvrtkama koje neće imati koristi od vašeg rezultata.

 1. Odaberite partnera sa zajedničkim interesima

Najbolja partnerska marketinška strategija ujedno je i najjednostavnija. Pronađite nešto što nadopunjuje vašu tvrtku, a zatim se s takvim partnerom udružite kako biste svojim klijentima ponudili veću vrijednost.

Hilton London Bankside savršen je primjer kako se tvrtke mogu razlikovati kroz kohezivna partnerstva. Hotel je stvorio vlastiti tržišni segment odabravši partnerstvo s Bompas & Parr, studijom za dizajn hrane.

Zajedno su stvorili “prvi na svijetu” veganski apartman za goste. Ovo partnerstvo ne samo da je stvorilo nešto posebno, već je stvorilo i priliku za kreiranje sjajne priče oko toga.

 1. Definirajte što partneri od vas očekuju

Unaprijed postavite jasna očekivanja kako biste izbjegli moguće probleme na putu. Kako biste bili sigurni da oba partnera rade svoj posao, provjerite jesu li obje strane na istoj razini. Brend koji želi surađivati s vama može imati drugačije ciljeve od vaših. Uočite vaše razlike i izradite strategiju koja rješava vaše brige i nedoumice.

Partnerstvo za marketing

Važnost partnerskog marketinga u hotelijerstvu je ogromna. Taj se koncept koristi od samih početaka marketinga, a i danas ima izniman značaj, što ga čini nezamjenjivim alatom uspješnosti u hotelijerstvu. Stvaranje uzajamno korisnih partnerstava može učiniti čuda za poslovanje vašeg hotela. Kad udružite snage s drugom tvrtkom, iskorištavate nevjerojatnu moć kolaborativnog marketinga u hotelijerstvu. Sinergija dvaju brendova koji rade zajedno na promicanju usluga i izgradnji zajednice pratitelja snažan je katalizator koji može potaknuti rast i profitabilnost tvrtki te stvoriti potpuno novu bazu kupaca.

Prednosti i nedostaci partnerskog marketinga u hotelijerstvu by