Možete misliti u kolikoj mjeri je napredovalo tržište iznajmljivanja obiteljskog smještaja preko online portala poput Airbnb-a, Booking.com-a i HomeAway-a kada je i Google odlučio zgrabiti dio kolača.

 

Prvi korak koji je Google napravio u ovom smjeru jeste dodavanje karata, zatim su se uključili u javni prijevoz i letove. Zatim su svoj utjecaj u ugostiteljstvu podigli na sljedeći nivo preko Google Hotel Ads-a, preko kojeg svaka pretraga za hotele na Google-u završi s kartama hotela uz cijene i online recenzije. Pogledajte više Google Hotel Ads ovdje.

 

Nakon toga Google se odlučio promovirati i napasti tržište iznajmljivanja smještaja tako da sada prikazuje i oglase za apartmane, vile i kuće za odmor na svojim rezultatima pretrage. Kada netko pretražuje hotele, Google će mu prikazati prozor (primjer ispod) u kojem predlaže da umjesto hotela možete pretraživati i domove za iznajmljivanje.

[responsive]odabir obiteljskog smještaja na Google-u[/responsive]

 

Što znače i kako izgledaju oglasi za apartmane na Google-u?

Google je počeo s testiranjem ovakve vrste usluge u lipnju 2017.godine, gdje će uz svoje standardne oglase za hotele prikazivati i oglase za apartmane, vile i kuće za iznajmljivanje.

 

Većina iznajmljivača se oglašava na online portalima, a gost kada pretražuje smještaj treba otići na neku drugu stranicu pored Google-a kako bi pronašao veći izbor smještaja za određenu državu/grad.

S Google-ovim nuđenjem privatnog smještaja, samo jednim klikom možete s pretrage hotela prijeći na pretraživanje apartmana, vile i drugih vrsta obiteljskog smještaja. Na ovaj način Google želi spriječiti goste da napuštaju njihovu stranicu, već mogu na Google rezultatima pretrage pronaći pravi smještaj za sebe.

 

Iako još nema zvaničnih saopćenja iz Google-a, jasno je da je ovaj projekt aktivan što je naše testiranje i pokazalo.
Pogledajte, na primjer, pretragu za hotele u Splitu na Google-u:
[responsive]Google i iznajmljivanje smještaja[/responsive]

 

Kao što možete vidjeti, gosti koji pretražuju hotele mogu jednostavno svoju pretragu prebaciti na obiteljski smještaj. Pokušajte sami.
Sada pogledajmo što se dogodi kada klikom odaberemo “holiday rentals”:

[responsive]oglašavanje smještaja na Google-u[/responsive]

 

Google je prikazao apartmane i vile koje se mogu pronaći u Splitu!

Klikom na bilo koji od ponuđenih apartmana dobiti ćete detaljnije informacije o objektu poput cijene po noćenju, slika te online recenzija. Ono što možemo primijetiti je da se prikazuju oglasi portala za taj apartman:

[responsive]oglašavanje apartmana na Google[/responsive]

 

 

Ovakav model za hotele je aktivan već duže vremena ali je razlika u tome što hoteli mogu sami licitirati na ovakve pretrage kako bi njihov oglas bio ispred oglasa portala (kao na primjeru iznad). Ta opcija još nije aktivna za iznajmljivače obiteljskog smještaja ali ne sumnjamo da će biti, čim Google završi ovu fazu testiranja. Ovaj projekt Google-a nije još zaživio na svim destinacijama tako da će na ove oglase još neko vrijeme konkurirati samo online portali.

Pogledajte primjer rezultata pretrage za za hotele:
[responsive]hotels in paris pretraga[/responsive]

 

 

Kako uspjeti da se vaš smještaj nađe na rezultatima pretrage Google-a?

Kako navode u Skift-u : “U prošlosti, neki obiteljski objekti su se mogli naći na oglasima i rezultatima pretrage Google-a iz razloga što su bili “pogrešno” kategorizirani na portalima za oglašavanje smještaja te ih je Google u procesu distribucije promatrao kao hotele. A ponekad su objekti imali zbunjujuće hibridne nazive poput “aparthotel”, pa su tako uključeni u rezultate pretrage kao hoteli.”

U nekoliko rijetkih izuzetaka znalo se dogoditi da kroz pretragu hotela na Google-u naiđete i na obiteljske objekte koji su se nekako provukli neopaženo među hotele.

U ovom trenutku sve su to spekulacije budući da Google još ne iznosi nikakve informacije u javnost. Međutim, postoji nekoliko pokazatelja koji su zajednički svim apartmanima koji se pojavljuju na Google-u. Navesti ćemo one za koje sigurno znamo da mogu rezultirati pojavom na Google-u:

 

 1. Vaš objekt treba imati poslovni oglas ili listing na Google mjestima i Google kartama. Ukoliko nemate profil, preporučujemo da napravite na Google poslovnom listingu kao i to da točno navedete lokaciju na Google mapama.

 2. Provjerite na Google help stranici kojim vrstama objekata je zabranjeno prikazivanje na Google-u kao što su “rental or for-sale properties, such as vacation homes, model homes or vacant apartments.” Zatim svoj objekt nemojte kategorizirati tako.

 3. Sljedeći korak koji možete uraditi jeste da svoj objekt kategorizirate na online portalima kao Holiday Apartment ili Aparthotel.

 4. Pobrinite se da napišete bogat opis objekta, kvalitetne i mnogobrojne slike uz online recenzije.

 

Prijedlozi i savjeti navedeni iznad su kratkog vijeka, ali mogu vam kratkoročno pomoći u boljem pozicioniranju na Google-u.

 

Dugoročna strategija pozicioniranja smještaja na Google-u uz MegaBooker?

Savjeti navedeni iznad su dio kratkoročne strategije jer jednom kada Google ozvaniči svoj projekt s obiteljskim smještajem morat ćete igrati po njihovim pravilima. Za to će vam neizbježno trebati web stranica za apartmane.
Postoje dva razloga zbog kojih je potrebna izrada web stranice za apartmane za dugoročnu strategiju i bolje pozicioniranje na Google-u:

 1. Za pojavljivanje vašeg oglasa iznad oglasa portala.

Jednom kada ovaj projekt Google postane zvaničan, moći ćete jeftino licitirati na oglase na Google-u, kao što je to već slučaj s hotelima.

Naime, kao što smo već naveli iznad, portali za oglašavanje smještaja se već natječu i licitiraju za vaš smještaj na ovim rezultatima pretrage. Kako biste se i vi natjecali i izbjegli provizije portala, potrebno je imati web stranicu smještaja koju ćete oglašavati i licitirati tako da se pojavljuje ispred oglasa portala kada putnici pretražuju smještaj online.

Google Hotel Ads već posluje na takav način te posjetitelje direktno šalje na web stranicu hotela na kojoj mogu izvršiti rezervaciju. Isti će slučaj uskoro biti i s iznajmljivačima.

Ukoliko ne budete imali web stranicu, sve te rezervacije će zgrabiti Booking.com ili neki drugi portal a vi ćete im platiti proviziju. Zato zatražite izradu web stranice za apartmane od MegaBooker-a.

 

 

 1. Za pojavljivanje vašeg oglasa na početku pretrage iznad ponude Google-a i online portala. 

  Izradom web stranice za apartmane, vile i kuće za odmor uz dobru SEO optimizaciju, vaš objekt se može naći iznad Google-ovih oglasa. Svaki privatni iznajmlljivač preko MegaBooker-a ima mogućnost izrade web stranice smještaja koja je optimizirana za SEO. Ponudu možete zatražiti ovdje.Izradit ćemo za vas stranicu s brendiranim imenom objekta uz besplatan hosting koja će biti idealno optimizirana za pojavljivanje na rezultatima pretrage. Stranica se brzo očitava i nudi sve što vam je potrebno za podizanje nivoa smještaja na sljedeći nivo.

Dobivate:

 • Besprijekornu integraciju s rezervacijskim kalendarima

 • SEO optimizaciju za Google

 • Interaktivan dizajn prilagođen svim uređajima

 • Sve informacije o apartmanima od opisa, galerije slika, kontakta itd.

 • Vođenje zauzeća i slobodnih termina

 • Povezivanje s društvenim mrežama objekta

 • Lagana pretraga smještaja za goste

 • Prijavu na sve tražilice Google, Yahoo, Bing…

 • Fotogaleriju okoliša i samog objekta

 • Mogućnost online naplate od gosta

 • Besplatan hosting na našim serverima

 • Mogućnost avansnih naplata od gosta

 • I mnoge druge pogodnosti naručite ovdje.

   

Kako industrija iznajmljivanja smještaja neprestano raste, Google pronalazi načine da se uključi u ovo tržište što prije. Google trenutno koristi Booking.com kako bi unovčio ove oglase a gosti rezervaciju izvršavaju preko ovog portala. Međutim, to je samo odugovlačenje prije nego Google pokrene vlastitu platformu za oglašavanje obiteljskog smještaja.

Budite spremni za jeftino oglašavanje svog smještaja na Google-u i ukoliko nemate web stranicu preporučujemo da je što prije napravite kako ne biste propustili ovu prigodu. Google se priprema za rat s online portalima i putničkim agencijama, stoga ne budite na gubitničkoj strani.

Što vi mislite? Kakva je budućnost obiteljskog smještaja na Google-u? Mogu li se online portali poput Booking.com-a, Airbnb-a i drugih izboriti s Google-om ili će ipak Google polako preuzeti veliki kolač ovog tržišta?

Google se uključuje u tržište iznajmljivanja privatnog smještaja by