Kada govorimo o nadolazećim trendovima u svijetu turizma, trendovi milenijalaca su definitivno najzanimljiviji.  Poznavanje njihovih interesa i predviđanje ponašanja ove skupine gostiju može otvoriti vrata za velike prilike.

Socijalno osjetljivi, uglavnom ekološki osviješteni, globalno orjentirani te informatički pismeni, milenijalce diljem svijeta odlikuje visoka razina tolerancije i etnička raznovrsnost. Statistike ih prikazuju kao dobro obrazovane, buntovne i rijetko sklone politici.

Kod milenijalaca su lajkovi više cijenjeni od usmene preporuke,a viralnost društvenih mreža popularnija od tračanja uz kavu, stoga je važno poznavati i prilagoditi se očekivanjima gostiju novoga doba.

Došlo je vrijeme da se turistički djelatnici fokusiraju na turiste milenijalce, nove trendove i njihove posebne zahtjeve pri rezervaciji smještaja.

Ukoliko rezerviranje smještaja zahtjeva više od 3 klika šanse da će milenijalac ostvariti rezervaciju su manje od 20%.  

[responsive]booking engine[/responsive]

Pravilo 3 klika je dio brojnih rasprava u dizajnerskom svijetu i bazira se na ideji da je većina modernih surfera nestrpljiva i ne želi mnogo vremena potratiti na čitanje i utipkavanje osobnih podataka.

Od ovog proljeća se (zbog GDPR  uredbe) savjetuje prikupljanje što manjeg broja informacija stoga je važno otkloniti prikupljanje svih nepotrebnih podataka.

*Želiš li znati više o GDPR, pruzmi naš besplatni vodič i pripremi se za novu uredbu

Tko su i kakvi su gosti milenijalci?

Milenijalci su najčešće osobe koje teško rade ali isto tako znaju i uživati. Moglo bi se reći da vole spajati ugodno s korisnim. Najbolje ih opisuje popularna uzrečica “Work hard play hard”, ove marljive osobe su opsjednute poslom ali su isto tako i ludi shoppingholičari i partijaneri koji u potpunosti uživaju u životu. Pogledajmo samo generaciju bloggera i online celebova koji rade putujući i upoznavajući nove ljude. “Dream job” im je bilo koji koji omogućuje doživjeti avanturu i pri tom nešto zaradili.
*Najčešće rade kod poslodavaca koji im daju slobodu da putuju (a možda im čak i plaćaju za to).

Oko 74% zaposlenih milenijalaca će svoj posao ponijeti sa sobom na put u usporedbi s 56% baby bloomer generacije.

Što nove navike milenijalaca znače za vas?

1.Internet i samo internet. Kako većina milenijalaca sa sobom nosi posao osigurajte im brzu i kvalitetnu vezu koja će pokriti cijeli objekat.

2. Ukažite na zanimljive atrakcije u blizini vašeg objekta. Pošto pristojno zarađuju, milenijalci putuju na destinacije koje su ispunjene uzbudljivim iskustvima. Vole jesti vani, isprobavati nova jela i otisnuti se na avanture. Podijelite na svojoj stranici (ili društvenim mrežama) zanimljive tekstove o tome što mogu raditi u vašem gradu, koje se aktivnosti mogu provoditi, što mogu posjetiti i doživiti.

3. Pokažite da vam je stalo. Budite dostupni, pitajte ih da li im je što potrebno. Mali detalji znače veliku razliju u recenzijama.

6 trendova milenijalaca koje možete usvojiti kako bi im se bolje približili:

1.  Budite aktivni na društvenim mrežama

Jedan od najlakših i najefikasnijih milenijskih trendova je uključenost na društvenim mrežama. Ukoliko radite u turizmu a nemate profil na društvenim mrežama, onda je krajnje vrijeme da to učinite. Javljanje uživo iz objekta, prikaz check-ina će vas definitivno učiniti prepoznatljivim na platformama za društvene mreže.

Uzmimo za primjer Instagram. Milenijalci biraju smještaj u objektima čije su fotografije kvalitetno osmišljene i zabavne. A nema boljeg načina za prikaza turističkog smještaja od Instagram-a.

Milenijalci dobivaju priliku da vas kontaktiraju preko društvenih mreža, što im daje taj osobni štih pri rezervaciji.  Interakcija s njima će biti razlog da vas se sjete kada i sljedeći put budu u gradu i na takav način razvijate dugoročni lojalni odnos.

2.  Osmislite prilagođene programe lojalnosti

Dani kada ste milenijalcima mogli ponuditi istu stvar kao i ostalim gostima su iza nas. Milenijalci stalno traže nove prilagođene pakete, članstva u klubovima ili neke popuste.

Preko 50% milenijalaca je pristupilo u program lojalnosti jer je prijava bila jednostavna.

Ponudite pravi paket ponuda po pravoj cijeni: Ako se mogu lako priključiti programima lojalnosti učinili ste veliki korak. Što bolje programe lojalnosti imate, to su veće prigode za goste milenijalce.

3.  Budite dostupni 0-24

Milenijalci žele da ste im uvijek dostupni. Većinu vremena, ova generacija ljudi je nestrpljiva i lako se iznervira, te imaju malo ili nikako strpljenja kada se radi o usluzi. Žele da ste im dostupni kada god im trebate, bilo da je to vrijeme rezervacije ili prijave, ili nešto sasvim drugo.

Budući da milenijalci preferiraju pametne telefone, kada imate mobilnu aplikaciju za vaš hotel možete to okrenuti u svoju korist. Uz aplikaciju, osiguravate instant dostupnost za sve goste, a i rezervacija se može izvršiti preko nekoliko klikova što će učiniti njihovo iskustvo znatno boljim.

Isto tako, možete uzeti booking engine koji se integrira s vašom web stranicom preko koje milenijalci mogu direktno rezervirati smještaj u vašem objektu u svega 2 klika.

[responsive]booking engine[/responsive]

4.  Postavite recenzije gostiju na svoju web stranicu

Naravno, usmena preporuka je jedna stvar. Ali online recenzije su svakako drugačije, kao jedan od najbitnijih trendova za milenijalce. Milenijalci će prvo provjeriti sve vaše recenzije na svim platformama jer žele biti sigurni da rezerviraju pravi smještaj.

82% milenijalaca misli da su online recenzije bitne.

Recenzije su realistične i dostupne kroz nekoliko klikova. Održavanje pozitivne online reputacije hotela / apartmana je sada obaveza. Što su bolje i jasnije recenzije, veće su šanse da će milenijalci odabrati vaš smještaj.

*Većina modernih web stranica sadrži sustav za ostavljanje recenzija gostiiju.

[responsive]oPTIMIZIRANA WEB STRANICA[/responsive]

5.  Omogućite im digitalno plaćanje

Prepuni novčanici nisu trend među mladim putnicima. Jako malo novca drže fizički kod sebe i više se oslanjanju na kreditne kartice, online plaćanje, e-banking…

84% milenijalaca koristi kreditne ili debitne kartice prilikom plaćanja.

Val digitalizacije je bespogovorno usvojen kod svih milenijalaca jer je siguran, pristupačan i lak za praćenje. Pokrenite digitalni način plaćanja i počnite dočekivati milenijalce .

6.  Približite im lokalni način življenja 

Y generacija je generacija istraživača i avanturista. Konstantno i intenzivno pretražuju sadržaj online koji im pomaže u upoznavanju destinacije na koju putuju. Većina njih prikuplja informacije o tradiciji, lokalnoj kuhinji i žele istražiti svaki dio toga.

Zato, jedan savjet od nas. U svom objektu im predstavite smještaj i destinaciju. Pokažite odakle dolazite i stavite akcent na mjesto u kojem se objekt nalazi. Objavljujte članke na svojoj web stranici kako bi im pokazali da dobro poznajete običaje i najavljujte evente u vašoj blizini. Organizirajte aktivnosti, izlete ili bilo što zbog čega bi mogli doći kod vas.

Što morate znati o trendovima milenijalaca:  

  • Društvene mreže su jedan od načina preko kojih se možete povezati s Y generacijom. Jednostavno budite tamo gdje su i oni.
    Twitter, facebook i instagram su  mjesta na kojima morate biti.
  • Digitalizirajte svoj hotel /apartman. To Vam može stvoriti veliku prednost na tržištu.
    Wi-fi je must have. Ako uz to nudite i kakve dodatne gadgete (npr. ostavite im selfie stick) sve je dodatni bonus koji će cijeniti.
  • Online reputacija je nešto što se nikako ne može zanemariti.
    Morate odgovarati na komentare, pogotovo one negativne. Imajte na umu da će ih čitati budući gosti. Ne shvaćajte ih osobno već kao mogućnost da svoju uslugu dovedete do savršenstva.

ZAKLJUČNO:

Milenijalci su uvijek online. Pažljivo se pripremaju i cijene dobru informaciju više od svega. Budite dostupni, iskreni i komunicirajte sa gostima. Po dolasku u smještaj im dajte wifi šifru, podijelite informativne letke ili dajte mali insajderski savjet o tome gdje je dobra hrana ili gdje su u gradu dobri eventi koje nesmiju propustiti. Vjerujte, cijenit će vaše iskustvo i savjet.

Generacije koje tek dolaze:

Istraživanja su pokazala kako su posljednje generacije milenijalaca više skromne, kulturne te opreznije u društvenom životu ( u odnosu na milenijalace prethodnih generacija). O tome kako se pripremiti na ove plahe generacije u nekom od sljedećih članaka.

Tekst pripremili: Kenan Porobić i Lidija N.K.

Kakvi su gosti milenijalci i kako im se prilagoditi? by