Već neko vrijeme u MegaBooker-u testiramo i koristimo Stripe u sklopu naših usluga, kako za vlastite potrebe firme, tako i za potrebe programskog rješenja. Kako je velika vijest da je Stripe službeno stigao napokon u Hrvatsku, pokušati ćemo dati naše iskustvo kako se može implementirati i iskoristiti u poslovanju, posebno s fokusom na usluge iznajmljivanja smještaja i hotelijerstva.

Za one koji nisu toliko upoznati što je to Stripe, radi se o jednom od najpoznatijih, ako ne i najpoznatijem payment gateway sustavu tj sustava za naplatu kreditnih kartica, ali koji nudi daleko veći dijapazon usluge od same obrade kartičnih podataka. U sklopu njega korisnik dobiva i tzv. “merchant account” tj. trgovački račun sa mogućnosti prihvata novčanih sredstava. Ta sredstva potom možete u određenim intervalima ili po zahtjevu isplatiti na svoj službeni bankovni račun. Sve navedeno plaćate bez fiksnih naknada, a jedini trošak koji plaćate jeste provizijska naknada za uslugu naplate kartice koja obično iznosi od 1% – 3%, ovisno o kakvoj se kartici radi te iz koje zemlje je naplata.

Pored prihvatljivih cjenovnih usluga, razlog zašto je Stripe toliko popularan u svijetu jeste i niz dodatnih usluga koje pored osnovnih mogućnosti nudi, te lakoća integracije putem API sučelja, koje je “raj” za programere, koje preko njega tako lako prošire svoje usluge. Postoje na stotine različitih integracija s poznatim i manje poznatim programskim rješenjima koje su povezane sa Stripe sustavom, i upravo je zbog partnerskog pristupa Stripe toliko postao popularan. Također njegove cjenovne usluge nisu možda najjeftinije, ali su svakako možda optimalne u odnosu kvalitete i cijene.
Osobno me je fascinirala lakoća aktivacije usluge, tzv. “onboardinga” tj. kreiranja i upogonjavanja računa. Imajući iskustvo sa sličnim uslugama, gdje je ponekad bilo potrebno i po nekoliko tjedana da budem aktivan, za aktivaciju na Stripe-u je doslovno bilo potrebno nekih 30-ak minuta.

Kao što sam spomenuo, velika prednost Stripe-a je u velikom broju kvalitetnih integracija s raznim 3rd party rješenjima, kao što su Woocomerce, Zoho Books, ali i s našim rješenjem.

Prednosti integracije Stripe-a s MegaBooker rješenjem sastoji se u tome da se na taj način otvara funkcija Credit Card Centra kojom se mogu automatizirati procesi:

– predatuoritazacije kreditne kartice
– naplate kartice
– naplate kartice direktno kroz program putem tokenizirane kartice, jednom kada je korisnik unese u sustav. Tom funkcijom MegaBooker postaje i virtualni POS za naplatu kartica.

Evo i nekoliko screenshotov-a kako to izgleda u praksi:

“Charge” – Naplata:

Naplata kreditne kartice koju ste ručno unijeli u sustav ili koja je ušla putem drugih kanala prodaje; OTA kanali, Booking Engine.

“Verify” – Verifikacija:

Verifikacija kreditne kartice. Postupak provjere valjanosti kreditne kartice koja se nalazi u Credit Card Centru.

“Authorize” – Predautorizacija

Predautorizacija kreditne kartice za provjeru prisutnosti određenih sredstava na kartici gosta.

“View CVV” – Pregled CVV:

Pregled CVV koda zbog moguće naplate putem fizičkog POS uređaja.

Dakle, prednosti korištenja ove integracije s našim sustavom su više nego očite:

⦁ Osiguravate siguran priljev novčanih sredstava na vaš račun, po vrlo povoljnim uvjetima. Ne čekate mjesecima uplate i “cash flow” je puno bolji za Vaše poslovanje. Također, imate punu kontrolu naplate.
⦁ Proces naplate je velikim djelom automatiziran. Npr. ako postavite uvjet da se s kartice treba naplatiti 30% iznosa pri rezervaciji, a na kartici nema toliko sredstava, gost će dobiti e-mail o tome, kao i vlasnik objekta. Pri čemu je moguće automatski otkazati rezervaciju ili dopustiti određeni period da se kartica ažurira i pokuša ponovo naplatiti.
⦁ Kada jednom imate podatke kartice gosta, moguće je koristiti iste za naplatu dok je gost u objektu direktno kroz program, što omogućava beskontaktne operacije bez interakcije gosta, što može biti ugodno određenim gostima.

Koje payment gateway providere također preporučujemo i koristimo?

Iako je ovaj članak posebno s naglaskom na Stripe, radi aktualnosti jer je on napokon službeno u Hrvatskoj, korištenje payment gateway-a nije velika novost u hospitality industriji. Kao MegaBooker nudimo velik broj integracija s raznim payment gateway providerima, od kojih ćemo ovdje navesti neke i pokušati napraviti usporedbu s najčešće korištenima kod nas.

Kada govorimo o payment gateway-ima, trebamo razlikovati dvije vrste usluga. Jedna gdje se u sklopu payment gateway providera nudi i merchant account tj. trgovački račun. Merchant account je vrsta poslovnog bankovnog računa koji tvrtki omogućuje prihvaćanje i obradu transakcija elektroničkim platnim karticama. Trgovački računi zahtijevaju od poduzeća da postane partner s bankom koja preuzima trgovca koja olakšava svu komunikaciju u transakciji elektroničkog plaćanja. U ovoj usporedbi ćemo govoriti o samo takvim poslužiteljima usluga.

Također, postoji velik broj i drugih kvalitetnih poslužitelja, ali u ovoj usporedbi ćemo govoriti samo o još dodatna dva, sa onima s kojima imamo integracije i koji su zanimljivi za naše tržište (EU/EEA / Europa)

⦁ Secure Trading / TrustPayments https://www.trustpayments.com/
⦁ SaltPay / Borgun / Bpayment

Ocijenit ćemo po kriterijima od 1-10

StripeSaltPay (Borgun/Bpayment)SecureTrading (TrustPayment)
Jednostavnost1087
Onboarding1057
Bankarske naknadeEU nalogIsplate iz OTP bankeEU nalog
TokenizacijaDaNeDa
IntegracijaPotpuna, CreditCentar, 10Bez CreditCentra, 8Potpuna, CreditCentar, 10
Fizički POSNeDa, potencijalna naknada Ne
Mjesečna naknadaNe, samo %Ne, samo %Da, minimalno 30€, ako nema više od %
Provizija %1,4% do 2.9% + 0.25€ po transkacijipo dogovoru obično od 1% do 3%po dogovoru obično od 1% do 3%
Podrška1078
Partner programDaDaDa

Iz navedene usporedbe možemo zaključiti da je za potrebe nacionalnog prometa i korištenja fizičkog POS aparata, SaltPay , bivši Borgun/Bpayment, možda prikladnije riješenje. Oni također imaju i lokalnu hrvatsku podršku, pa i to može biti dodatna prednost pri odabiru.
TrustPayments je vrlo kvalitetno riješenje, ali ne toliko popularno u Hrvatskoj. Kako ima fiksne mjesečne naknade, obično ga ne preferiraju manji trgovci koji imaju sezonalni karakter poslovanja.

Ukoliko ste naš korisnik i zainteresirali ste se nakon ovog članka za uslugu aktivacije payment gateway-a , javite nam se na naš email podrska@megabooker.hr
Ukoliko niste naš korisnik, slobodno nam se javite sa bilo kakvim pitanjima na email info@megabooker.hr ili nazovite na broj + 385 51 588474

Stripe je službeno stigao u Hrvatsku - Kako to mogu iskoristiti ugostitelji i hotelijeri? by