Thomas Cook: Što je pošlo po zlu u turističkoj tvrtki?

Putničko društvo Thomas Cook dugo je trajalo od svog postanka u ruralnom Leicestershireu tijekom rane viktorijanske ere.

Utemeljena na Harborough tržištu 1841. godine, od strane biznismena Thomasa Cooka, mlada tvrtka organizirala je željezničke izlete za članove lokalnog anti-alkoholičarskog pokreta.Nekih 178 godina kasnije, narasla je u ogromnu svjetsku putničku grupu, s godišnjom prodajom od 9 mlrd. funti, 19 milijuna kupaca godišnje i 22.000 zaposlenika koje djeluje u 16 zemalja.

Tvrtka Thomas Cook imala je šaroliku povijest, uključujući nacionalizaciju 1948. godine – kada je postala dio britanskih željeznica u državnom vlasništvu – i posjedovanje raskalašnog branda Club 18-30 za mlade, kojeg je nedavno zatvorila nakon što nije uspjela pronaći kupca.

Međutim, baš kao što je svijet putovanja napredovao od dnevnih putovanja, tako se moderno tržište poslovanja i odmora također mijenjalo i to daleko bržim tempom nego u prethodnim desetljećima.

Sudbinu tvrtke zapečatili su brojni čimbenici: financijski, socijalni, pa čak i meteorološki. Uz vremenske neprilike i oštru konkurenciju internetskih putničkih agencija i niskobudžetnih avioprijevoznika, bilo je i drugih ometajućih faktora, uključujući političke nemire širom svijeta. No glavni faktor svakako bilo je to što se rastom i razvitkom tehnologije omogućuje individualnim putnicima da samostalno vrlo jednostavno kreiraju svoja putovanja neovisno o putničkim agencijam, koje često nadodaju velike provizije na tu uslugu, te su tako putničke agencije sve više gubile značajni dio tržišta.

“Tvrtka je dugo patila”, rekao je John Strickland, zrakoplovni analitičar koji je pružio dokaze vladine istrage propasti niskobudžetne aviokompanije Monarch iz 2017. godine.

Što se tiče nedavnih pokušaja da se restrukturira Thomas Cook, “To mi je izgledalo malo prekasno “, rekao je, dodavši da je prelazak na tržište turističkih paketa niskobudžetnih prijevoznika EasyJet i Jet2 nagomilao pritisak.

Tim Jeans, bivši izvršni direktor Monarcha koji je otišao mnogo prije pada, rekao je za BBC 5 uživo da je Thomas Cook imao “analogni poslovni model u digitalnom svijetu”.

Sada predsjednik aerodroma Newquay, u Cornwallu, gospodin Jeans bio je izvršni direktor MyTravela, koji je posjedovao AirTours, a kupio ga je Thomas Cook 2008., ulaganje koje je nedavno otpisano.

Veća vrijednost poslovanja percipirana je u njenom marki i lojalnosti kupaca, koji su u njenim zapisima evidentirani kao dobrog ugleda.

Tvrtka je imala vrlo malo svoje materijalne imovine, poput aviona ili hotela. Kada su kupci otišli putem internetskih konkurenata ili rezervirati vlastite letove i hotele, vrijednost kompanije pala je naglo, rekao je gospodin Jeans.

Prošlog ljeta, dionice u Thomasu Cooku vrijedile su ispod nešto manje od 150 p. Ali nakon niza upozorenja o dobiti, cijena je pala na samo djelić toga. Ranije ove godine, analitičari banke Citigroup opisali su dionice putničke firme kao “bezvrijedne”.

Thomas Cook tvrtka je u svibnju izvijestila o gubitku od 1,5 milijardi funti za prvu polovicu svoje financijske godine, s gubitkom od 1,1 milijarde funti uzrokovanim odlukom o otpisu vrijednosti My travel, poslovanja s kojim se spojila 2007. godine.

Međutim, upozorila je na “daljnje vjetrove” za ostatak godine i rekao da “sada nema nimalo sumnje” da je Brexit uzrokovao da kupci odgode planove za ljetni odmor.

Tvrtka je zatim postavila svoju aviokompaniju na prodaju u pokušaju da prikupi očajnički potrebna sredstva.

Thomas Cook je kasnije objavila da je u naprednim razgovorima sa svojim bankama i najvećim dioničarom, kineskim Fosunom.

Zabrinuti operater nadao se da će zapečatiti spas kojeg je vodio Fosun, ali banke vjerovnice izdale su u posljednjem trenutku zahtjev da putnička kompanija pronađe dodatnih 200 milijuna funti, što ona nije mogla učiniti.

Ljetni toplinski val 2018. u Velikoj Britaniji okrivljen je za pad rezerviranja

 Šef tvrtke Peter Fankhauser rekao je da je firma “iscrpno radila” na spašavanju imovine i da je “duboko uznemirujuće” što se ne može spasiti. On i ostali rukovoditelji dobili su milijune funti bonusa, plaće i drugih povlastica kako bi zadržali svoje talente. Ulagači, zajmodavci i osoblje možda se točno pitaju koliko su mudro izračunali te velike prihode. Za nesretno osoblje Thomas Cooka, kupce i dioničare, povijest je došla do punog kruga.

Prije osam godina, tvrtka se opasno zakočila pred sami stečaj nakon što se trgovanje pogoršalo. Izvukla se hitnom pozajmicom od skupine banaka, koju je vodila Royal Bank of Scotland – ironično, ista banka čiji je zahtjev za dodatnim novcem ovaj put potopio tvrtku. Kao i slaba trgovina, veliki problem tvrtke u 2011. godini bio je prevelik dug – oko 2 milijarde funti kad je uključen i mirovinski deficit. Pokušala je svoj problem s zaduživanjem staviti iza sebe 2013. godine, sakupljajući dioničare u iznosu od 425 milijuna funti.

U roku od šest godina i Thomas Cook se vratila tamo gdje je bila. Sav novac za spas nestao je, a gomila dugova vratila se na 1,6 milijardi funti. Opet ju je osujetila loša trgovina i niz jednokratnih, osobito slabih sterlinga i ljetnih vrućina koji su doveli do pada potražnje.

Ali postoje dokazi o dubljim problemima, kao i nedostatku kontrole uprave. Tvrtka je prestala isplaćivati ​​dividende dioničarima 2011. godine nakon što ju je pogodila prethodna kriza, ali nastavila je 2017. i ponovno prošle godine – neobična je stvar ako su trgovanje i likvidnost bili zategnuti. Rezultate tvrtke obilježile su iznimne, jednokratne stavke, uvijek crvena zastava za analitičare, dok su pregovori oko plana restrukturiranja bili kaotični.

Nakon što su trenutna repatrijacija i problemi s osobljem riješeni, ostaje jedno pitanje: hoće li Thomas Cook živjeti u nekom obliku?

Očiti kupac bio bi Fosun, kineski konglomerat koji je bio najveći dioničar britanske tvrtke. Ali oni i drugi kupci mogu zaključiti da je zbrka prirode propasti tijekom godišnjih odmora možda nepovratno zamaglila brend.

Udio usluga paketnih usluga na tržištu ostao je uglavnom nepromijenjen. Jedan od razloga za to je što većina letova s ​​avionskim paketima koje prodaju turističke kompanije sa sjedištem u Velikoj Britaniji  imaju ATOL zaštitu.

Ova zaštita znači da ako posao propadne dok putnici nisu na odmoru, oni će moći završiti svoje putovanje i onda otputovati kući. Ako se posao dogodi prije nečijeg putovanja, program će osigurati povrat novca ili zamjenu za godišnji odmor.

Pouka ove priče i propasti ovog giganta turzima je u tome da :

  1. Rano ne prepoznavanje novih trendova i smjerova u poslovanju može uzrokavati da propadnete koliko god bili veliki
  2. Podcjenjivanje individualaca i znanja “malog” čovjeka koji uz pomoć moderne tehnologije može zaobići posrednike i stručnjake u određenim segmentima poslovanja, koliko god se mi smatrali velikim autoritetima u određenom poslu
  3. Rast konkurencije koja gore navedene stvake na vrijeme uvidi i zadovolji potrebe ljudi neminovno će dovesti do oduzemanja postojećih klijenata i novi neće dolaziti k vama

Stoga pratite MegaBooker i budite u trendu, a svkako i isprobajte i naša riješenja kako bi ostali i korak sa konkurencijom.

 

https://www.bbc.com/news/business-46452374

 

 

Thomas Cook: Što je pošlo po zlu u legendarnoj turističkoj tvrtki? by