[responsive][/responsive]

Sa preko 43 000 oglašenih smještajnih  jedinica  u Hrvatskoj, Booking.com  je postao prava mala šuma apartmana i kuća za odmor u kojoj se gost može lako izgubiti. Plaćanje provizije za oglašavanje smještaja na booking.com-u ponekad  i nije dovoljno kako bismo privukli pravog gosta. U sljedećem tekstu stoga otkrivamo tajnu koju krije Booking.com algoritam te ćemo vam dati savjete kako se oglašavati na booking.com i ostvariti veći broj bukinga za nadolazeću sezonu.

Sa konkurencijom od više desetaka tisuća oglašenih apartmana i kuća svi se pitaju sljedeće:

–    Kako se istaknuti na portalu i kako se oglašavati na booking.com ?
–    Kako radi booking.com algoritam za rangiranje smještaja?
–    Kako dobiti prva mjesta na booking.com tražilici ?
–    Kako preteći konkurenciju koja nudi niže cijene smještaja ?
–    Također pročitajte naš članak o tome gdje na internetu oglašavati privatni smještaj pored Booking.coma!

Na ova i slična pitanja donosimo odgovore u tekstu koji slijedi.

[zc4wp_za26]

NAPOMENA ZA IZNAJMLJIVAČE KOJI SE JOŠ NISU OGLASILI NA PORTALU BOOKING.COM:
S obzirom da smo osnove oglašavanja na ovome portalu već obradili u tekstu Savjeti za oglašavanje na Booking.com, u novom tekstu donosimo savjete za one iznajmljivače koji već imaju iskustva sa oglašavanjem na portalu Booking.com i znaju kako se oglašavati na Booking.com. Registracija na portal Booking.com radi se na ovom linku https://join.booking.com

Ukoliko vas zanima:

• Kako se oglašavati na Booking.com
• Koje su prednosti i nedostatci oglašavanja na portalu Booking.com,
• Kolika je provizija koju Booking.com naplaćuje za rezervacije ostvarene putem svog servisa
• Osnove o algoritmu koje portal koristi za rangiranje smještaja na svojim tražilicama
Kliknite na sljedeći LINK

 

Da li je oglašavanje na Booking.com-u namjenjeno svakome?

Rasčistimo najprije osnovno,  utvrdimo kome je booking.com uopće namjenjen. Servis za oglašavanje će najviše ulagati u akviziciju i promociju onih smještaja koji spadaju u njihov ciljani segment.
Iako je primarno bio namjenjen oglašavanju hotela, oglašavanje na Booking.com-u  je zapravo namjenjeno svim tipovima iznajmljivača, uključujući privatni smještaj.

privatni smještaj

Izvor: Screenshot, Booking.com

Jedini tip smještaja koji se eventualno ne bi trebao oglašavati putem booking.com-a je onaj koji se daje u najam na dulji period.
Do danas booking.com nije pokazao naklonost iznajmljivačima koji imaju „minimum stay“ veći od 30 dana.

Kako u što kraćem roku postati najbolje rangiran apartman

Ako želimo u što kraćem periodu i na što jednostavniji način unaprijediti poziciju svog smještaja oglašenog na portalu Booking.com, očito je što mora biti učinjeno. Moramo povisiti iznos provizije Booking.com-u! Za ovako nešto ne moramo poznavati Booking.com algoritam.

Osim što ćemo na ovaj način maksimizirati profite Booking.com-u,  na ovaj način će nas njihov algoritam nagraditi boljom pozicijom na svojim tražilicama.

Pored ovoga, Booking.com je pokrenuo i Booking.com genius program koji, ukoliko se odlučite na njega, uzima 10% popusta na vašu cijenu ali i nagrađuje vas boljom pozicijom. Saznajte više o tome ovdje.

Koje su posljedice povećanja provizije na Booking.com-u?

Baš kao što hoteli i iznajmljivači za privatni smještaj idu u cjenovne ratove, isto se događa i kada se upuste u ratove provizijama. Svi su orjentirani na isto tržište i završe sa jednakim udjelima ali manjim neto prihodima. Ponekad su iznajmljivači za privatni smještaj na Booking.com-a  uistinu primorani platiti veću proviziju ali u brojnim slučajevima se ova opcija odabire isključivo radi jednostavnosti i brzine unaprjeđenja pozicije na tražilici.

[responsive]megabooker channel manager[/responsive]

Zašto Booking.com uvjetuje povećanje provizije za ostvarivenje bolje pozicije na tražilicama?

Najveća greška je kada iznajmljivač povjeruje da će unajmljena agencija učiniti sve kako bi prodala upravo njihov smještaj.
Jedina prava istina je da agencija (u ovom slučaju booking.com) teži maksimiziranju svog prihoda. To na žalost ne znači da će ista uložiti maksimalne napore kako bi prodala upravo vaš smještaj.

Primjerice, kako bi ostvarila što veći prihod kompanija Booking.com u svom poslovanju koristi sljedeću formulu:

Očekivani profit = (Broj rezervacija * Prosječna cijena noćenja) * Provizija – Trošak pridobivanja gosta

Ovdje je vidljivo da će booking.com najveće napore ulagati u to da:

– Potakne iznajmljivača / hotel na plaćanje što veće provizije
– Ostvari što veći broj rezervacija
– Potroši što manje na pridobivanje gosta

 

Mogu li unaprijediti svoju poziciju za privatni smještaj na tražilicama bez da se uključim u rat cijenama i provizijama sa konkurencijom?

Možete! Na svu sreću, provizija i cijena su samo dva od 7 faktora koji utječu na vašu poziciju na Booking.com tražilici. Kako bismo Vam pomogli u formiranju cijena na portalima napisali smo i članak o tome, možete ga pročitati ovdje.
Iznajmljivačima koji se služe velikim servisima poput Booking.com-a ovakva informacija zlata vrijedi jer im objašnjava kako radi Booking.com.
Nitko ne želi spuštati svoju cijenu noćenja a ni davati veće provizije portalu. Ovakve taktike definitivno nisu u dugoročnom interesu  Booking.com-ovih korisnika.
Kako bi Booking.com  koristili što mudrije bez bespotrebnog  rasipanja novca važno je savladati osnovne pojmove koje koristi Booking.com algoritam i savladati kao radi Booking.com.

Iato tako bitno je  razumjeti kako funkcionira pozicioniranje  i strateško oglašavanje na online oglašivačima smještaja.
Rezultati pretraživanja koje generiraju siteovi za privatni smještaj nisu proizvoljan rezultat pretraživača. Oni naprosto slijede jasnu strategiju maksimiziranja prihoda od prodaje i oglašavanja.

KAKO RADI BOOKING.COM ALGORITAM:
7 elemenata koji utječu na vašu poziciju na Booking.com-u

Razumijevanje logike poslovanja online agencije i njihovog poslovnog modela je veoma bitno kada se radi o pozicioniranju i pokušavanju nadmašivanja konkurencije (bez da smanjujemo cijene smještaja ili unajmljivanja više kanala distribucije).

Većina prodajnih agenata tvrdi da će vašu prodaju unaprijediti upravo kreiranje posebnih ponuda, snižavanje cijena, ili plaćanje više provizije / potpisivanje alotmanskog ugovora itd.
Iako niža cijena i veća provizija mogu utjecati na poziciju apartmana na booking.com tražilici važno je spomenuti svih 7 elemenata koji utječu na vašu poziciju na booking.com-u. Spomenuti elementi su poznati kako booking.com-ovih 7C:

1.    Content (Sadržaj)
2.    Conversion rate (Stopa konverzije)
3.    Competitive rate (Konkurentnost cijene)
4.    Constant availability (Dostupnost, mogućnost
bukiranja smještaja u svakom trenutku)
5.    Correct payment  (Redovno podmirivanje obaveza)
6.    Cancellation rate  (Broj otkazanih rezervacija)
7.    Commission (Provizija)

[responsive]kako radi booking.com[/responsive]

1.    Content: Kako što bolje pripremiti sadržaj i kako se oglašavati na Booking.com?

Sav sadržaj se priprema osobno od strane samog iznajmljivača. Isti se zatim prosljeđuje menadžerima računa koji ga onda unose direktno na extranet i prevode na druge jezike. Sadržaj za privatni smještaj koji ste pripremili mora biti savršeno točan i svjež i odnosi se na opis i fotografije.

Booking.com angažira stotine ljudi za prevođenje i kvalitetno sastavljanje opisa određenog hotela ili apartmana na više jezika istovremeno personalizirajući i optimizirajući informacije.
Štoviše  Booking.com-ov algoritam penalizira one hotele /jedinici za privatni smještaj koji ne osiguravaju kvalitetne informacije o svojim uslugama (u Booking.com-ovom extranetu postotak informacija koji mora biti popunjen je jasno vidljiv svakom iznajmljivaču pri ažuriranju informacija).

Kako pripremiti što kvalitetnije fotografije za Booking.com?

Osim tekstualnog dijela vašeg oglasa, Booking.com i njegovi korisnici veliku važnost pridaju i kvaliteti fotografija.

Istraživanje Booking.com-a iz 2015. je pokazalo da je gost koji se dvoji oko smještaja iste kategorije i cijene u istoj destinaciji u 95% slučajeva skloniji da bukira onoj privatni smještaj sa kvalitetnije pripremljenim fotografijama.
Primjer:

[responsive]slike na Booking.com[/responsive]

Savjeti za što kvalitetniju pripremu fotografija koje će povećati konverziju na portalu Booking.com
–    Veće konverzije ostvaruje smještaj sa 24 i više fotografija
–    Preporučene veličine fotografija su 2048 x 1536
–    Fotografije trebaju biti landscape formata
–    Ako oglašeni smještaj ima više prostorija preporučuje se postaviti i do 10 fotografija po prostoriji
–    Pri fotografiranju koristite prirodno svjetlo

[responsive]oglašavanje na Booking.com[/responsive]

2.    Conversion rate:  Kako povećati stopu konverzije?

Prije nego vam odamo tajnu formulu za povećanje stope konverzije važno je pojasniti što sami pojam „konverzija“ i „stopa konverzije“ zapravo predstavljaju.
Konverzija se događa kad netko klikne vaš oglas za privatni smještaj, a zatim poduzme radnju koja ima određenu vrijednost za vaše poslovanje, kao što su kupnja ili rezervacija ili druga akcija na koju smo htjeli potaknuti posjetitelja web stranice.
Stopa konverzije se pak računa tako da uzmemo ukupni broj rezervacija koji je vaš smještaj ostvario te ga podijelimo sa ukupnim brojem posjeta na vašu stranicu sa oglasom.

Kako stopa konverzije utječe na broj rezervacija koje iznajmljivač ostvaruje?

Broj rezervacija = Broj upita * Stopa koverzije – Booking.com otkazivanje rezervacije

Ova formula prilično pojednostavljuje cijeli proces ali je dovoljna kako bismo razumjeli poslovnu logiku on line putničke agencije
Zamjetit ćemo da će zarada iznajmljivača koji koristi usluge Booking.com-a ovisiti o broju upita, stopi konverzije i ukupnom broju za Booking.com otkazivanje rezervacije, s tim da je stopa konverzije ključan faktor koji uvjetuje krajnji rezultat.

[responsive]megabooker channel manager[/responsive]

Kako mogu utjecati na povećanje stope konverzije na Booking.com-u ?

U većini slučajeva se na stranici sa rezultatima pretrage nalazi gomila hotela i apartmana koje gost do sada nije imao priliku isprobati. Naravno,  posjetitelju stranice  je teško izabrati jedan smještaj iz hrpe predloženih. Ovdje najbolje pomaže uvjeravanje gosta potkrjepljivanjem informacija. Povjerenje gosta s ciljem povećanja konverzije može se postići na više načina:

a)    Uvjerite gosta u kvalitetu vašeg smještaja kroz ocjene i  komentare starih gostiju.

Evo što o komentarima gostiju i njihovom sustavu ocjenjivanja kaže sam Booking.com:

[responsive]youtube izvor[/responsive]

Kvaliteta vaše usluge je jedan od glavnih faktora uz pomoć kojih se možete istaknuti iz hrpe smještaja sličnog cjenovnog ranga i lokacije. Eto, tako radi Booking.com. Gosti na portalima poput Booking.com-a mogu ostavljati svoje utiske na zadovoljstvo pruženom uslugom te ocijeniti sam smještaj i vas kao gostoprimca sa različitim epitetima:

[responsive]opisi na Booking.com[/responsive]

Spomenuto može itekako utjecati na stopu konverzija koje ćete ostvariti na Booking.com-u. Osim što se dobrom ocjenom možete promovirati i povećati svoju vidljivost online, visoka ocjena dobar je poticaj za druge promotivne aktivnosti, pa i one na licu mjesta.
Ako ste ostvarili dobru ocjenu, slobodno to istaknite i u samom apartmanu a zadovoljnog gosta potaknite da i sam napiše svoj osvrt na boravak u vašem apartmanu.

*Više o poticanju gosta na ostavljanje komentara na Booking.com-u možete pronaći u nastavku pod naslovom „Kako  i kada zamoliti gosta da ostavi komentar na Booking.com-u?“

Pozitivni komentari mogu nagovoriti gosta da primjerice bukira baš vaš smještaj iako je skuplji od veoma sličnog smještaja u istoj destinaciji. Ako gost vjeruje da će za svoj novac dobiti veću vrijednost neće mu smetati ni veća cijena.

a)    Palac gore

Takozvani  Palac gore ili „thumbs up“  pojačava povjerenje gosta u kvalitetu za taj privatni smještaj. Ovom ikonicom Booking.com dodatno ističe iznajmljivača i daje dodatnu vizualnu motivaciju  gostu da dovrši rezervaciju baš ovdje.

Ovakva promocija pak košta iznajmljivača te će Booking.com od vas tražiti veću proviziju kako bi vam osigurao popularnu ikonicu.

b)    Izradite primamljiv uvodni tekst o smještaju.

 

screen shot booking.com

Izvor: Screenshot: https://econsultancy.com/blog/8151-booking-com-improving-conversion-with-best-practice-persuasive-design/

Istaknite svoje prednosti u uvodnom tekstu. Radi li se o odličnoj lokaciji, uređenju apartmana, blizini restorana, muzeja ili plaže  – nije bitno. Istaknite najveće benefite odsjedanja u vaš privatni smještaj. Budite primamljivi, ali napominjemo, neka informacije budu točne. Ako se pokušate prikazati u lažnom svjetlu Booking.com bi vas mogao čak i penalizirati.

c)    Pazite na ocjene smještaja od strane gostiju

Pazite na čistoću, odnose sa gostima i naravno, osigurajte wifi u apartmanu!
Zadovoljan gost će rado dobar napisati komentar koji će za rezultat imati povećan broj rezervacija u budućnosti. A nije na odmet i podsjetiti ih da napišu svoj osvrt na boravak u vašem apartmanu  ili ih potaknuti nekom simpatičnom gestom.

Kako i kada zamoliti gosta da ostavi komentar na Booking.com-u?

1. Na odlasku iz apartmana
Uspomene na odmor u vašem apartmanu još su svježe. Upitajte gosta da li se dobro proveo za svog boravka u vašem apartmanu. Ako gost potvrdi potaknite ga da napiše svoj komentar na booking.com-u.
2. U samom apartmanu
Postavite znak (poster) na vidljivu lokaciju kao podsjetnik gostu. Neka glasi: „We value your opinion.“ Ova metoda je nenametljiva i daje gostu na važnosti. Osijećat će se važno i dobit će poticaj da vam uzvrati komentarom.
3. Pošaljite im mail
Mnogi se vlasnici apartmana jave svojim gostima i nakon što napuste smještaj. U ovom mailu im se zahvalite što su vas posjetili, možete im poslati neku lijepu fotografiju vašeg grada i izraziti želju da se ponovno susretnete. Uz potpis postavite link na stranicu za ostavljanje komentara.
4. Spontani znak zahvalnosti od strane gosta
Ako vas netko nahvali bez da ste ga na to osobno poticali, primjerice ostavi li vam nekakav suvenir, poruku ili vas kontaktira kako bi izrazio svoju zahvalnost usmjerite ga na pisanje osvrta na booking.com-u.
5. Preusmjerite komentare sa društvenih mreža
Ostavi li Vam netko dobar komentar na facebooku, lijepo se zahvalite i zamolite da isti komentar napiše i na booking.com

 

d)    Povećajte broj komentara

Osim ocjene smještaja, gostu će povjerenje ulijevati i broj ostavljenih komentara. Što su broj komentara i ocjena veći povjerenje gosta i stopa konverzije će se proporcionalno povećavati.
Nažalost na ovaj broj je teško utjecati. Što se duže nalazite na Booking.com-u broj komentara će rasti. Za ovaj dio jednostavno treba vremena.
Povećanju broja komentara možete pomoći tako što ćete zamoliti gosta da napiše svoj osvrt na boravak u vašem smještaju (o čemu smo pisali ranije u tekstu poviše).

Kako Booking.com utječe na povećanje stope konverzije?

Booking.com je uložio znatna sredstva kako bi naučio što više o svojim korisnicima te postao ekspert u predviđanju ponašanja gostiju.
Osim što je marljivo skupljao informacije o svojim potrošačima, analizirao ih i testirao on je dolazio do zaključaka koji su zauvijek promijenili poimanje online oglašavanja.
Booking.com je naučio upravljati emocijama posjetitelja portala te manipulirati sa njihovim odlukama na različite načine.
Kako bi to učinio on uz oglase smještaja najčešće nameće osjećaj hitnosti.
Gosta se potiče na donošenje odluke uz pružanje informacije o tome:

a)    Koliko posjetitelja gleda vaš oglas upravo sada

S ciljem da ih natjera da se požure i preteku druge goste u rezerviranju pregledavanog smještaja, booking.com namjerno stvara određenu količinu napetosti i stresa te potiče gosta da svoju odluku donese što prije.

b)    Kada će se rasprodati sav privatni smještaj u vašoj ponudi

booking.com algoritam trikovi za poticanje gosta da bukira

Izvor: Screenshot: https://econsultancy.com/blog/8151-booking-com-improving-conversion-with-best-practice-persuasive-design/

Kako bi u gostu probudio osjećaj hitnosti, Booking.com pored oglašenog smještaja dodaje rečenicu poput:
“This hotel is likely to sell out soon”, „Last room“  ili „Last chance! Only 1 room left“
Cilj ovakvih poruka je potaknuti gosta da svoju odluku donese što prije zbog straha da bi mogao propustiti dobru priliku.
Poruke koje daju potvrdu i olakšanje gostu su također prisutne. Jedna od njih je i „Just booked“ .
Ovakve poruke djeluju pod pretpostavkom da je kod većine ljudi prisutan mentalitet krda te da će većina instinktivno sljediti i kopirati ponašanje drugih gostiju koji pregledavaju smještaj.

c)    Popusti, uštede i usporedba cijena

Booking.com je prepoznao kako neki gosti bolje reagiraju na popust izražen u postocima dok drugi bolje reagiraju na popuste izražene u konkretnim iznosima uštede.

Čini se gotovo svi hoteli i apartmani nude određene uštede.
Booking.com pokazuje usporedbu sadašnje cijene sa prijašnjom, dodatno motivirajući gosta.

d)    Kada je posljednji put bukiran smještaj u vašem apartmanu

Booking.com  pojačava povjerenje posjetitelja u  smještaj, osiguravajući gostu informaciju o tome kada je vaš smještaj posljednji put zaprimio rezervaciju. Ako je smještaj bukiran prije manje od sat vremena, posjetitelj može osjećati poticaj da bukira što prije jer bi ga netko mogao preteći. Isto tako ova informacija mu daje do znanja da je netko drugi utvrdio da će u ovom apartmanu dobiti kvalitetnu uslugu za uloženi novac.

3. Competitive rate: Kako ponuditi najbolju cijenu za privatni smještaj na Booking.com tražilici

Kako biste imali što bolju poziciju na tražilici Booking.com iznajmljivačima savjetuje sljedeće (kada se radi o formiranju cijene noćenja):

–    Budite konkurentni
–    Kreirajte svoje cijene prema konkurenciji tako što ćete kliknuti na „Performance overview“ u vašem extranetu.

Ono što Booking.com prešućuje su ostali čimbenici koji mogu srozati vašu poziciju na tražilici a vezano je uz cijenu vašeg smještaja.

1.    Kako biste zadržali što bolju poziciju na Booking.com tražilici važno je da cijena bude ista ili niža nego na ostalim portalima putem kojih nudite uslugu smještaja. Ako Booking.com primjeti da oglašavate svoj smještaj po nižoj cijeni na drugim on line oglašivačima smještaja ili ako primjerice od gosta sazna da direktnom prodajom nudite konkurentniju cijenu, može vas penalizirati lošijom pozicijom na tražilici.

2.    S druge strane ako se na portalu nalaze Vaš i konkurentski privatni smještaj koji se po svojim karakteristikama ne razlikuju, Booking.com će bolje rangirati onaj apartman koji ima veću cijenu noćenja.  Razlog je očit, veća cijena = veća zarada za Booking.com

[responsive]unaprijediti ranking na booking.com[/responsive]

Još jedan od pokazatelja kako radi Booking.com je i garancija najpovoljnije cijene smještaja

Booking.com garantira najnižu cijenu smještaja svojim korisnicima.
Ukoliko gost pronađe bukirani privatni smještaj na drugom portalu po povoljnijoj cijeni za iste datume Booking.com garantira da će ispraviti svoju cijenu i parirati konkurentskoj.

Kako se Booking.com bori sa cijenama konkurentskih portala koji u svojoj ponudi imaju isti smještaj?

Cijena je neosporno jedan od najvažnijih kriterija pri motiviranju gosta da bukira vaš smještaj. Ako bi primjerice gostu izložili različite cijene smještaja za jednaku uslugu, sam servis za bukiranje, opisi i vizuali gube svoju moć.
Dakle, uklonimo li sve Booking.com-ove trikove koje koristi u prodaji te uzmemo li da je gost kao jedini kriterij upisao tip smještaja i lokaciju, ono što će presuditi ostvarenju rezervacije je dakako cijena smještaja.

4.    Constant availability: Kako popunjenost i dostupnost smještaja utječu na njegovu poziciju na tražilici?

Ovisno o tome da li je vaš smještaj na raspolaganju veći dio termina ili ne, Booking.com će vaš oglas rangirati bolje, odnosno gore.
Smještaji koji udovoljavaju kriterijima tražilice po svojoj lokaciji i ostalim parametrima a nisu dostupni u traženom terminu naprosto se ne smatraju relevantnima te se neće pokazati kao rezultati pretrage na prvim mjestima.
Ako se oglašeni smještaj jako dobro puni i redovito prima rezervacije Booking.com ga može baciti na niže mjesto ili čak na drugu stranicu.
Booking.com voli iznajmljivače koji svoje apartmane/sobe prodaju isključivo kroz njihove kanale stoga redovito prati kako se smanjuje raspoloživost apartmana i koliko se njegova popunjenost ostvaruje kroz druge kanale.

megabooker channel manager

5.    Correct payment : Booking.com voli poštene platiše!

Baš poput većine ostalih portala Booking.com radi za određenu proviziju. Svi koji na neki način pokušaju prijeći  Booking.com u smislu redovnog podmirivanja svojih obaveza, bit će zakinuti u svom „rankingu“ odnosno poziciji na Booking.com tražilici.

Primjer:
U XY apartmanu je došlo do overbookinga, XY smještaj ne samo da je booking.com-u dužan platiti proviziju za gosta koji ovdje nikad nije boravio već mu je dužan i osigurati alternativni smještaj.
Ako je vlasnik XY apartmana za alternativni smještaj pronašao neki koji je skuplji od onoga u XY apartmanu, isti je dužan snositi i nastale dodatne troškove. Booking.com će proslijediti račun koji će vlasnik XY apartmana morati podmiriti. Ako je pak do alternativnog smještaja potrebno osigurati još i uslugu prijevoza, XY snosi i troškove prijevoza za gosta.
Ako vlasnik XY smještaja ne podmiri svoje obaveze, Booking.com će ga kazniti nižom pozicijom na portalu ili čak potpunim uklanjanjem sa pretraga.

 

Iskustvo je pokazalo da mnogi iznajmljivači nisu svjesni svojih obaveza te ih pokušavaju izbjeći. Takvo ponašanje Booking.com penalizira lošijom pozicijom na tražilici. Pored toga, iznajmljivači su dužni plaćati PDV u iznosu od 25%. Više o tome saznajte na našem Booking.com i PDV članku.

6.    Cancellation rate(Booking.com otkazivanje rezervacije): Što sve utječe na broj otkazanih rezervacija?

[responsive]otkazivanje[/responsive]

Na broj Booking.com otkazivanje rezervacije može utjecati:

–    Lažno predstavljanje vašeg smještaja kroz netočan ili zastarjeli sadržaj

–    Osobni razlozi gosta (zdravstveni, vremenske neprilike itd)

–    Prevelika cijena u odnosu na konkurentski smještaj jednake kategorije u istoj lokaciji

–    Prevelika cijena u odnosu na one koje ste ponudili drugim konkurentskim portalima za oglašavanje smještaja

–    Fleksibilna politika otkaza rezervacije

–    Količina overbooking-a.

Fleksibilna politika za Booking.com otkazivanje rezervacije – mač sa dvije oštrice

U razdobljima slabe popunjenosti je preporučljivo ukloniti sve restrikcije i biti što fleksibilniji sa Booking.com otkazivanje rezervacija (s ciljem povećavanja prodaje).
S druge strane ovo može (i zasigurno će) imati za posljedicu povećan broj otkazanih rezervacija što pak za ultimativnu posljedicu može imati i pad pozicije na booking.com tražilici.

7.    Comission: Provizija portala Booking.com

Izabrana provizija portala će naravno utjecati na vašu poziciju na  njegovim tražilicama.
Platite li veću proviziju svakako ćete imati i veći broj upita za smještaj, a prema tome i rezervacija.
Nažalost povećana kvantiteta ne znaći i povećanje kvalitete.
To što ste dobili veliki broj upita i rezervacija može značiti da ste to učinili na uštrb svoje cijene smještaja te ovdje izgubili dio svoje dobiti.

Zaključak

Jasno je da je najkraći put do prvih mjesta ujedno i onaj najskuplji. Kako bi izbjegao plaćanje visoke provizije iznajmljivač mora paziti na kvalitetu unesenog sadržaja, biti uredan platiša te kvalitetan domaćin. Naravno uvijek postoje mali trikovi kojima možete potaknuti svog gosta da vam ostavi dobar komentar. Isto tako naučili smo i  da niska cijena ne znači uvijek i bolju poziciju u odnosu na konkurenciju.
Booking.com, ali i ostali on line portali za oglašavanje smještaja koriste različite algoritme pri rangiranju smještaja na svojim tražilicama.
Booking.com uzima u obzir 7 parametara te im pridaje veću ili manju važnost u krajnjoj ocjeni prioritetnosti vašeg smještaja u odnosu na upisane informacije   gosta koji smještaj potražuje.
U budućnosti će se ovi parametri vjerovatno mijenjati i razvijati u različitim smjerovima.
Ukoliko Vam sve ovo izgleda komplicirano, kontaktirajte Megabooker ekipu i provjerite kako Vam naš rezervacijski sistem može pomoći. Ostavite nam svoj email kako biste dobili više informacija iz svijeta iznajmljivanja.
Sada kada znate kako radi Booking.com i kako se oglašavati na Booking.com, također pročitajte naš članak o tome gdje na internetu oglašavati privatni smještaj pored Booking.coma!

[zc4wp_za26]

Izvori

 1. https://www.tnooz.com/article/crack-the-booking-com-algorithm/
 2. http://hotelmarketing.com/index.php/content/article/how_to_influence_booking.coms_algorithm_without_paying_more_commissions
 3. http://www.chinatravelnews.com/article/87421
 4. https://partnerhelp.booking.com/hc/en-us/articles/207961915-How-can-I-improve-my-ranking-on-Booking-com-
 5. http://travelperformance.com/en/how-to-crack-the-booking-com-algorithm/
 6. //megabooker.hr/savjeti-za-oglasavanje-apartmana-na-portalu-booking-com/
 7. http://www.leonardo.com/dl/Leo_Guide_Targeting_15.0257.pdf
 8. http://whiteskyhospitality.com/blog/top-5-conversion-tips-for-booking-com/
 9. http://www.slideshare.net/TourismFastForward/gfader-gila-presentation-tourism-fast-forward
 10. https://vwo.com/blog/travel-website-optimization/
 11. http://www.slideshare.net/ReflexOnline/introducing-bookingcom
 12. https://suitehelp.booking.com/hc/en-us/articles/204046424-Learn-More-About-Photo-Quality
 13. https://support.google.com/adwords/answer/6365?hl=hr
 14. http://www.booking.com/content/terms.en-gb.html?aid=357020;label=gog235jc-content-XX-terms-XX-unspec-hr-com-L%3Aen-O%3AwindowsSnt-B%3Afirefox-N%3AXX-S%3Abo-U%3AXX;sid=5f7fa04f3f39f618435aff09eed0c27f
 15. https://www.reviewpro.com/blog/encourage-online-guest-reviews/
 16. http://www.iznajmljivaci20.com/2013/05/problem-otkazivanja-rezervacija-i-vracanja-akontacija-gostima/
 17. https://www.youtube.com/watch?v=QG0HaXUGh-g
 18. http://blog.suite.booking.com/blog/algorithms-explained/
 19. http://hrturizam.hr/booking-com-uveo-novi-nacin-pretrage-strastima-i-interesima-putnika/

Savladajte Booking.com algoritam i unaprijedite svoju poziciju! Kako se oglašavati na Booking.com! by