Strategije cijena hotela koje trebate implementirati u 2020. godini


Do sada smo obradili bezbroj tema vezanih za strategije cijena hotela. Također smo se fokusirali i na sami RMS (Revenue Management System) ili sustav upravljanja prihodima kao ključna strategija hotelskog budžetiranja i ostvarenja maksimalne dobiti. No, isto kao što se cjelokupna tehnologija iz dana u dan mjenja, tako se i strategije za određivanje cijena mijenjaju iz godine u godinu.

Koje su ključne strategije cijena hotela koje trebate implementirati u 2020.godini, saznajte u nastavku…

U globalnom gospodarstvu koje se stalno razvija, ključne i učinkovite strategije upravljanja prihodima očituje se usvajanjem sustavnog pristupa cijenama. Stoga, pri donošenju bilo kakve poslovne odluke, potrebno je pravilno razmišljanje usmjereno na strategije cijena hotela.

Sveukupno, hotelijeri bi trebali razumjeti i razmotriti sve aspekte pravilnog određivanja cijena soba uz pomoć kojih mogu povećati poslovne prihode.

U ovom članku ćemo Vas informirati o najmoćnijim strategijama cijena koje možete primijeniti za povećanje prihoda hotela.


PONAVLJANJE JE MAJKA ZNANJA…

Već smo se zabavljali s činjenicama važnosti cijena za prihode hotela i pametnom postavljanju cijena sobe i noćenja. Ali, svakako vrijedi izoštriti znanje pa ponoviti gradivo… 

Dakle, 

Koja je važnost cijena hotelskih soba? 

Bez strategije, gotovo je nemoguće da hoteli uspješno rastu u ugostiteljstvu. U svim poslovnim strategijama, strategija cijena jedna je od najvažnijih stvari koje treba razmotriti o povećanju prihoda od hotela. Stoga je odgovor na pitanje jednostavan – ako ne želite izgubiti kupce i konkurenciju na tržištu, potrebno je odrediti strategiju cijena da biste povećali ADR (Average Daily Rate), RevPAR( Revenue Per Available Room) i ukupnu profitabilnost poslovanja.

Koji su osnovni koraci za provedbu strategije cijena za hotele?

Samo započinjanje strategije određivanja cijena neće uspjeti ako niste svjesni osnova i ne uzimate ih u obzir.

Obratite pažnju na korake koje je potrebno uzeti u obzir za stvaranje odgovarajuće strategije cijena za vaš hotel:

  • Znajte svoju ciljnu publiku
  • Znajte što vaš gost želi od vas putem ankete
  • Analizirajte sve podatke i postavite cijenu u skladu s tim
  • Jednom kada imate ove podatke u ruci, biti će izuzetno jednostavno odlučiti se o modelima za određivanje cijene vaših hotelskih soba.

Koji su čimbenici koji utječu na cijene hotelskih soba?

Cijela ova igra strategije cijena postaje složena jer morate uzeti u obzir nekoliko čimbenika koji utječu na cijene soba u hotelijerstvu.

Neki od njih su: 

Cijena:
Trošak uključuje sirovine, režijske troškove prodaje i distribucije, troškove oglašavanja i promocije prodaje. Stoga je potrebno analizirati sve troškove prije određivanja cijena kako bi se gubici sveli na najmanju moguću mjeru.

Potražnja i struktura tržišta:
Tržišna potražnja za uslugama ima veliki utjecaj na cijene. Ako nema potrebe za uslugom ili hotelskom sobom, ne može se uopće prodati. Međutim, različiti segmenti gostiju mogu na različit način reagirati na promjene cijena.

Zakoni i propisi vlade:
Zakoni i propisi vlade uvjeravaju hotelijere u donošenje trenutnih odluka o promjenama cijena. Zakoni postavljaju propise o djelatnosti hotela zbog kojih utječe na cijene hotelskih soba, što dovodi do kontrole cijena na minimalnim ili maksimalnim razinama.

Sezone:
Najpopularnija i slaba sezona uzrokuju fluktuaciju u broju turista i posjetitelja odredišta. To je razlog, ponekad hotelijeri trebaju promijeniti ili potpuno preraditi strategije određivanja cijena kako bi zaradili.

I sve neželjene okolnosti:
Svaka situacija ili recimo prirodna katastrofa koja iznenada može utjecati na cijene. Na primjer; potres, tsunami, bilo kakva najava vlade, demonetizacija, novi porezni nameti i slično.


Sada kada znate faktore i osnove koji utječu na cijene vaših soba,
pogledajmo najbolje strategije koje možete usvojiti
kako biste povećali prihod od hotela.


Najbolje strategije cijena hotela za povećanje prihoda:

♦ 1. Cijene temeljene na popunjenosti

♦ 2. Cijene temeljene na prognoziranju

♦ 3. Cijene temeljene na tržišnoj konkurenciji

♦ 4. Cijene temeljene na duljini boravka

♦ 5. Cijene temeljene na vašoj vrsti gosta

♦ 6. Cijene temeljene na nepovratnoj politici

♦ 7. Cijene temeljenena posebnim ponudama

♦ 8. Cijene temeljene na unakrsnoj prodaji

♦ 9. Cijene temeljene na stalnim gostima


♦ 1. Cijene temeljene na popunjenosti

Strategija određivanja cijena zasnovana na zauzetosti najbolji je način ako želite povećati prihod od sobe. Cijene svojih hotelskih soba možete postaviti na temelju potražnje i ponude.

Kad god postoji potražnja, možete povećati cijene soba za veći poslovni ROI (Return of Investment – Povrat ulaganja). A kad postoji izvan sezone ili je mala potražnja od ostalih sezona, možete sniziti cijene soba kako biste napunili svoje sobe i ostvarili profit čak i van izvan sezone.

Primjer: Tijekom vrhunca sezone, ako vaših 7 do 8 soba još uvijek nisu zauzete, možete povećati cijene soba za iste poslovne prihode. Slično tome, kada je van sezone i želite napuniti svoje sobe, možete naplatiti manje kako biste potaknuli putnike da rezerviraju u vašem hotelu.

♦ 2. Cijene temeljene na prognoziranju

Predviđanje je važan čimbenik koji treba uzeti u obzir za određivanje cijene soba koje su na raspolaganju za buduće datume. Međutim, da bi se pravilno prognoziralo, trebali bi postojati neki prethodni podaci, poput podataka o popunjenosti iz prethodnih mjeseci, različitih vrsta prodaje soba po potražnji, promocijama ili godišnjim dobima. U skladu s tim, možete promijeniti cijene soba na temelju nadolazeće potražnje ili očekivane popunjenosti.

[responsive][/responsive]

♦ 3. Cijene temeljene na tržišnoj konkurenciji

Ono što vaši konkurenti rade ili nude je najvažnija stvar o kojoj morate voditi računa da biste se natjecali na tržištu. Iz tog razloga stalno morate pratiti cijene soba svojih konkurenata i razumjeti njihovu strategiju cijena. Imajte na umu da to usporedite s vašim cijenama soba kako biste stekli jasnu predodžbu o trendu tržišta.

[responsive][/responsive]

Kada se pravilno izvrši i nadgleda, pomoći će vam da znate što gosti plaćaju i koliko su spremni platiti za hotelsku sobu. Na temelju svih ovih podataka možete osmisliti strategiju za određivanje cijena hotela kako biste ostvarili napredak među svojim konkurentima.

Možete odrediti ili popisati svoje konkurente na temelju faktora poput; vrsta nekretnine, cijene soba, kategorija zvjezdica, ponude ili popusti ili kanali promocije. Stoga je važno razmotriti sve ove faktore i nadgledati relevantne konkurente kako bi odredili strategiju određivanja cijena koja će vam pomoći da se natječete s njima.

Primjer: Kad se komparirate s natjecateljima, saznajete da oni nude besplatnu uslugu (poput jednokratnog besplatnog doručka ili wellnessa) onima koji rezerviraju unaprijed i dugotrajnim gostima kako bi zaradili više. Dakle, možete postaviti cijene i čak stvoriti pakete u skladu s tim.

[responsive]Strategije cijena hotela koje trebate implementirati u 2020. godini[/responsive][responsive]Strategije cijena hotela koje trebate implementirati u 2020. godini[/responsive]

♦ 4. Cijene temeljene na duljini boravka

Ovime možete prilagoditi cijene na temelju duljine boravka vaših gostiju. Duljina boravka idealno ovisi o broju noćnih aranžmana koji nudite svojim gostima. Prednost cijene duljine boravka je u tome što se gostima nudi jedna jednostavna cijena za cjelokupni boravak na temelju datuma dolaska i ukupne noćne rezervacije.

Najbolje vrijeme za primjenu ove strategije cijena hotela je za vrijeme festivala i odmora. Ovdje želite da gosti ostanu najmanje nekoliko dana u vašem hotelu, tako da čak i ako primate manje rezervacije, nije važno koliko će se noćenja povećavati.

Glavni cilj upravitelja prihoda je izmijeniti cijene soba na temelju maksimalne / minimalne dužine boravka kako bi se povećala popunjenost i poslovni povrat ulaganja u većini slučajeva.

Primjer: Recimo, znate da gosti obično ostaju duže vrijeme tijekom školskih odmora. Ili recite da ste dobili upit za rezervaciju gosta koji je spreman ostati duže vrijeme. U skladu s tim, možete postaviti različite pakete za 1, 2 ili 3 noćenja za nadolazeće goste, prema zahtjevu ili popunjenosti.

♦ 5. Cijene temeljene na vrsti gosta

Za izgradnju učinkovite strategije cijena hotela potrebno je razumjeti različite segmente tržišta. Možete prodati istu sobu po različitoj cijeni za različite goste.

Analizirajte različite vrste gostiju koji posjećuju vaš hotel.

Gosti se mogu razlikovati ovisno o njihovoj dobi, ukusu (u hotelskoj sobi), svrsi posjete, klasi / načinu života, lokaciji ili zanimanju. Možete promatrati vrstu gostiju u vašem hotelu, zatim planirati i odrediti strategiju cijena za one koji vam donose dobro poslovanje.

Primjer: Za goste više klase, možete nadoplatiti sobu koja je okrenuta prema moru i imati sve sadržaje u sobi. Slično tome, poslovnim putnicima možete ponuditi studio apartman (ako imate) ili sobu s prostorom za sastanke ili radnim stolovima po većoj cijeni. Dok za goste koji imaju ograničen proračun i mogu si priuštiti samo jednostavne sobe, možete postaviti cijene tako da ih naplaćuju niže.

♦ 6. Cijene temeljene na nepovratnoj politici

Iako je iznenađujuće, dobro planirana politika nepovratnih sredstava prilikom otkazivanja može vam pomoći povećati prihod. To je jedan od najvažnijih čimbenika koji možete uključiti u strategiju određivanja cijena. Strategija određivanja cijene na osnovu otkaza može vam pomoći smanjiti gubitak i prodavati sobe na profitabilnoj razini.

Primjer: Možete ponuditi nižu stopu za duži boravak uz uvjet bespovratne politike novca u slučaju otkaza (ovo će vam pomoći da ponovno prodate sobu ako otkažete). Možete postaviti pravilo zabrane otkazivanja tijekom “špice” sezone, a pravilo povrata (do određenog ograničenja) tijekom post-sezonskih mjeseci.

♦ 7. Cijene temeljene na posebnim ponudama

Upselling ili posebne ponude su korisne opcije tijekom postupka rezervacije. Ovdje možete ponuditi opcije nadogradnje gostima dok odabiru hotelsku sobu. Nadogradnja potiče goste da troše više u vrijeme rezervacije.

[responsive][/responsive]

Primjer: Možete potaknuti goste da plate nešto više za bolju sobu (s dobrim pogledom) s boljim sadržajima. Ovo će također poboljšati njihovo iskustvo s vama.

♦ 8. Cijene temeljene na unakrsnoj prodaji

Cross-selling ili unakrsna prodaja je sada postala popularna i potiče kupce da obavljaju dodatne kupnje, osim one koju su već unaprijed rezervirali. Također je najučinkovitije prilikom slanja e-pošte s potvrdom rezervacije gostima.

Primjer: Možete ponuditi dodatne usluge poput masaže, teretane, popularnih tura, usluga preuzimanja i odustajanja putem redovnih promotivnih e-poruka.

♦ 9. Cijene temeljene na stalnim gostima

Ovo je učinkovita strategija određivanja cijena hotela ako se koristi na ispravan način. Postoje velike šanse postojećih gostiju vas ponovno posjete u vašem hotelu.

No da biste privukli ponovljene goste i ostvarili prihod putem njih, morate primijeniti odgovarajuću strategiju cijena. Možete koristiti kodove za popust (putem promotivnih e-mailova / SMS-a) za svoje ponovljene goste koji ih mogu potaknuti da ubuduće izravno rezerviraju kod vas. Možete uvrstiti i svoje programe lojalnosti u hotel (ako ih pokrenete) za doček ponovljenih gostiju i izravnu rezervaciju za vaš hotel.

Primjer: Možete poslati e-poštu svim svojim gostima s nekim popustom na izlete na godišnji odmor ili ponude da ostanu 2 noćenja s nižim cijenama paketa na njihove rođendane / godišnjice prilikom rezervacije direktno u hotel. Osim toga, ako je gost poslovni putnik, možete ih dodati na svoj popis i ponuditi posebne cijene kad ponovo posjete grad.

Dakle, ovo su najučinkovitije strategije cijene za 2020., koje možete lako implementirati da biste dobili više rezervacija.


Postoji li neki alat za određivanje cijene koji možete preporučiti?
Na mreži možete pronaći mnogo alata za redovitu primjenu ovih strategija. Međutim, preporučujemo svim hotelijerima da koriste softver za upravljanje prihodom uz pomoć kojeg možete lako postaviti cijenu bez detaljnih izračuna. Smanjit će vaše vrijeme i trud.

[button link=”https://megabooker.hr/hoteli/revenue-management-program/” size=”medium” target=” _self”  color=”gray,alternative-3″ lightbox=”true “]Softver za upravljanje prihodom[/button]

Trebam li svakodnevno primjenjivati ​​ove strategije? Koliko često mogu mijenjati svoje strategije?
To potpuno ovisi o vama. Možete primijeniti ove strategije cijena svakodnevno ili tjedno tako da ostanete budni o tome što (ili koji faktor) utječe na rast vašeg poslovanja. Međutim, preporučamo promijeniti svoju strategiju ako ona postane zastarjela ili ne funkcionira prema vašim očekivanjima.

Mogu li odabrati te strategije primijeniti samo na odabranim kanalima?
Uvijek možete raditi pokušaj i pogreške. Ako ove strategije određivanja cijena rade na svim kanalima, tada to definitivno možete primijeniti. Ili, odaberite određeni kanal koji vam donosi maksimalnu zaradu.

Kako mogu odabrati kanale na koje želim primijeniti ove strategije?
Ako se odabere neki određeni kanal, preporučujem vam da idete na kanal koji ima najviše posjetitelja i koji vam pružaju minimalno poslovanje. Na ovu kanal možete primijeniti ove strategije cijena kako biste povećali profit.


ZAKLJUČAK: Eto, to je to!

Navedene su najproduktivnije strategije određivanja cijena hotela koje su djelovale za mnoge naše kupce. Možete primijeniti ove strategije cijena, promatrati promjene i vidjeti rezultat. Sigurni smo da će to funkcionirati i pomoći vašem poslovanju u budućnosti da raste.

Ako niste sigurni kako započeti ili vam je potrebna pomoć u vezi s postavljanjem cijena za vašu tvrtku, uvijek možete potražiti pomoć naših stručnjaka ili zatražiti savjete u odjeljku za komentare u nastavku.

9 Powerful Hotel Pricing Strategies to Implement in 2020

 

 

 

 

 

 

 

Strategije cijena hotela koje trebate implementirati u 2020. godini by