Hotelijeri se suočavaju s bitnim izazovom u 2019.godini: kreiranje i upravljanje online prisustva u okruženju koje se sve više pomjera ka mobilnim uređajima.

To znači da ulaganje u mobilnu tehnologiju i marketing omogućava najbolje iskustvo za gosta dok u isto vrijeme donosi maksimalni angažman potencijalnih gostiju, bez obzira na uređaj.

Eksplozija angažmana gostiju preko mobilnih uređaja predstavlja veliku priliku pametnim hotelijerima i iznajmljivačima koji ulože i uhvate ovaj talas klijenata opsjednutih mobilnim uređajima.

Prelaz s desktopa i tableta stabilno se nastavio u 2018.godini.

Više od 58% web posjetitelja i više od 51% pregleda web stranica bilo je preko mobilnih uređaja prošle godine, u usporedbi s 38% i 40% prije samo tri godine.

U 2018.godini, blizu 28% rezervacija i 25% noćenja dolazilo je preko mobilnih uređaja, u usporedbi s 2015.godini kada su ti postotci bili 21% i 17%. (HEBS Digital client podaci).

Jasno je da već živimo u svijetu gdje primat preuzimaju mobilni uređaji.

Mobilni uređaji dominiraju kod tijeka planiranja putovanja:

 • Polovini svih rezervacija preko računala prethodio je klik na mobilnom uređaju, a 94% turista koristi više uređaja (mobitele, tablete, računala) kada planiraju putovanje i mjesto noćenja. (Criteo).
 • U ugostiteljstvu, do 30% hotelskih rezervacija vrši se preko mobilnih uređaja, a postotak varira u odnosu na to da li je hotel neovisan ili dio velikog brenda, lokacije hotela (seoski ili gradski), dostupnosti programa odanosti te sadržaju segmenata i ciljane publike (poslovno vs odmor, pojedinačno vs grupno).

 

Mobilne rezervacije su tu i tu će i ostati:

[responsive][/responsive]

Prema HEBS digitalnom portfoliju klijenata koji se sastoji od tisuća hotela i resorta različitih veličina, ovaj trend je jasno vidljiv u svakoj kategoriji podataka. Najbitniji podaci iz 2018.godine:

 • Blizu 28% rezervacija, 25% noćenja i 24% prihoda došlo je s mobilnih uređaja. Ako tu uključimo rezervacije preko mobitela na web stranici hotela, više od 35% rezervacija i 30% prihoda nastao je preko mobitela.
 • Blizu 58% web posjetitelja i više od 51% pregleda web stranica bilo je preko mobilnih uređaja.

Usporedba s 2015.godinom, mobilni uređaji donijeli su:

 • Manje od 21% rezervacija, 17% noćenja i 15% prihoda.
 • Manje od 38% web posjetitelja i 40% pregleda web stranica.

Ili usporedba s 2012.godinom gdje su mobiteli donijeli:

 • Manje od 9,5% rezervacija, 8,6% noćenja i 9% prihoda.
 • Manje od 17% web posjetitelja i 14% pregleda web stranica.

 

Kako biste trebali pristupiti ovom mobilnom svijetu?

Kako nastavljamo svjedočiti ovom prijelazu na mobilne uređaje te sve većoj složenosti procesa planiranja putovanja, hotelijeri trebaju pronaći načine da privuku goste na više mjesta i preko svih uređaja, posebice mobilnih.

Tipični online klijent danas, izložen je 38.983 mikro-momenta kroz 60 dana. Oni također posjete 18 web stranica preko različitih uređaja prije nego izvrše rezervaciju (Istraživanje Google-a).

Ovo putovanje potencijalnog klijenta rezultira u velikoj konkurenciji za pažnju klijenta u kojem dominiraju mobiteli.

Evo što vi možete uraditi kako biste se pripremili za ovaj trend mobilnih rezervacija:

 

Uložite u web stranicu koja je prilagođena mobilnim uređajima.

Hotelijeri trebaju održavati web stranicu hotela, koja je temelj njihove digitalne i distribucijske strategije, na određenom standardu za mobitele prema zahtjevima potencijalnih klijenata.

Danas 59% posjetitelja na web stranicama koristi mobilne uređaje, stoga je web stranica potpuno prilagođena mobilnim uređajima obavezna stavka.

 

Ukoliko je dizajn vaše web stranice star više od dvije godine, vrijeme je za redizajn.

Max Starkov

 

Web stranice starije od dvije godine često zaostaju za novim tehnološkim trendovima, dizajnu i iskustvu gosta na stranici kao što su: dizajn prvenstveno za mobitele, prodajni sadržaj, Google AMP, schemiranje i tehničke SEO promjene.

Zastarjela stranica vodi ka smanjenoj konverziji posjetitelja.

Brzina preuzimanja na web stranici također utječe na to da li će doći do rezervacije ili ne. Brzo preuzimanje drastično poboljšava iskustvo posjetitelja te povećava njegovu želju za rezervacijom.

 

Prema Google-u, 53% posjetitelja će napustiti stranicu kojoj trebaju više od 3 sekunde da se očita.

 

Web stranice za mobilne uređaje koje imaju CDN hosting (Content Delivery Network) pružaju bolji odgovor servera i veću brzinu preuzimanja sa svih geografskih lokacija u svijetu.

Web stranica hotela mora imati tehnološku platformu koja uključuje funkcionalnosti na mobilnim uređajima koje su specifične za hotele, kao što su:

 • Automatiziran schema markup. Ova stavka omogućava pretraživačima kao što je Google da razumije sadržaj i namjenu određene web stranice, posebice dinamične elemente kao što su događaji, specijalne ponude, popusti, radno vrijeme, broj zvjezdica hotela i sl.
  Web stranice opremljene ovim schemom bolje su pozicionirani na pretraživačima, te tako znatno doprinose broju posjetitelja i cjelokupnom učinku web stranice.
 • Google Accelerated Mobile Pages (AMP) stranice, su stranice koje se brzo očitavaju na mobilnim uređajima te se na rezultatima pretrage pojavljuju kao vijesti i bitne notifikacije.
  Ova stavka je bitna jer stvara novi izvor posjetitelja za povećanje rezervacija, a u isto vrijeme to je odlična prilika gdje možete prestići konkurenciju.
 • Napredna tehnološka platforma za promociju specijalnih ponuda i paketa, uključujući last-minute pogodnosti za posjetitelje na mobilnim uređajima. Naravno govorimo o booking engine sustavu.
 • Mogućnost targetiranja posjetitelja s različitim marketinškim ponudama i trikovima, ovisno o tome odakle gost dolazi, koji uređaj koristi, kakve su demografske odrednice, te da li je posjetitelj član kluba odanosti. Sve navedene mogućnosti možete ostvariti preko MegaBooker booking engine sustava.
 • Promotivni banneri s cijenama uživo koji pružaju informacije o popunjenosti, cijeni za posjetitelje na mobilnim uređajima, s jednostavnim i brzim procesom izvršavanja rezervacije kroz nekoliko klikova.
 • Sigurna platforma za sve posjetitelje uz mogućnost online naplate.

 

Izvanredan dizajn u kombinaciji s vrhunskim sustavom za rezervacije, uz snažnu marketinšku podlogu i privlačan vizualni sadržaj, dok u isto vrijeme pružate najbolje iskustvo za posjetitelje na svim mogućim uređajima.

 

Ovakva vrsta web stranice će rezultirati velikim brojem direktnih rezervacija bez provizije.

Kako bi bili spremni za mobilne rezervacije, hotelijeri moraju uložiti u svoju web stranicu i digitalne marketinške kampanje.

Kroz uključivanje prošlih, trenutnih i budućih gostiju, hoteli mogu privući više direktnih rezervacija preko svih kanala prodaje, posebnice mobilnih uređaja.

Rezervacije preko mobilnih uređaja su veliki potencijal – evo i zašto! by