energetsko certificiranje apartmana

Na našu email adresu  stiglo je nekoliko pitanja vezano za energetski certifikat i nedoumice tko ga mora imati, iznajmljivači ili ugostitelji? Ono što vam mogu reći je da ga trenutno ne trebate imati, no pripremite se, za nešto više od dvije godine energetski certifikat će biti obavezan.

Razlog tome su Vladine mjere koje su ulaskom u EU postale obavezne za sve koje prodaju ili iznajmljuju nekretnine. Svi privatni iznajmljivači čiji apartmani i sobe imaju površinu veću od 50 četvornih metara, bili oni fizičke osobe, obrti ili tvrtke koje se bave najmom soba i apartmana, od 1. siječnja 2016. godine imat će obvezu posjedovanja energetskih certifikata.

Pa da krenemo i objasnimo što je to energetski certifikat i energetsko certificiranje apartmana? Te zašto je potreban energetski certifikat objekta za iznajmljivanje?

energetsko certificiranje apartmana

Energetsko certificiranje apartmana i zgrada u Hrvatskoj

Tek što su prikupljeni zahtjevi za legalizaciju bespravnih objekata, u Hrvatskoj se pojavljuje još jedan veliki Vladin projekt. Najjednostavnije rečeno, energetskim certifikatom se dokumentira u kojoj je mjeri objekt dobro izoliran, što utječe na potrošnju toplinske energije zimi i na hlađenje ljeti. Europska Unija i Hrvatska kao njena članica teže smanjenju godišnje potrošnje primarne energije za 20% do 2020. godine te se u Hrvatskoj se energetsko certificiranje provodi od 2010.

Energetsko certificiranje zgrade može se objasniti kao skup radnji i postupaka koji se provode u svrhu izdavanja energetskog certifikata, dokumenta koji predočuje energetska svojstva zgrade. Primarna svrha mu je zaštita kupaca i podizanja kvalitete gradnje, poticanju ulaganja u energetsku učinkovitost. Certifikat sadrži općenite podatke o zgradi, energetski razred zgrade, podatke o osobi koja je izdala energetski certifikat, podatke o termotehničkim sustavima, klimatske podatke, podatke o potrebnoj energiji za referentne i stvarne klimatske podatke, objašnjenja tehničkih pojmova te popis primijenjenih propisa i normi.

Zašto se provodi energetsko certificiranje privatnog smještaja?

To znači da se od 2016. godine neće moći iznajmiti prostor veći od 50 kvadrata bez energetskog certifikata. S obzirom da su sobe rijetko veće od 50 kvadrata, to se većinom odnosi na apartmane.

Prema donesenom Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada, privatni smještajni objekti ulaze u zakonsku kategoriju kao “Pojedinačne samostalne uporabne cjeline zgrada koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup“, te “moraju imati važeći energetski certifikat dostupan na uvid najmoprimcu ili zakupcu prije sklapanja ugovora o iznajmljivanju, leasingu ili zakupu.”

Iznajmljivači će, prema cjeniku Ministarstva graditeljstva, po jednom stanu morati platiti paušal od 2700 kuna za energetski pregled i certifikat.

energetsko certificiranje

Energetski certifikat izdaje ovlašteni energetski certifikator i rok važenja energetskog certifikata je 10 godina.

Eto, dragi iznajmljivači, krenite ubacivati kune u vašu kasicu kako bi vam 01.01.2016. bilo sve spremno za obavezno energetsko certificiranje i kako bi izbjegli prekršaj za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Službeni članak možete pročitati ovdje: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_06_78_1616.html

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć oko izdavanja certifikata obratite se ovlaštenom stručnim certifikatorima. Našu preporuku pogledajte na ovom linku.

Ukoliko ste počeli sa iznajmljivanjem i zanima Vas kategorizacija apartmana te potrebna dokumentacija ili paušalno oporezivanje iznajmljivača, pročitajte na našem blogu dodatno o tome.

 

Obavezno energetsko certificiranje apartmana by