bazen

Kada je netko u potrazi za najboljim rješenjem za poboljšanje svojeg poslovanja, često se događa da zanemari ona očigledna. Koliko ste bespovratnih poticaja iskoristili prošle godine?

Iskustva i statistike nam ukazuju – nedovoljno. Slaba informiranost je glavni problem. Za većinu iznajmljivača privatnog smještaja, proces i procedure potrebne za ostvariti poticaj djeluju komplicirano i odbojno.

Previše je dokumentacije. Neda mi se. I tako neću dobiti ništa. Nemam vremena. Sigurno ću morati vratiti novac, postoji neka kvaka. Ne ide to tek tako…“ Ovo su samo neki od odgovora koje smo dobili na pitanje o bespovratnim sredstvima Ministarstva turizma.

A naš odgovor je: Dobro se informirajte, uložite malo vremena u proučavanje i sakupljanje potrebnih materijala i ne dopustite da „prođe baba s kolačima’“.

Pa hajmo uhvatiti te kolače na vrijeme! O čemu se radi?

Ministarstvo turizma predstavilo je program dodjele potpora za 2014. godinu pod nazivom „Konkurentnost turističkog gospodarstva“. Bespovratna sredstva od 30.000 do 500.000 kn dodjeljivat će se subjektima malog gospodarstva, između ostalih i fizičkim osobama – privatnim iznajmljivačima. Za taj program je izdvojeno 26,65 milijuna kuna.

Program je sastavljen od 4 mjere:

Mjera A: Povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude, diversifikacija poslovanja i održivi razvoj, korištenje novih tehnologija i poboljšanje socijalne uključenosti za objekte u domaćinstvu (soba, apartman, kuća za odmor…) Drugim riječima, potpora za izgradnju bazena, povećanje energetske učinkovitosti i udruživanje privatnih iznajmljivača.

Mjera B: Razvoj posebnih oblika turizma.

Mjera C: Priprema projektne dokumentacije novih investicija u malom i srednjem poduzetništvu vezanih uz razvoj inovativnih i novih turističkih proizvoda.

Mjera D: Internacionalizacija i međunarodna prepoznatljivost.

Kako da ostvariti pravo na bespovratna sredstva?

Pravo na bespovratnu potporu ostvaruje se prijavom na natječaj te zadovoljavanjem svih traženih uvjeta i kriterija.

Nije vam puno pomogao taj odgovor, zar ne?

Kako bi uštedjeli na vremenu, novcu i živcima, izradili smo za vas praktičan vodič koji odgovara na to pitanje. Vodič će vas provesti kroz točno određene korake koje morate poduzeti kako bi ostvarili potporu, kao i one postupke koje morate izbjeći pod svaku cijenu.

Vodič će vam kroz savjete, iskustva i razna testiranja osigurati najkraći put do bespovratnih sredstva. Do vodiča možete doći ovdje.

ft_vodic

 

Vodič se sastoji od sljedećih poglavlja:

1. Mogu li i ja dobiti sredstva i za kakve projekte?

2. Koliko sredstava mogu dobiti?

3. Što trebam napraviti da dobijem sredstva?

4. Tko mi može pomoći u pisanju projekta?

 

Kome se obratiti za više informacija?

Za sva dodatna pitanja, stojimo vam na raspolaganju. Pošaljite nam vaša pitanja ili ideje na iznajmljivaci@adriaday.com ili ostavite komentar ispod ovog članka. No prije svega, pročitajte Vodič i oboružajte se svim potrebnim znanjem!

Kako jednostavno ostvariti bespovratnu potporu ministarstva? by