Facebook  je najveća društvena mreža na svijetu koja neprestano raste. Trenutno se na njemu nalazi oko 2,5 milijardi korisnika a broj se povećava za 17% svake godine. Facebook je jednostavno prevelik da bi se ignorirao. Ne samo da vaš smještaj treba biti na njemu već uz to morate i biti aktivni.

Facebook pruža vašem hotelu nešto što web stranica ne može a to je da imate konverzaciju s potencijalnim gostima. Preko Facebook stranice smještaja, turisti mogu detaljnije vidjeti vaš smještajni objekt i vidjeti što drugi kažu o njemu.

To je prilika za vas da pokažete svoje znanje o svome smještajnom objektu, gradu, okolici te da prenesete sve zanimljivo i uzbudljivo što se događa. Uz to, s Facebook-om ove informacije možete brzo podijeliti, u trenutku događanja, bez čekanja.

Objavljivanjem svježeg sadržaja na Facebook-u povećat će šanse da vas otkrije veći broj ljudi. To je zbog toga kada netko klikne “Like” ili “Podijeli” vašu objavu, i drugi ljudi koji su povezani s njima mogu vidjeti isto. Ali, kako bi postigli uspjeh na ovoj društvenoj mreži, morate objavljivati pravi sadržaj.

 

Što podrazumijeva”zanimljiv”sadržaj?

Stavite se u poziciji turista: koja vrsta sadržaja bi donijela neku vrijednost ili korist prilikom putovanja? Možda je to članak o nadolazećim događajima u gradu, popis neophodnih stvari kada posjećujete vašu regiju, ili pak video zapis obližnje turističke destinacije.

Bougaivillea Beach Resort npr. objavljuje informacije o nadolazećem biciklističkom festivalu

[responsive][/responsive]

Također pogledajte koje su svakodnevne aktivnosti u vašem objektu. Imate li redovne događaje,  happy hour, cocktail hour, noć filma i sl.? Objavite takve stvari na Facebook-u.  Imajte na umu da je Facebook vizualan medij pa popratite svoje objave slikama ili video sadržajem.

Hotel Ylem je napravio zabavu za posljednju epizodu serije Game of Thrones te istu promovirao na Facebook-u

[responsive][/responsive]

 

Inspiracija za objavljivanje na Facebook-u

Evo nekoliko ideja gdje možete pronaći inspiraciju za Facebook:

 

 • Pratite lokalne poslovne vijesti, restorane, društvene centre, klubove i turističku zajednicu. Oni su odličan izvor svega što se događa u vašem okruženju. Također možete dijeliti njihov sadržaj na vašoj Facebook stranici.
 • Pratite travel blogove i stranice; oni uvijek objavljuju nešto novo, članke, videa, što možete koristiti. Oni objavljuju kako se pripremiti za put, koja mjesta posjetiti, gdje jesti/noćiti, koje zabavne stvari se mogu raditi itd. Njihov sadržaj neće uvijek biti relevantan za vas, ali kada bude, onda je to odlična stvar za podijeliti.
  Primjer : The Circa 39 Hotel u Miamiju podijelio je članak o tome gdje možete vidjeti najbolji vatromet 4.srpnja.
  [responsive]

  Circa 39 Hotel podijelio je članak Visit Miamij-a na svojoj Facebook stranici

  [/responsive]

 • Dijelite sadržaj koji naprave vaši gosti. To mogu biti slike, video, statusi koji spominju vaš smještajni objekt. Ovo je brz i jednostavan način pribavljanja sadržaja za svoju stranicu. Uvijek pitajte goste za dozvolu prije objavljivanja. Primjer: The Bougainvillea Beach Resort podijelio je sliku gosta koji je donirao svoju sportsku opremu srednjoškolcima.
  [responsive]

  Bougainvillea Beach Resort na Facebook-u dijeli sliku svog gosta.

  [/responsive]

 • Podijelite zanimljive događaje ili priče svojih gostiju.
  Primjer:  The Alyeska Resort podijelio je sliku kako bi čestitao paru koji se zaručio u njihovom objektu.
  [responsive]

  Alyeska Resort podijelio sliku para koji se zaručio kod njih.

  [/responsive]

 

Usmjerite posjetitelje na vašu web stranicu

Pored toga što vas približava turistima i  pomaže u komunikaciji s njima, Facebook je također dobar izvor prometa za vašu web stranicu. Jedan od najboljih načina kako možete povećati promet na web stranici jeste da pokrenete blog gdje posjetitelji moraju doći na vašu web stranicu kako bi pročitali čitav članak. Na stranici možete praviti promotivne ponude i popuste i objavljivati ih na Facebook-u. Za to će vam biti potreban dobar rezervacijski sustav.

Ne može naštetiti ni objavljivanje slika sadržaja koje nudite u objektu (hotel, fitness, wellness, sauna itd.).

Glasbern Inn promovira svoje usluge organiziranja vjenčanja na Facebook-u s linkom na web stranicu

[responsive][/responsive]

 

Kada objavljivati i koliko često

Redovno objavljivanje na Facebook-u može biti naporan zadatak, ali postoje strategije i alati koji vam mogu pomoći. Preporučujemo da objavljujete tri puta tjedno. Neka to bude dio vaših tjednih aktivnosti, planirajte što ćete objavljivati, konzultirajte se s kolegama i pitajte ih za ideje.

 

Pogledajte naš članak o tome kako voditi društvene mreže kroz samo 10 minuta dnevno.

 

Savjet: Najveći broj posjetitelja na Facebook-u tijekom sedmice je od 13-15h.

Savjet: Angažman na Facebook-u je za 18% veći četvrtkom i petkom.

 

Uz to, trebali biste pratiti svoju Facebook stranicu redovno-preporučujemo jednom dnevno.  Pratite goste koji su se označili u vašem objektu, ili napisali recenziju. Brzo odgovarajte, zahvalite im se na posjeti. Ako imate negativnu recenziju, odvedite razgovor offline. Pitajte gosta da vam osobno pošalje poruku kako bi riješili njegovu primjedbu.

 

Ohrabrite goste da se uključe

Ne treba vam puno uvjeravanja kako bi gosti objavili nešto vezano za vaš hotel. Ustvari, 76% turista već objavljuje slike s putovanja na društvenim mrežama. Međutim, postoje koraci preko kojih možete utjecati na to što će biti objavljeno.  Možete pokrenuti natjecanje, pokrenuti vlastiti hashtag itd.

Port Inn Portsmouth koristi posebne hashtagove kako bi pronašao zanimljive sadržaje i dijelio ih.

[responsive][/responsive]

 

Ohrabrite goste da objavljuju na društvenim mrežama kada se već nalaze u objektu. Napomenite ih prilikom check-ina, ostavite podsjetnik u sobi, ili napravite vizitke/letke gdje ćete ih napomenuti na to.

57 Hotel ostavlja osobnu poruku na zrcalima gdje ohrabruju goste da objavljuju na društvene mreže preko određenog hashtaga.

[responsive][/responsive]

 

Vrijeme je da budete društveni

Postoje mnogi načini kako možete biti aktivniji na Facebook-u a koji ne zahtijevaju puno truda. Uključite sve s kojima radite, pitajte goste da objavljuju sadržaj i dijelite sadržaj drugih. Facebook neće nestati, pa ga stoga treba iskoristiti kako bi povećali svijest o vašem objektu te tako povećali broj rezervacija!

Što objavljivati na Facebook-u by