Revenue management; koncizno objašnjenje!

Revenue management je povezan s optimiziranjem financijskih rezultata a posebno je popularan u ugostiteljstvu i turizmu gdje su osnovni fokus visoke fiksne cijene i popunjen inventar. Na primjer, hoteli imaju određeni broj soba i fiksne cijene koje se moraju ispoštovati, bez obzira na broj prodanih soba. U takvim uvjetima, revenue management se koristi za predviđanje potražnje i optimiziranje inventara kao i dostupnost cijena. Kada se ispravno koristi, revenue management će na kraju rezultirati povećanjem prihoda.

 

Povijest revenue management-a

Povijest revenue management-a počinje osamdesetih godina prošlog vijeka u zrakoplovnoj industriji. Kako bi optimizirali financijske rezultate, zrakoplovne kompanije su počele uvoditi nešto što su zvali “dynamic pricing” ili “dinamične cijene”. Tvrtke poput American Airlines postigle su značajan uspjeh primjenjivanjem tehnika razlikovanja različitih vrsta cijena kao i anticipacijom potražnje.

 

Što je revenue management?

Što je revenue management i što u konačnici podrazumijeva? Generalno, mogao bi se opisati kao analitika koja pomaže u predviđanju ponašanja klijenata, tako da se dostupnost i cijena proizvoda mogu optimizirati kako bi proizveli maksimalnu moguću dobit. U ugostiteljstvu, osnovna svrha ove tehnike je povećanje prihoda prodajom istog broja usluga ili proizvoda, kao što su na primjer hotelske sobe. To je, u osnovi, spajanje ponude i potražnje a uspješan revenue management obuhvata razumijevanje toga kako klijenti misle i koje su njihove vrijednosti. To također može značiti odbijanje prodaje sobe danas kako bi se sutra mogla prodati po boljoj cijeni, ali također može značiti i prepoznavanje toga kada je potražnja dovoljno slaba tako da bi se sobe izdavale po sniženoj cijeni.

Najraširenija definicija revenue management-a:

“Prodaja pravog proizvoda, pravom kupcu, u pravi trenutak i po najboljoj cijeni preko odgovarajućeg kanala prodaje uz maksimalnu efikasnost. ” 

 

 

Potrebni uvjeti za revenue management

Kako bi hoteli implementirali pravu revenue management strategiju efikasno, određeni uvjeti se moraju ispuniti.

Ovi uvjeti su sljedeći:

  • Različiti kupci moraju biti spremni platiti različitu cijenu za istu uslugu ili proizvod;
  • Hoteli moraju moći unaprijed predvidjeti promjenu u nivou potražnje;
  • Samo određeni broj resursa je dostupan za prodaju bilo kada;
  • Inventar koji je ograničen tj. nakon određenog vremena, proizvod se više ne može prodavati.

 

Revenue management vs. Yield management

Revenue management može biti jako sličan yield management-u i u praksi, mnogi vlasnici i menadžeri miješaju ova dva koncepta. Yield management je nastao prije i potrebno je više taktiziranja. On se također detaljnije fokusira, pošto je unutar ove tehnike optimizacija cijene dio samog procesa. Suprotno tome, revenue management se više bazira na širu sliku i uključuje više predviđanja i dubinske analize. Da stavimo ovo sve u hotelsku perspektivu, yield management bi bio zadužen za prodaju jedne hotelske sobe, dok revenue management uzima u obzir sve implikacije uključujući i druge faktore poput sekundarne potrošnje i ukupne cijene kako bi se ta soba uopće prodavala.

Više o yield management-u možete saznati ovdje.

 

Bitnost revenue management-a

Kao strategija, revenue management dozvoljava poslovima primjenu pristupa zasnovanog na podacima kod donošenja odluka o prodaji. To je način koji omogućava donošenje pravovremenih i informiranih odluka koje rezultiraju povećanjem prihoda, dok u isto vrijeme prodajete isti proizvod ili uslugu kao i prije. Revenue management je usko povezan s predviđanjem potražnje i optimiziranjem cijene i dostupnosti proizvoda, kako bi se povećala zarada. Čak još profesionalniji pristup bio bi razmatranje svih troškova po sobi i uzimanje u obzir sve distribucijske i/ili operativne troškove. Ovo hotelijerima daje čak i bolji uvid u stvarno stanje i učinak njihovog hotela.

 

Revenue management u drugim profesijama

Sve je počelo u zrakoplovnoj industriji i primarno se ova tehnika pripisuje hotelima, ali se također može primijeniti u svim drugim zanimanjima gdje je moguće predvidjeti promjena u potražnji, gdje se fiksne cijene moraju ispoštovati bez obzira na prodaju i gdje su kupci spremni platiti različitu cijenu za isti proizvod ili uslugu. Pored upotrebe u hotelskoj industriji, ova strategija se primjenjuje i u rent-a-car industriji, kazalištima, financijskim uslugama, telekomunikacijama itd.

 

Izvor: Revfine

[responsive]revenue management[/responsive]

 

 

 

Što je revenue management? by