[responsive]oglašavanje apartmana na Facebooku[/responsive]

Ukoliko još uvijek nemate Facebook stranicu za vaš smještajni objekt, nastavite čitati! Ovaj članak je namjenjen za oglašavanje apartmana na Facebooku.

Puno osoba još uvijek ne razumije internet i da je prisutnost na njemu postala gotovo obavezna. Turisti traže sve informacije, pregledavaju ponudu i kupuju na internetu. Zaboravite na novine, letke, drvene tablice ispred vaših apartmana… vaši gosti su na internetu!

Jedan od najbitnijih segmenta interneta su društvene mreže. Što su društvene mreže? Najjednostavnije rečeno, to su internetski prostori koji služe za povezivanje korisnika. Iako ih je mnogo, jedna društvena mreža uvelike odskače od ostalih – Facebook.

Unaprijedite svoj posao. Nemojte samo gledati kako prolazi „baba s kolačima.“ Kako zgrabiti priliku, ili kako uz minimalna ulaganja dovesti nove goste u vaše apartmane, pročitajte u nastavku…

Facebook apartmani

Facebook je najpopularnija društvena mreža s više od 1 milijarde aktivnih korisnika prema njihovoj statistici. Već je sama ta brojka na neki način garancija da je veliki dio vaših potencijalnih gostiju korisnika ove mreže, i to onih „od 8 do 88“ godina jer se dobna granica svakim danom sve više razvlači. Zato, ako tek krećete s poslovanjem na društvenim mrežama, neka vam prvi bude Facebook.

Kako će vam Facebook koristiti za poslovanje:

–         besplatna reklama (dobro, treba vam internet i malo vašeg vremena)

–         građenje svijesti o postojanju vašeg privatnog smještaja

–         građenje povjerenja

–         građenje lojalnosti prema vama

–         promoviranje različitih sadržaja koje dodatno proizvedete – članci, novosti, događaji, popusti…

–         olakšana komunikacija s postojećim i potencijalnim gostima

Na Facebooku se razlikuju profili stvarnih osoba i stranice (pages) za vaše smještajne objekte. Da bi mogli kreirati stranicu, potrebno je imati svoj osobni profil preko kojeg ćete moći upravljati tom stranicom. Stranicu možete izraditi ovdje.

Facebook apartmani

Zašto baš stranice? Stranice imaju mogućnost da više različitih osoba upravlja njima, javne su, svrstane u kategorije što znači da će vaš smještajni objekt biti prikazan u rezultatima relevantnijih pretraga. Svatko tko klikne „like“ (sviđa mi se) na stranici, pristaje primati vaše obavijesti.

Kad izradite stranicu, unesete sve potrebne opise, kontakt podatke i što kvalitetnije slike, pobrinite se da redovito objavljujete koristan sadržaj. Neke od tema mogu biti:

–         promocija smještajnog objekta

–         događaji u destinaciji

–         razne zanimljivosti destinacije

–         aktualne teme u svijetu

–         uvijek možete i jednostavno poželjeti ugodan dan publici

Važno je napomenuti da svaki put kad netko „lika-a“ ili „share-a“ vašu objavu, prikazat će se i prijateljima te osobe na „wall-u“ (Facebook zidu) što predstavlja dodatnu reklamu. Zato se pobrinite da sadržaj na stranici bude dovoljno zanimljiv.

No, da nam nebi bilo prejednostavno, Facebook je odlučio malo zakomplicirati stvari. Vaš sadržaj se ipak ne prikazuje baš svim korisnicima, već samo određenima. Kome će se prikazati, a kome ne, odlučuje EdgeRank.

EdgeRank je algoritam koji prikazuje korisnicima samo onaj sadržaj koji smatra da će im biti interesantan na temelju njihove povijesti i interakciji sa vama. To znači objavljivati sadržaj što češće i nastojati potaknuti korisnike u neku vrstu interakcije.

Male tajne velikih stručnjaka za oglašavanje apartmana na Facebooku:

  1. Sadržaj koji u sebi sadrži pitanje za korisnike uglavnom potiču više interakcija nego izjavne rečenice.
  2. Prema nekim statistikama 70% interakcija događa se unutar sat vremena od postavljanja objava, pa ostanite još neko vrijeme za ekranom kako bi na vrijeme reagirali.[responsive]oglašavanje apartmana na Facebooku[/responsive]

Prije početka sezone možete uložiti u Facebook plaćene oglase. Tim oglasima se možete predstaviti upravo onoj grupi ljudi koji su zainteresirani za vaš tip smještaja u točno određenoj destinaciji.

Primjerice, imate apartman u Novalji na otoku Pagu. Ne želite mlađe goste. Postavke oglasa ćete moći postaviti da se prikazuju isključivo onim osobama koji su prethodno pokazali interes za ljetovanje u Novalji i to dobnoj skupini od 40 – 100 godina. Plaća se samo kada netko klikne na taj oglas, zato ne želite da ga vide osobe koje ne odgovaraju onome što vi tražite te vam potroše budžet klikanjem.

Ili,

doznali ste da se u određenom terminu kada je vaš apartman slobodan održava Hideout festival koji posjeti 10.000 Britanaca. Dakle, bBritanci u tom terminu su zainteresirani za vaš smještaj. To je vaše ciljano tržište! Oglas se može postaviti na način da se prikazuje samo osobama koji su posjetili Hideout službenu Facebook stranicu te žive u Velikoj Britaniji.

Zaista impresivno, zar ne?

Pišite nam o svojim iskustvima sa Facebook promocijom!

Facebook ili "ako niste na facebooku, nema vas" by