Kako se oglasiti na Wimdu i 9flats nakon akvizicije? Kakva su Wimdu iskustva iznajmljivača?

Još smo 2015. pisali o popularnoj njemačkoj inačici Airbnb-a  poznatijoj kao Wimdu.
Airbnb je dugo odbijao surađivati sa spomenutim portalom te je odbijao i bilo kakvu pomisao i prijedloge Wimdua za udruženjem.
Wimdu je u međuvremenu odlučio udružiti snage sa drugim europskim klonom Airbnb-a poznatijim pod nazivom 9flats . Wimdu sa 9flats kreće u potpuno novom smjeru. U listopadu 2016. udružuju svoje snage  i postaju jedinstvena proširena platforma za oglašavanje smještaja. Okupljajući zajedno pola milijuna domova za najam, Wimdu sa 9flats postaje najveći europski konkurent Airbnb-u u iznajmljivanju smještaja.
Ukoliko se još ne oglašavate na Airbnb-u a željeli biste, pročitajte naš članak o Airbnb za iznajmljivače.

[responsive]wimdu iskustva[/responsive]

 

U nastavku ćemo obraditi ono što zanima svakog iznajmljivača koji se ne želi ograničiti na Airbnb.

1. Koja je razlika između Airbnba i Wimdua?
2. Koja je razlika između Airbnba i 9flatsa?
3. Što konkretno preuzimanje i spajanje znači za Vas iznajmljivača?

* Više o ekonomiji dijeljenja u jednom od sljedećih članaka koje ćemo objaviti na megabooker.hr blogu. Za sada je dovoljno znati da je ekonomija dijeljenja nalternativni način stjecanja dobara i usluga po principu  “ja tebi-ti meni”

 

1. Koja je razlika između Airbnb-a i Wimdua ?

Baš poput Airbnb-a i Wimdu je namjenjen najmu smještaja na kraći rok te je svoj uspjeh gradio na ideji „sharing ekonomije“ (iznajmljivanja slobodnog prostora u vlastitom domu s ciljem stjecanja dodatnog prihoda). Sjedište ove kompanije se nalazi u Berlinu .

Svoj vrhunac Wimdu doseže već 2012., samo godinu dana od svog osnutka , a do danas nudi svoje smještaje u više od 150 zemalja, te okuplja više od milijun korisnika.
Nije iznenađenje da baš kao i Airbnb i Wimdu nudi besplatno fotografiranje smještaja. Ova copy-paste politika je trn u oku Airbnb-a koji javno kritizira Wimdu-ov poslovni model.

10 najčešćih pitanja iznajmljivača koji se razmišljaju upustiti u suradnju sa Wimdu-om

Kako bismo vas, naše čitatelje što bolje informirali o ovom popularnom njemačkom portalu, istražili smo što spada u 10 najčešćih pitanja iznajmljivača koji se razmišljaju upustiti u suradnju sa Wimdu-om kao servisom za oglašavanje smještaja, te kakva su Wimdu iskustva iznajmljivača:

1.  Kako se oglasiti na Wimdu?

U prvom vodiču za oglašavanje smještaja na 10 najpopularnijih portala smo već obradili postupak postavljanja i oglašavanja smještaja na Wimdu. Ondje smo vam pokazali kako se postupak registracije ne razlikuje puno od onoga na Airbnb-u. Odnosno postupak i dizajn stranice je nalik onome koji je Airbnb imao prije 2 godine (pitanje je vremena kada će iskopirati i novi dizajn stranice).

[responsive][/responsive]

2.    Koja je provizija za oglašavanje na Wimdu?

Wimdu svoju uslugu računa u iznosu 3% na cijenu noćenja.

3.  Da li će Wimdu  trošak svoje usluge odbiti od cijene ili se nadograđuje na cijenu?

Wimdu će vam isplatiti iznos koji postavite kao cijenu noćenja. On će cijenu svoje usluge nadograditi na vašu cijenu noćenja.

4.    Što se sve može oglasiti putem Wimdu-a?

Na Wimdu-u možete oglasiti sve od apartmana, kuća, sobe u vašem stanu, villa, koliba, preuređene staje, farme, dvorca, broda, automobila do kućice na stablu.

[responsive]slika sobe[/responsive]

5.    Nakon koliko vremena iznajmljivač dobiva uplatu od strane gosta?

Uplata novca sjeda na račun 24 sata od dolaska gosta u vaš apartman. Ukoliko se radi o bankovnom transferu uplata može trajati od 2 do 5 radnih dana. Takva su uglavnom Wimdu iskustva iznajmljivača.

6. Kako otkazati rezervaciju primljenu preko Wimdu portala?

Rezervaciju možete otkazati u svakom trenutku s tim da će vam to Wimdu naplatiti od sljedeće primljene rezervacije:

– Wimdu će naplatiti 15% uk. Iznosa ako je otkaz bio 8 i više dana prije predviđenog datuma dolaska gosta
– Wimdu će naplatiti 50% uk. Iznosa ako je otkaz bio za manje od 8 dana od predviđenog datuma dolaska gosta

7. Tko preuzima plaćanje poreza na uslugu?

Wimdu ističe kako razlikuje 2 tipa iznajmljivača, privatne i komercijalne.  Svi hrvatski iznajmljivači  koji spadaju u kategoriju „mali porezni obveznici“ spadaju u komercijalne iznajmljivače.  Spomenuti iznajmljivači moraju od svoje porezne uprave zatražiti PDV ID i dostaviti ga u Wimdu kako bi on obavezu plaćanja poreza na proviziju prebacio na vas.

Svi iznajmljivači koji dobiju PDV ID zadovoljavaju četvrti navedeni kriterij i dužni su platiti pdv na proviziju.
Vi ste dužni dostaviti Wimdu-u svoj PDV-ID kako bi vam on poslao račun bez obračunatog poreza. Što sam Wimdu kaže o komercijalnom statusu svojih korisnika saznajte na sljedećem LINKU.

8.    Mogu li naplatiti boravišnu pristojbu direktno od gosta?

Da, boravišnu pristojbu možete naplatiti na licu mjesta. Savjetujemo da o tome obavijestite gosta i prije njegovog dolaska kako biste izbjegli eventualne nesporazume i sukobe koji bi mogli proizaći radi pokušaja naplate spomenutog iznosa.

9.    Koja je razlika između Wimdu-a u Airbnb-a?

Osim očitih razlika prema kojem je stariji i iskusniji Airbnb i dalje apsolutni vladar tržišta za oglašavanje privatnog smještaja, ova dva portala i nemaju nekih velikih razlika.
Prednost Wimdu-a bi doduše trebala biti njegova bolja prisutnost u regiji i bolja komunikacija sa tržištima koja spadaju u njemačko govorno područje. Za vas smo provjerili koliko je ova prednost realna i da li sama blizina i sjedište kompanije donosi benefite vama kao hrvatskom iznajmljivaču.

Kako su jedno vrijeme lokalni mediji prenosili kako Wimdu ima svoje predstavništvo u Hrvatskoj, mi smo odlučili ovo pitanje postaviti direktno u Wimdu i dobili smo sljedeći odgovor:

[responsive]dear sir[/responsive]

U prijevodu, te tvrdnje se i nisu pokazale istinitima. Wimdu nema urede u Hrvatskoj.
Što se tiče korisničke podrške, na odgovor smo čekali 2 dana. Eventualna prednost Wimdu-a je snažniji utjecaj na lokalne zakonodavce.
Baš kao što je Airbnb nailazio ( i još nailazi ) na otpor od lokalnog zakonodavca tako i  Wimdu nailazi na otpor na domaćem tlu. Trenutno se nalazi u sporu sa Berlinskim vlastima , a posljednje vijesti sa njemačkih portala daju naslutiti da će presuda ipak ići u korist Wimdu.

[responsive]tužba[/responsive]

Na žalost  to ne znači da će se Wimdu (baš kao ni Airbnb) sukobljavati sa Hrvatskim vlastima.
Nedostaci Wimdu-a su jasni. Bez vlastite ideje oni će uvijek biti blijeda kopija Airbnb-a.
Dodatni nedostatak su i komentari i Wimdu iskustva domaćih iznajmljivača prema kojima se Wimdu pokazao kao dobar partner iznajmljivačima iz Istre i Kvarnera dok se sa smještajima oglašenima na otocima i nisu puno dokazali.

10. Zbog čega portali poput Airbnb-a, Wimdu-a i 9flats-a nailaze na otpor od strane lokalnih zakonodavaca?

Ekonomija dijeljenja je omogućila svim Njemcima da dodatno zarade iznajmljujući sobu viška ili stan za pristojnu svotu turistima na kraće vremenske periode. Dodatni prihodi su svima dobro došli te se većina berlinskih iznajmljivača odlučuje za suradnju sa Airbnb-om, Wimduom ili 9flats-om umjesto da svoj stan ili sobu iznajme svom sugrađaninu na mjesečnoj ili godišnjoj bazi.
Cijene najma u Berlinu su zbog navedenog porasle na iznose neprihvatljive za sve njemačke podstanare, a lokalni zakonodavac će sa ciljem da ih zaštiti nastojati promijeniti vlastite zakone na štetu iznajmljivača.
Međutim, ne razmišljaju svi jednako.
Velika Britanija je odlučila izaći u susret svima koji su uključuju u „ekonomiju dijeljenja“ te im namjerava izaći u susret i sa dodatnim poreznim olakšicama.

Svoju akciju naziva „Tax break for the digital age“

[responsive]tax free[/responsive]

2. Koja je razlika između Airbnba i 9flatsa?

9Flats: Gotovina u ruke po dolasku gosta

Samo sučelje portala 9flats se ne razlikuje mnogo od onoga na Wimdu (pa ni onoga na Airbnb-u). Ni postupak registracije nije ništa kompliciraniji nego na Airbnb-u i Wimdu-u. Ono što odskače su raspoložive metode plaćanja.
9flats iskustva pokazuju da portal omogućava svojim korisnicima, gostima da plate smještaj direktno vlasniku po dolasku u apartman (naravno, samo ukoliko je vlasnik apartmana izabrao ovu opciju plaćanja kao preferiranu).
9Flats čak ulaže (tako tvrde) više u oglašavanje smještaja vlasnika koji se opredjele za primanje ovakve, direktne uplate te potiče svoje goste na plaćanje u gotovini.
Na ovaj način izdavanje računa i plaćanje poreza pada na iznajmljivača dok 9Flats snosi odgovornost oglašavanja apartmana i naplate provizije.

[responsive]novac po dolasku[/responsive]

Ostale raspoložive metode plaćanja uključuju standardne metode koje smo vidjeli na ostalim portalima: Paypal, kreditne kartice..
Zanimljivo je da pri registraciji apartmana, nakon što odaberemo zemlju, državu u kojij se nalazi oglašeni apartman, 9Flats preporučuje koju metodu plaćanja izabrati:

[responsive]odaberite zemlju[/responsive]


Kolika je provizija portala na izvršenu rezervaciju?

9Flats naplaćuje 15% iznosa za trošak svoje usluge. Ostatak gost plaća direktno vlasniku apartmana (na ruke) ili vlasnik prima uplatu 24 sata po rezervaciji gosta na izabrani račun.

Postoji li mogućnost naplate depozita od gosta?

Portal sam po sebi ne zahtjeva nešto tako ali vi kao iznajmljivač možete postaviti depozit kao preduvjet za rezervaciju. U tom slučaju uplaćeni depozit vraćate gostu po njegovom dolasku u apartman. Takva su uopćeno 9flats iskustva iznajmljivača u radu s njima.

Otkaz rezervacije (od strane iznajmljivača)

Ukoliko dođe do otkaza rezervacije, 9Flats zadržava svojih 15%. Iznajmljivač mora opravdati svoj otkaz gostu i pokušati pronaći adekvatan alternativni smještaj slične kategorije.
Gost ima pravo na zamjenu smještaja. Znači može pronaći drugi smještaj u destinaciji i zamjeniti ga.
Ukoliko je cijena noćenja veća nego u vašem apartmanu, gost može tražiti da mu vi nadoknadite razliku.
Više o politici otkaza na portalu 9flats pročitajte na sljedećem linku: POLITIKA OTKAZA NA PORTALU 9FLATS

3. Što konkretno spajanje Wimdu sa 9flats znači?

9flats je u ovom spajanju preuzeo volan nad sudbinom Wimdu-a. U svom intervjuu vodstvo 9flats-a naglašava da se broj i pojedinci zaposleni u Wimdu-ovim uredima kao i sam način poslovanja neće promijeniti. Obzirom da su vijesti o spajanju još svježe Megabooker je poslao ovaj upit i na Wimdu i dobili sljedeći odgovor:

[responsive]odgovor na spajanje[/responsive]

Kao što vidimo Wimdu ne namjerava mijenjati svoju politiku u dogledno vrijeme. S obzirom da smo na odgovor morali pričekati nekoliko dana čini se da ni oni sami nisu najsigurniji u ishod suradnje sa 9Flats portalom.

Wimdu sa 9Flats vs. Airbnb: Po čemu se razlikuju i koji portal je bolji za hrvatske iznajmljivače

  • Sjedište 9Flats-a i Wimdua je u Europi dok se glavni uredi Airbnb-a nalaze u SAD-u.
  • Broj oglašenih smještaja na portalu je naravno veći za starijeg i iskusnijeg igrača Airbnb koji danas broji više od 2 milijuna oglašenih smještaja.

    9Flats broji nešto više od 200 000 smještaja. Nakon spajanja sa Wimdu-om  u listopadu 2016. ovaj broj se penje na nešto više od 500 000.

     

  • Troškovi oglašavanja na portalima se prilično razlikuju. Samo postavljanje oglasa je besplatno i za jednog i za drugog. Međutim, Airbnb naplaćuje od gosta cijenu smještaja + uslugu oglašavanja koja varira od 6 – 12% + 3% koje uzima od vlasnika smještaja.  9Flats naplaćuje 15% iznosa koji zadržava za sebe dok se ostatak plaća direktno iznajmljivaču smještaja.
  • Plaćanje usluge Airbnb-a se odvija preko uobičajenih kanala (PayPal, bankovni transfer), dok 9Flats uz spomenute načine nudi mogućnost plaćanja na licu mjesta u gotovini + plaćanje fiktivnim novcem poznatim kao Bitcoin . Bitcoin je digitalna valuta koja ne postoji u printanom izdanju.

[responsive]bitcoin 9flats iskustva[/responsive]

Zaključak

Kada se radi o sharing ekonomiji Airbnb možemo promatrati kao onoga koji je probio led. Sigurno je da će u narednim godinama nicati brojni klonovi Airbnb-a baš poput Wimdu-a i 9Flatsa. Spomenuta 2 portala su trenutno 2 najjače alternative Airbnb-u sa sjedištem u Europi. Udruženje klonova ipak ne ugrožava američkog giganta koji vodi ne samo u broju iznajmljivača sa kojima surađuje već i u inovativnosti pristupa problemima sa kojima se suočava.
Ne sumnjamo u njemačku upornost i marljivost no tek je za vidjeti koliko će suradnja klonova sustići američkog lidera.

Izvor

1.    https://www.theguardian.com/technology/2016/may/01/berlin-authorities-taking-stand-against-airbnb-rental-boom
2.    http://hrturizam.hr/author/hrturizam-hr/
3.    http://contact.wimdu.com/hc/en-gb/articles/204040316-How-do-I-find-out-if-I-have-a-commercial-business-status-
4.    http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/wimdu-und-9flats-fusionieren-a-1115922.html
5.    //megabooker.hr/10-najpopularnijih-portala-i-agencija-za-oglasavanje-privatnog-smjestaja-2/
6.    https://www.9flats.com/
7.    http://tech.eu/brief/european-airbnb-rivals-wimdu-and-9flats-join-forces-in-merger/
8.    https://en.wikipedia.org/wiki/Wimdu
9.    https://www.wimdu.com/aboutus#about-us-about-us
10.    https://en.wikipedia.org/wiki/Airbnb
11.    http://contact.wimdu.com/hc/en-gb/articles/204312143-How-much-will-I-get-paid-Will-I-be-charged-a-fee-for-using-Wimdu-Why-is-Wimdu-adding-a-fee-over-my-nightly-price-
12.    http://www.rep.hr/vijesti/tvrtke-i-trzista/wimdu-dobio-predstavnike-u-hrvatskoj/3254/
13.    http://www.rte.ie/news/2016/0608/794041-berlin-private-rental/
14.    http://www.citymetric.com/business/why-berlin-has-banned-homeowners-renting-their-flats-out-airbnb-2091
15.    http://tech.eu/brief/european-airbnb-rivals-wimdu-and-9flats-join-forces-in-merger/
16.    https://techcrunch.com/2016/03/17/uk-offers-tax-breaks-to-boost-sharing-economy/
17.    https://www.9flats.com/profile/payment_on_arrival
18.    https://www.tripping.com/industry/rental-companies/airbnb-vs-9flats
19.    https://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin
20.    https://techcrunch.com/2013/04/04/9flats-bitcoin/
21.    https://www.tnooz.com/article/9flats-pushes-digital-currency-bitcoin-as-form-of-payment/
22.    http://faq.9flats.com/hc/en-gb/articles/200498018-Do-I-need-to-pay-a-deposit-
23.    http://coworking.hr/ekonomija-dijeljenja/

Vodič za oglašavanje na Wimdu, evropsku inačicu Airbnb-a by