whatsapp marketing hotela

Živimo u 21. vijeku, gdje je tehnološki napredak iskorijenio udaljenost između ljudi. Samo jednim klikom na dugme možete se povezati sa svima koji žive miljama daleko. 2009. godine Brian Acton i Jan Koum predstavili su WhatsApp svijetu. Bila je to revolucija u komunikacijskoj tehnologiji.

S vremenom je postao najprikladniji način komunikacije, nadmašujući redovite pozive i poruke. Svi koje sretnete ovih dana pitaju: “Možete li podijeliti svoj WhatsApp broj?” ili “Jeste li dostupni na WhatsApp-u?”

Uz strašan porast broja korisnika, WhatsApp marketing hotela nova je tehnika za vlasnike preduzeća da ostanu povezani s velikim brojem gostiju.

Na WhatsApp-u ima 2000 miliona aktivnih korisnika mjesečno.

Statistia

Ipak, i dalje ostaje neistraženi medij. Ljudi su okruženi bezbrojnim sumnjama i oklijevaju da to pokušaju. Siguran sam da i vi imate neke.Ovaj vam blog govori sve što trebate znati o WhatsApp marketingu hotela.

Što je WhatsApp za hotele?

To je vrsta messenger marketinga koji uključuje promociju poslovanja putem WhatsAppa.

WhatsApp marketing hotela je način da ostanete u kontaktu sa svojim gostima 24 * 7 i informirate ih o svom posjedu.

Za to možete koristiti osobni WhatsApp račun. Međutim, to neće dati taj profesionalni utjecaj na vaše goste. Stoga se preporučuje korištenje WhatsApp za tvrtke.

Što je WhatsApp Business?

WhatsApp business je aplikacija koju je pokrenula WhatsApp Inc za profesionalce. Daje im platformu za predstavljanje svog poslovanja (nove ponude, usluge, proizvode, promocije) i održavanje veze sa svojim kupcima.

Koristite WhatsApp Business za svoj WhatsApp marketing hotela.

Alati dostupni u WhatsApp Business

Koja je razlika između WhatsApp Business i WhatsApp Personal?

Budući da je WhatsApp Business izgrađen posebno u profesionalne svrhe, WhatsApp personal ima određene značajke zbog kojih se razlikuje od ove druge. Usporedimo to dvoje:

ZnačajkeWhatsApp PersonalWhatsApp Business
Detaljan poslovni profilNeDa
Katalog proizvodaNeDa
Facebook integracijaNeDa
Analitika porukaNeDa
PlaćanjeDaNe
Brzi odgovoriNeDa
Automatizirane porukeNeDa
Kliknite za akcijuNeDa
WhatsApp ChatbotoviNeDa

Gornja tablica prikazuje razliku između 2 WhatsApp verzije

Koje su prednosti hotelskog WhatsApp marketinga?

Prije ulaganja u bilo koje marketinške tehnike, svi traže njegove prednosti. Shvatimo kako je WhatsApp marketing koristan za hotelijere.

1. Maksimalni doseg

Hoteli imaju baze podataka koje se svakodnevno prikupljaju iz rezervacija i upita. Mogu se koristiti za promocije i dosezanje gostiju. Količina točnih podataka proporcionalna je dosegu koji biste imali u svojoj publici. Na kraju, to dovodi do rasta vašeg omjera rezervacija.

2. Jednostavan način komunikacije

S milijardama korisnika, WhatsApp je jedan od široko prihvaćenih načina komunikacije. Mnogi hoteli imaju svoj WhatsApp broj prikazan na web stranicama. Zbog toga je gostima prikladno doći do njih.

Bilo koji gost može spremiti kontaktni broj i izravno se povezati s hotelijerom radi njegovih upita. To rezultira u stvaranju potencijalnih kupaca za hotel.

Osim toga, sa svojim osobljem možete stvoriti WhatsApp grupe. Smanjit će jaz u komunikaciji između svih, pokriti dnevna izvješća, tjedne pozive i druge službene zadatke.

3. Radi kao način rezervacije

WhatsApp je nedavno predstavio opciju plaćanja. Međutim, ova je mogućnost dostupna samo u osobnoj verziji, gdje bilo koji iznos novca možete prenijeti bilo kome s popisa kontakata.

Možete ga integrirati s bankovnim računom svoje imovine. To će vam pomoći u generisanju trenutnih rezervacija i izbjegavanju naknada za pristupnik.

Mogućnost plaćanja u WhatsAppu

4. Bez troškova strategije promocije

Svi znaju da je WhatsApp besplatna aplikacija. Nema skrivenih naknada, nula troškova transakcija, besplatni pozivi i neograničeno slanje poruka neke su od njegovih nevjerojatnih karakteristika. To vam pomaže da svoj hotel plasirate na širu razinu, i to bez ulaganja novca.

5. Stvara prisutnost marke

Slično web lokacijama, posjedovanje WhatsApp poslovnog profila definira vašu marku. Omogućuje gostima dojam vašeg pristupa poslu.

Kao hotel možete upotrijebiti i katalog da istaknete detalje o svom posjedu. To bi mogle biti sobne pogodnosti i kategorije s fotografijama, sadržajima i tako dalje. To će stvoriti svijest o brandu kod vaših gostiju.

Kako koristiti WhatsApp marketing za hotele?

Sad kad ste se dobro upoznali s prednostima, evo kako možete koristiti WhatsApp za plasiranje hotela na tržište.

1. Prikupite i upravljajte bazom podataka gostiju

Kao što sam već spomenuo, prikupljanje i upravljanje podacima gostiju redovan je zadatak u hotelima. Sve što trebate jest razdvojiti ih i spremiti te podatke za budući marketing. Zapamtite, bez toga neće biti moguće poduzeti sljedeći korak.

2. Stvorite određeni popis emitiranja

Nakon što pripremite popis brojeva za kontakt, morate stvoriti popis emitiranja. Za to uzmite u obzir obrazac rezervacije vaših gostiju. Primjerice, neki od njih bili bi u posjeti samo u svečanim prigodama, dok su poduzeća česta itd.

Ovisno o tome, možete stvoriti popis emisija specifičnih za goste; kao što su korporativni gosti, redovni kupci, mjesečni vikendaši, samostalni putnici i drugi.

Ovo će pojednostaviti vašu strategiju promocije za različite kategorije. Međutim, osigurajte da su primatelji spremili vaš WhatsApp broj.

3. Zakažite učestalost promocije i poruka

Ovo je još jedan važan zadatak u WhatsApp marketingu hotela . Ne želite preplaviti svoje goste s previše poruka. Na kraju će vas blokirati ili prijaviti.

Umjesto toga, pokušajte optimizirati učestalost slanja poruka. Najbolji način je stvoriti kalendar za njega. Pomoći će vam u praćenju svakog emitiranja. Štoviše, analizom kampanja s tim postaje lakše.

4. Stvorite predloške poruka

Bolje je imati predloške poruka na raspolaganju za brzi odgovor. Uštedjet ćete vaše vrijeme i stvoriti dobar dojam na vaše goste brzim odgovorom.

To može biti bilo što, od poruka dobrodošlice do zahtjeva za odjavu i pregled.

5. Promovirajte svoj hotel

Sad kad ste se pobrinuli za sve, vrijeme je da počnete promovirati hotel prema rasporedu. Međutim, samo započnite s jednim segmentom odjednom.

Ako zajedno emitirate više emisija, to će ugroziti cijeli razlog kampanje. Nadalje, postalo bi prilično složen zadatak za analizu rezultata.

6. Analizirajte i improvizirajte

Jednom kada započnete promociju jedne vertikale, počnite analizirati ova 3 aspekta –

 • Navedite autentičnost
 • Broj korisnika koji ga čitaju
 • Radnje koju su poduzeli korisnici.

Post analizom možete raditi na strategijama kako biste privukli više pozornosti publike. To bi moglo biti dizajniranje promotivnih poruka koje im šaljete, atraktivnih ponuda, isticanje društvenih aktivnosti itd.

Koje vrste WhatsApp poruka mogu poslati hoteli?

Na temelju vaših zahtjeva i izbora, možete zadržati više poruka za svaki upit. Ovdje navodim razne vrste poruka koje možete poslati svojim kontaktima.

 1. Poruka prije dolaska
 2. Poruka nakon odjave
 3. Trenutni odgovor na upite
 4. Poruka za prikupljanje povratnih informacija

Kako analizirati WhatsApp marketinške kampanje hotela?

Analiza vam pomaže da poduzmete korektivne mjere i poboljšate svoje strategije.

Evo 3 glavna aspekta koja trebate uzeti u obzir za analizu bilo koje WhatsApp kampanje.

1. Autentičnost podataka

Nije nužno da se sve poruke i emisije koje šaljete dostavljaju svima. Ponekad se mogu preskočiti ili ostati nedostavljeni zbog netočnih brojeva.

Takve brojeve morate filtrirati s popisa. Pomoći će vam da dobijete točne rezultate za aktivne korisnike.

2. Broj Čitatelja

Kao što sam gore rekao, trebate provjeriti isporučene poruke, ali postoji i dodatak – broj čitatelja.

Ovisno o broju čitatelja, moći ćete analizirati pravu publiku za svoje promocije. Štoviše, dok filtrirate podatke, angažirane čitatelje možete jednostavno zadržati na popisima emitiranja.

3. Broj klikova na akciju

Svaka WhatsApp kampanja povezana je s određenim klikom na akciju. To može biti u obliku preusmjeravanja na web mjestu, poziva ili trenutnih odgovora.

Ova analitika također vam daje detalje o radnjama poduzetim na vašoj poruci. To vam omogućuje da pratite koliko su učinkovite vaše promocije.

Koje biste pogreške trebali izbjegavati u WhatsApp marketingu hotela?

Svaka marketinška strategija može biti uspjeh ili neuspjeh.WhatsApp Marketing hotela nije iznimka. Razlozi neuspjeha tada se mogu pretvoriti u vaša učenja. Ovdje navodim neke od najčešćih razloga tih neuspjeha: –

 1. Preplavljivanje gostiju čestim promotivnim porukama
 2. Ciljanje pogrešne publike
 3. Zanemarivanje izvedbe
 4. Korištenje grupe za komunikaciju umjesto emisija
 5. Nepravilan raspored kampanja
 6. Loša kvaliteta sadržaja

Svakako izbjegavajte ove pogreške ako želite postići rezultate iz WhatsApp marketinške strategije hotela.

Zaključak

Tehnologija je poput weba. Što je veći, to ste skloniji tome da budete zamršeniji. Međutim, razvoj svima stvara brojne mogućnosti za napredak. WhatsApp je u početku pokrenut samo kao način osobne komunikacije. Ali s vremenom je to postao način života.

Sada ima svoje jedinstveno mjesto čak i na poslovnom planu. WhatsApp za hotelski marketing najbolji je način da danonoćno kontaktirate sa svojim gostima. Učinite da osjete vašu prisutnost i javite im za bilo koji odmor koji planiraju – Vi ste samo porukom daleko.

WhatsApp marketing hotela : 6 koraka da to napravite na pravi način by