Razlike i sličnosti između Booking.com-a, Airbnb-a i TripAdvisor-a

 

Kada govorimo o oglašavanju Vašeg smještaja online, bez obzira na to koji portal preferirate, algoritmi svakog od porala igraju presudnu ulogu. Algoritmi su ti koji imaju posljednju riječ kada se odrađuje pozicija Vašeg smještaja na tražilici. Na nekim od naših članaka smo na široko pokušali da predstavimo, što to iz našeg iskustva, algoritmi različitih portala za oglašavanje smatraju bitnim faktorima kada izračunavaju poziciju određene smještajne jedinice na svojoj tražilici.

Primarni cilj ovog članka jeste da objasni razlike i sličnosti između algoritama tri najveće agencije za online oglašavanje a to su Booking.com, Airbnb i TripAdvisor. Iako je svaki od njih dizajniran na drugačiji način, svi oni ispunjavaju svrhu i zacrtane ciljeve portala kako bi istaknuli i akcentirali ono što svaki portal smatra najbitnijim.

Razumijevanje kako algoritmi funkcioniraju uvelike utječe na pozicioniranje Vašeg smještaja na visoke pozicije i shodno tome poveća Vaše šanse za većim brojem upita i rezervacija. Vidljivost na tražilicama je primarna želja, ili bi to trebala da bude, za sve iznajmljivače bez obzira da li im je to osnovni izvor prihoda ili ne.

Jedna od najvećih grešaka koju iznajmljivači mogu učiniti jeste da primjene iste principe poslovanja na sve portale koji oglašavaju smještaj i onda očekuju da će na svima dospjeti na visoke pozicije. Iako neka načela mogu donijeti značajan napredak na nekima od portala, u isto vrijeme ta ista načela mogu u potpunosti srozati kredibilitet na drugima. S druge strane, trebala bi Vam čitava vječnost da primijenite sve principe poslovanja na svim portalima. Kao i u većini slučajeva, istina je negdje u sredini.  Trebate znati koje principe i načela odabrati i fokusirati se na svakom od portala. Očigledno postoje sličnosti između njih koje iznajmljivač može iskoristiti i okrenuti u svoju korist.

Kako svaki od algoritama funkcionira (razlike među algoritmima)?

Svaki od algoritama može poslužiti kao indikator ili nagovještaj poslovnog pravilnika portala. Tako na primjer ako je pravilnik portala okrenut prema cijenama i sam algoritam će biti baziran na cijene. Pa krenimo redom:

Booking.com Algoritam

Algoritam Booking.com portala se najviše oslanja na cijene jer sam portal teži ka dominaciji svijetom online oglašavanja smještaja preko cijena. Oni se ponose time što nude najpovoljnije cijene u online svijetu. Ukoliko gost pronađe isti smještaj jeftinije na nekom drugom portal za isti period, Booking.com garantira da će oni ispraviti svoju cijenu i natjecati se kako bi gost baš preko njih rezervirao smještaj. U isto vrijeme oni žele i da zarade što je više moguće kako bi održali svoj monopol u svijetu online rezerviranja smještaja.

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

[responsive]unaprijediti ranking na booking.com[/responsive]

 

Booking.com preporučuje svim vlasnicima smještaja da kreiraju cijene tako da su konkurentne i u skladu s drugim konkurentskim portalima. Ono što Booking.com ne govoti javno a što uveliko može srozati Vašu poziciju jeste činjenica da ukoliko želite da ostvarite visoku poziciju na Booking.com-u, jako je bitno da je cijena smještaja ista ili manja od cijene koju nudite na drugim portalima i kanalima prodaje.
[box style=”1 or 2″] Ukoliko Booking.com primjeti da po nižoj cijeni prodajete smještaj na drugim portalima ili da gostu prodajete direktno može Vas kazniti sa nižom pozicijom na tražilici. A ukoliko Vas nema na tražilici, jako mali broj gostiju će imati priliku da vidi Vaš oglas.[/box]

S druge strane ako se na portalu nalaze Vaš i konkurentski apartman koji se po svojim karakteristikama ne razlikuju, Booking.com će bolje rangirati onaj apartman koji ima veću cijenu noćenja.  Razlog je očit, veća cijena = veća zarada za Booking.com

Cijena je neosporno  jedan od najvažnijih kriterija pri motiviranju gosta da bukira vaš smještaj.[1] Ako bi primjerice  gostu izložili različite cijene smještaja za jednaku uslugu, sam servis za bukiranje, opisi i vizuali  gube svoju moć.

Dakle, uklonimo li sve Booking.com-ove trikove koje koristi u prodaji te uzmemo li da je gost kao jedini kriterij upisao tip smještaja i lokaciju, ono što će presuditi ostvarenju rezervacije je dakako cijena smještaja.

Sve ovo pokazuje kako Booking.com algoritam najviše u obzir uzima cijenu. Iako niža cijena i veća provizija mogu utjecati na poziciju apartmana na Booking.com tražilici važno je spomenuti svih 7 elemenata koji utječu na vašu poziciju na Booking.com-u. Poznatiji su i kao Bookigovih 7C:

kako radi booking.com

 1. Content (Sadržaj)
 2. Conversion rate (Stopa konverzije)
 3. Competitive rate (Konkurentnost cijene)[responsive]
  [/responsive]
 4. Constant availability (Dostupnost, mogućnost
  bukiranja smještaja u svakom trenutku)
 5. Correct payment (Redovno podmirivanje obaveza)
 6. Cancellation rate (Broj otkazanih rezervacija)
 7. Commission (Provizija)

 

 

Kao što možete vidjeti Booking.com koristi i druge faktore pored cijena kada određuje poziciju određenog objekta. Pitanje je da li je iskorištavanje drugih faktora a određivanje cijene po volji dovoljno? Odgovor na to pitanje i druge načine kako možete okrenuti Bookingovih 7C u svoju korist pročitajte u našem članku “ Savladajte Booking.com algoritam i unaprijedite svoju poziciju!”.

 

TripAdvisor Algoritam

 

TripAdvisor  za potrebe rankinga smještaja u istoj lokaciji koristi Popularity Index algoritam. Popularity index je  osnovni TripAdvisorov kriterij za rangiranje smještaja. Bazira se na povratnim informacijama od strane gostiju i pomoću njega se vaš smještaj upoređuje s drugim smještajem u istom geografskom području.

TripAdvisor se najviše oslanja na komentare i ocjene gostiju i to je osnovni kriterij kojeg algoritam razmatra. Ogromna baza korisnika I brojni dnevni posjetitelji (preko 250 milijuna posjetilaca mjesečno) služi kao osnova pomoću koje se pozicija objekata određuje.

[responsive][/responsive]

 Ocjene gostiju: 85% od iznajmljivanja na TripAdvisoru sačinjeno je od prosjeka ocjena i komentara gostiju![1]

Kada izračunava ranking, TripAdvisor gleda 20.000 puta više u prosječnu ocjenu Vašeg objekta nego što gleda na ukupan broj ocjena i komentara. Shodno tome, ukoliko je Vaša prosječna ocjena ostala ista a samo ste povećali broj ocjena i komentara, trebaće Vam 21.400  ocjena kako biste se pomaknuli u poretku za istu vrijednost koju Vam donosi jedna ocjena više. Ili drugim riječima, jedna ocjena od 5 zvjezdica vrijedi 20 tisuća ocjena od 4 zvjezdice.

Samo 6% u TripAdvisor algoritmu predstavlja ukupan broj ocjena a 9% možemo nagađati što bi moglo biti. U tih 9% najvjerojatnije ulazi svježina ocjena, kršenje TripAdvisor pravilnika ali može uključivati i faktore koji još nisu poznati javnosti.

[box style=”1 or 2″]Različite studije su pokazale direktnu korelaciju između TripAdvisor ocjene i RevPAR( ili prihoda po slobodnoj smještajnoj jedinici). Ustvari, jedna studija je pokazala da čak i ako bi se cijena nekog smještaja povećala i za 11% to ne bi utjecalo na njihov ranking. Ovo pokazuje da cijene nisu najbitnija stvar na TripAdvisoru, već prosječna ocjena koja dobijete od gosta.[/box]

Iako postoji mnogo varijabli koje ulaze u ovaj kompleksan algoritam (a TripaAdvisor naravno neće otkriti baš sve tajne sastojke), poznato je da potoje četiri glavne komponente koje doprinose Vašem renkingu u ovom sistemu a to su:

 1. Ocjena gosta: Vodeći faktor u TripAdvisorovom Algoritmu
 2. Kvantiteta: Više ocjena i komentara je bolje nego manje;
 3. Kvaliteta: Dobre ocjene su bolje od loših i
 4. Relevantnost oglasa i svježina ocjena: Novije ocjene su bolje od starih, rezultati pretrage ovise o upisanim pojmovima, oni oglasi koji nisu relevantni za ključne riječi se neće prikazati u rezultatima.

[responsive][/responsive]

 

Da saznate još o tome kako da iskoristite TripAdvisor algoritam u svoju korist pročitajte naš članak “ Kako ostvariti dobru poziciju na TripAdvisor-u”.

 

Airbnb Algoritam

Ukoliko želite poboljšati svoj ranking kao iznajmljivač bitno je da znate da je pretraživač Airbnb-a sličan Googlovom te da koristi sličan algoritam za pretraživanje kako bi rangirao objekte. Što se Vaš smještaj više pojavljuje pri vrhu pretrage time su veće šanse da neko rezervira Vaš smještaj.
Ukoliko koristite Google vjerovatno ćete se složiti s nama da kada tražimo nešto, tražimo specifičnu informaciju o specifičnoj temi. Kada izađu rezultati , svatko će prvenstveno pogledati prvih nekoliko koji izađu pri vrhu stranice.

Pretraživanje na Airbnb-u funkcionira baš kao Google.
Kada gosti pretražuju na Airbnb-u, oni traže dosta toga u mjestu u koje žele da dođu. Kada rezultati izađu, oni će gledati na vrh te liste kako bi pronašli najbolji smještaj koji odgovara njhovim kriterijima. Kada ga nađu, provjere da li je slobodan, rezerviraju ga i nastave dalje sa životom.

To znači da što više Vaš objekt bude renkiran na vrhu Airbnb-a, to više šansi imate da se on rezervira što može značiti na desetke tisuća kuna tokom vremena. 

Budući da Airbnb algoritam funkcionira slično kao Google, najbitnij faktor koji uzima u obzir jeste namjera korisnika. Kako visoko ćete biti rangirani na tražilici ovisi o tome što je gost ukucao u tražilicu. Stoga je poznavanje ključnih riječi koje gost pretražuje od esencijalne važnosti.

Sam Airbnb je sastavio listu kriterija za ostvarenje što boljeg rankinga na portalu te istaknuo 3 najvažnije kategorije[2] koje iznajmljivač mora zadovoljiti kako bi se istaknuo pored mnogobrojne konkurencije. Mi ćemo spomenutim kriterijima dodati još i četvrti i peti koje Airbnb nije spomenuo a koji su u uskoj korelaciji s prva 3 i imaju veliki utjecaj na stopu konverzije.
[responsive]airbnb-ranking-faktori[/responsive]

Kako bi iznajmljivač ostvario najbolja mjesta na AirBnb tražilici sljedeći uvjeti moraju biti zadovoljeni:

 1. Iznajmljivač mora oglasiti kvalitetan smještaj
 2. Gost mora biti u mogućnosti rezervirati smještaj u što kraćem roku
 3. Smještaj mora odgovarati preferencijama gosta
 4. Iznajmljivač mora steći povjerenje gosta
 5. Iznajmljivač mora pružiti nezaboravno iskustvo

 Kako biste ispravno uključili ove kriteriju u svoj oglas na Airbnb-u posjetite naš članak “Airbnb faktori za rangiranje smještaja: Kako postići najbolju poziciju na Airbnb-u?”.

[box style=”1 or 2″]Finalno o razlikama među algoritmima
– Booking.com algoritam smatra cijenu najbitnijim faktorom u rangiranju smještaja;
– TripAdvisor algoritam je baziran na ocjenama gostiju i sveukupnom iskustvu gosta;
– Airbnb algoritam najviše razmatra namjeru gosta pri traženju smještaja i njihovo iskustvo;[/box]

Sličnosti među algoritmima (Booking.com, Airbnb i TripAdvisor)

 

Unatoč razlikama među algoritmima koje smo spomenuli, postoje i određene sličnosti između njih koje iznajmljivači smještaja mogu iskoristiti kako bi se pozicionirali visoko na svima njima. Slijedeći ove sličnosti, vlasnici smještaja mogu uspostaviti određeni skup navika i načela koji, ukoliko budu primjenjeni na sva tri portala, mogu dovesti do bolje pozicije na Booking.com, Airbnb i TripAdvisor.

Slični aspketi algoritama Booking.com-a, Airbnb-a i TripAdvisor-a mogu biti podijeljeni na četiri skupine:

 1. Ocjene i recenzije smještaja
 2. Cijena smještaja
 3. Broj ocjena i komentara
 4. Kredibilitet vlasnika smještaja

Naravno, jedan aspekt može imati bolji efekt na jednom a slabiji na algoritmu drugog portala. Ali bez obzira na to, ukoliko su sve četiri skupine zajedno primjenjene, mogu Vam dosta pomoći u boljem rangiranju i posljedično tome povećati broj rezervacija i stopu konverzije.

 

1.Ocjene i recenzije smještaja

[responsive][/responsive]

 

Gosti na Booking.com-u, TripAdvisor-u i Airbnb-u imaju mogućnost da ostavljaju svoje utiske i komentare na poratalima. Izražavaju svoje mišljenje i nivo zadovoljstva uslugom, smještajem i Vama kao domaćinom. Ovaj aspekt algoritama je među najvažnijim kriterijima na sva tri portala a najvažnijim kriterijem ga smatra TripAdvisor. Ocjene gostiju Vam mogu pomoći da dospijete do “rezervacijskog raja” ali Vam isto tako mogu u potpunosti srozati reputaciju. Ocjene gostiju se koriste kao dokaz na svim portalima koji govori potencijalnim gostima o kvaliteti Vašeg apartmana i cjelokupnom nivou usluge koje nudite.

Pored promocije i povećanja vidljivosti, dobre ocjene su i dobar poticaj za druge promotivne aktivnosti, pogotove one na terenu.

Što možete učiniti da povećate broj ocjena i komentara na SVIM portalima?

Trebate da podstakente goste da Vam ostave dobru ocjenu ili kometar na portal preko kojeg su došli kod Vas. Možete to uraditi na više različitih načina:

 • Bilo bi dobro da sastavite kratak vodič za odsjedanje u apartmanu te ga pošaljete gostu koji je izvršio rezervaciju.
  U vodiču možete napisati sve informacije o tome na koji način doći do smještaja, gdje parkirati automobil, gdje su najbliži restorani i supermarketi, kako doći do najbližih znamenitosti / plaže, ostaviti sve kontakte vlasnika, hitnih službi. U vodič možete ubaciti čak i mapu i fotografije.
  Ovaj ekstra korak će se višestruko cijeniti od strane vašeg gosta i svoriti osjećaj olakšanja putniku koji dolazi u vaš smještaj. Što se tiče iskustva već ste dobili ogroman plus i prije nego je krenuo na put.
 • Ogovarajte na pitanja gosta i postavljajte što više podpitanja. Pitajte gosta kada će doći, kako će putovati, kako će vas kontaktirati kada dođu. Otklonite mogućnost eventualnih nesporazuma i čekanja pred vratima.
 • U emailu im pošaljite link koji će vodite na oglas za Vaš smještaj na portal sa kojeg gost dolazi.
 • Ostavite karticu dobrodošlice ili visit kartu u svakoj sobi. Na taj način ćete ih potaknuti da ocjene svoj ostanak kod Vas.
 • Nakon što gost stigne u apartman pustite ga da se smjesti. Objasnite mu gdje se što nalazi i pustite da se odmori. Sutra možete kontaktirati gosta (telefonski ili ga posjetite) kako biste provjerili da li je sve uredu, treba li im kakva pomoć i kako su se odmorili.
  Čim ste pokazali da vam je stalo gost će se osjećati sigurnije i steći bolju sliku o vama kao iznajmljivaču.
 • Piće dobrodošlice, keksi, sim kartica, bicikl, sve što niste naveli u oglasu a što iznenadi gosta spada pod ekstra korak. Ukoliko niste u mogućnosti dočekati gosta ostavite mu poruku dobrodošlice. Ne možete ni zamisliti kako neke malene stvari poput ove mogu učiniti veliku promjenu u raspoloženju gosta.
 • Pokupite mailove od svih gostiju i kontaktirajte ih sa ličnim mailovima do 7 dana nakon što su napustili Vaš objekta.
 • Pružite istinsku i besprijekornu ulugu tako da gost neće imati drugu opciju nego da ostave ocjenu hvaleći se kako su se lijepo proveli kod Vas.
 • Činite geste koje će povezivati sa Vama i Vašim objektom. To može da bude jednostavno, ugodno iznenađenje – Nešto što gosti ne dobijaju često. Istaknite se sa nečim značajnim što će potaknuti goste da to podijele sa ostalima.

Kako i kada pitati gosta da ostavi ocjenu na portalima

      1. Na odlasku iz apartmana

Uspomene na odmor u vašem apartmanu još su svježe. Upitajte gosta da li se dobro proveo za svog boravka u vašem apartmanu. Ako gost potvrdi potaknite ga da napiše svoj komentar na booking.com-u.

        2. U samom apartmanu

Postavite znak (poster) na vidljivu lokaciju kao podsjetnik gostu. Neka glasi: „We value your opinion.“ Ova metoda je nenametljiva i daje gostu na važnosti. Osijećat će se važno i dobit će poticaj da vam uzvrati komentarom.

         3. Pošaljite im mail

Mnogi se vlasnici apartmana jave svojim gostima i nakon što napuste smještaj. U ovom mailu im se zahvalite što su vas posjetili, možete im poslati neku lijepu fotografiju vašeg grada i izraziti želju da se ponovno susretnete. Uz potpis postavite link na stranicu za ostavljanje komentara.

         4. Spontani znak zahvalnosti od strane gosta

Ako vas netko nahvali bez da ste ga na to osobno poticali, primjerice ostavi li vam nekakav suvenir, poruku ili vas kontaktira kako bi izrazio svoju zahvalnost usmjerite ga na pisanje osvrta na booking.com-u.

         5.Preusmjerite komentare sa društvenih mreža

Ostavi li Vam netko dobar komentar na facebooku, lijepo se zahvalite i zamolite da isti komentar napiše i na booking.com

 

2. Cijena smještaja

Svaki sustav za online rezervacije pridaje veliku pažnju cijenama smještaja. Cijena se mijenja tokom godine stoga se svaki iznajmljivač treba pobrinuti o cijenama koje postavlja jer algoritmi redovno prate cijene smještaja. Za detaljnije informacije oko formiranja cijena preporučujemo ovaj članak.

I dok Booking.com kažnjava vlasnike smještaja koji postavljaju nerazumno niske cijene (prema njihovom mišljenju), TripAdvisor i Airbnb to ne shvataju toliko ozbiljno. Ali daleko od toga da to ne smatraju bitnim.

Tako će na primjer, za dvije slične smještajne jedinice (po vrsti i prosječnoj ocjeni) na istoj lokaciji, Booking.com ispred smjestiti onu sa većom cijenom po noćenju. S druge strane TripAdvisor će nagraditi onu smještajnu jedinicu koja ima veću prosječnu ocjenu recenzija a ako imaju istu ocjenu onda će nagraditi onu koja ima veći broj ocjena i komentara. Dok će Airbnb staviti prioritetnost za objekt koji je jefitniji jer je njima najbitnije iskustvo i zadovoljstvo korisnika.

Kada govorimo o cijenama možemo reći da se tu uglavnom radi o tome da li je cijena “fer” ili nije. Jedino pitanje je kako svaki algoritam interpretira pojam “fer” cijena.  Za Booking.com to je fer cijena u njihovu korist jer oni kažnjavaju smještajne jedinice koji imaju različitu/manju cijenu od njihove na drugim portalima. Za njih “fer” znači fer na svim kanalima prodaje.

Fer cijena na Airbnb-u i TripAdvisor-u se interpretira kao fer cijena prema gostu. Za njih fer cijena podrazumjeva pristupačnost, povoljnu i što jeftiniju cijenu smještaja.

[box style=”1 or 2″]Najbitnija stvar koju svaki iznajmljivač treba da zna, a tiče se cijena na portalima, jeste to da držite cijene istima ili sličnima kao i Vaši konkurenti. Ako ne znate koju cijenu da stavite uvijek možete špijunirati Vaše kolege iznajmljivače na istoj lokaciji. Nakon što to uradite postavite Vašu cijenu istu ili nižu. U suprotnom slučaju riskirate smanjenje pozicije na tražilici i kao rezultat toga manji broj rezervacija.[/box]

Kako možete organizirati cijene na svim portalima?

Postoji nekoilko načina kako možete to uraditi.

Prvi način jeste da postavite cijene iste kao na Booking.com-u na svim poralima. Cijene koje postavite na Booking.com-u da ih takvima postavite i na drugim portalima. Na ovaj način nećete ugroziti položaj smještaja ni na jednom portalu.

Drugi način jeste da postavite nešto niže cijene na TripAdvisor-u i Airbnb-u, ili na jednom od njih nadajući se da Vam to neće utjecati na poziciju.

Treći način za formiranje cijena na portalima jeste da koristite usluge Megabooker channel manager-a gdje sa jednog mjesta možete postaviti cijene na portalima kroz nekoliko minuta. Kliknite da saznate što Vam još pruža channel manager.

Četvrti način je da koristite alate za formiranje cijena. Na primjer [responsive][/responsive]Airbnb Vam nudi opcije Pricing tool[3] i Smart pricing[4]. Samo provjerite da cijene koje ovdje postavite nisu mnogo niže nego na Booking.com-u za istu smještajnu jedinicu. Ili uzmite cijene koje dobijete ovdje i postavite iste na svim portalima.

Kako koristitiAirbnb Pricing tool

[responsive]Airbnb cijene[/responsive]

Pricing tool sam predlaže optimalne cijene smještaja za određene datume.

Kada predlaže optimalnu cijenu iznajmljivaču Airbnb uzima u obzir sljedeće faktore:

 • Tip listinga
 • Lokaciju
 • Trenutnu cijenu
 • Trenutnu raspoloživost smještaja
 • Vrijeme potencijalne rezervacije
 • Povijest aktivnosti gosta koji namjerava izvršiti rezervaciju
 • Ocjene smještaja
 • Radi li se o vrhuncu sezone, pred ili post sezoni
 • Vremensku prognozu
 • Cijene smještaja u obližnjim hotelima i apartmanima
 • Posebne evente koji se održavaju u destinaciji u to doba godine

 

[box style=”1 or 2″]Airbnb naglašava da iznajmljivači čija se cijena nađe u njihovim zadanim cjenovnim okvirima imaju 4 puta veću šansu da će rezervaciju ostvariti.[/box]

  Dodatni savjeti za formiranje cijena na portalima:

[responsive]primjer istaknutog oglasa[/responsive]

 

 1. Ukoliko samo počinjete sa iznajmljivanjem smještaja online trebate početi prvo s nižim cijenama; zatim ih možete polako nadograđivati kako dobijate pozitivne povratne informacije i recenzije gostiju.
 2. Također nemojte upasti u grešku postavljanja istih cijena za čitavu godinu. Stavite nešto jeftinije cijene u pred i post sezoni. Malo kalkulišite i budite raznovrsni s cijenama.
 3. Nije poželjno raščlanjivanje cijena. Npr. Iskazivanje cijene smještaja, zatim dodatna naplata završnog čišćenja, turističke takse, korištenje klima uređaja i slično. Preporuka je iskazati cijenu koja će obuhvati sve troškove i biti prikazana kao jedinstvena.
 4. Obećajte nešto besplatno jer to jako utječe na kupčevu prosudbu. Omogućite im besplatan prijevoz od aerodroma do apartmana, besplatan doručak, motivirajte ih i omogućite im popust za duži boravak (npr. 20% popusta za boravak iznad 10 noći) i sl. Ako nudite popust naznačite i razlog popusta.

Ukoliko želite još informacija o formiranju cijena na portalima pročitajte naš članak “ Psihologija formiranja cijena na portalima”.

 

3. Broj recenzija, ocjena i komentara

 

Mnogo smo o recenzijama pisali iznad u prvom zajedničko aspektu ova tri portala. Iste stvari se i ovjde podrazumjevaju. Samo umjesto prosječe ocjene ovdje govorimo o ukupnom broju recenzija i komentara. Što veći broj to bolje za Vas i Vaše smještajne jedinice.

Ono što trebate da uradite je da postepeno vremenom skupite što je više moguće ocjena i recenzija. Ukoliko budete to radili primjetiti ćete značajan skok na tražilici portala u rangiranju smještaja kojeg iznajmljujete. Sakupljanje mnogobrojnih recenzija i komentara nije lako i zahtjeva dosta truda i vremena.

Također je bitno zanti da algoritmi sva tri portala smatraju ovaj segment bitnim prilikom rangiranja Vašeg smještaja. Mnogobrojne recenzije i komentari su garancija da imate smještaj visoke kvalitete i da ste gostoljubiv domaćin.

 

4. Kredibilitet vlasnika smještaja

 

Ovaj zajednički aspekt portala je možda i najširi od svih. Algoritmi uzimaju u obzir različite faktore kada određuju da li ste Vi odgovoran iznajmljivač i koliko dobro prezerntirate Vaš smještaj na njihovim portalima. Razlika među ova tri portala (Booking.com, TripAdvisor, Airbnb) je ovdje najveća. Međutim i ovdje postoje neki faktori kojeg svih algoritmi na portalima smatraju bitnim kao na primjer:

 1. Fotografije smještajaFotografije visoke kvalitete Vaše smještajne jedinice svi algoritmi smatraju bitnim faktorom. Slikajte u landscape format na dnevnom svijetlu. Odaberite jednu najbolju sliku koja će predstavaljti Vaš smještaj. Ne oklijevajte da unajmite profesionalnog fotografa direktno sa portala.[5] Preporučujemo da koristite 7-10 slika po sobi.
  [responsive]slike smještaja[/responsive]
 2. Opis objektaOpišite od čega se sastoji Vaš objekt i što nudi gostima. Koristite zvučne i relevantne naslove kako biste se rangirali bolje. Izbjegavajte “izlizane” i nedomišljate opise. Prevedite opis na što je više moguće jezika.
  [responsive]opisi smještaja[/responsive]
 3. Dodatne pogodnosti smještaja– Ukoliko nudite besplatan fen, roštilj, besplatan internet, ne propustite da to navedete u opisu.
 4. Brzina odgovora na upite. Svaki portal ima vremenski limit u kojem iznajmljivači trebaju da odgovore na rezervaciju ili upit. Za Booking.com to je 24 sata a za Airbnb je najbolje odgovarati u roku od sat vremena. Brzina odgvora na upite se obračunava a zatim dodaje u ukupni obračun kalkulacije za poziciju Vašeg smještaja.
 5. Otkazivanje rezervacija- Koliko često otkazujete rezervaciju, jer otkazivanje rezervacija srozava kredibilitet apartmana. Ako nikad ne otkazujete rezervaciju to Vam može pomoći u boljem rangiranju
 6. Uvezanost sa društvenim mrežama. Postoji li konekcija između portala na kojem se oglašavate i društvenih mreža? Društvene mreže potvrđuju da ste stvarna osoba i pomaže u oglašavanju smještaja na portalima. Zabijte još koji zgoditak za algoritme tako što ćete dodati društvene mreže na Vaše objekte na portalima. Ovo je posebno bitno za Airbnb.

 

Zaključak

Istina je da je algoritam svakog apartmana napravljen drugačije kako bi dosljedno služio poslovnim načelima svakog od portala (Booking.com, TripAdvisor i Airbnb u našem slučaju). Booking.com se uvijek vrti oko cijena. TripAdvisor stavalja fokus na komentare i recenzije gosta dok Airbnb prioritet stavlja na namjeru gosta i njihovo cjelokupno iskustvo.

Unatoč tome, postoje sličnosti među njima također i postoje načini i smjernice koje se mogu primjeniti na sva tri.

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

Što se tiče recenzija, pokušajte da ih skupite što više, bez obzira na kojem portalu se oglašavate. Koristite svaku moguću i dozvoljenu metodu da povećate broj pozitivnih komentara i recenzija.

Cijene su jedan od najbitnijh aspekta budući da smo svi tu da nešto zaradimo. Potrudite se da su Vaše cijene u harmoniji na svim portalima i da su fer.

Ne štedite novac da izgradite kredibilitet na svim portalima ali i sa gostima također. Napravite kvalitetne slike svog apartmana, efikasno i detaljno ga opišite i podignite nivo gostoprimstva na novi nivo. Svakog gosta tretirajte sa pažnjom i poštovanjem te izgradite pozitivan prijateljski odnos sa svakim od njih.

Prateći naše smjernice iz ovog članka sigurni smo da ćete uspjet rangirati Vaš smještaj visoko na tražilicama portala Booking.com, TripAdvisor i Airbnb. Nadamo se da je uspješna sezona pred nama i da ćemo umnogostručiti broj rezervacija i stopu konverzije.

Što Vi mislite? Je li nam nešto promaknulo? Podjelite svoje mišljenje s nama!

Razlike i sličnosti između Booking.com, TripAdvisor i Airbnb by