Ugostiteljski sektor se priprema za produženi boravak COVID-19


“Utjecaj na našu industriju već je ozbiljniji od svega što smo vidjeli, uključujući 11. rujna i Veliku recesiju 2008.”. Iznenađujuća izjava Chip Rogersa, predsjednika Američkog udruženja hotela i smještaja (AHLA) 17. ožujka – baš kad je COVID-19 počeo oslobađati globalni bijes. Stoga bi se ugostiteljski sektor trebao pripremiti za produženi boravak COVID-19.

ŠTO KAŽU PODACI? 

Možda nijedna druga industrija nije toliko ugrožena i iscrpljena od koronavirusa kao i ugostiteljski sektor. Da biste razumjeli puni opseg, morate pogledati utjecaj na pružatelje usluga koji podržavaju ovu industriju od 1,6 bilijuna dolara.

Od poljoprivrednika do inženjera do vozača taksija do barmena, nastavlja se popis zanimanja pod utjecajem pada putovanja. Mnoge hotelske nekretnine koje su radile sa 70% popunjenosti sada su ispod 5%, a industriji prijeti gubitak četiri milijuna radnih mjesta, zajedno s 3,5 milijardi USD tjedno. Uz ove brojeve, nema “srebrne obloge” i uz svu bol i neizvjesnost koja ostaje, kako stvarno možemo razgovarati o “novom normalnom?”

DNO KRIVULJE? 

Ali kako bi ostali vitalni, ugostiteljski sektor mora planirati za sutra. U stvari, izvršni direktori u industriji traže razdoblje oporavka od 12-18 mjeseci, ili može biti kraće ukoliko se otkrije cjepivo.

Analitičari iz industrije pomno promatraju oporavke Azijskog Tihog oceana i Kine kao pokazatelja kako potražnja može porasti u ostatku svijeta. Devedeset posto hotela u Kini sada je otvoreno u usporedbi s 50 posto u veljači. Razina popunjenosti u hotelima u Kini porasla je na približno 20% na mjesečnoj osnovi, što je više od jednoznamenkastih srednjih cifri sredinom veljače.

Do sada je oporavak Kine bio spor. Iako je teško pronaći ikakvu nadu u podacima i vijestima, čini se da smo blizu dna krivulje po tom pitanju.

Jedina stvar koja je  sigurna je neizvjesnost. Ipak, evo nekoliko stvari koje bi danas, sutra i u doglednoj budućnosti mogle biti spremne za ugostiteljske tvrtke i njihove kupce:

Učinak turističke industrije: 

  • Likvidnost – Tijekom ovakvih vremena, novac je glavna stvar. To je doslovno spasilačka linija. Javne hotelske tvrtke agresivno povećavaju dug kroz ponude u novčanicama kako bi povećale kratkoročnu likvidnost. Hilton je nedavno objavio da je prodao milijardu dolara u gotovini vrijednim bodovima lojalnosti American Expressu, relativno jeftinom izvoru kratkotrajne likvidnosti za kompaniju. Tvrtke su smanjile korporativno osoblje s 15% na 50%. Zajedno s odvažnim, kreativni planovi dobivanja novca na bilanci još su važniji s obzirom na to da vladini programi za stimuliranje mogu ići samo toliko u krajnost.
  • Tehnologija – Tvrtke koje su ranije prihvatile tehnologiju bit će bolje pozicionirane za oluju COVID-19. Već primjećujemo prednost prema opcijama plaćanja u odnosu na gotovinu. Zamislite hotele u potpunosti zaposlene robotima; ovo je već uobičajena praksa u Japanu. Od prijave za prepoznavanje lica do virtualne stvarnosti za prodaju hotelskog prostora, prigrlit će se sve što se može iskoristiti za smanjenje izloženosti gostiju i osoblja.
  • Visoki troškovi – Povećat će se izdaci za programe osiguranja kvalitete i sanitarne mjere. I dok će ugostiteljske tvrtke morati ulagati u maske, sredstva za čišćenje i rukavice, te poboljšani trening, sve dok se potražnja ne vrati u normalu, ti troškovi  se vjerojatno ne mogu prenijeti na potrošače.
  • Prostorne promjene – Jesmo li svjedoci početka kraja švedskih stolova? Društveno je postala prljava riječ od početka pandemije.
  • Razmjena poruka – Iako je teško zamijeniti sliku užurbanog Times Square-a ili bukoličnog nacionalnog parka Yosemite, putopisno oglašavanje naglasit će koliko će sterilni i sigurni biti putnici odabirom jedne zrakoplovne tvrtke, hotela, najma automobila i tako dalje preko druge. Možda ćete vidjeti i kooperativnije oglašavanje među ugostiteljskim tvrtkama s obzirom na određeno odredište.
  • Planiranje sljedećeg- u nekom trenutku će ugostiteljske tvrtke morati izraditi ili ažurirati svoje vodiče za planiranje / oporavak od katastrofe. Oni će također morati pažljivo pogledati dobivanje odgovarajućeg osiguranja za prekid poslovanja, ako ga već nemaju.

Utjecaj putnika

  • Veliki popusti – putnički novac zasigurno će ići dalje. Jednostavno je pitanje ponude i potražnje.
  • Natrag na osnove – Ljudi su prihvatili razarače kao što su Airbnb, We Work i Uber koji su dijelom vođeni iskustvom. Mogli smo vidjeti povratak tradicionalnijim destinacijama za odmor i hotelskim lancima u pojačanom naporu ka sigurnosti i predvidivosti. Tko zna? Možda čak vidimo ponovni uspon drive-in kina na otvorenom.
  • Učešće vlade – Baš kao i nakon 11. rujna, letači su imali povećane zahtjeve za identifikacijom. Slično, mogli smo vidjeti i zahtjeve putovanja COVID-19, poput potvrda o antitijelima; osobni zahtjevi za zaštitnu opremu; obavezno mjerenje temperature pri ulasku u restoran, krstarenje, tematski park itd.
  • Averzija rizika ne odgovara svima jednakoj veličini – suočimo se s putovanjem u Boise i oko njega nije isto što i putovanje Bostonom. Neka će se zemljopisna područja ubrzavati brže od drugih. Nadalje, možda ćete vidjeti kako milenijalci traže popuste i avanture prije nego četveročlana obitelj. Pratite korporativnu potražnju za sastancima, sajmovima i tako dalje. Tipično posljednje područje gostoprimstva za oporavak, ovo će biti pravi motor koji će pokrenuti ponovni rast.

Putujemo naprijed

Sudar velikih ustaljenih lanaca bio je u tome što su se oni sporo mijenjali i prilagođavali preferencijama potrošača. To je dovelo do poremećaja poput Airbnba da postanu ozbiljni igrači u ugostiteljstvu. Da bi kompanije preživjele ovu pandemiju, nemaju drugog izbora nego biti okretne i orijentirane na kupca. Kombinirajte to s pravim stvarima za zaposlenike i zajednicu, a ove će tvrtke biti najbolje pozicionirane za oporavak.

Ugostiteljska industrija uzvratit će nakon što putnici i tvrtke povrate povjerenje – što će vjerojatno biti kasnije nego prije. Međutim, zahvaljujući ogromnoj količini prepuštene potražnje za osobnim i poslovnim putovanjima, ugostiteljska industrija može dostići još veće visine nego prije pandemije.

https://www.hospitalitynet.org/opinion/4098358.html

 

 

Ugostiteljski sektor se priprema za produženi boravak COVID-19 by