Iskoristite sve popularniji trend digitalnih nomada


Pandemija COVID-19 je sa sobom uvela mnoge promjene, a jedna od tih je sve veća potražnja smještaja na duže vrijeme sa mogućnostima velike privatnosti i potrebom za kombiniranjem rada i odmora izvan svog uobičajenog okruženja, uključujuči i promjenu zemlje boravka.

U svijetu rastući trend, a sve više i u Hrvatskoj, digitalni nomadi postaju nova ciljana publika za smještaja i vlasnike hotela.

Što su digitalni nomadi, kako pripremiti svoj smještaj za digitalne nomade kao potencijalna kupce, kako Hrvatska može iskoristiti ovaj trend i ostale zanimljivosti, saznajte u nastavku teksta.

Što su digitalni nomadi?

Prvi put se ovaj pojam pojavljuje u knjizi Tsugija Makimota i Davida Mannersa sa istiomenim nazivom iz 1997.

To je ustvari fleksibilni stil života i rada, uglavnom milenijalaca, kojima su osnovna i jedina potrebna sredstva laptop i pouzdana internetska veza, a osobito su popularni od početka corona pandemije.

Oni obično traže smještaj za duži boravak, često izvan sezone i vole ugodnu klimu toplijih krajeva. Vole istraživati lokalnu kulturu i ponude.

Obzirom da borave duže, dakle, praktički žive u mjestu koje odaberu, vlasnici smještaja ili hotela ne smiju gledati na njih kao na sezonske turiste, i prema tome trebaju posebno prilagoditi ponudu, uzimajući u obzir karakteristike i potrebe svakog pojedinačnog gosta.

Ponekad takvi gosti dolaze sami, a nekad je u pitanju cijela obitelj. Stoga je važna dobra i adekvatna priprema smještajnog objekta koji će udovoljiti pojedinačnim potrebama gostiju, kao i način na koji ih možete privući.

Kako privući i pripremiti svoj smještaj za digitalne nomade?

Neki uvjeti prema kojima digitalni nomad bira svoje odredište odnose se na prosječne troškove života, klimu i vremenske uvjete tijekom cijele godine, geografsku smještenost i povezanost, te administrativne uvjete i brzinu interneta.

Barbados je među prvima iskoristio mogućnosti koje donose digitalni nomadi uvodeći mogućnost ”digital nomad vize”. Bermuda i Kajmansko otočje, Anguilla, Gruzija, Dubai i Estonija također administrativno podupiru rad digitalnih nomada, a Aruba i Hrvatska su u procesu pridruživanja.“

U Hrvatskoj postoji Udruga digitalnih nomada koja pomaže i daje savjete onima koji izaberu Hrvatsku kao svoje odredište, a s kojom iznajmljivači mogu biti u kontaktu.

Za iznajmljivače koji žele privući digitalne nomade je važno oglašavanje na društvenim mrežama ili na vlastitoj web stranici, sa naglašenim dijelom sa informacijama za digitalne nomade. Obavezno treba naglasiti lokalnu ponudu i zanimljivosti, npr. blizina trgovina, restorana, izletišta i svega što bi bilo zanimljivo.

Treba imati na umu kulturnu i svjetonazornu različitost ovakvih gostiju kada pripremate svoj smještajni objekt.

Smještaj treba imati atmosferu doma, posebno ako se radi o cijeloj obitelji. Kuhinja je neizostavan dio, sa ostalim pratećim elementima.

Važno je da jedan dio sobe bude prilagođen online sastancima, sa radnim ambijentom, sa udobnom radnom stolicom, i pozadinom koja na web cameri tijekom online sastanka izgledom podsjeća na ured, a nikako spavaću sobu.

U vrtu se isto jedan dio može prilagoditi za rad na laptopu.

Prema svjetskim standardima, ovakav oblik smještaja odgovara apartmanima/stanovima sa uslugom.

Apartman sa uslugom najprikladniji je za turiste ili one koji putuju zbog posla.

„Apartmani sa uslugom izbjegavaju interakcije na recepciji ili rukovanje karticama s ključevima, koristeći mobilne prijave temeljene na aplikacijama, virtualne ključeve i digitalne odjave gdje god su dostupne. Klijenti prije odjave obavještavaju recepciju i traže slanje računa e-poštom.“

Većina apartmana s uslugom nudi potpuno funkcionalan i namješten dom, sa svime što vam je potrebno na dnevnoj bazi. Apartmani sa uslugom uključuju opremljenu kuhinju, perilicu rublja, odvojene spavaće sobe, dnevne sobe, kupaonice i WC, Wi-Fi usluge, televiziju, vodu, struju, pa čak i povremenu uslugu čišćenja. U slučaju bilo kakvog problema, gosti se mogu obratiti osoblju.

Ovo su neke stavke koje svaki iznajmljivač treba imati na umu kada se radi o digitalnim nomadima. Svakako ne zaboravite naglasiti te prednosti, uz mogućnost boravka na duži rok.

Što je tu za hotele?

Poznato nam je kako pripremiti apartman za iznajmljivanje na duže vrijeme, i to je već uobičajeno, ali kako to učiniti ako ste vlasnik/ca hotela?

Naveli smo koji su faktori ključni za boravak digitalnih nomada. Hoteli, naravno, također moraju biti opremljeni sa brzim i pouzdanim internetom, udobnim i odvojenim radnim abmijentom. Poželjno je i dodatni plus, ponuditi što više tehničih pomagala, npr. dodatni monitor, ploča, i sl. Radni prostor može biti i jedna manja prostorija za sastanke i konferncije, sa mogućnošću co-workinga, ukoliko to gostima odgovara.

Obzirom da gost boravi duže, trebate razmisliti o dodavanju kuhinjskog prostora pojedinim sobama, što će olakšati boravak digitalnih nomada i zadovoljiti njihove svakodnevne potreba, a vama pružiti ponovljene rezervacije na duže.

Stvorite okruženje pogodno za rad pružajući brz i pouzdan Wi-Fi. Postavite prostor sa radnim stolom, stolicom dovoljno udobnom za dugi dan sjedenja i, ako je moguće, neku razinu privatnosti od ostatka posjeda. Udružite se s tehnološkim rješenjima kako biste svojim gostima ponudili besprijekornu učinkovitost tijekom njihovog boravka. Mogli biste čak i učiniti više nudeći usluge kao što je iznajmljivanje monitora.

Također je dobro istaknuti dodatne sadržaje koje nude hotel u vidi rekreacije, wellnes-a, te blizinu značajnih lokalnih sadržaja.

Airbnb i VRBO se bore osigurati što više novih domaćina digitalnim nomadima, jer nema dovoljno smještajnih objekata koji nude ovakav vid usluge. Prema njihovom istraživanju čak 30 posto ih je predložilo da bi promijenili posao ako bi se morali vratiti stalnom radu na licu mjesta.

Ono što može privući goste ovog tipa, pored prilagođene ponude, jesu popusti za duže rezervacije.

Nakon pandemije 52 posto ispitanih preferira fleksibilan model rada, a zapošljavanje na daljinu oslanja se na dobar internet.

Airbnb-ov porast dugotrajnih rezervacija u 2021. pokazuje da će udaljeni radnici rezervirati putem online turističkih agencija (OTA).

Savjet je, dakle, da optimizirate svoje oglase na on-line platformama i vašoj web stranici za direktne rezervacije. Kreirajte cijene i distribuciju koje su dobitne za sve uz usporedbu cijena, popunjenosti i dostupnosti kako biste gostima ponudili popuste za duže rezervacije. Ovaj poticaj koriste mnogi Airbnb domaćini i koristili su ga 20 posto više nego 2019. godine, što sugerira da gosti gravitiraju prema ovim ponudama.

Optimizirajte oglase

Nakon pandemije 52 posto ispitanih preferira fleksibilan model rada, a zapošljavanje na daljinu oslanja se na dobar internet. Dakle, ako je vaša Wi-Fi brzina provjerena, to jasno navedite na svojoj web stranici i u oglasima.

Ako ste svoje sobe prilagodili digitalnim nomadima, olakšajte im navigaciju vašom stranicom tako što ćete izraditi određeni filtar ili stranicu za učinkovit pristup odgovarajućim mogućnostima smještaja.

Airbnb-ov porast dugotrajnih rezervacija u 2021. pokazuje da će udaljeni radnici rezervirati putem online turističkih agencija (OTA).

Provjerite jesu li vaši oglasi dostupni na ovim platformama, kao i na vašoj web stranici za izravnu rezervaciju.

Airbnb je upravo zabilježio svoje najbolje tromjesečje ikad, s porastom neto prihoda od 280 posto na 834 milijuna dolara i prihodom od 2,2 milijarde dolara.

Airbnb-ov CEO Brian Chesky predviđa povećanje dugoročnih rezervacija u 2022. obzirom da su članovi obitelji fleksibilenije u radu u odnosu na period prije pandemije.

Zašto je Hrvatska zanimljiva destinacija za digitalne nomade?

Hrvatska je vrlo zanimljiva destinacija za digitalne nomade. Najviše k tomu pridonosi umjerena klima, pristupačne cijene troškova i jedna je od najsigurnijih zemalja europe. Također, velika prednost je to što većina stanovništva govori engleski i naravno, neizostavna je jako raširena internetska konekcija. A o prekrasnoj prirodi i hrani ne treba ni govoriti. 

Zakonom o strancima (“Narodne novine” br. 133/20.) je reguliran status digitalnih nomada. Novi Zakon o strancima definira digitalne nomade kao državljane treće zemlje koji su zaposleni ili obavljaju poslove putem komunikacijske tehnologije za društvo ili vlastito društvo koja nije registrirano u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske. Digitalnim nomadima tako je odobren privremeni boravak koji omogućava život i rad u Hrvatskoj do godine dana.

Novom odredbom digitalni nomadi također moraju raspolagati sredstvima u visini od najmanje 2.5 prosječne neto isplaćene plaće za prethodnu godinu na temelju službeno objavljenih podataka Državnog zavoda za statistiku, a za svakog daljnjeg člana obitelji ili životnog ili neformalnog životnog partnera u njihovoj pratnji iznos se uvećava za dodatnih 10 % prosječne mjesečne neto isplaćene plaće.

Novim Zakonom o strancima za digitalne nomade se propisuje porezno oslobođenje za primitke koje će ostvarivati po osnovi tako stečenog statusa, a kako bi se time olakšala i njihova odluka da odaberu Hrvatsku kao mjesto boravišta i rada.

Ovakav način reguliranja njihovog boravka u Hrvatskoj pretpostavlja da će, dok žive u našoj zemlji, digitalni nomadi svoju zaradu trošiti ovdje te tako pozitivno utjecati na domaće gospodarstvo. Privremeni boravak digitalnim nomadima može se odobriti u trajanju do godine dana, a kako bi se u potpunosti regulirao njihov status, bit će uključeni i u izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Detaljnije informacije možete pročitati na službenim stranicama MUP-a na linku ispod:

https://mup.gov.hr/gradjani-281562/moji-dokumenti-281563/stranci-333/privremeni-boravak-u-svrhu-boravka-digitalnih-nomada/286832

Što se pojedinih gradova tiče, List Nomad svrstava Zagreb na visoko 17. mjesto u konkurenciji sa europskim gradovima, čime je najbolje rangirani hrvatski grad na listi.

Od preostalih hrvatskih gradova u prvih 100 gradova poželjnih za rad digitalnih nomada nalaze se Split (52. mjesto), Rijeka (62. mjesto), Dubrovnik (82. mjesto), Zadar (92. mjesto) te Osijek na, za sada, dalekom 98. mjestu.

Udruga digitalnih nomada u Hrvatskoj

Kao što smo spomenuli, postoji i Udruga digitalnih nomada Hrvatske, koja djeluje kao poveznica između hrvatske vlade i digitalnih nomada i pomaže im u lakšem snalaženju i povezuje jedne s drugima, a s kojom i iznajmljivači mogu biti u kontaktu. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja je ovakav način rada regulirala i zakonom.

Svjetski turistički vodič, Lonely Planet objavio je da je Hrvatska jedna od prvih zemalja na svijetu koja je omogućila vizu za digitalne nomade. Uz Gruziju, Dubai, Meksiko, Bali i Tajland, 

Zahtjev za  vizu se predaje online, a prva osoba koja je dobila vizu je Amerikanka Melissa Paul i odabrala Labin za svoju destinaciju.

Ministarstvo turizma i sporta na svojim službenim stranicama uveli su podstranicu za digitalne nomade koja sadrži mnoge potrebne informacije:

https://mint.gov.hr/istaknute-teme-turizam/digitalni-nomadi/22446

Osnivač udruge DNA Croatia i platforme za rezervacije je Jan de Jong, mladi Nizozemac koje se prije 15-tak godina preselio u Hrvatsku. On je također pokrenuo njihovu web stranicu  DNAStay.com.

 

                                                               Jan de Jong (izvor: LinkedIn)

Glavna je osoba kojoj se javljaju digitalni nomadi kako bi pronašli smještaj, kao i vlasnici smeštajnih objekata koje se žele oglasiti, a sve to je moguće učiniti preko DNAStay platforme.

Vlasnici nekretnina koji bi htjeli dodati svoj stan, kuću ili vilu ponudi na navedenoj platformi, za minimalni boravak od 28 dana, mogu to učiniti slanjem maila na adresu info@dnastay.com.”

Za konstantno informiranje o temama vezanim za digitalne nomade možete se također povezati na facebook profil udruge:

https://www.facebook.com/digitalninomadi.hr/

Prednost dugoročnog iznajmljivanja

Ono što je najzanimljivije vama iznajmljivačima i vlasnicima hotela jeste korist koju možete imati od iznajmljivanja smještaja digitalnim nomadima.

Prema podacima Airbnb-a potražnja za smještajima za duži boravak porasla je za 50% posto u odnosu na prošlu godinu, najviše zbog corona pandemije.

Više od 6 milijuna aktivnih oglasa na platformi prihvaćaju mjesečni boravak i više od polovice imaju popust za produljeni boravak.

Booking je ponudio 2 opcije za produljeni boravak. Minimalan broj noćenja je 7 dana, a za mjesečnu ponudu povoljnije cijene minimum je 28 dana.

Zahvaljujući duljim rezervacijama troši se manje vremena na svakodnevno čišćenje kod smjene gostiju, komunikaciju i administrativni dio.

Također, prednost dugoročnih rezervacija je popunjenost i van sezone što može biti dodatni poticaj za privlačenje digitalnih nomada kao gostiju.

 Rezime

Digitalni nomadi su postali sve popularniji način života i rada, osobito s početkom covid 19 pandemije.

Da biste privukli ovakve goste, koji traže dugoročan smještaj trebate se oglasiti na medijskim mrežama ili vašoj web stranici, posebno naglasivši informacije o ponudi koja treba biti prilagođena ovisno o njihovim kulturološkim i svjetonazornim karakteristikama.

Ovakav smještaj najviše odgovara vrsti apartmana sa uslugom, koji nude sve što jedan dom treba, jer osoba boravi duže vrijeme, i ima prilagođen radni abmijent sa odličnom internet konekcijom. Na sličan način se i hoteli mogu prilagoditi svoj prostor.

Hrvatska ima zakonom reguliran status digitalnih nomada, a Zagreb je zasad najpopularniji od hrvatskih gradova kao destinacija digitalih nomada.

Postoji i Udruga hrvatskih nomada koja rješava razna pitanja u relaciji sa vladom.

I na kraju, korist koju možete imati kao iznajmljivači jeste značajna jer je porasla potražnja za produljenim boravkom, a možete popunjeni i van sezone. Troši se manje vremena na svakodnevno čišćenje kod smjene gostiju, komunikaciju i administrativni dio.

Pa onda, zašto da ne? Novi trend, nova prilika. U svemu lošem, pa i pandemiji, ima nečega dobroga😉

 

Author: S.O.S. English

 

Izvori:

https://mup.gov.hr/gradjani-281562/moji-dokumenti-281563/stranci-333/privremeni-boravak-u-svrhu-boravka-digitalnih-nomada/286832

https://mint.gov.hr/istaknute-teme-turizam/digitalni-nomadi/22446

https://housing.com/news/what-is-a-service-apartment/https://rentl.io/blog/digitalni-nomadi-kako-pripremiti-svoj-objekt-za-ovaj-rastuci-segment-trzistahttps://en.wikipedia.org/wiki/Digital_nomad

https://hospitalitytech.com/three-ways-hotels-can-benefit-era-digital-nomad

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-je-raj-za-digitalne-nomade-nova-stranica-nudi-im-i-dugorocni-najam-stanova-iza-nje-stoji-mladi-poduzetnik-otkriva-detalje-imamo-vise-od-5000-oglasa-1135415

https://www.cnbc.com/2022/02/17/airbnb-ceo-brian-chesky-on-covid-impact-on-long-term-bookings-.html

 

 

 

 

 

 

Kako pripremiti svoj smještaj za digitalne nomade? by