Ekonomija iskustvaEkonomija iskustva u ugostiteljskoj industriji

Ekonomija iskustva u ugostiteljstvu nije nov koncept. Iskustvo i zadovoljstvo gostiju su osnove ugostiteljstva. Ali s vremenom se definicija iskustva dosta promijenila.
Prije nekoliko desetljeća, glavni fokus hotela bio je pružiti ugodan boravak uz osnovne sadržaje i usluge. Naime, gosti su se odlučivali za smještaje sa izvodljivim cijenama i pristojnim ambijentom.
Trenutno je ovaj scenarij preokrenut. Ovih dana nije dovoljno osigurati mjesto za boravak. Gosti puno očekuju od hotela kako bi njihov boravak bio nezaboravan. Štoviše, traže nešto jedinstveno, ekskluzivno i egzotično.
Zato je koncept ekonomije iskustva dobio zamah u ugostiteljstvu. Ako još uvijek niste svjesni, ovaj blog MORATE pročitati.

Što je ekonomija iskustva?

Ekonomija iskustva može se definirati kao poslovanje generirano pružanjem kvalitetnih proizvoda ili usluga kupcima i stvaranjem vrijednog iskustva za njih. Štoviše, važno je da opravda ulaganje.
Na primjer, zašto milenijalce i GenZ privlače hosteli ovih dana? Očito, vrste aktivnosti angažiranja gostiju koje nude, kao što su avanturistički sportovi (pješačenje, rafting na rijeci, itd.), sesije s glazbom i vatrom, obilasci lokalne hrane i ostalo.
Ovaj koncept poslovanja je ono što možemo nazvati ekonomijom iskustva u ugostiteljstvu.

Zašto bi hoteli prilagođavali koncept ekonomije iskustva?

Možda se pitate zašto je prilagodba ekonomiji iskustava velika stvar? Dopustite mi da to objasnim na primjeru.
Nadam se da ste čuli za Mahabalipuram u Indiji. Osim što je poznato po hramovima, ovo je mjesto poznato i po promicanju kulture surfanja.

U tom području postoji dobro poznato ljetovalište koje pomaže putnicima pružajući profesionalnu obuku surfanja na njihovom posjedu. Za to su angažirali nekoliko trenera.
Naime, resort osigurava certifikaciju gostima koji se odluče za tečaj surfanja. To im je koristilo na dva načina:
To je goste spasilo od muke traženja predavanja ili stručnjaka koji će ih voditi.
Smještajni objekt je imao prednost u odnosu na konkurente s obzirom na to da su oni bili prvi koji su uveli ovu jedinstvenu uslugu.
I da ne spominjemo, povećao je njihov protok rezervacija.
Ovdje pokušavam naglasiti da je ekonomija iskustva u ugostiteljskoj industriji potreba vremena. I morate prilagoditi načine za izgradnju vašeg poslovanja na temelju ekonomije iskustva.
Kako se hoteli mogu uključiti u ekonomiju iskustva?
Siguran sam da morate biti željni saznati načine za uključivanje ekonomije iskustva u svoj ugostiteljski posao. Dakle, dopustite mi da vam uštedim neizvjesnost i dam one dragocjene savjete.

1. Učenje o svojim gostima

Ako želite svojim gostima pružiti iskustvo svjetske klase, počnite s razumijevanjem svojih gostiju. Pod ovim mislim na poznavanje svakog detalja o njima.
To bi mogla biti njihova svrha putovanja, preferencije u hrani, vrijeme posjete, usluge za koje su se odlučili i ostalo. Ali kako ćete to znati?
Odgovor je, analizirajući podatke o gostima. A za to morate implementirati različite strategije prikupljanja podataka kao što su Wi-Fi marketing, chatbotovi na web-mjestu, recenzije, evidencija prošlih rezervacija i tako dalje.
Nakon što imate konkretnu bazu podataka, proučite je kako biste dobili bolji uvid o svojim gostima. Upotrijebite svoja otkrića za odabir personaliziranih marketinških kampanja i pružite gostima jedinstveno iskustvo kada vas slijedeći put posjete.

2.Dodavanje osobnog dodira boravku

Budući da ste uložili vrijeme u učenje o svojim gostima, bili biste svjesni njihovih simpatija, nesviđanja, preferencija i drugih putnih navika. Vrijeme je da to iskoristite. Upotrijebimo scenarij kako bismo ga bolje razumjeli.
Pretpostavimo da imate ponovnog gosta u svom posjedu. Analizirajući njegovu dosadašnju evidenciju rezervacija, otkrit ćete da je svaki put kada je boravio kod vas tražio poziv za buđenje zbog svojih ranih jutarnjih letova.
Sada kada ste svjesni njegove navike putovanja, možete poduzeti inicijativu da obogatite njegovo iskustvo. I kako to učiniti?
Jednostavno, slijedeći put kada dođe u vaš smještajni objekt, obavijestite svoje osoblje da pitaju gosta želi li se odlučiti za uslugu buđenja. Osim toga, dogovorite se oko prijevoza ako možete, jer je rezervacija taksija u ranim satima prilično naporna.

Možda se pitate kako je to povezano s ekonomijom iskustva. Pa tako je. Kada počnete dodavati osobni pečat boravku gostiju ili im pomažete na ovaj ili onaj način, to poboljšava njihov cjelokupni doživljaj vašeg objekta.
Zauzvrat, oni postaju vaš prodavač na terenu. To vam pomaže u stvaranju posla iz referenci vaših gostiju. I tako postajete dio ekonomije iskustva u ugostiteljstvu.

3. Ponuda lokalnog iskustva

Jedna od glavnih stvari koje gosti obično traže ovih dana je prepuštanje lokalnim iskustvima. To može biti sudjelovanje u bilo kojoj avanturističkoj aktivnosti, kušanje regionalne i egzotične hrane, isprobavanje posebnih vještina ili nešto drugo.
Evo nevjerojatne činjenice koju dijeli Condor Ferries o ekonomiji iskustva u ugostiteljskoj industriji:

Oko 87% milenijalaca izabralo je istraživanje nove kulture u usporedbi sa zabavama i kupnjom.

Stoga biste trebali pokušati uključiti neki oblik lokalnog iskustva u svoje pakete. Za to, sve što trebate učiniti je surađivati s lokalnim pružateljima aktivnosti, trenerima za razvoj vještina i turističkim vodičima.

4. Uvođenje ekskluzivnih usluga

Kao što sam rekao ranije na ovom blogu, putnici ovih dana očekuju mnoštvo usluga od hotela. A ako vidite, postoje razne usluge i sadržaji koji su se nekada ubrajali u luksuz, a sada su postali sasvim uobičajeni.
Primjerice, prije desetak godina besplatan Wi-Fi bio je ni manje ni više nego luksuz za goste. U tom su razdoblju mnogi hoteli to promovirali kao ekskluzivnu pogodnost. Zapravo, bilo je objekata koji su gostima naplaćivali Wi-Fi.

Poanta je da je besplatni Wi-Fi bio ekskluzivna usluga, a hoteli koji su ga pružali imali su priljev gostiju.
Slično, možete pronaći i uvesti određene jedinstvene usluge u svoj smještajni objekt i pružiti gostima priliku da iskuse nešto što dosad nisu radili.

5. Povezivanje s gostima pojedinačno na platformama društvenih medija

Slijedeće na popisu je izgradnja personaliziranih veza s vašim gostima. Što znači, morate se povezati sa svojim gostima na platformama društvenih medija.
Kada završite, možete im poslati čestitke u posebnim prilikama kao što su njihovi rođendani i godišnjice. Možete im poslati i personalizirane želje za praznike.
Osim toga, kad god gost boravi u vašem objektu, možete ga zamoliti za upravljanje društvenim mrežama i dopuštenje da klikne nekoliko slika dok uživaju u boravku.
Kasnije to možete koristiti na svojim stranicama na društvenim mrežama za promociju svog smještajnog objekta, a istovremeno možete označiti goste u toj objavi.
Također, gosti mogu podijeliti fotografije i videozapise koje su kliknuli na vašem objektu na svom profilu geografski označavajući vaš smještajni objekt.

6. Stvaranje jedinstvenih trenutaka za goste tijekom boravka

Recimo da ste na poslovnom putu i odsjedate u jednom od svojih omiljenih smještaja. Nažalost, vaš rođendan pada u tom razdoblju.
Kako biste se osjećali da vas hotel iznenadi rođendanskom tortom i priredi malu zabavu za vas (naravno, uz besplatno piće i večeru)?
Tako je, zadivljeno i sretno.
To je upravo ono što trebate učiniti ako želite iskoristiti ekonomiju iskustva. Pokušajte stvoriti dragocjene uspomene s gostima i to će obogatiti cjelokupno iskustvo koje su imali u vašem smještajnom objektu.

7. Uvođenje inovacija

Ovih dana ljudi postaju svjesni zdravlja. Čak i kada posjećuju hotele, mnogi od njih zahtijevaju jelovnike poput veganske, keto-prikladne prehrane, prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata i tako dalje.
Međutim, mnogi hoteli tek trebaju iskoristiti takav prilagođeni jelovnik. Tu se pojavljuje inovacija.
Možete pronaći i uložiti u takve proizvode koji mogu zadovoljiti vaše goste. Alternativno, možete pronaći rješenje za uobičajeni problem s kojim se susreću hoteli.
Oni rade na 2 načina:
1. Prilagođavaju se aktualnim trendovima
2. Imaju nešto ekskluzivno za ponuditi i promovirati

Napomena za mudre: Ova vrsta inovacije može biti dugotrajna i skupa. Dakle, pametno uložite svoje vrijeme i novac. Ili se bolje držite gore navedenih načina kako biste bili dio ekonomije iskustva u ugostiteljskoj industriji.

Zaključak

Svi smo čuli ovu izreku: Iskustvo je važno. Kada je riječ o ugostiteljstvu, to ostaje istina.

Dobro ili loše iskustvo gosta može promijeniti cjelokupno poslovanje vašeg hotela. Ali, kada govorimo o generiranju ekonomije iskustva u ugostiteljstvu, jedina opcija koju imate je dati sve od sebe. A za to morate razmišljati izvan okvira i dati sve od sebe. Osim toga, ovo je ipak biznis!

Šalu na stranu, naveli smo razne načine koji vam mogu olakšati prilagodbu koncepta ekonomije iskustva u ugostiteljstvu. Isprobajte ih i javite na rezultate. Do tada sretno hotelijerstvo!

Prijevod: by S.O.S. English

 

 

Trend u 2022.: Ekonomija iskustva u ugostiteljskoj industriji by