Utjecaj COVID-19 na održivi razvoj turističkog sektora


Održivost kao koncept bila je u stvaranju posljednjih 35 godina. Od izvješća Svjetske komisije za okoliš i razvoj, obično poznato kao Brundtlandovo izvješće iz 1987., održivi razvoj napreduje kao koncept razvojnih strategija na mnogim odredištima i organizacijama. S ciljevima UN-a za održivi razvoj koji žele pokazati napredak prema održivosti do 2030. godine, brojni su dionici naporno radili na postizanju tih ciljeva i koracima ka njihovom ostvarenju.

Trenutna pandemija nesumnjivo će doprinijeti poboljšanju stanja prirodnog okoliša, posebno u pogledu kvalitete zraka i prirodnog staništa. Jednako tako i ljudski trošak bolesti raste, kao i globalno poslovanje i burze pokazuju negativne performanse i opadanje.

ŠTO NAKON PANDEMIJE? 

Kako je održivost utemeljena na tri glavna principa okoliša, društva i ekonomije, gdje se gospodarski rast smatra pokretačem promjene.  Stanje s trenutnom pandemijom predstavlja “preispitivanje” korporativnog upravljanja i poslovnih modela. Zatim će potrošači napustiti naše sadašnje razdoblje, pomalo oklijevajući.

Takvi će stavovi također utjecati na ugostiteljstvo i turističku djelatnost jer će im za „vraćanje u normalu“ trebati malo vremena. Uzimajući u obzir sve čimbenike, industrija očito mora iznova nacrtati strategije razvoja i rasta. Iz perspektive održivosti ključno je da nakon pandemije COVID-19 koncept blagostanja zauzme središnju fazu. To se ne razlikuje od izvornog Brundtlandovog izvješća (stranica 52)u pogledu kvalitete rasta.

[responsive]Jesu li hoteli spremni za wellness certifikat?[/responsive][responsive][/responsive][responsive][/responsive][responsive][/responsive]

U  izvješću se primjećuje da je “ekonomski razvoj neodrživ ako poveća ranjivost na krize”.

Uzimajući u obzir sve čimbenike, razdoblje koje trenutno prolazimo pruža platformu kojom bi se postojeći modeli upravljanja i održivog rasta trebali vidjeti iz izvornih načela održivosti.

To se dalje može ilustrirati boljim mjerenjima emisija i klimatskih inicijativa, tako da svijet može postati stabilniji u pogledu svojih prirodnih uvjeta.

HOĆEMO LI PROVESTI UN 2030?

Nakon toga uslijedit će neusporedivi društveni mehanizam koji ističu ciljevi UN-a 2030, kao i inicijative sudjelovanja i podrške zajednice.

Dalje, ekonomskom razvoju ne treba samo da se oporavi „izgubljeni položaj“, već se postavi i platforma koja može postati održiva u sljedećim godinama.

To će uključivati ​​poboljšanja u strateškom razmišljanju, poboljšanje modela kvalitete usluge kao i pažljiv dizajn proizvoda koji poštuje načela održivosti. Pažnja prema okolišu, pažnja prema društvu kao i ekonomska održivost, važnija je nego ikad prije.

[responsive]Utjecaj COVID-19 na održivi razvoj turističkog sektora[/responsive]

Dosadašnja pandemija pokazala je dosad, ljudski trošak. I s takvim gubicima dolazi do odgovornosti za dionike da postupaju pažljivo i promiču strategije koje poštuju ekonomsku, socijalnu i ekološku dobrobit.

To ćemo postići samo ako industrija pokaže svoje stavove o gostoprimstvu i važnije je nego ikad prije da se ključni atributi koji pokreću naše poslovanje ugrade u njihov budući rast.

To će poboljšati održivost naše industrije i osigurati će da će trenutna pandemija poslužiti kao podsjetnik i razmatranje da je kvaliteta razvoja i rasta   pokretač oporavka i promjena.

https://www.hospitalitynet.org/opinion/4098063.html

 

 

Utjecaj COVID-19 na održivi razvoj turističkog sektora by